Декупаж. Основна технологія: технологія ручної обробки сортового прокату.

Про матеріал
Технології 8 клас. Методична розробка уроку з теми "Декупаж". Основна технологія: технологія ручної обробки сортового прокату.
Перегляд файлу

 

 

Конспект уроку 03 березня 2021 року

             Предмет: «Технології» для учениць 8-го класу

Об’єкт проектної діяльності «Декупаж»

Основна технологія: технологія ручної обробки сортового прокату.

Додаткова технологія: технологія декупажу, аплікації.

- Доброго дня дівчата! Сьогодні на уроці ми розглянемо дуже цікаву тему. Що таке декупаж? Історична довідка,техніки і матеріли, багато різних цікавинок.

Декупаж – ідеальне хобі. З його допомогою можна створювати твори мистецтва з дерева, скла, кераміки, каменю і багатьох інших матеріалів. При цьому не потрібно вміти малювати, ліпити або висікати; все, що необхідно для декупажу – уяву, вміння бачити красу в простих речах, терпіння і бажання перетворювати.

Історична довідка Ще з XV століття з допомогою цієї методики прикрашали меблі в середньовічній Північній Європі. Пізніше, коли розквітла торгівля зі сходом, декупаж використовувався з метою підроблення китайської і японської розпису меблів. Особливо популярною ця техніка декорування стала у Франції, звідси і коріння назви; «декупаж» - французьке слово, що означає «вирізування» і відображає всю суть процесу декоративної техніки. Французькі мадмуазель обожнювали прикрашати свої шкатулки ідилічними картинками в стилі Буші або Ватто. Посей день найбільш популярними малюнками для декупажу є квіткові ніжні романтичні  мотиви …Декупаж по стеклу для начинающих

Декупаж як техніка декорування

Що таке декупаж сьогодні? У контексті сучасного світу хенд-мейд декупаж - проста і недорога техніка декорування різних предметів, від меблів до крихітних аксесуарів. Для того щоб перетворити звичайну поверхню, необхідно вибрати готовий малюнок, виконаний на тонкому папері, вирізати його і приклеїти на обраний предмет. Це і є декупаж.

Звучить напрочуд просто і грубо. Здавалося б, до чого тут мистецтво? Який предмет виграє від того, що на нього приклеять який-небудь малюнок? Але не все так однозначно – декупаж не простий, і без художнього підходу до справи тут не обійтися.

Що таке декупаж? Декупаж: основи для початківців

Правильно підібраний, ретельно вирізаний і красиво оформлений малюнок здатний подарувати другу молодість предметів меблів і декору. Оригінальним подарунком на Новий рік стане красивий ялинкова куля; на Великдень можна здивувати близьких прекрасними крашанками; прикрасою будь-якого святкового столу стане унікально оформлена пляшка вина. Все це можна зробити своїми руками і без яких-небудь особливих витрат з допомогою техніки декорування, званої декупаж. Фото, представлені в цій статті, лише відкривають двері в чарівне царство художнього оформлення.

Декупаж для начинающих: техника, пошаговые мастер-классы

Необхідні матеріали

Що таке декупаж? Декупаж: основи для початківців

Для декупажу необхідні наступні матеріали.

  Декорируемая поверхню – будь-який предмет, який планується перетворити. Починати краще всього з гладких, рівних поверхонь, наприклад скриньки, обробної дошки, квіткового горщика або пляшки. Обезжиривающая рідина або вологі серветки, для того, щоб очистити поверхню від плям, пилу та жиру.

  Грунтове покриття; для скла та кераміки досить шари акрилової фарби для дерева найкраще використовувати професійну грунтовку, а фарбу наносити вже після того, як ґрунтувальний шар підсохне.

  Малюнки, відповідні для обраної поверхні. Для цієї мети підійдуть серветки, газетні та журнальні вирізки або навіть малюнки, попередньо роздруковані на принтері.

  Ножиці; краще всього використовувати невеликі тонкі ножиці, щоб точніше вирізати дрібні деталі малюнка. Вирізати малюнки можна за допомогою канцелярського леза.

  Клей для декупажу або клей ПВА.

  Набір кистей і спонжей; замість спонжей можна використовувати невеликі шматки губки, якими зручно наносити грунтовий шар фарби на поверхню. Плоскою кистю з штучних волокон найзручніше розгладжувати папір під час нанесення малюнка на поверхню, а тонкі кисті необхідні для нанесення додаткових ліній і фінішних штрихів.

  Тонка наждачний папір або дуже дрібна пристрій шкурка, особливо необхідна при роботі по дереву.

  Акриловий лак для фінішного шару.Звичайно, знадобиться ряд ємностей для фарб, палітра, малярний скотч і ємність з водою. Вищеперелічених матеріалів достатньо, щоб освоїти техніку декупажу. Однак існує ряд додаткових приладдя та матеріалів, що застосовуються в цій техніці: різного роду блискітки, позолота, лаки для штучного старіння (кракелюр) і шкурки для полірування та затирання.

Декупаж своїми руками

Для перших робіт краще всього декорувати предмети з рівними і гладкими поверхнями, використовувати клей ПВА (він висихає прозорим і легко змивається) і малюнки, виконані на серветках. У цьому випадку, навіть якщо перша спроба декупажу вийде грудкою, із поверхні можна все акуратно змити водою і пробувати знову.

Що таке декупаж? Декупаж: основи для початківців

По техніці виконання декупаж для початківців нічим не відрізняється від професійного декупажу – ті ж інструменти і матеріали, різниця лише в спритності рук, знанні текстур і умінні передбачати кінцевий результат. Головне завдання при нанесенні малюнка на поверхню - приклеїти його так, щоб під ним не утворилося складок, грудочок клею і повітряних бульбашок. Для цього малюнок змочують водою і розгладжують по поверхні, користуючись широкою плоскою кистю. Це непросто, особливо враховуючи, як легко рветься мокра серветка. Можливо, знадобиться кілька спроб, перш ніж малюнок ляже ідеально. Однією з маленьких хитрощів є нанесення малюнка за допомогою поліетиленового файлу. Для цього малюнок кладеться «обличчям вниз» на звичайний файл (не в файл, а зверху) і розгладжується, з використанням кисті і води. Малюнок повинен бути повністю покритий водою і щільно прилягати до файлу, без складок. З допомогою файлу малюнок легко наноситься на покриту клеєм ПВА поверхню. Головне, після нанесення акуратно вигнати всю воду з-під файлу, для цього можна використовувати шпатель або м'який рушник. З допомогою цього методу зручно працювати на широких і плоских поверхнях.

Декупаж скляних предметів

Що таке декупаж? Декупаж: основи для початківців

У сучасному рукоділлі перетворення пляшок в предмет мистецтва займає окреме і почесне місце, але не тільки пляшки можна перетворити за допомогою техніки декупаж. Своїми руками з звичайних тарілок, ваз, склянок і банок можна створити унікальні і яскраві речі, які стануть прикрасою будинку або чудовим подарунком для близьких людей. Використані пляшки можна перетворити у вишукані вази і сувеніри, використовуючи тільки акрилову фарбу, клей, лак і вибрані зображення на папері. Декупаж змушує бачити потенціал у звичних і нудних речах і перетворювати їх в унікальні. Саме таке ставлення до навколишніх предметів найкраще відповідає на питання «що таке декупаж».

Великодній декупаж - майстер-клас з фото

Інтернет рясніє різними варіантами фарбування яєць до Великодня, і великодній декупаж пропонує новий підхід до цієї цікавої традиції.

Що таке декупаж? Декупаж: основи для початківців

За допомогою техніки декупажу можна прикрасити дерев'яні, гіпсові і пластикові заготовки, а також яйця, які потім будуть вживатися в їжу. Варені яйця найкраще прикрашати з допомогою клейстеру, звареного з крохмалю чи борошна, а для блиску покривати яєчним білком; таким чином, ніяких шкідливих хімічних речовин при фарбуванні великодніх яєць не використовується.

Декупаж меблів

Що таке декупаж? Декупаж: основи для початківців

Після того, як відповіді на запитання «що таке декупаж» отримані, а руки знайомі з основними діями, можна переходити на більш складний рівень і зайнятися декором меблів з допомогою техніки декупаж. Майстер-клас з декорування предметів меблів відрізняється тим, що більше нагадує процес реставрації, перетворюючи старенький бабусин комод у твір мистецтва. Декупаж своїми руками предметів меблів пов'язаний з більш високими фінансовими витратами, оскільки потрібно більше матеріалу і часу на обробку. Предмет меблів, комод, стілець або стіл, за розміром перевищує аксесуари, тому кількість матеріалу підвищується, так само як і його якість. Для того щоб досягти зовнішнього вигляду вінтажній старовинних меблів, крім техніки декупажу необхідно освоїти техніки штучного зістарювання, які вимагають багато часу і додаткових матеріалів.

Новорічний декупаж

Що таке декупаж? Декупаж: основи для початківців

Коли рівень володіння технікою декупажу перейшов з початкового на середній і впевнено рухається до нових висот, можна спробувати декупаж тендітної ялинкової іграшки. Для цього необхідно підібрати матеріали. Новий рік – самий відповідний привід використати блискітки і стрази для створення святкової композиції. Іграшка може бути старою і обридлої реліквією, яка потребує реставрації або купленої в магазині художніх приладдя спеціально для фарбування. Це може бути куля, ялинка або символ Нового року. Не варто обмежувати себе тільки ялинковими іграшками, можна декорувати свічки, пляшки шампанського, келихи і навіть скатертину для святкового столу.

В Україні  інтерес до декупажу виник на початку XXI століття  і цей вид творчості нашій країні набув масового поширення.

Зараз до традиційної техніки додався декупаж з серветок, з тканин і на тканинах, впроваджені комп’ютерні інновації, що дають змогу використовувати тривимірний декупаж.

Різноманітність матеріалів, що з’являються в магазинах, дає змогу декорувати будь-яку поверхню: свічки, кераміку, тканину, дерево, метал та інше. А використання різних технік, таких як позолочення, зістарення, художній декупаж, об’ємний декупаж (із застосуванням моделюючої маси та інших матеріалів) дають необмежений простір у творчості.

Нині в декупажі популярні такі стилі, як: прованс, вікторіанський стиль, Шеббі-шик, сімплісіті, мілітарі, етно. Це обумовлено насамперед поточними тенденціями в стилістиці інтер’єрів.

Декупаж бутылки для начинающих | Мастер СергеичДекупаж для начинающих

docx
Додано
25 березня 2021
Переглядів
961
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку