"Держави Стародавнього Сходу на лінії часу. Індія."

Про матеріал
Презентація містить матеріали з історії Стародавньої Індії. Насичена багатим ілюстративним матеріалом.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Індійська цивілізація6 клас

Номер слайду 2

Номер слайду 3

ПРИРОДНІ УМОВИ ІНДІЇДолина річки Інд (Північно-Західна Індія) рідко випадають дощі, розливи Інду трапляються тільки під час танення снігів у горах. Вологі вітри не досягають долини Інду, тож через сухий клімат рільництво тут потребує зрошування.

Номер слайду 4

Долина річки Ганг (Північно-Східна Індія) простяглися тропічні ліси - джунглі. Тут росли бамбук, манго, очерет, лотос. Водилися королівські тигри, носороги, леви, слони, мавпи, змії. Для заняття землеробством потрібно було вирубувати ліси. У жовтні-листопаді тут наставала тепла зима, а у червні-серпні тривав двомісячний дощовий сезон. Коли опади не припинялися довше, починалися руйнівні повені.

Номер слайду 5

У Південній Індії, відрізаній від північних областей ланцюгом гір, дощі випадали нерегулярно. Річки тут були багаті на золото та алмази.

Номер слайду 6

У долинах Інду та його приток зводили іригаційні споруди. Урожай збирали двічі на рік. Індійці вирощували пшеницю, ячмінь, горох, диню, бавовник, у вологіших районах сіяли рис.

Номер слайду 7

Розводили корів, буйволів, овець, кіз, свиней, віслюків і різні види домашньої птиці. Близько 2000 р. до н. е. приручили слона.

Номер слайду 8

Давні жителі Індії вміли виплавляти мідь, виготовляти скло, ювелірні вироби, знали й використовували гончарний круг. З Індії до інших країн вивозили бавовняні тканини, слонову кістку, коштовні камені, золото й цінні породи деревини.

Номер слайду 9

Індійці мали писемність. Проте тисячі написів, знайдених археологами, лишаються й досі не прочитаними. Відомо, що писали жителі Хараппи справа наліво, користувалися 400 малюнковими знаками.

Номер слайду 10

Більшість населення Давньої Індії проживало в невеликих поселеннях, оточених суцільною стіною або парканом для захисту від нападників та диких звірів.

Номер слайду 11

Найдавніші держави та міста в Індії існували у 23-18 ст. до н. е. На сьогодні відомо понад 500 поселень індської цивілізації з населенням до 100 тис. осіб. Першими були відкриті стародавні поселення Мохенджо-Даро та Хараппа.

Номер слайду 12

«Купальня» в Мохенджо-Даро

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Жрець з Мохенджо-Даро

Номер слайду 15

Місто хараппської цивілізації

Номер слайду 16

Номер слайду 17

печатки

Номер слайду 18

печаткипечатки

Номер слайду 19

Терракота. Мохенджо-Даро

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Племена індоарійців (аріїв) прийшли на землі Індії з Ірану близько 1500 р. до н. е. Цей період індійської історії називають Ведійським, бо саме тоді було складено на санскриті - мові аріїв - священні тексти Вед (так називають збірники священних гімнів на честь арійських богів). Ведійська цивілізація

Номер слайду 22

Індоєвропейська мовна сім’я r

Номер слайду 23

суспільствобог. Варни індійського суспільства

Номер слайду 24

Приблизно в VІ-V ст. до н.е. індійський принц Сіддхарта Гаутама заснував релігію буддизм. Бачачи складне життя та страждання простих людей, він залишив палац і почав блукати країною, проводячи багато часу в роздумах і молитвах. Якось, сидячи й міркуючи під фіговим деревом, він усвідомив істину, на нього зійшло просвітління. Під ім'ям Прояснений, або Будда, він став відомий усьому світові. Буддизм засуджує війни й будь-яке насильство, навчає шанувати все живе на Землі. Коло сансари

Номер слайду 25

У середині І тисячоліття до н.е. в долині Гангу виникли нові держави. Царі (раджі) були верховними розпорядниками всієї землі. Вони командували військом, очолювали управління та вважалися охоронцями дхарми. З-поміж тогочасних держав найсильнішими були царства Кошала та Магадга. Наприкінці ІV ст. до н. е. владу в Магадзі захопив Чандрагупта Маур’я. Долину ж Інду загарбали перські царі.

Номер слайду 26

Імперія Маур'їв 322 рік до н. е. -  185 рік до н. е.

Номер слайду 27

У 327 до н. е. армія Александра Македонського досягла долини річки Кабул й попрямувала у бік Перської сатрапії Індія, тобто до міст долини Інду на території сучасного Пакистану. На річці Гідасп (сучасна Джелам) сталася битва, в якій Александру вдалося здолати армію войовничого царства Пора.

Номер слайду 28

Битва на річці Гідасп

Номер слайду 29

Звідти Александр мав намір рушити далі на південний схід до Гангу, але його армія заявила, що не піде війною на місцевих царів, про яких говорили, що вони здатні виставити 5 000 бойових слонів. Таким чином, плани Александра були зірвані, і він був змушений повернути вниз по Інду, по дорозі підкоряючи вогнем і мечем прилеглі до річки землі. 

Номер слайду 30

За правління онука Чандрагупти - Ашоки - під владою царів Магадги опинилася майже вся Індія.

Номер слайду 31

Ашока (274-232 рр. до н. е.)поділив державу на п’ять областейпризначав великих державних чиновниківконтролював збирання податків очолював військобув верховним суддеювстановив таємне стеження, влаштовував для можновладців іспити: нечесним загрожували роботи в копальнях. Джерелом багатства держави Ашоки були податки, що їх сплачували вільні хлібороби - власники невеликих ділянок землі, а також ремісники, торговці, власники худоби. утвердився буддизм. З-поміж пам'яток архітектури й мистецтва до наших днівдійшли лише колони царя Ашоки, на яких були записані йогоукази та послання підданим.

Номер слайду 32

Левова капітель з Сарнатхи. Державний герб сучасної Індії

Номер слайду 33

Збереглися в Індії буддійські храми й монастирі, іноді величезнихрозмірів, зі складною архітектурою, а також ступи – споруди, призначені для збереженнясвятинь.

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Ступа в Санчі. ІІІ ст. до н. е.

Номер слайду 36

Тупарама-Дагоба. ІІІ ст. до н.е.

Номер слайду 37

Чайтья в Карлі. Внутрішній вигляд. І ст. до н. е.

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Індія є батьківщиною відомих нам арабських цифр (винайшли їх у Індії, проте європейці ознайомилися зцими цифрами за посередництва арабів). Жителі Індії також придумали гру в шахи, володіли знаннями про рух небесних тіл.

pptx
Додав(-ла)
Кушнір Людмила
Додано
3 квітня
Переглядів
53
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку