Людина в правовій та політичній системі Давнього Риму.

Про матеріал
Презентація створена для вчителя історії. Матеріал розповідає про Римське суспільство та закони ХІІ таблиць. Також розповідає про Римське право, та якіе правове становище мали громадяни і раби.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Людина в правовій та політичній системі Давнього Риму. Презентацію підготувалавчитель історіїКЗ «Солоницівський ліцей №3»Черноброва О. Г.

Номер слайду 2

Мета: ознайомити учнів з основними нормами римського права; розвивати навички роботи історичними джерелами; вміння висловлювати власні судження, аналізувати, порівнювати, критично мислити, встановлювати причинно-наслідкові зв’язки; виховувати толерантність, пошану до історії інших народів, інтерес до вивчення античної історії.

Номер слайду 3

План: Римське суспільство. Закони ХІІ таблиць. Римське право. Правове становище громадян. Правове становище рабів. Повстання рабів.

Номер слайду 4

Римське суспільство. Закони ХІІ таблиць. Патриції — нащадки найзнатніших родів, були привілейованою верствою населення в Римі. Вони пишалися тим, що їхні діди й батьки заснували Рим. Іншу частину населення, що походила зі скорених племен завойованих територій або переселених з інших общин, називали плебеями. Плебеї займалися землеробством і ремеслами. Вони повністю залежали від патриціїв. У господарстві використовували також працю рабів. Плебеї вимагали записати всі закони, щоб судді не могли їх витлумачити по-своєму й застосувати проти плебеїв. Патриції поступилися, і в 450 р. до н. е. спеціальна комісія записала закони на 12 мідних таблицях, що були виставлені на головній площі Рима — Форумі — центрі суспільного життя і повсякденного спілкування людей. Отже, ніхто не міг сказати про незнання законів.

Номер слайду 5

У Законах XII таблиць містилися положення про судочинство, майнові відносини, шлюбно-сімейне право, злочини та покарання, право власності, сімейне право Закони XII таблиць передбачали смертну кару за злочини проти республіки, проти релігії, за чаклунство та неправдиві свідчення в суді. За цими законами жорстоко карали боржників. За борги людина могла стати рабом або віддати у рабство власних дітей чи дружину.

Номер слайду 6

Римське право Римське право — система загальнообов'язкових правил поведінки, встановлених Римською державою (царського, республіканського періодів і періоду імперії). Розвиток римського права охоплює понад тисячу років, від Законів дванадцяти таблиць (451-450 рр. до н. е.) до римського цивільного права імператора Юстиніана І. Римське право послужило основою правових систем у континентальній Європі, а також в Ефіопії та найдавніших європейських колоніях. Норми Римського права Нікого не виправдовує незнання закону. Ніхто не може бути покараний двічі за той самий злочин. Ніхто не може бути суддею у власній справі. Треба вислухати і протилежну сторону. Під час війни закони мовчать. Закон ухвалений і встановлений для всіх і заради блага всіх. Благо народу — вищий закон. Договори треба виконувати.

Номер слайду 7

Правове становище громадян Згідно з головним принципом римського права, тільки римський громадянин користувався захистом права. Статус римського громадянина набували діти, народжені від шлюбу римських громадян. Римське громадянство втрачали в таких випадках: зі смертю особи, через продаж у рабство, особи, узяті в полон, засуджені до тяжкого кримінального покарання або вигнання з Риму. Римські громадяни володіли всією повнотою цивільних прав: тільки вони могли володіти майном і землею, укладати різні угоди, звертатися до суду за захистом порушених прав. Тільки римські громадяни володіли правом вступати в шлюб і  правом торгувати. Вони мали право брати участь і голосувати в народних зборах, займати найвищі виборні посади магістратів, з них комплектувалася армія.

Номер слайду 8

Правове становище рабів Раби перебували у державній або приватній власності. Володар мав право раба продати, обміняти, подарувати як будь-яку річ. покарати його, навіть вбити за будь-яку провинність або без такої. Раби перебували за межею громадянського суспільства і не вважалися людьми. ("Все людське вмирає у рабові", "Раб - це знаряддя, яке може говорити".) Раби не мали ніяких прав. Основними джерелами рабства були: війни, під час яких брали до полону воїнів сусідніх народів ; народження від матері-рабині; продаж вільної людини в рабство; рабство за неповернені борги; засуджені за тяжкі злочини до страти або до безстрокової каторги могли бути викуплені як раби.

Номер слайду 9

Повстання рабів. Рабів у Давньому Римі вважали річчю, і вони не мали прав. Але в привілейованому становищі перебували раби 83 цінних професій, освічені раби, наприклад, висококваліфіковані кухарі, педагоги, ювеліри, поети, художники, юристи. Володарі цих рабів їх оберігали, оскільки вартість їхня була дуже високою.

Номер слайду 10

У 74 р. до н. е. розпочалося найбільше в Стародавньому світі повстання рабів-гладіаторів, яке очолив Спартак, фракієць за походженням. Він служив у римському війську, але потім утік, був схоплений і відданий у гладіатори. Спартак (бл. 109 — 71 р. до н. е.) — гладіатор, вождь і лідер великого повстання рабів проти Римської республіки. Мало що відомо про Спартака поза подіями війни. Спартак був досвідченим воєначальником: його армія складалася лише з утікачів-гладіаторів і рабів, і розбила в ряді битв кілька досвідчених римських легіонів.

Номер слайду 11

Гладіатор (від латинського слова «гладіус» — меч) — людина, яка володіє мечем. Зазвичай гладіаторами ставали найдужчі й найхоробріші раби. У спеціальних школах їх навчали володіти зброєю, майстерно фехтувати. Школи були схожі на в'язниці, де гладіаторів суворо охороняли, а за найменшу провину заковували в кайдани, саджали на ланцюг. Гладіаторські бої влаштовували в цирках (спорудах, схожих на сучасні цирки), де гладіатори повинні були битися один з одним або з дикими звірами на потіху римлянам.

Номер слайду 12

У 74 р. до н.е. гладіатори підняли найбільше у Стародавньому Римі по­встання. Його очолив Спартак який разом із 70 товаришами утік з гладіаторської школи й сховався на горі Везувій. Повсталі неодноразово перемагали римське військо. Зрештою Спартак повів повсталих на північ Італії, щоб перейти Альпи і вивести рабів у провінцію Галлію, де вони будуть вільні. Перебуваючи за крок до бажаної свободи, Спартак повернув назад. Учені й дотепер намагаються пояснити чому. У 71 р. до н.е. повсталих було розбито.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Слобода Алла
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
5 квітня
Переглядів
1424
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку