День Збройних сил України!

Про матеріал
Формувати почуття гордості, поваги до захисників нашої держави – Збройних сил України, нащадків славних запорізьких козаків; розвивати потребу оберігати, як святиню все, що пов’язано з рідною землею, розвивати фізичні якості дітей - спритність, кмітливість, активність; виховувати любов до України, бажання стати на її захист, бути сильнішими, сміливими, спритними; виховувати у дітей любов до національних традицій, народної мудрості, виховувати шанобливе ставлення до запорожців, спонукати до наслідування їх кращих рис характеру: добродушності, безкорисливості, товариськості, бажання завжди прийти на допомогу.
Перегляд файлу

Тема: День Збройних сил України!

Клас: 1

Мета: формувати почуття гордості до захисників нашої держави – Збройних сил України, нащадків славних запорізьких козаків; розвивати потребу оберігати, як святиню все, що пов’язано з рідною землею, розвивати фізичні якості дітей - спритність, кмітливість, активність; виховувати любов до  України, бажання стати на її захист, бути сильнішими, сміливими, спритними; виховувати у дітей любов до національних традицій, народної мудрості, виховувати шанобливе ставлення до запорожців, спонукати до наслідування їх кращих рис характеру: добродушності, безкорисливості, товариськості, бажання завжди прийти на допомогу.
Матеріально-технічне забезпечення:

       дидактичне забезпечення: мішки, шаровари, жилетки, шапки, банки з водою, ложки, казанки, канат.

       технічні засоби навчання: магнітофон, записи пісень.

       використані джерела інформації:

1. Ковальчук Л. С. Сценарій «Козацькі забави» [Електронний ресурс] / Лариса Семенівна Ковальчук. – Режим доступу: https://naurok.com.ua/scenariy-sportivnogo-svyata-kozacki-zabavi-10816.html

2. Прудникова А. В. Сценарій до Дня Збройних Сил України [Електронний ресурс] / Анна Володимирівна Прудникова - Режим доступу:

https://naurok.com.ua/scenariy-do-dnya-zbroynih-sil-ukra-ni-84341.html

Складова моделі успішного випускника: Громадянин

Орієнтир складової моделі успішного випускника: патріотизм (очікувані результати:  формування почуття патріотизму, відданості Батьківщині); громадянська позиція (очікувані результати: здатність до спільного життя, до співпраці у громадянському суспільстві; здатність до відповідальності перед суспільством); здоровий спосіб життя (очікувані результати: розуміння та ведення здорового способу життя); загальноприйняті моральні норми суспільства (очікувані результати: знання та збереження  культурних цінностей, вміння розв’язувати конфлікти, засвоєння вічних цінностей.)

Складова моделі успішного випускника: Творча особистість

Орієнтир складової моделі успішного випускника: самопізнання (очікувані результати – самоактуалізація прагнень до самостійності, формування позитивного сприйняття індивідуальності в собі та новизни в оточенні); творча самореалізація (очікувані результати - реалізація творчих здібностей , розвиток творчої активності).

Педагогічний інструментарій для формування успішного випускника: особистісно-орієнтований,  компетентнісний,  діяльнісний підходи, ігрові технології; форма роботи – змагання, естафети.

ХІД   ЗАХОДУ:

Діти заходять в зал під «Запорізький марш» і стають в шеренгу.

Вихователь:

Тобі, Україно, мій мужній народе,
Складаю я пісню святої свободи.
Усі мої сили і душу широку
Й життя я віддам до останнього кроку,

Вчитель:

Аби ти щаслива була, Україно,
Моя Батьківщино!
6 грудня ми відзначаємо День Збройних сил України. І сьогодні наш захід присвя­чений воїнам, які захищають незалежність нашої держави.

Ба­гато страждань випало на долю нашого наро­ду за цей час, але він проявив свій незламний дух. А саме, на полі битви – наші  мужні, сміливі, хоробрі воїни, захисники, які є нащадками справжніх козаків, не шкодуючи власного життя, захищають неньку-Україну. Вони з гідністю несли і не­суть бойову службу в лавах Збройних сил України, скорочено ЗСУ.

Вихователь:

Дівчата й хлопці, жінки й чоловіки стали на захист рідної землі, як колись давно славні запорізькі козаки. А хто ж вони справжні козаки?

Хлопець1:

За горами високими,

За Дніпровськими порогами,

За лісами широкими

Наші прадіди жили.

Хлопець2:

Хлопець 3:

Гляньте, яка Україна чарівна,

Гарна, немовби казкова царівна!

Гори, гаї,голубі небеса –

Глибинна, бентежна, велична краса !

Хлопець4:

Хлопець5:

Козаки – це вільні люди!

Козаки – безстрашні люди!

Козаки – борці за волю

За народну добру долю!

Хлопець7:

Козак – чесна , смілива людина,

Найдорожча йому Батьківщина!

Козак – слабкому захисник.

Цінити побратимство звик.

Хлопець8:

Козак українську любить мову,

Він завжди здержить своє слово!

Вчитель:

-         А де ж жили справжні козаки?

Дівчинка 1:

Острів Хортиця — республіка козацька.

Ось де слава розквітала буйноцвіттям!

Вчитель:

-         А який девіз всіх козаків?

Діти:

Щоб козацькому роду не було переводу,

Присягаєм на відданість Вітчизні й народу!

Вчитель:

-         А чи знають наші діти пісню про козачат?

Пісня «Ми маленькі козачата».

Дитина 4:

На Січ жінок хоч не пускали, 
Щоб не було там сліз, жалів, 
Та козаки їх шанували – 
Бабусь, сестер і матерів. 

Дитина 5:

Жінки плекали у любові
Дітей звитяжних козаків, 
І Божу Матір в тихім слові, 
Просили, щоб козак вцілів. 

Дитина 6:

З неволі часто виглядали 
Вони дітей багато літ. 
Сини ж їх в руку цілували, 
Із Січі слали їм привіт!

Дитина 7:

Важкі часи для Батьківщини 
На плечі кожного лягли, 
Свої ж права жінки Вкраїни 
В той час відстояти могли!

Дитина 8:

Україно, моя Україно,
Присягаюсь тобі знов і знов! 
Україно, моя Україно, 
Моя віра, надія й любов.

Дитина 9:

Дитина 10:

Розпускайте крила, сміливо злітайте,

Шлях до волі і єднання у серцях плекайте!

Щоб у всіх кінцях і всюди, у кожній родині

Жила слава козацька, цвіла Україна!

Дівчинка 11:

Дівчинка 12:

Козаки - сини Батьківщини,

В них сила духу непоборна!

Козацтво - слава України,

Це гордість наша всенародна!

Дівчинка 13:

 

 

Ми роду козацького діти,

ми любимо сонце і квіти,

і сонце нам шле свій привіт.

Ми роду козацького діти,

землі української цвіт.

Вчитель:

А тепер ми перевіримо наших козачат на спритність, силу та вміння долати випробування на своєму шляху.

«Поїзд»

         Як відомо, козаки вміли швидко бігати, навіть доганяли й ловили дикого коня. А чи вміють так швидко бігати учасники наших змагань? Зараз перевіримо! За моїм сигналом учасник біжить навколо поворотного прапорця, підбігає до команди, чіпляє одного воїна (зачіпають обов`язково правою рукою за ліву), вони вдвох оббігають навколо прапорця й назад, чіпляють третього воїна й усе повторюється, доки не заберуть останнього.

Підбиття підсумків.

«Одягання шароварів»

 

       Для того щоб захищати свою країну, треба бути розумним, сильним, хитрим, спритним.
Одяг у вас чудовий, але не зовсім козацький. Ану вдягніться як слід! Яка команда швидше одягне всіх своїх учасників по черзі в шаровари та козацьку жилетку, та і переможе.

Підбиття підсумків.

«Втеча полоненого козака з полону»

 

        Різне траплялося в козацькому житті. Було й так, що козаки потрапляли в полон. Та при першій нагоді вони тікали з неволі!

        Біг у мішках: перший учасник кожної команди стоїть в мішку. За сигналом ведучого виконує пересування стрибками в мішку до позначки та назад до команди, передаючи мішок наступному гравцеві. Виграє та команда, яка без порушень правил і швидше за всіх виконала завдання.

Підбиття підсумків.

«Кашовари»

 

    Молодці козаки! Бувало, запорожці, як підмовлять на Січі якого хлопця, то перше пробують чи годиться він бути козаком. Ото звелять йому кашу зварить і наказують: „Вари так, щоб і не сира була і не перекипіла!”

     Ми також будемо варити кашу. А щоб кашу зварити, слід води наносити. Отож, чи є у вас охота на цім святі позмагатись, силу і спритність показати, як це у козаків ведеться! Де козаки спритніші?    Хто більше води принесе?

       На стільчиках у кожної команди стоять порожні банки, а біля кожної команди стоїть казанок з водою.  Козачатам з кожної команди слід під музичний супровід перенести воду з казанка в банку ложкою. перемагає та команда, яка перенесе більше води.

Підбиття підсумків.

«Перетягування канату»

Славні наші козачата! І з полону втекли, і вірних товаришів врятували. Недаремно народна мудрість каже: Гуртом і батька добре бити! То ж зараз ви всі гуртом позмагаєтесь у перетягуванні канату.

Підбиття підсумків.

Вчитель

        Ось і закінчилися наші змагання! Наші команди показали, що вони - гідні нащадки славного козацького роду, справжні козаки. Успіхів вам і здоров`я! Пам'ятаєте, дорогі діти, що ви є нащадками славних українських козаків. То ж любіть Україну, шануйте її народ. Хай кожен з вас своїми добрими справами і вчинками доведе, що козацькому роду нема переводу!

Нагородження дітей пам’ятними подарунками.

 

 

docx
Додано
29 грудня 2023
Переглядів
220
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку