ПОДОРОЖ КУЛЬБАБОК
(День жовтого кольору)
(Відповіді дітей)
Людям, які віддають перевагу жовтому кольору, впевненість у собі і кмітливість.
В Україні жовтий — це символ стиглого колосся та уособлення життєдайної сили сонячного світла.
Сонечко в траві зійшло,
Усміхнулось, розцвіло,
Потім стало біле-біле
І за вітром полетіло
На зеленому лузі, біля маленького озерця, жила гарна родина Кульбабок. Вони були веселими і привітними. Мама-кульбабка розповідала своїм дітям щовечора казку про чарівну Жовту країну. Діти -кульбабки мріяли, що коли вони виростуть, обов’язково відвідають цю чарівну країну. І ось одного дня Вітерець, який полюбляв гратися з Дітками-кульбабками, дмухнув так сильно, що маленькі кульбабки на парашутиках розлетілися… Вони полетіли у пошуках пригод, на пошуки Жовтої країни...
Загадки про жовті фрукти
ПРО ЯБЛУКА
Саме з кулачок,
Жовтий бочок,
Доторкнутися – гладко,
Розкусиш – солодко.
(Яблуко)
Червоношкірі боки.
Жовті, зелені!
Солодкі. Кислі, злегка,
Тільки не солоні!
Ароматні і смачні.
З хвостиком зривають!
Витаминні і потрібні –
Сили додають!
Часто, пташки їх клюють –
Горобці і зяблики…
Відгадали, діти, що це. Це…(Яблука)
Дивлюсь в віконце
На гілці Сонце.
Сонце червоно-біле
Сонце дуже стигле. ( Яблуко)
Логічні загадки про яблука для дітей
ПРО ЯБЛУКА Сама Природа створила цей дивовижний фрукт.
Кругла форма яблука давала людям уявлення про Землю; золотистий, червоний колір –це краса, здоров’я, молодість. Солодкий аромат- це насолода. Гладенька шкіра, яка ховає соковитий плід – це таємниці.
Батьківщиною яблук вчені вважають Казахстан. Саме в Казахстані високо в горах росли дикі яблуні. Плоди на них були маленькі та кислі.
А розповсюджували яблука ведмеді, що жили в цій місцевості і дуже любили ласувати лісовими яблуками, при чому обирали для себе найбільші і найсмачніші.
І сьогодні вірять, що найкраща яблуня та, на котру ведмідь поставив свою позначку. Улюблене дерево він дряпає кігтями. Саме такі дерева відшукували дикі кабани, стежачи за ведмедем і підбираючи натрушені ним плоди.
Назва найбільшого міста Казахстану Алмати в перекладі означає «батько яблук».
І саме там встановлено пам’ятник яблуку.
Він на колір золотистий,
І як персик, бархатистий.
Кісточку виймаємо,
З радістю вживаємо. (Абрикос)
Сам жовтенький, соковитий
достигає серед літа.
Він у джемі, у варенні
і солодкий, і приємний. (Абрикос)
Центр походження та природний ареал цього виду важко визначити через раннє одомашнення (3 тисячоліття до нової ери). Швидше за все, абрикоси походять з регіону Середньої Азії та Північно-Східного Китаю.
У США існує Національний день абрикосів, який відзначається 9 січня кожного року.
Абрикос вживається в їжу, причому, в будь-якому вигляді: його смажать, варять, їдять сирим, роблять варення та джеми, сушать, в’ялять, отримуючи сухофрукти курагу (без кісточки) і урюк (з кісточкою).
Поміж листя оксамиту
дозрівають серед літа,
мов сережки, всі жовтенькі,
дрібні ягідки смачненькі. (черешні)
Жовтийий колір, чудовий терпкуватий смак,
кам’яне серце. У кого це так? (жовті черешні)
Слово “черешня” походить від латинського "ceresia", що означає “вишня”. Перша письмова згадка про цю рослину датується IV століттям до нашої ери, і належить грецькому письменнику Теофрасту. Стародавні греки використовували сік ягоди як лікарський засіб — від болю в шлунку.
Біла та жовта черешня мають більш щільну м’якоть і менш приторний та солодкий смак. Вона підходить для приготування компотів, консервації і сушіння. До речі, у світлій черешні більше вітаміну С, а ще вона більш безпечна для алергіків.
А ця ягідка чарівна
Нам потрібна неодмінно.
В саду, й в лісі виростає
Від застуд оберігає
Вона дуже вітамінна
Називається – …(Малина)
Ягода малина – одна з найбільш ароматних і смачних ягід. Але не тільки ягідки, але і листя з гілочками володіють корисними властивостями. Покладіть їх в чай, та додайте малинового варення і насолоджуйтеся незрівнянним смаком дарів природи.
З цієї ягоди варять варення, роблять джеми, сушать, виготовляють сік. Її можна заморозити і засахарить. Кулінари раді представити ласунам малинове желе і малиновий коктейль.
Лампочка вгорі висіла,
Стала смачна, пожовтіла.
Діти лампочку зірвали,
З апетитом скуштували. (Груша)
Як достигнуть – наче мед –
І не вирватись з тенет!
Ос від них не відігнати,
Люблять теж їх смакувати! (Груші)
Також деревина груші є цінним матеріалом для виготовлення дерев’яних ложок, оскільки вона не забруднює їжу своїм кольором, смаком і запахом, а також стійка до деформації та бризок, незважаючи на багаторазові цикли замочування та сушіння. Деревина груші дуже міцна. Тому з неї роблять меблі і музичні інструменти, які зберігають свій зовнішній вигляд на століття. З давніх-давен з деревини груші роблять лінійки для архітекторів та інженерів, так як вони не схильні до деформацій. Зараз з груші виготовляють кухонні прилади, тарілки і кружки. Що цікаво, їх спокійно можна мити в посудомийній машині.
Листя на гілці рослини завжди розташовуються в строгому порядку, розташовуючись один від одного на певний кут по або проти годинникової стрілки. Таке розташування дозволяє листю найбільш ефективно отримувати вологу і сонячне світло.
Найбільша груша була вирощена в Японії. Її вага складала без малого три кілограми.
А чи відомо вам, що в світі є ще багато фруктів жовтого кольору. Давайте складемо пазли і дізнаємося.
Завдання: скласти пазл, 1 учень прочитає і розповість про свій фрукт
Саподіла
Плоди круглі або овальні, 5 — 10 сантиметрів завдовжки та вагою 100—170 грам. За структурою нагадують плоди хурми. Стиглий плід покритий тьмяною блідо- або іржавокоричневою тонкою шкіркою; м'якоть коричнева, з жовтим або рожевим відтінком, м'яка соковита. Недозрілі плоди — тверді клейкі та в'язкі на смак. Плоди містять зазвичай від 3 до 12 твердих чорних блискучих овальних, злегка сплюшених насінин 1,5 — 2 см завдовжки, на кінці з гаком, який може зачепитися у горлі, якщо насіння не витягнути перед вживанням плоду. Насіння легко відділяються від м'якоті
Гуава – тропічний фрукт, який з вигляду схожий на круглу грушку. По мірі дозрівання змінює колір із зеленого на світло-жовтий або світло-рожевий. Має їстівну гладеньку шкірку, вкриту восковим нальотом. М’якоть гуави, соковита, з дуже сильним і характерним запахом, з великою кількістю їстівних кісточок, найчастіше червоного, рожевого або жовтого кольору, має солодкий і злегка кислуватий смак. Сирий фрукт, розрізаний на четвертинки, можна їсти окремо, або ж додавати до салатів. Варений додають до десертів і виробів із тіста. При кімнатній температурі фрукти можна зберігати лише декілька днів, у прохолодніших місцях – кільканадцять
Манго — плоди манго індійського (Mangifera indica), рослини роду Манго родини сумахових. Плоди мають волокнисту структуру та солодкий смак, шкірка забарвлена в тони червоного, зеленого або жовтого кольорів, у м'якоті колір жовтий або помаранчевий. Батьківщина манго — вологі тропічні ліси індійського штату Ассам та країни М'янма. В Індії та Пакистані манго вважають однією з національних фруктових рослин. Плоди манго часто використовують у народній медицині в Індії та інших азійських країнах. Наприклад, в Індії манго застосовують для зупинки кровотеч, для зміцнення серцевого м'яза та для поліпшення роботи мозку.
Маракуйя - це велика вічнозелена ліана, що виростає в тропічних умовах, що має гарні три сантиметрові квіти і темно-зелені фігурні листя з зубчастими краями. Користь і шкода маракуйї для організму людини розглядаються щодо її плодів – кулястих або довгастих фруктів, в залежності від виду мають широкий діапазон забарвлення: від яскраво-жовтого до темно-фіолетового. Стигла маракуйя має трохи м’яку серцевину, злегка зморшкувату шкірку (можливо, з невеликими тріщинами), невеликий розмір. Наявність соку робить корисний плід важким
Папайя – це невисоке, струнке дерево з тонким стовбуром без гілок, висотою 5-10 метрів. Великі пальчасто-розсічені листки діаметром 50-70 см, на довгих черешках. Утворюють на верхівці дерева зонтик. Квіти розвиваються в пазухах черешків, перетворюючись на великі фрукти, діаметром 10-30 см і довжиною 15-45 см. Стиглі фрукти м’які і мають колір від бурштинового до жовтого.
Пітахайя або як її ще називають, драконячий фрукт - це плід особливого виду їстівного кактуса. Росте вона в тропічних широтах і добре відома в теплих країнах. Насамперед привертає увагу незвичайним зовнішнім виглядом і цікавим смаком. Ніжна, соковита м'якоть, з нотками ківі та полуниці, добре освіжає і втамовує спрагу. Крім того, фрукт дракона багатий на вітаміни та мікроелементи, тому корисний для організму. Щоправда, всі ці переваги характерні для зрілих плодів.
Карамбола - незвичайний тропічний фрукт родом з далекої Шрі-Ланки та Індії. Завдяки своїй формі карамболу називають «тропічною зіркою» Плоди карамболи, також відомі як тропічні зірки або «старфрути», зазвичай жовтого або жовто-коричневого кольору. Цю назву карамбола отримала через те, що розрізана впоперек, вона нагадує зірки з 5 кінцями (іноді з 6 та навіть з 7). Плоди хрусткі, соковиті та бувають двох різновидів: кисло-солодкі та солодкі з масивними ребристими наростами. Вони є чудовим джерелом вітаміну С.
Використовують карамболу, переважно, для прикрашання коктейлів та верхньої частини десертів.
- Придумайте рух, який ви будете виконувати, а інші повторювати, коли почуєте назву свого фрукта.
(Звучить музика, діти ходять по колу, вчитель періодично називає фрукт – діти виконують рухи)
Інші дітки кульбабки прилетіли на город. Відгадайте, які жовті овочі вони там зустріли.
Загадки про жовті овочі
ПРО ДИНІ
Соком діжечка налилась,
на городі примостилась.
Жовтобока і цукриста
так і проситься, щоб з’їсти. (Диня)
Я жовтенька, я маленька,
Мов медочок солоденька.
На баштані достигаю,
Тепле сонечко вітаю. (Диня)
В результаті розкопок вчені виявили, що диню вирощували ще стародавні єгиптяни.
У Японії, диня дарується як дорогий подарунок.
Диня 92 % складається з води.
Найбільшою динею, з коли-небудь вирощених людиною, є плід, вага якого перевищила 2 центнера ( 200 кг). Рослина виросла в Австрії. І це при тому, що країна не може похвалитися найбільш сприятливим для плода кліматом.
Диня – популярний плід. У Туркменістані навіть існує свято, присвячене плоду. Його відзначають щороку у другу неділю серпня.
ПРО КУКУРУДЗУ
На городі молода
Пишні коси розпліта,
У зеленії хустинки
Золоті хова зернинки. (Кукурудза)
На городі молодиця
Розплела свої косиці
Та й колише в повиточках
Золотих зернят рядочки. (Кукурудза)
В одному качані кукурудзи може бути до 1000 зернівок.
Батьківщиною кукурудзи є – Мексика. Вона вирощувалася в Мексиці 7-12 тис. років тому.
Один акр ( 4047 кв. м) кукурудзи усуває з повітря 8 тон вуглекислого газу. Через це, кукурудза є однією з найбільш важливих рослин, коли справа доходить до очищення повітря.
ПРО ПЕРЕЦЬ
Є солодкий, є гіркий,
Різні форми має.
Є худий, а є товстий,
Кожен його знає! (Перець)
Для серця корисніше за все жовтий болгарський перець, який обганяє своїх побратимів за вмістом калію аж в півтора рази. А ще жовті сорти багаті фосфором, необхідним елементом для нормального функціонування кістково-м’язової та нервової систем.
ПРО ГАРБУЗ
На городі виріс дужий,
Круглий, жовтий і байдужий
До червоних помідорів,
До капусти і квасолі.
Хто цей гордий карапуз?
Здогадалися?…( Гарбуз)
На городі в холодку
сидить м’яч на ланцюжку.
Утекти б на моріжок, —
не пускає ланцюжок. (Гарбуз)
Гарбуз - стародавній український символ голови роду.
Гарбуз є одним з найстаріших овочів на нашій планеті.
Він настільки невибагливий, що його можна вирощувати в будь-якій точці світу за винятком Антарктиди.
Батьківщиною гарбуза є Мексика. Звідти ця рослина поширилася по всьому світу.
Гарбузові ласощі смачні й корисні, вони мають величезну кількість вітамінів. З гарбуза готують дуже багато різноманітних страв, наприклад: гарбузову кашу, пиріг, суп, запіканку та багато іншої корисної їжі.
Квітки гарбуза не тільки красиві, але і цілком їстівні.
Гарбузи бувають не тільки жовтими і помаранчевими, але і білими, синіми і зеленими за кольором. Зовсім маленькими та величезними за розміром , а за формою різні : круглі , овальні , схожі на грушу.
(клей-олівець, ножиці, «оченята», маркери, заготовки,).