Комплексні завдання для учнів 5 – 11 класів із використанням здоров’язберігаючих технологій на уроках української мови

Про матеріал

Комплексні завдання для учнів 5 – 11 класів з української мови, які розраховані на вивчення простого й складного речення, прямої мови, цитати. Дані завдання й вправи повинні не лише поглибити грамотність учнів, а й розширити поняття про здоров'я; сформувати уявлення про те, що здоров'я значною мірою залежить від самих учнів; узагальнити знання школярів про складові компоненти їжі, про корисну їжу та її позитивний вплив на збереження й зміцнення здоров'я дорослих і дітей; учити учнів повсякденно піклуватися про стан свого здоров'я.

Перегляд файлу

Комплексні завдання для учнів 5 – 11 класів

із використанням здоров’язберігаючих технологій

на уроках української мови

 

Просте речення

1. Вставити пропущені букви, розділові знаки, розібрати речення синтаксично.

В XI століт…і в Києві прославився своїм лікарс…ким мистецтвом києво-печерс…кий ч...рнець Агапіт. Він зцілював хворих користуючись настоями лікарс…ких трав.

2. Вставити пропущені розділові знаки й букви; зробити фонетичний аналіз підкресленого слова.

Пр...родні солодощі: мед екстрати із ячменю рису з...рновий кл...новий сироп різні солодкі фрукти потрібно вживати в міру. Найліпший постачал...ник цукру це овочі.

3. Пояснити розділові знаки, вставити пропущені букви; розібрати речення за його членами, а підкреслене слово як частину мови.

Згадаймо звичай нашого народу широко викор...стовувати насін...я кмину: під час випікан...я хліба, зокрема житнього, булочок, мл...нців, пр...готування супів, страв із сиру, кваш…ння  капусти та засолювання огірків, помідорів.

4. Пояснити розділові знаки, вставити пропущені букви; зробити словотвірний аналіз підкресленого слова.

В...ноград — друг судин і серця. Осінь — пора оздоровл...н...я кишечника. Ефірні олії — це швидка допомога за різних хвороб. Баклажани — «с...рцеві ягоди».

 

5. Вставити пропущені букви, розібрати речення синтаксично, підкреслене слово — як частину мови.

Особливих властивостей набувають печ...ні яблука. Вони стають унікальними оч...сниками організму, нормалізують обмін речовин. Печ...ні яблука — найефективніший сорбент.

 

6. Правильно поставити розділові знаки, розібрати речення синтаксично, підкреслене слово - як частину мови .

По річках ставках мов зелені шаблі росте аїр. Звуть його  ще лісова лепеха або татар-зілля. Народи Середньої Азії і зараз вживають коріння цієї рослини для підвищення тонусу організму.

7. Вставити пропущені букви, друге речення розібрати синтаксично, підкреслене слово – як частину мови.

Сон-трава має ш...рокий вжиток у народній м...дицині з  давніх-давен. Вона – заспокійливий засіб при безсон...і, невралгіях, істерії, а також при лікуван...і бронхіальної астми, бронхітів, ниркової кольки .

8. Вставити пропущені букви, розібрати речення за членами.

Завдяки розмові з власним тілом людина виліковується від багатьох хвороб. Викр...сліть хворобливий стан зі своєї свідомості, позбуд...т...ся самої думки про можливе захворювання й почніть жити та відчувати себе зовсім по-іншому — як здорова, повна сили людина .

9. Вставити пропущені букви й розділові знаки; зробити фонетичний розбір підкресленого слова .

Головними ворогами здоров...я с…огодні б...зперечно є: зростаюча кіл...кість руйнівних токсинів пс...хічне навантаження щоденні стреси зниж....ння рухової активності людини. Це — найбіл...ш загальні чинники ризику.

10. Виписати прості речення, вставити пропущені букви, підкреслене слово розібрати як частину мови.

Руки — це візитна картка кожного. Якщо вони чисті й доглянуті, то й людину ми сприймаємо як охайну й гарну. Руки потр...бують постійного догляду, надто в осінньо-з...мовий п...ріод, адже в цей час шкіра потр...бує вітамінів. Окрім н...стачі вітамінів і сухості, вос…ни на ваші руки ч...кає ще низка непр...ємностей. Постійний догляд за шкірою рук потр...бує регулярного їх зволож...ння .

11. Вставити пропущені букви, зробити синтаксичний розбір першого речення; підкреслене слово розібрати як частину мови .

Фізичні вправи збільшують щіл...ність кісток та  еластичність зв...язок. Під час фізичних вправ розв...ваються усі м...язи, у тому числі й серце. Завдяки ц...ому відбува...ться краще ж...влення усіх органів. Занят...я спортом гартують волю, учать досягнути успіху, гідно п...р...живати перемоги й поразки.


Складне речення

 

1. Зробити повний синтаксичний розбір речення, побудувати схему, вставити пропущені букви й розділові знаки.

Кандидат м...дичних наук, архієпископ Тихвінський, ректор Санкт-Петербурз...кої духовної с...мінарії, владика Костянтин (Горянов) у своїх працях відзначив що знач...н...я хвороби не в тому що вона повинна зникнути з лиця з...млі а в тому що Божествен...а сила яка її врешті-решт пер...може уже діє на з...млі.

 

2. Визначити види складних речень; вставити пропущені букви, розділові знаки.

Клітини мозку дуже чутливі до н...стачі кисню який надходить до нього з кров...ю. І якщо інші тканини можуть жити без кисню десятки хвилин, а то й декілька годин, то кора мозку гине відразу — протягом п...яти хвилин. Кора головного мозку забезпечує людині розумові, комунікаційні функції .

3. Визначити види складних речень; побудувати схеми, вставити пропущені букви й розділові знаки; зробити фонетичний аналіз підкресленого слова.

Так, дві чашки з…л...ного чаю щодня та один ап...льсин  надійно зах...щають від опромін...ння екранів персональних комп...ютерів,— такого висновку дійшли китайські вчені. Щодо ап..льсинів, то в них, в...ажають китайські дослідники, є р...човини які запобігають появі пухлин і підвищують імунітет людини.

4. Визначити види складних речень; вставити пропущені букви й розділові знаки. Розібрати речення за частинами мови.

Наші прадіди зубок часнику носили на шнурочку на шиї щоб відлякувати злих духів. Часник кладуть у крупи аби (не) завод...лися різні жучки-шкідники. А ще народна м...дицина радить настоєм часнику полоскати ніс так гарно щоб (не) захворіти нежитем чи ангіною.

5. Визначити види складних речень; вставити пропущені розділові знаки, підкреслене слово розібрати фонетично.

Не лише вітамінами багата капуста: в ній виявл...но пр...довгу низку мінерал...них р...човин: калій кальцій залізо магній цинк йод кремній фосфор. Що важливо: солей калію більше ніж натрію отже з допомогою капусти можна позбутися набряків. У капусті є сірка — елемент який накопичують мало які рослини. Сірка разом з амінокислотою активізує борот...бу організму з раковими клітинами.

6. Визначити види складнопідрядних речень, вставити пропущені розділові знаки й букви; розкрити дужки, пояснити словотвірний аналіз підкреслених слів.

Учені вважають що тісні персні та каблучки є причиною батат...ох захворювань, особливо для тих хто нос...ть їх постійно, (не) знімаючи. У зв...язку з цим лікарі радять (не) пер…обтяжувати пальці рук перснями й каблучками а тим хто (не) може відмов...тися від пр...крас, знімати їх на ніч і хоч би раз на тиждень (не) носити взагалі .

7. Визначити види складнопідрядних речень, вставити пропущені розділові знаки й букви; підкреслене слово розібрати фонетично.

Учені знову зв...рнули увагу на побутову хімію яку  використовує людина для пр...бирання квартири, і знову вжахнулися. Освіжувачі повітря та засоби для чищ…н…я якими кор...стуєт...ся практично кожна господарка, отруюють внутрішнє с...редовище квартири.

8. Визначити види складнопідрядних речень, побудувати схему до першого речення; поставити розділові знаки.

Під час медичного дослідження вчені встановили що гормон гренилін який відповідає за відчуття голоду регулює рівень стресу в крові. Коли людина голодна, рівень цього гормону підвищується діючи як антидепресант на організм. Після проведення різних експериментів учені дійшли висноку що відчуття легкого голоду є кориснішим за будь – які дієти.

9. Визначити види складних речень; вставити пропущені розділові знаки, підкреслене слово розібрати як частину мови.

Цілющі властивості яблука науково підтвердили вчені з Кембриджського університету які досліджували вплив харчування на тривалість життя. Вони стверджують година фізкультури тричі на тиждень додає рік життя, одне яблуко щодня — три, а відмова від куріння дарує п'ять додаткових років.

10. Побудувати схему речення; вставити пропущені розділові знаки, підкреслене слово розібрати як частину мови.

Неодноразово було доведено що пластмасові електричні чайники не можна експлуатувати більш ніж п'ять років що у  пластиковій пляшці не можна зберігати олію що одноразовий посуд справді одноразовий.

11.Вставити пропущені розділові знаки, побудувати схему речення; розібрати його за членами, підкреслене слово — як частину мови .

Ми живемо в епоху великих відкриттів і перетворень але з минулого до нас дійшли унікальні методи зцілення за допомогою яких з покоління в покоління наші пращури повертали собі душевний спокій внутрішню рівновагу та фізичне здоров'я. Йдеться про лікування словом .

12. Вставити пропущені букви й розділові знаки, розібрати друге речення синтаксично, побудувати схему.

Більшіс…ть людей звикли спати на доволі в...соких і м'яких подушках. Але як показують м...дичні дослідж…ння м'яка й висока подушка завдає в...ликої шкоди здоров'ю д...формує хребет що стає пр...чиною страждань через больовий с…ндром а також зумовлює появу інших патологій: головний біль поруш...ння арт...ріального тиску погіршення пам'яті слуху.

13. Вставити пропущені букви й розділові знаки, побудувати схему до першого речення; розібрати як частину мови підкреслене слово.

Якщо хоч...те щоб ваша д...тина росла здоровою обмежте вж...вання газованих напоїв натомість пр...вчайте пити молоко к...фір йогурти які містять кал…цій дуже потрібний для кісткової тканини молодого організму. Пам'ятайте ваше дитя щодня має вип...ти склянку молока чи к...фіру — найкраще за півгодини до сну.

14. Вставити пропущені букви, розкрити дужки, побудувати схему до першого речення, визначивши види підрядних речень; підкреслене слово розібрати як частину мови.

(Ні)коли (не)забувай: ти пр.... йшов у цей світ (не)для того, щоб марнувати своє ж...ття й ж...ття рідних. Ти — (не)повторна особистість, у тебе є вище пр...знач...ння, мрії, які ти маєш здійснити. Тебе оточують люди, яким ти б...змірно дорогий і які близ...кі тобі. Твоє здоров..я — здоров…я близ...ких тобі людей .

15. Вставити пропущені букви й розділові знаки, визначити види складних речень, зробити повний синтаксичний розбір одного з них.

Якщо з'являєтеся відчут...я п...р...втоми знижуєт...ся прац...здатність потрібно відпочити погуляти на свіжому повітрі активно порухатись. Щоб були здорові зуби слід їсти побіл...ше   молочних продуктів свіж...х овочів та фруктів. Набувай кор...сних звичок: виконуй ранкову гімнастику дотримуйся гігієнічних вимог і прав..л здорового способу ж...ття допомагай старшим тр...май у порядку свою кімнату правильно й регулярно харчуйся.


Пряма мова, цитата

 

1. Записати речення, пояснити розділові знаки, вставити пропущені букви й розділові знаки.

Цікаво що в оздоровчі властивості капусти так вірили наші предки що навіть побутував вислів: «Якщо капуста не допоможе убий його». У армії Олександра Мак...донського капусту теж обов'язково давали солдатам для сили та хоробрості .

2. Пояснити розділові знаки, вставити пропущені букви; зробити фонетичний аналіз підкресленого слова .

Тихін Дмитрович Курявий вважає, що в Біблії записані основи здорового й довгого ж...т...я. «Якщо людина дотримується головної заповіді — любити ближніх, зич...ти всім добра, допомагати нужден...им, в її душі ос...ляється спокій, а в тілі — здоров...я»,— стверджує народний цілит..ль.

3. Пояснити розділові знаки, вставити пропущені букви; зробити морфологічний розбір підкресленого слова.

«Чорний чай погіршує колір обличчя»,— переконували наші бабусі. «З...лений чай дарує шкірі свіжіст... та здорове сяян...я»,— кажуть сьогодні косм...тологи, маючи на увазі не лише внутрішнє вживання напою, а й застосування його в космет...ці.

4. Пояснити розділові знаки, розібрати речення за частинами мови; пояснити вживання великої літери, дібрати 2 – 3 аналогічні приклади .

Насіння кмину виявили археологи в гробницях єгипетських фараонів. А в країнах Західної Європи, зокрема, Великій Британії, Австрії, побутує такий вислів: «Хто вживає кмин, той не знатиме удару», тобто крововиливу в мозок .

5. Пояснити розділові знаки, вставити пропущені букви; підкреслене слово розібрати як частину мови.

«Для збагач...ння д...тячого організму вітамінами рекомендую їсти такі н...замінні продукти як капусту п...трушку житній та житньо-пш...ничний хліб бобові яєчний жовток гр...чані та вівсяні каші висівки р...б'ячий жир печінку серце рибу»,— каже лікар-дієтолог. Це н...дорогі продукти й дозволити собі їх може кожна сім'я.

6. Пояснити розділові знаки, вставити пропущені букви; розібрати речення за частинами мови, одне дієслово розібрати як частину мови .

Те, чого людина ніколи не зробила б у тв...резому стані, вона легко скоює у стані сп'янін...я . Арабський пис...мен...ик Албуль-Фарадж писав: «Вино надає тому, хто його п'є, чотири властивості. Спочатку людина стає схожою на пав...ча — вона п...шаєт...ся, її рухи повіл...ні, в...личаві. Потім вона набуває характ...ру мавпи і поч....нає з усіма жартувати та загравати. Пізніше вона — лев: стає самовпевн...ною та п...хатою. А наприкінці людина п...р...творюється на свиню і, подібно до неї, валяєт...ся в багнюці». Людина може померти через алкогольне отруєн...я.

7. Вставити пропущені букви, пояснити розділові знаки, зробити синтаксичний розбір останнього речення .

Галина Шаталова — один із найвідоміших авторів оздоровчих с…стем, радить: «Раціон цілющого харчування залеж...ть від місця прож...вання людини й пори року. Весна — трави, літо — фрукти й літні овочі, осінь — осінні овочі й фрукти, а з...мою — п...ревага з...рновим і крупам. Що ближче рослин...і продукти до місця їх в...рощуван...я, то вищі їхні поживні влас­тивості. Тому нам корисніше з'їсти одне яблуко, ніж кілограм бананів, а індусу — навпаки».

8. Вставити пропущені букви, пояснити розділові знаки, зробити синтаксичний розбір одного речення.

Для приведен...я хребта до нормального стану Галина Шаталова радить кожному поч...нати свій день з йогівського комплексу «Уклонися сонцю». Медики стверджують: «Ці вправи мають потужний терапевтичний і пс...хологічний ефекти: зміцнюють м'язи й зв'язки, розробляють суглоби, тр...нують вестибулярний апарат, удосконалюють функції дихання й кровообігу, ст...мулюють н...рвову систему, зміцнюют... судини, підвищують активність, приплив бадьорості».

1

 

doc
Додано
31 липня 2018
Переглядів
4976
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку