День української писемності та мови в нашому 4 класі

Про матеріал
З учнями 4 класу проведено виховний захід «Дзвенить струмочком рідна мова».
Перегляд файлу

День української писемності та мови

 

Ось уже 24-й рік поспіль наша незалежна держава святкує День української мови та писемності, який щороку відзначається 9 листопада. За православним календарем – це день вшанування пам'яті Преподобного Нестора Літописця – послідовника творців слов'янської писемності Кирила та Мефодія. Це свято – своєрідний місточок між далеким минулим і сучасним – пробуджує у нас, українців, почуття пошани і любові до рідної мови, бажання оберігати і популяризувати українське слово. Це свято, яке об'єднує тисячі українців не лише в Україні, але і за її межами у єдину велику родину.

Традиційно у цей день відбувається радіодиктант національної єдності. І за письмовий стіл сідають учні і їх вчителі, політики і бізнесмени, актори і спортсмени, фінансисти і співаки. Отож диктант написали і майбутні випускники- дев'ятикласники Красносільського ЗЗСО І-ІІІ ступенів разом зі своїми вчителями-словесниками. Школярі мали змогу переглянути загальношкільну газету,яка ще раз нагадала про історію встановлення свята. 

По-особливому підготувалися до цієї дати учні 4 класу разом зі своїм класним керівником Мариняк Марією Сергіївною. Діти відвідали хатину, в якій народився наш поет-земляк Михайло Дубов. Працюючи вчителем української мови та літератури, він доклав чимало зусиль, аби в серці кожного учня ще змалку зародилася любов до рідного слова, до віршування (бо ж сам очолював літературний гурток «Джерело»), до читання творів української літератури. І це йому добре вдавалося.

Марія Сергіївна провела виховний захід «Дзвенить струмочком рідна мова». Учні пригадали вірші, лічилки, загадки М. Дубова для дітей зі збірки «Сонячні кларнети». Також школярі із задоволенням розповідали напам'ять поезії  Т. Г. Шевченка, збагатили своє мовлення прислів'ями та приказками про мову, слово, народ. Класний керівник розповіла про роль української мови у житті людини і нації, цікавилася думкою дітей щодо того, чому вони повинні вивчати рідну мову. Учні склали пам'ятку «Говори українською». За допомогою цього заходу Марія Сергіївна показала важливість української мови, збагатила мовлення дітей і пробудила бажання розмовляти українською.

Бережімо, шануймо, любімо, вивчаймо рідну мову – цей невмирущий голос України!

                                     Підготувала матеріал вчителька початкових класів

                      Красносільського ЗЗСО І – ІІІ ступенів Мариняк Марія Сергіївна

docx
Додано
23 березня 2022
Переглядів
203
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку