Дидактичний матеріал із використанням здоров’язберігаючих технологій на уроках української мови

Про матеріал

Вашій увазі пропоную дидактичний матеріал із використанням здоров'язберігаючих технологій на уроках української мови. Комплексні завдання для учнів 5 – 11 класів із української мови, які розраховані на вивчення самостійних частин мови. Дані завдання й вправи повинні не лише поглибити грамотність учнів, а й розширити поняття про здоров'я. сформувати уявлення про те, що здоров'я значною мірою залежить від самих учнів.

Перегляд файлу

Дидактичний матеріал із використанням здоров’язберігаючих технологій на уроках української мови

 

Іменник

1. Переписати речення, вставити пропущені букви; визначити відміни іменників.

Учені визначили структуру часнику, с…нтезували штучний аналог і випробували остан...ій на твари...них моделях різних захворювань. І виявилося, що ця справ­ді унікальна р...човина знижує арт…ріальний тиск, усуває цукровий діабет, запобігає діареї, знижує ризик розвитку інфаркту міокарда.

2. Вставити пропущені букви, підкреслити іменники, зробити морфологічний розбір одного з них.

Майже всі діти люблять чіпси, смаж...ну картоплю, піцу. Але це дуже н...здоровий харч для д…тячих шлунків. Краще посмакувати картопляним пюре або тушкованою чи фарш...рованою м'ясом картопл...ю.

3. Вставити пропущені букви, підкреслити іменники, один із них розібрати як частину мови.

Туберкул...оз – інфекційне захворювання. Зараж...ння відбува…ться під час контактування із хворою людиною. Коли вона кашляє, у повітря й на навколишні предмети потрапляє в..лика кількіс...ть бактерій. Інфікування також може відбуватися через продукти харчування.

4. Вставити пропущені букви, підкреслити іменники, визначити відміни й відмінки; зробити словотвірний розбір підкресленого слова .

Щодня ми спілку...мося з багат...ма люд...ми, серед яких можуть бути ті, хто ж...ве з ВІЛ . Дехто панічно боїться цього. Та ці страхи п...ребільш...ні. Адже, на відміну від харчових інфекцій, ВІЛ не пер...дається через повітря, воду, харчі або пр…дмети. ВІЛ не п...р...дається також комарами та іншими кровососами .

5. Вставити пропущені букви, підкреслити іменники, один із них розібрати як частину мови.

Шляхи зараження туб…ркульозом: повітряно-крап…льний — через дихальні шляхи під час розмови, при кашлі, чханні хворої людини; харчовий — чер...з зараж…ні продукти (м'ясо, молоко, сир), чер...з брудні руки; контактний (побутовий) — через зараж...ні пр...дмети побуту. Хворі на туб...ркульоз неодмінно повинні лікуватися .

6. Вставити пропущені букви, підкреслити іменники, визначити їх відміни й відмінки, зробити фонетичний розбір підкресленого слова .

Учені дослідили, як обрані людиною ж...ттєві цінності впл…вають на її здоров...я й побут. Вони з'ясували, що існує кілька д...сятків цін...остей, спіл...них для всіх людей, незалежно від того, у що вони вірять і де ж…вуть. Це — любов, дружба, опт...мізм, тол...рантність, чуйність, довіра, душевна щедрість, самоповага.

7. Вставити пропущені букви, підкреслити іменники, один з них розібрати як частину мови.

Після напруж…ної праці потрібен тр…валий відпочинок. Спілкування з пр…родою, друзями, рухливі ігри на свіжому повітрі, повноцінне харчування й сон, цікаві книжки, в…с…лі розваги швидко відновлят… твої сили. Якщо ти дуже старанний уч…нь, доведеться знизити темп.

8. Вставити пропущені букви, підкреслити іменники, визначити їх відміни, один із них розібрати як частину мови.

У тих, хто пал...ть, у п'ять разів частіше з'являют...ся гл…бокі зморшки. Це тому, що тютюновий дим руйнує р…човини, які забезпечують пружність шкіри. Курці весь час ст…скують губи й мружать очі. Чер...з це у них з...являються зморшки на лобі, навколо очей і рота. Курця можна впізнати за н...здоровим, сірим кольором обличчя .

9. Вставити пропущені букви, визначити морфологічні ознаки іменників, зробити фонетичний розбір підкресленого слова .

Вж...вання алкоголю пр...зводить до зн...водн...ння, сухості шкіри й появи дрібних зморщок. Через в...соку калорійність алкоголю порушу...ться ап...тит, і організм отримує менше корисних р...човин. Унаслідок цього шкіра набуває н...здорового жовтуватого відтінку.

10. Вставити пропущені букви, підкреслити іменники, визначити їх відміни й відмінки, зробити словотвірний аналіз підкресленого слова .

Ялинку, як і сосну та кедр, наші пращури вважали д...р...вом спокою. Було поміч...но, що вона здатна поз…тивно впл...вати на емоції та настрій людей, урівноважувати, заспокоювати, знімати стрес, наповнюва­ти ж…вильною силою лісу. Тому ялинку ще наз…вають пр...родиим екстрасенсом .

11. Вставити пропущені букви, підкреслити іменники, один із них розібрати як частину мови; підкреслені слова—за будовою.

Хвоя ялинки — це дж...р..ло аскорбінової к...слоти, каротину й хлорофілу, вона містить дубил...ні р...човини, мін...ральні солі, фітонциди та смоли. Відвар хвої ш...роко викор...стовують як протиц...нговий, потогін…ий, жовчогіннний та д...якою мірою болетамувальний засіб.

12. Вставити  пропущені букви, підкреслити іменники, один із них розібрати як частину мови; підкреслені слова — за будовою.

Треба вж...вати родзинки з волоськими ropixaми, курагою, л...моном i медом для зміцнення імунітету й oпірностi застуді . Якщо спіткав бронхіт або запал...ння легенів, слід готувати відвар iз ячменю та родзинок. Родзинки також зміцнюють с...рцевий м'яз, вони корисні при недокрів’ї, йододефіциті й дисфункції щитовидної залози.


Прикметник

 

1. Переписати речення, вставити пропущені букви, підкреслити прикметники, визначити їх види.

Яблучний оцет унеможливлює процеси «закисання» організму, які є причиною багат...ох с…рйозних хвороб. Треба сказати, що яблучний оцет Тихін Дмитрович Курявий, народний цілит..ль, готує сам. Зазвичай виб...рає для цього два сорти яблук — сніжний кальвіль та сим...ренку.

2. Поставити правильно розділові знаки, вставити пропущені букви; підкреслити прикметники, визначи  їх  види та відмінки.

Смак улюбл...них нами фруктів формують кислоти, що містяться в них. А вони бувають piзні: бурштинова, карбонова, молочна, л...монна, щавлева. Для людс...кого організму ці р...човини є дуже важливими. Під впливом органічних кислот збільшуєт...ся виділення травних соків, що забе...печує процес повноцін...ого травлення .

3. Вставити пропущені букви, підкреслити прикметники, визначити їх морфологічні ознаки.

Свіжовичавл...ний яблучний сік має особливі оздоровлювально-лікувал...ні властивості: він чудово тонізує увесь організм, активізує діял...ність нирок, запобігає утвор...нню ниркових камінців, ліквідує запал…ні явища .

4. Вставити пропущені букви, підкреслити прикметники, визначити їx морфологічні ознаки; зробити фонетичний poзбip підкресленого слова .

Кращий спосіб зміцн…ння ніг — ход...ба. Під час ходьби поліпшу...ться обмін р...човин, активізу...ться м’язова діял...ність, поліпшується кровопостачання. Проте тр...вала ходьба спр...чинює п...р...напруження м’язів, застій, накопич...ння молочної кислоти. Тому навіть хороша справа вимагає помірності й виваженості.

5. Вставити пропущені букви, підкреслити прикметники, один з них розібрати як частину мови; підкреслені слова розібрати за будовою.

Дехто наз...ває це д...ревце, обліпл...не плодами, справжньою королевою, а к...тайські вчені кажуть, що в ній є сто життів. Про цілющі властивості обліпихи п...сали давньогрец…кі вчені Діоскорид, Тоефраст, а в тібетс...кій i монгол...ській мед...цині вона й справді царювала разом з абр…косами поміж д…рев і трав .

6. Вставити пропущені букви, пікреслити прикметники, два з них розібрати як частини мови.

Особливу популярніс...ть i в народній, i в офіційній мед...цині завоювала обліп...хова олія. Зовнішньо її застосовують, міняючи чер...з день тампони  й пов...язки, для лікуван...я ушкодженої шкіри i сл...зових оболонок, ран, які погано загоюються, тріщин i виразок, виразки шлунка, онкологічних захворювань, хвороб стравохода. Як інгаляції обліпихову олію в...користовують для лікування верхніх дихал...них шляхів .

7. Вставити пропущені букви, підкреслити прикметники, один із них розібрати як частину мови; зробити фонетичний розбір підкресленого слова.

Вж...вання ківi знижує ризик онкологічних захворювань i хвороб с…рцево-судинної с...стеми. Kiві має протипухлинну, антиоксидантну дію, підв...щує фізичну прац...здатність, поліпшує травл…ння, запобігає р...вматичним захворюванням, утвор…нню кам...нів у нирках, зменшує н...рвозність. Медики р...комендують вживати ківі під час спалаху інф...кційних i застудних н...дуг.

8. Вставити пропущені букви, підкреслити прикметники, один із них розібрати як частину мови; зробити словотвірний розбір підкреслених слів.

Відомо, що стане у пp...годi шкірка банана й газоелектрозварникам, у яких болят... очi. Її свіжою час від часу пр…кладають до очей. Лікують нею i болі в суглобах i м'язах. Ця сама шкірка допомагає від опіків, наривів, вис...пів. Компрес із неї пр...кладають до лоба й потилиці при мігренi. Банани не слід їсти натщесерце, зап...вати водою.

9. Вставити пропущені букви, підкреслити прикметники, один із них розібрати як частину мови; зробити фонетичний poзбip підкресленого слова

П...репелині яйця значат... багато для здоров…я людини. У світі зараз бум на них. Знайте: у японс…ких школах дітям пер...д уроками дають вип...ти два яйця від п...репілок. У щоден...ому харчуванні р...комендується вж...вати п'ять п...репелиних яєць — за вагою це одне куряче .

10. Вставити пропущені букви, підкреслити прикметники, один із них розібрати як частину мови; зробити словотвірний розбір одного з них .

Йод — це не тіл...ки сп...ртова аптечна настоянка для обробки ран, але й один iз найважл...віших мікpoелементів, н...обхідних для злагодженої роботи людс...кого організму. Основна роль йоду — в утвор...нні гормонів щитовидної залози. Ці гормони беруть участь у заб...зпеченні організму енергією, яка потрібна для повноцін…ого обміну р...човин, нормал...ного npoтікання процесів біосинтезу, розвитку й росту організму та оновл...ння його тканин.

.


Займенник

 

1. Вставити пропущені букви, підкреслити займенники, визначити їх розряди; зробити словотвірний аналіз підкресленого слова .

Довгий час жувальну гумку випускали за кордоном з  м…тою зв...чайного задовол...ння пр...родної потреби людини що-небудь пожувати. У деяких народів була звичка жувати смоли різних д...рев: сосни, ялини, вишні. Основа перших жувальних гумок — застиглий молочний сік каучуконосних рослин .

2. Вставити пропущені букви, підкреслити займенники, визначити їх розряди, зробити морфологічний розбір пікресленого слова .

Дехто із школярів увесь віл...ний час проводить за  комп...ют...ром. Та хоч комп...ют...рні навички й важливі, таке заняття відпочинком не назвеш. Для твого мозку — це напруж...на праця. Якщо в п...р...рвах між домашніми завданнями ти гратим...ш на комп...ют...рі, то ризику...ш перевтомитися. Тому це має тр...вати не більш як годину.

3. Вставите пропущені букви, підкреслити займенники, визначити їх морфологічні ознаки; підкреслені слова розібрати за будовою.

Хр...бет людини складається з тридцяти трьох хребців. Кож...н із них л...жить на міжхр...бцевому диску, який нагадує міш...чок з желе. Завдяки цьому людина може зг...натися й розгинатися. Та якщо хребет часто й непр...родно викривлюється, може виникнути поруш...ння постави.

4. Вставити пропущені букви, підкреслити займенники, один із них розібрати як частину мови.

П...трушка не повинна зн...кати з вашога столу весь рік. Їжте її, скіл…ки душа забажає. Але не їжте із кропом, їжте окремо в різний час. У жодному разі не їжте солону п...рекруч...ну зел...нь п...трушки з банок — то, вважайте, отрута, вона канцерогенна. Краще вже їсти суш...ну. Можна тушкувати п...трушку. Саме л...стячко можна також їсти, ніхто не забороняє, але в міру.

5. Вставити пропущені букви, пікреслити займенники, один із них розібрати як частину мови, підкреслені слова розібрати за будовою.

Чи можна займат...ся спортом, коли ви застудж...ні? Це слід робити дуже обережно. Якщо ви відчува...те після фізичних занять важку втому — це недопустимо. Після зарядки людина повинна відчувати в собі бадьорість. Лікарі радять хворим погуляти півгодини, подихати свіж...м повітрям на другий—третій день хвороби .

6. Вставити пропущені букви, підкреслити займенники, визначити їх морфологічні ознаки; зробити словотвірний розбір пікреслених слів.

Якщо людина дуже застудж...на, а т...мператури немає. Що це означає? Це означає те, що імун...а с...стема цієї людини працює слабо, і її організм не бор...ться з хворобою. Тому така людина довше одужуват...ме. Цій людині можна порадити підвищувати імунітет, замість того, щоб бігти в аптеку за антивірусними пр...паратами.

7. Вставити пропущені букви, підкреслити займенники, один із них розібрати як частину мови.

Чим запити застуду? Із самого д...тинства ми зна...мо гіркий пр...смак лікувальних напоїв — молоко з часником, редька з медом, л...мон із часником. Чи дійсно вони допомагають вилікувати застуду? Так. Але ними треба вміло кор…стуватися. Молоко, наприклад, не повинне бути гарячим, а тільки теплим! Лимонний сік із медом також не потрібно пити гарячим, адже вітаміни будуть руйнуватися, ефект знизиться удвічі!

 


Числівник

 

1. Вставити пропущені розділові знаки; записати числівники словами, визначити їх морфологічні ознаки.

Виробляти жувальні гумки почали більшіст... фабрик але до початку 50-х років ця продукція була пошир...ною лише в Ам...риці. У 60-х роках амер...канські компанії відкрили безліч своїх дочірніх підпр...ємств у Європі а потім і в усьому світі.

2. Записати числівники словами, визначити їх морфологічні ознаки, зробити фонетичний аналіз підкресленого слова .

У 260 містах і селах України вода, яка подається по  трубах, непридатна для пиття. Українці живуть набагато менше через низьку якість питної води. Тривалість життя чоловіків становить в середньому не більше 62 років, а то й менше, жінок – трохи більше.

3. Записати числівники словами, визначити їх морфологічні ознаки.

У 1819 році, коли юний швейцарець Франсуа Луї  винайшов твердий шоколад, продукт отримав нове життя й почав тріумфальну ходу по всьому світу. У плитці шоколаду міститься всього 25—30 міліграм кофеїну (у чашці кави —180 міліграм).

4. Записати числівники словами, зробити фонетичний розбір підкресленого слова .

Лише 23% дітей можна назвати здоровими. Фахівці зауважують, що 29 % учнів мають функціональні відхилення, а 47 % - хронічні захворювання. Перше місце серед захворювань посідають патологїї зубів і носоглотки, майже 80 % .

5. Записати числівники словами, визначити їх морфологічні ознаки, розібрати речення за його членами.

На початку 2008 року загальна кількість людей, що голодують, у всьому світі виросла з 850 до 925 мільйонів. За прогнозом організації АЕР, до кінця року кількість тих, хто голодує, досягне мільярда .

6. Записати числівники словами, визначити їх морфологічні ознаки, підкреслене слово розібрати як частину мови .

За 10 хвилин лежання людина масою тіла 60 кг втрачає близько 10,2 ккал, сидіння — 14,4 ккал. Тому не поспішайте сідати у транспорті, а ще час від часу піднімайтеся з робочого крісла, виконуючи частину роботи стоячи. Це допоможе вам пострункішати й поздоровшати .

7. Записати числівники словами, визначити їх морфологічні ознаки, зробити фонетичний розбір підкресленого слова .

Валентин Рибалко, доктор сільськогосподарських наук,  стверджує: «Сало має цінні біохімічні властивості й виводить радіонукліди з організму. Жінкам потрібно з'їдати по 50 грамів щодня цього продукту, а чоловікам – по 50 – 70 грамів ».

8. Записати числівники словами, визначити їх морфологічні ознаки, підкреслені слова розібрати за будовою.

Середня тривалість сну в підлітків і молодих людей має становити 8,5 годин. Та зазвичай вона не перевишує 7,4 години. Це небезпечно. Навітъ якщо постійно недосипати лише 1 годину, різко погіршується самопочуття, виникає перевтома .

9. Вставити пропущені букви. Записати числівники словами, визначити їх морфологічні ознаки, підкреслені слова розібрати за будовою.

Нині у світі більш як 40 міл...йонів людей ж...вуть з ВІЛ . Майже 3 міл...йони  з них - діти. Вони отримали п...реважно ВІЛ від народження. Ще близ...ко 14 мільйонів дітей втратили одного чи обох батьків, які померли від СНІДу, і тому їх наз... вають сиротами .

10. Записати числівники словами, один із них розібрати як частину мови, вставити пропущені букви, зробити фонетичний розбір підкресленого слова.

Лимони — це справжня комора здоров...я. У них  аскорбінової к...слоти від 50 до 90 мг на 100 грамів. Є рослини, у яких її більше. Та тільки у л...монах і деяких ц...трусових вона зберігається цілий рік. У лимонах також є фітоцинди, мінерал...ні р...човини, зокрема мідь і солі калію, кал…цій, фосфор, залізо

.


Дієслово

 

1. Вставити пропущені букви, підкреслити дієслова, визначити їх морфологічні властивості.

В Америці відкрили школи папуг — повод...рів для сліпих  людей. Птахів навчають в...мовляти слова «стій», «іди», «пов...рни направо» та інші залежно від с...гналів світлофора. Папуги здатні лікувати шкірні хвороби та неврози .

2. Вставити пропущені букви, пікреслити дієслова, визначити  морфолопчні властивості .

Не можна купатися, коли надто втомл...ний, коли перебуваєш надто далеко від друзів чи б...рега . Купатися можна щоразу не біл...ше двадцяти хв...лин. Не слід запл...вати далеко. Небезпечно пірнати з каміння, що під водою.

3. Вставити пропущені букви, підкреслити дієслова, одне з них  розібрати як частину мови.

Щоб бути здоровим, треба дбати про своє здоров...я, вс…бічно розв…вати свої фізичні й пс…хологічні здібності та можливості, а також прав...льно повод...тися, коли захворів. Якщо тобі або комусь поряд із тобою несподівано стало зле, слід викл...кати «швидку допомогу».

4. Вставити пропущені букви, підкреслити дієслова, одне з них розібрати як частину мови .

Журавлина болотна освіжає, тонізує, підвищує розумову й  фізичну прац...здатність, поліпшує травл...ння й знижує т...мпературу. ЇЇ ягоди — сил...ний протиц...нговий, протизапальний, с…чогінний, протимікробний засіб. Їх застосовуют… також для лікування хвороб нирок. Ягоди журавлини зуп...няють кровотечі, вони швидко загоюють опіки й рани .

5. Вставити пропущені букви, підкреслити дієслова, визначити дієвідміни, вид та спосіб дієслів, підкреслені слова розібрати за будовою.

Кріп запашний — автор...тет не тільки в україн...ській  народній мед...цині. Вірмени вранці дают... хворим на туб...ркульоз пити гаряче молоко, змішане з дрібкою насіння кропу або корицею. Грузини вж...вають багато кропу, щоб запобігти бродін...ю в к...шківнику. Кріп справді дуже еф...ктивна лікарс...ка рослина, багата на ефірну олію, лінолеву, олеїнову, пальмітинову кислоти, вітаміни С, В, нікотин, фолій, солі кал…цію, калію, заліза, фосфору.

6. Вставити пропущені букви, підкреслити дієслова, одне з них розібрати як частину мови; зробити словотвірний розбір підкреслених слів .

Людям, які ж...вуть у зоні враження радіацією, без ч...рвоного буряка взагалі не обійтися. Він, крім того, що в...водит... радіонукліди, ще й оч...щує кров від закислення. Усім, хто надто любить м'ясо, яйця, сало, вироби із дріжджового тіста, його треба вж…вати постійно, щоб зб...регги к...слотний баланс крові й ткани.

7. Вставити пропущені букви, підкреслити дієслова, одне з них розібрати як частину мови; одне з речень розібрати за частинами мови.

Дуже важливо, в...ажають мед...ки, пр...вчати дітей їсти л...мони, бо в д...тячому віці бувають проблеми із с...рцево - судинною с...стемою. У шкірці л...мона (цедріі) вітаміну С майже втричі біл...ше, ніж у м'якуші. Жування л…монної шкірки (потім ковтати), яка багата на ефірну олію, поліпшує роботу серця й усуває вікові шуми в серці.

8. Вставити пропущені букви, підкреслити дієслова, визначити дієвідміни та способи; одне дієслово розібрати як частину мови.

Р...комендується з'їдати один-два банани на день. Він дає цілющий ефект при стоматитах, виразці шлунка й дванадцятипалої кишки, д...зентерії, ентеритах, виразковому коліті, при захворюваннях п...чінки, нирок, при гіпертонії і хворобах серця. У банах є серотонін — р...човина, яка знімає н...гативні емоції і є для мозку с...гналом  щастя.

9. Вставити пропущені букви, підкреслити дієслова, одне з них розібрати як частину мови; підкреслені слова розібрати за будовою.

У Півден..ій Америці шкірку банана пр...кладають до синців внутршньою стороною, а також для борот...би з бородавками тим же способом. Витягають

шкіркою і колючку з тіла, якщо не вдаєт...ся це зробити пінцетом. На ніч пр...кладають свіжу шкірку до ураженого місця, і на ранок колючка чи скалка в...ходить на пов...рхню і тоді її легко вхопити підручними засобами .

10. Вставити пропущені букви, підкреслити дієслова, одне з них розібрати як частину мови; перше речення розібрати за членами речення .

Лікарс...кою с...ровиною у граната є і плоди, і шкірка плодів, і п...р...городки, і квіти, і корені, і кора. Гранат дуже акт...візує імунну с…стему, тому його рекомендовано вж...вати для запобігання алергії і як протипухлинний продукт. Зокрема, дітям достатньо з'їдати по чверті ягоди граната через день, щоб не мати проблем з імунітетом.

11. Вставити пропущені букви, підкреслити дієслова, одне з них розібрати як частину мови; зробити словотвірний розбір підкресленого слова .

Коли поч....нається ангіна, як стверджуют... тибетські цілит..лі, чудово допомагає жування цедри л...мона. Щоб ефірні олії і л...монна к...слота зняли запал...ння, після процедури не рекомендують їсти півгодини. Через три години лікуван...я потрібно повторити.


Дієприкметник

 

1. Поставити розділові знаки, вставити пропущені букви, підкреслене слово розібрати як частину мови.

Як стверджують американські вчені куплені в переходах  метро чи інших місцях д...шеві с...режки можуть завдати шкірі й вухам шкоди. Біжутерія виготовл...на з простого металу містить нікель а він спричинює розвиток дерматиту на мочках вух .

2. Вставити пропущені букви, розділові знаки; знайти дієприкметники; зробити фонетичний аналіз підкресленого слова.

Глід — це «хліб серця». Це нев…багливе дерево чи кущ навесні тішать білосніжним п’янким цвітом — шумовинням зір. А восени ч...рвоними зібраними в щитки плодами що нагадуют... маленькі яблучка буквально втішають с...рце. Н...дарма їх наз...вають хлібом серця .

3. Вставити пропущені букви, розділові знаки; знайти дієприкметники; зробити морфологічний розбір одного з них.

Хибною є думка, що чистота довкіл...я залеж...ть лише від влади та підпр...ємців. Ти також відповідал...ний за неї. Адже кожне зламане д...ревце — це додаткова кіл...кість шкідливих р...човин у повітрі. Кож...н витоптаний газон зірвана квітка кинутий на з...млю папір...ць — це поруш...ння пр...родної рівноваги.

4. Вставити пропущені букви, знайти дієприкмет­ники; визначити їх морфологічні ознаки; підкреслені слова розібрати за будовою.

Новорічна ялинка має цілющі властивості. Вона діє    заспокійливо, вб...рає в себе ен...ргетику сварок, накопич...ну за рік у наших домівках і душах. Таку здатність цього чарівного д...рева пов...язують із його формою, яка схожа на піраміду.


Дієприслівник

 

1. Правильно поставити розділові знаки, розкрити дужки; підкреслене слово розібрати як частину мови.

Вода! Ти (не) маєш ні смаку ні запаху тебе (не) опишеш, тобто насолоджуєшся (не) розуміючи що ти є. Ти (не) просто (не) обхідна для життя, ти і є життя . (Антуан де Сент-Екзюпері)

2. Правильно поставити розділові знаки, вставити пропущені букви; зробити фонетичний розбір підкресленого слова.

Лікарі вважають що одним із важливих чин...иків здоров...я є правильне харчування й дають щодо цього поради дотримуючись яких можна значно знизити захворювання на рак та інші серйозні недуги .

3. Вставити пропущені букви й розділові знаки, знайти дієприслівники, визначити їх морфологічні ознаки; підкреслені слова розібрати за будовою.

Корисні не лише перепелині яйця а й шкарлупа від них.  Подрібнивши й вживаючи її ви збагачуєте організм 27 елементами сер…д яких кремній молібден фтор мідь залізо марганець фосфор сірка цинк. Народні цілит.. лі й офіційна медицина єдині в тому, що вж...вання п…репелиних яєць – один із засобів поліпшення здоров...я українців.


Прислівник

 

1. Вставити пропущені букви, підкреслити прислівники, визначити їх морфологічні ознаки; підкреслене слово розібрати фонетично.

Нині в деяких будинках для пр...старілих, реабілітаційних центрах, психіатричних клініках створюють спеціальні живі куточки, де щ...бечуть птахи. Лікарі помітили, що пацієнти після інфарктів та інших складних хвороб швидше відновлюються, коли поряд п…рнатий друг.

2. Вставити пропущені букви, підкреслити прислівники, визначити їх морфологічні ознаки; друге речення розібрати за його членами.

Слід пам...ятати, що будь-які гриби дуже багаті на р...човини, які ва...ко засвоюют...ся людс...ким організмом. Під час пр…готування їх потрібно кр...шити на дрібнес…нькі шматочки, інакше гр...бна клітковина не п...р...травиться й заважатиме доступу харчових соків у шлунок.

3. Вставити пропущені букви, підкреслити прислівники, визначити їх морфологічні ознаки; четверте речення розібрати синтаксично.

Вікно у світ. Так часто наз…вають тел...візор. І хоч дехто  вважає його чи не найбіл...шим змійом, все ж те, що він є потужним дж...релом інформації, запер...чити важко. Шкода тільки, що цікавинок багато, а час п…регляду телепер...дач обмеж...ний — не більше однієї—двох годин на день.

4. Вставити пропущені букви, підкреслити прислівники, один із них розібрати як частину мови.

П...реходити дорогу на зупинці неб...зпечно. Якщо необхідно обійти автобус сп...реду, відступи п…ять в…ликих кроків і, перш ніж вийти з-за автобуса, зуп...нись та оглянь вулицю зліва і справа .

5. Вставити пропущені букви, підкреслити прислівники, пояснити їх написання, один з них розібрати як частину мови.

З давніх-давен ялинку часто-густо застосовували як антимікробний, с…чогінний та жовчогінний засіб. Настій з неї п...ли в разі с...рцевих захворювань, особливо під час ц...нги. Хвоєю дез...нфікували приміщення: окурювали кімнати, де п...р...бував хворий, ялинковими гілочками пос…пали підлогу. За артриту та р...вматизму пр...ймали часто хвойні ванни.

6. Вставити пропущені букви, підкреслити прислівники, визначити їх види; підкреслене слово розібрати як частину мови.

Ялинка на Новий рік — це не просто с...мволічна пр...краса. Вона, подібно до деяких кімнатних рослин, має здатніс…ть оч...щувати повітря та енерг...тику, добре впл...вати на емоційний та фізичний стан людей. Очищуючи простір навколо себе, ялинка допомагає позбут...ся смутку, агресії.

7. Вставити пропущені букви, підкреслити прислівники, визначити їх морфологічні ознаки; зробити словотвірний розбір підкреслених слів.

В..ликі дози кропу знижуют... кров...яний тиск, іноді аж до гіпотонії, втрати пр...томності. Тому вж...вати його краще з медом, гвоздикою, корицею. Лікує він також ст...нокардію, н...врози, хвороби п...чінки. При цьому корисні і порошок з насіння, і ефірна олія. У дітей кропова водичка, яка готуєт...ся з ефірної олії, знімає здуття й кольки .

8. Вставити пропущені букви, підкреслити прислівники, визначити їх морфологічні ознаки; зробити фонетичний розбір підкресленого слова .

Кидайте частіше й побіл...ше насін...я кропу в супи й каші. А з...лений кріп завжди має бути на столі. Зауважте: якщо їстим...те з ним волос...кі горіхи, ефект від цього буде подвійний: і серце зміцн...те, і мозок краще працюватиме, і ж...ття продовж...те. А ще, як з...їсте при цьому яблуко й лож...чку меду, то ефект стане потрійний. Це добре знают... і кавказ...кі народи, де найбільше довгож....телів.

9. Вставити пропущені букви, підкреслити прислівники, визначити їх морфологічні ознаки; зробити словотвірний розбір підкреслених слів.

Обліпиху віддавна подавали до царс...кого столу як д...лікатес, який додає здоров...я. Її тріумфальний пр...хід у Європу тр...ває не одне століт...я, і все одно її ще незаслужено мало в наших садах і дворах. А вона ж така, що росте й у чорноземі й на піску, і на гальці, щебінці, засвоює азот із повітря й завдяки цьому удобрює грунт.

10. Вставити пропущені букви, підкреслити прислівники, визначити їх морфологічні ознаки; зробити словотвірний розбір підкреслених слів.

П...репелині яйця цілющі завжди. Для тих, у кого хворі серце, нирки, п...чінка, шлунок, вони просто н...замінні. Помічні вони для хворих на діабет, при недокрів…ї і розладнаних нервах. Взагалі яйця п…репелині корисні для всіх, протипоказань н…має. Пити їх можна сміливо, не боячись сальмонельозу, бо його на них просто не буває .

11. Вставити пропущені букви, підкреслити прислівники, пояснити їх написання, один із них розібрати як частину мови; зробити фонетичний розбір підкресленого слова.

Що робити, коли застудився? По-перше, ун...кати контактів із іншими люд...ми. Обов...язково треба днів зо три провести вдома в ліжку. Купіть і пийте полівітаміни, багато теплої рід...ни. Добре допомагає при застуді чай із малиною, калиною, л...моном. Намагайтеся пітніти, тому що з потом в...ходять токсини й шлаки, охолоджується організм, і людина одужує.

 

1

 

doc
Додано
31 липня 2018
Переглядів
1068
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку