Дерево життя- символ України

Про матеріал
Дерево життя - це символ українського народу, поширений оберіг народного мистецтва. Цей символ у вигляді дивовижного дерева чи пишної квіткової рослини в декорованому вазоні можна побачити в орнаментиці українських рушників, писанок, тканих килимів та настінного розпису.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дерево Життя

Номер слайду 2

Дерево життя — поширений оберіг народного мистецтва. Цей символ у вигляді дивовижного дерева чи пишної квіткової рослини в декорованому вазоні можна побачити в орнаментиці українських рушників, писанок, тканих килимів та настінного розпису.

Номер слайду 3

Яку інформацію таїть у собі Дерево життя, чим воно відрізняється від Дерева роду?

Номер слайду 4

Дерево життя — це образна модель гармонійного поєднання Всесвіту та людини, яка знаменує три основи світу. Яв — видимий та явний світ, Нав — духовний, який є уособленням потойбічного світу предків, а Прав — світ правил та законів, звичаїв та обрядів, за якими ми живемо. Стовбур Світового дерева символізує земне існування людей, а його пишна крона — місце життя богів.

Номер слайду 5

Дерево життя не перестає квітнути, тому крону завжди прикрашають пишні барвисті квіти. Деякі з них уже зів’яли, деякі тільки розквітли, інші чекають свого часу в пуп’янках. Кожна з квіток — різномаїття етапів людського життя. Стиглі плоди символізують підсумки людських діянь та звершень, а бруньки — майбутнє покоління. Верхівку Світового дерева зазвичай прикрашає квітка — «Вогонь Життя». 

Номер слайду 6

Поруч із нею зображуються два світлих духи-охоронці у вигляді птахів, іноді «райські пташки» можуть бути зображені внизу біля стовбура. Коріння Дерева є невмирущим як і саме життя. Проходить час, і Дерево життя змінюється, трансформується та переростає в родинно-обрегове. Але різниця полягає в тому, що Родинне дерево є носієм інформації більш вузького характеру й відстежує походження певного роду, родини, сім’ї. Його ще називають генеалогічним тому, що в структурі простежується розвиток різних поколінь.

Номер слайду 7

Види творчості:

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

pptx
Додано
29 грудня 2022
Переглядів
1299
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку