ДІАЛОГІЧНА ГОДИНА (5-7 класи) «Книги – наші друзі»

Про матеріал
ознайомити учнів, читачів з літературою нових надходжень історичного напрямку; привернути їх увагу до книги, до історичного минулого українського народу; виховувати любов до книги та шанобливе ставлення, патріотичне почуття та гордість за свою країну, рідну землю; через діалог-спілкування з читачами визначити їх відношення до майбутнього нашої країни – України
Перегляд файлу

Первомайська ЗОШ І – ІІІ ст. № 17

 ім. Миколи Вінграновського

 

 

 

 

ДІАЛОГІЧНА ГОДИНА

(5-7 класи)

«Книги – наші друзі».

 

 

 

 

 

Виконала :

завідувач бібліотекою

Іщенко Т.В.

 

 

 

 

 

 

 

ПЕРВОМАЙСЬК

 

ДІАЛОГІЧНА ГОДИНА (5-7 класи)

ТЕМА: «Книги – наші друзі».

МЕТА: ознайомити учнів, читачів з літературою нових надходжень історичного напрямку; привернути їх увагу до книги, до історичного минулого українського народу; виховувати любов до книги та шанобливе ставлення, патріотичне почуття та гордість за свою країну, рідну землю; через діалог-спілкування з читачами визначити їх відношення до майбутнього нашої країни – України.

ОБЛАДНАННЯ: виставка книг нових надходжень.

ВСТУПНЕ СЛОВО: Книга має особливе значення для кожної людини та дитини. Вона відкриває нам вікно в інформативний простір, надає гарні консультації, формує мислення, розвиває мовлення та ерудицію. Книга виховує. Надихає нас на кращі справи у житті, надає поради. Найкращий відпочинок – це читання книги. Спілкування з книгою – це інформаційна потреба для кожного з нас. Книга була, є.  і буде завжди витоком цікавої інформації.

У кожної людини є свої потреби щодо книги, запити. У зв’язку із тим, що література буває різних жанрів, кожен з читачів повинен замислитися над тим яка література відповідає його інтересам, духовним потребам, віковим особливостям.

Запитання до класу:

  • Чи замислювалися ви, яка література вас цікавить?
  • Які книги ви прочитали останнім часом?
  • Хто автор цієї книги, назва?
  • Що вам відомо про головних та другорядних героїв цієї книги?
  • Яких проблем торкається автор у книзі?
  • Які вчинки героїв вам особливо запам’яталися?
  • Які висновки ви зробили після того, як прочитали її?

Сьогодні я вам представлю цікаві історичні книги, які надійшли до нашої шкільної бібліотеки. Всі вони несуть енергетику героїзму, відвертості, чесності, справедливості, мужності та відваги.

Пропоную вашій увазі книгу Галини Запорожченко «Мазепа».

 «Мазепа» ліро-епічна поема,  у якій оспівується любов до рідної землі, відстоювання, оборону та возвеличення незалежності України. Реалізація цієї ідеї у книзі відбувається навколо важкої і гострої дилеми перед гетьманом України – Іваном Мазепою. Читач знайде у поемі широку палітру поетичних прийомів, художніх засобів, відчує як поетеса відшліфовує власний стиль і творчу манеру віршування. Інтерес авторки до історії України наповнили зміст її літературної діяльності Вона є автором поетичних збірок: «Крізь роки - літа», «Сонце» та інші. Автор дипломант конкурсів, удостоєна відзнаки «Історична пам’ять».

Запитання до класу:

  • Чому автор поеми «Мазепа» звертається до цієї теми? (ЇЇ приваблювала постань людини високої освіченості і культури. Талант мислителя, творця, стратега, державника, мецената. Саме таким незламним лицарем народу постає Іван Мазепа. Головний герой Мазепа – видатний українець, патріот, національний герой.)

Її поемі властива романтична поетика, психологізм, емоційність мови, висока естетична культура. Автор створила якісний твір із погляду історичної достовірності, розкрила образ Івана Мазепи засобами художнього слова. Його місце в українській історії,  розкрила, як патріота, політика, дипломата, воїна полководця, людину-легенду, взірець національної гідності та гордості, символ свободи та незалежності.

Запитання до класу:

  • Діти, чи відома вам книга «Діти козацької матері»?
  • Які   матеріали містить ця книга – збірка7 (це історико-пригодницькі повісті та оповідання)

Книга - гостросюжетних історико-пригодницьких творів для дітей козацької Матері: славних, сміливих, завзятих хлопців, які пліч-о-пліч з дорослими боролися проти поневолювачів за свободу України в часи Запорізької Січі.

Переглядаючи зміст книги ми можемо побачити твори українських письменників: В. Шевчука, А. Чайковського, А. Ващенко та багато інших.

Тож всі твори українських письменників, які прославляли Україну у добу козацтва об’єднали у спільну збірку «Діти козацької Матері»

14 жовтня Україна відзначає День козацтва. Кожен рік патріоти нашої країни дуже шанують цей день, викликають патріотичні почуття у майбутніх нащадків України. Збірка призначена для середнього шкільного віку. Познайомтесь із цією книгою, прочитайте пригодницькі оповідання історичного напрямку. Книга випущена на замовлення Державного Комітету телебачення та радіомовлення України за Програмою випуску соціально значущих видань.

ВИСНОВОК: Кожна книга – наш друг, порадник та співрозмовник. Книжки несуть безліч цікавої інформації, сприяють розвитку мислення, логіки, ерудиції. Тож книги – наші справжні друзі, які завжди допомагають нам у житті, вихованні та навчанні.

 

docx
Пов’язані теми
Педагогіка, Розробки уроків
Додано
27 березня 2021
Переглядів
182
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку