Дидактичний матеріал з біології на тему: "Рослинний світ рідного краю"

Про матеріал
Дидактичний матеріал на тему: "Рослинний світ рідного краю" для використання у роботі вчителів біології
Перегляд файлу

Рослинний світ рідного краю

 

Білоцвіт весняний

Багаторічна трав’яниста цибулинна рослина, 10- 35 сантиметрів заввишки, з широколінійними прикореневими листками та прямостоячим квітковим стеблом з однією-двома широкодзвоникоподібними квітками. Листочки оцвітини білі з зеленуватою плямою. Цвіте у березні — квітні. Росте на вогких луках, лісових галявинах, узліссях, серед чагарників. На Україні поширений тільки на заході республіки. У Львівській області знаходиться на північній межі свого поширення. Винищується внаслідок зривання на букети. Потребує повсюдної охорони по темі: ,, Надорганізмові біологічні системи''.

 

Рябчик великий

Багаторічна трав’яниста рослина, 20- 50 см заввишки, з майже кулястою цибулиною. Стебло тонке, прямостояче. Листки сизуваті, вузьколінійні, жолобчасті,загострені. Квітки поодинокі, рідше по 2, звислі, широкодзвоникуваті, нагадують квіти тюльпана, 3- 4 см завбільшки. Листочків оцвітиня- 6,вони бурувато— пурпурові, з білуватими плямами, які розміщені у шаховому порядку. Цвіте у квітні — травні. Росте на вогких луках, у гаях, на галявинах, серед чагарників. На Україні рідкісна зникаючи рослина. Зустрічається в Прикарпатті та на Закарпатті. Зникає внаслідок масового зривання на букети та проведення осушувальних робіт. Необхідна повсюдна найсуворіша охорона. На Самбірщині зустрічається в долинах с. Луки.

 

Вовчі ягоди пахучі, боровик

Невисокий чагарник, 10- 40 см заввишки, з висхідними гілками, які вкриті сіробурою корою. Листки шкірясті, лопаткоподібні або довгасто— оберненояйцевидні, блискучі, вічнозелені. Квітки трубчасті, чотирироздільні, рожеві, зібрані голівками на кінцях гілок. Плід — жовто- бура шкіряста кістянка. Цвіте у травні — червні. Росте у соснових лісах, а також на вапнякових та крейдяних схилах з лучно- степовим травостоєм.

Рідкісна реліктова рослина. Цінний для науки вид. Винищується внаслідок масового зривання на букети та при вирубуванні лісів. Потребує повсюдної охорони.

 

Підсніжник звичайний

Багаторічна трав’яниста рослина,8-15 см заввишки,з підземною цибулиною. Листків  два, вони лінійні, темно-зелені,сизуваті. Стебло циліндричне, з однією звислою квіткою, що виходить з пазухи перетинчастого ланцетного приквітка. Квітка біла, оцвітина складається з шести листочків: трьох зовнішніх великих,15 - 20 мм завдовжки, та трьох внутрішніх, вдвоє менших. На клиноподібних внутрішніх листочках оцвітини є характерна обмемівка. Цвіте у березні-квітні. Росте у широколистяних та змішаних лісах, серед чагарників. Внаслідок щорічного масового зривання квіток на букети поступово винищується. В багатьох місцевостях підсніжник вже зник, особливо біля великих міст.

Необхідний суворий контроль за дотримання заборони продажу букетів, охорона відомих місцезнаходжень.

 

Плаун булавовидний

Багаторічна, трав’яниста, вічнозелена рослина. Має довге повзуче стебло, покрите численними, лінійними , спрямованими вверх листками - лусочками, що стелиться по землі і дає короткі бокові відгалуження. У кінці літа рослина вкривається численними жовтими колосками. В цих циліндричних колосках, що нагадують формою булаву, дозрівають спори, якими плаун розмножується. Проте, шлях від спори до дорослої рослини дуже довгий  і важкий.

Плаун булавовидний зустрічається в хвойних і змішаних лісах Полісся, Розточчя і Карпат. Зникає внаслідок зривання для оформлення букетів і як лікарської сировини. Потребує повсюдної охорони.

 

Крокус ( шафран) Гейфеля

Багаторічна трав’яниста рослина 25-35 см заввишки, з підземною бульбоцибулиною, що вкрита тонкосітчасто- волокнистими оболонками. Листки лінійно-ланцетні, часто опущені. Квітки поодинокі фіолетові іноді сніжно-білі, листочки оцвітини виразно увігнуті, з темнішою довговидною плямкою. Приймочки оранжеві. Цвіте у березні-квітні. Росте у вологих високогірних луках-полонинах, а також на післялісових галявинах, луках лісового поясу та на трав’янистих схилах у рівнинній частині. На Львівщині знаходиться на північній межі свого поширення, а тому заслуговує на особливу охорону.

Винищується внаслідок масового зривання на букети та викопування бульбоцибулин.

 

Плаун колючий

Багаторічна трав’яниста рослина, 10-30 см заввишки. Стебла густо вкриті лінійно-ланцетними, жорсткуватими,  з колючим вістрям, горизонтально або назад відігнутими листочками. Споро носить у серпні-вересні.

Росте у вологих лісах, переважно хвойних. На Львівщині знаходиться на південній границі ареалу.

Зменшується чисельність внаслідок вирубування лісів.

Потребує повсюдної охорони.

 

Сон великий

Багаторічна трав’яниста рослина 10-20 см  заввишки з коротким кореневищем, під час цвітіння густоопушена шовковистими довгими жовтуватими волокнами. Листки тричі перисторозсічені. Квітки поодинокі, прямостоячі, широкодзвоникуваті. Листки оцвітини світло-фіолетові, зовні шовковисто-волосисті.  Цвіте у квітні-травні. Росте на лучно—степових схилах, сонячних узліссях, галявинах, серед чагарників.

На Україні рідкісна зникаюча рослина на східній межі свого поширення. На Львівщині зустрічається лише в Золочівському районі.

Винищується внаслідок масового зривання на букети та руйнування залишків природної лучно-степової рослинності. Необхідна охорона всіх відомих місцезнаходжень.

 

Зозулинець обпалений

Цей представник родини орхідних на Україні знаходиться на південно-східній межі поширення. Зустрічається на Закарпатті, у Карпатах та на

Прикарпатті, в інших районах досить рідко.  Зозулинець обпалений-досить оригінальна орхідея. Квітка має темно-пурпуровий шолом і ніжно-рожеву у червоних плямах губу. Приємний медовий аромат приваблює дрібних комах-запилювачів. Рослина сягає у висоту понад 25-35 см, а під землею має видовжену бульбу. На Львівщині цей вид орхідей зустрічається досить рідко, в основному в гірських районах. Частіше трапляється поодинокими рослинами і дуже рідко у великій кількості особин. Зникає через зривання на букети, розорювання місцезростань, викопування. Зозулинець опалений потребує повсюдної охорони.

 

Відкасник татарниколистий

Дворічна або багаторічна трав’яниста рослина, з майже зовсім нерозвиненим стеблом. На поверхні землі розпростерта розетка прикореневих глибоко перистонад різаних павутинисто опущених листків, у центрі якої міститься одне суцвіття- кошик до 15-20 см у діаметрі. По краю суцвіття оточене відгорнутими горизонтально, цупкими,  жовтуватими листочками внутрішньої обгортки. Цвіте у серпні-вересні. Росте на лучно-степових ділянках трав’янистих вапнякових та крейдяних схилах.

Рідкісна зникаючи рослина. Цінний для науки реліктовий вид. На Львівщині зустрічається в Золочівському районі. Винищується внаслідок косіння травостою, витоптування при надмірному випасанні худоби. Потребує повсюдної суворої охорони.

docx
Додано
9 лютого
Переглядів
36
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку