Діаграма "Кола Венна". "Порівняльна характеристика Чандарави та Лиса Микити"

Про матеріал
Використання одного з прийомів критичного мислення – діаграми "Кола Венна" – є доречним при засвоєнні п'ятикласниками поняття про мандрівний образ, мандрівний сюжет. Він допоможе виявити спільне та відмінне в образах героїв двох творів, систематизувати інформацію та обґрунтовувати свою думку.
Перегляд файлу

Порівняльна характеристика Чандарави та Лиса Микити

(за казками "Фарбований шакал" та "Фарбований Лис")

Повертаємося приблизно в IV століття нашої ери, в ті часи, коли побутові оповідки набули ознак казки. "Фарбований шакал" – один із казкових творів, що ввійшов до збірки "Панчатантра". А теж відомий вам "Фарбований лис" І. Франка – до збірки "Коли ще звірі говорили", написаної під безпосереднім впливом "Панчатантри". Безумовно, це факт наявності мандрівного сюжету. Шакал та Лис дуже схожі, але не ідентичні.

Заповнити діаграму "Кола Венна"

Кола Венна - прийом критичного мислення, який використовується для співставлення, порівняння, знаходження спільних рис, явищ, ознак у поняттях, образах та ін..

Діаграма будується у вигляді двох кіл, які частково перетинаються, утворюючи спільний простір. У частині кіл, що не перетнулися, записуємо інформацію, якою досліджуваний матеріал відрізняється, у спільному просторі – ознаки, які для них є спільними або подібними.

Завдання: користуючись словами для довідок, виявити спільні та індивідуальні риси характеру героїв та вписати їх у відповідні сектори діаграми

Слова для довідок: жалюгідний, кмітливий, вправний мисливець, винахідливий, зарозумілий, сміливий, зрадник, хитрий, егоїстичний, розумний, пихатий, терплячий, підлабузник, спостережливий, несправедливий.

 

Кола Венна_фарбрваний шакал_2.wmf 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Матеріал для вчителя:

Кола Венна_фарбрваний шакал_1.wmf 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
2 березня 2020
Переглядів
8294
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку