Дидактичний иатеріал до теми "Складне речення з різними видами зв'язку"

Про матеріал
У запропонованій добірці подано дидактичний матеріал з української мови для вивчення складного речення з різними видами зв'язку. Завдання орієнтовані на розвиток соціокультурної компетентності учнів. Зразки різнопланових вправ та завдань розроблені на основі текстів публіцистичного стилю, автобіографічних, енциклопедичних матеріалів, подано фрагменти біографій славетних українських особистостей .
Перегляд файлу

Дидактичний матеріал до теми «Складне речення з різними видами зв’язку»

Тематика завдань: «Славетні українці»

1.Лінгвістичне дослідження.

Прочитайте текст, визначте стиль і тип мовлення, вкажіть складні речення з різними видами зв’язку.

Ярослав Мудрий

Правління Ярослава Мудрого - золота доба в історії Київської Русі та її книжності. 

Князь дбав про розвиток культури народів Київської Русі, за його правління у великих містах держави відкривалися школи, створювалися місця, де переписувалися книги. Цей правитель мав велику власну бібліотеку, вона складалася з кількох тисяч книг, але досі жодних слідів зібрання не зберіглося.  Великий князь багато уваги приділяв освіті, він створив перші школи, які в Київській Русі з'явилися з прийняттям християнства. Ярослав відомий тим, що при ньому Київська Русь міцно увійшла в коло наймогутніших держав світу, це підтверджувалося династичними зв’язками з найважливішими державами Європи.

2.Розподільний самодиктант.

Виписати спочатку речення з сурядним і підрядним зв’язком, потім - із сполучниковим і безсполучниковим.

Микола Амосов

Микола Амосов рятував життя, понад усе він мріяв перемогти старіння і створити штучний інтелект, який ставив би безпомилковий діагноз. Майбутній хірург був сином акушерки, мати виховувала хлопчика одна, і жили вони за межею бідності. Справжнє визнання прийшло до Амосова, коли він почав оперувати на серці, це були перші спроби врятувати життя дітей із невиліковними вадами. Головне завдання медицини майбутнього Амосов бачив у пошуку шляхів регулювання організму, вчений мріяв створити штучний розум, який допоміг би лікувати людей. Життя Миколи Амосова було насичене подіями, і він любив зустрічатися з цікавими людьми, щоб поділитися радістю від успішних операцій. Микола Михайлович Амосов – видатний хірург, який один із перших почав проводити операції на серці, і на його рахунку тисячі врятованих життів. 

3.Трансформація.

Із поданих безсполучникових речень утворити речення з різними видами зв’язку.

Соломія Крушельницька

Крушельницька – вражаюча артистка, вона підкорила публіку не лише чарівним, широкого діапазону вокалом, виразною дикцією, співачка завжди славилася витонченим артистизмом. Співати дівчина почала змалку, до кінця життя Соломія знала багато народних пісень, вона переймала їх безпосередньо з селянських вуст. Уперше десятиліття 19 століття Соломія увійшла у зеніті слави, її запрошували на гастролі оперні театри світу, з нею прагнули працювати найвідоміші композитори і диригенти. У сонячній Італії Соломія  Крушельницька прожила майже сорок років, за всі ці роки вона перетворилася на справжню європейку; прима  вільноволоділа польською, російською, французькою, німецькою, італійською мовами.

4. Графічний диктант.

Побудуйте схеми складних речень із різними видами зв’язку.

Ігор Сікорський

Ігор Іванович Сікорський - усесвітньо відомий авіаконструктор, який прославився ще й як творець гелікоптерів, він увійшов у світову історію авіації як автор перших у світовій практиці авіабудування багатомоторних літаків.

Будинок на вулиці Ярославів Вал, у якому народився і виріс Ігор Сікорський, зберігся й донині, але в ньому сьогодні ніхто не живе,

Сікорському поталанило утілити в життя більшість дитячих мрій, конструктор  став відчайдушним пілотом перших літаків, і через п’ять століть  він утілив мрію великого Леонардо да Вінчі...

У 30 роках  І.І.Сікорський почав розробляти вертольоти, а у вересні 1939 року він сам уже випробовував експериментальний гвинтокрил, який було прийнято на озброєння армією США. Авіаконструктор був рідкісним генієм, який був закоханий у свою справу, він завжди прагнув випередити час мінімум на одне-два десятиліття. 

5.Пошуково- вибіркова робота.

Випишіть із тексту складні речення з різними видами зв’язку, підкресліть граматичні основи, побудуйте схеми речень.

Микола Леонтович

Микола Леонтович - геніальний ювелір української пісні , його різдвяна колядка "Щедрик", яка має безліч інтерпретацій, відома у всьому світі.

Однією з найбільш відомих різдвяних мелодій у світі вважають композицію «Carol of Bells», але насправді це українська народна пісня «Щедрик» в музичній обробці Миколи Леонтовича, до якої Петро Вільговський створив англійську версію слів.

Композитор за сімейною традицією повинен був стати священиком : так бажали його батьки, тому він закінчив Шаргородське початкове духовне училище. Музика залишалася для нього на першому місці, тому Леонтович часто організовував разом зі своїми учнями літературно-музичні вечори . 1921 року "Щедрик" вперше почули у США, коли його виконали на концерті в Нью-Йорку. Над своїм твором Леонтович працював майже усе життя - щедрівка має аж 5 авторських редакцій!

 

docx
Додано
30 листопада 2020
Переглядів
522
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку