Дидактичний матеріал з теми "Дієслово" 3 клас

Про матеріал

Дидактичний матеірал з української мови для учнів 3 класу з теми "Дієслово" .

Підібрані вправи допоможуть учням закріпити набуті знання і навички.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дидактичні матеріали з теми: «Дієслово»3 клас

Номер слайду 2

Слова, які називають дію предметів і відповідають на питання що робити? що зробити? …–

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Випишіть дієслова з вірша Тараса Шевченка. Сонце заходить, гори чорніють,Пташечка тихне, поле німіє. Радіють люди, що одпочинуть,А я дивлюся і серцем лину. В темний садочок в Україну. Лину я, лину, думу гадаю.І ніби серце одпочиває. Чорніє поле, і гай, і гори,На синє небо виходить зоря.

Номер слайду 5

Встав пропущені дієслова ... бабуся Зима — холодом. Листя з лісів і дібров... і ... його по дорогах. ... кучугурами ліси . ... зима дерева крижаною корою.

Номер слайду 6

Виконайте всі дії разом з дієсловами, які наведені у вірші: Гавкає, повзе,Дме, стрибає, йде,Шиє, на сопілці грає,Білить пензлем, підмітає. Варить, пиляє, присідає,Скаче, щулиться, літає. Б’є, пестить, кружляє, спить. На засіданні сидить.

Номер слайду 7

З'єднай антоніми Дружити. Сваритися. Наближатися. Стверджувати. Доводити. Озброювати. Визволятироззброюватипоневолювативорогуватимиритисявіддалятися. Заперечуватиспростовувати

Номер слайду 8

Знайди синоніми Думати. Хотіти. Виднітися. Жити. Дивувати. Вередувати. Сяяти яснітигадатикапризуватимаячитивражатипроживатипрагнути

Номер слайду 9

Запиши слова [поведéц':а][наберéц':а][вчи́с':а][см'ійес':а][грайуц':а]

Номер слайду 10

До поданих дієслів доберіть антоніми. Складіть кілька речень з дієсло­вами, протилежними за значенням. Накривати — ... зайти — ... згорнути — ….. світає — ...заходити — ...сумувати — ..кричати — ... згадувати — ..

Номер слайду 11

Прочитайте вірш. Знайдіть дієслова, вжиті в переносному значенні. КОНВАЛІЇЇ Із зеленої сорочки, Що зіткав весною гай, Білі дивляться дзвіночки. Як зовуть їх — угадай. Це конвалії у гаї На галявині цвітуть. І ніде, ніде немає Кращих квіточок, мабуть.

Номер слайду 12

—Прочитайте, визначте дієслова, їх час. Знайдіть спільнокореневі слова, виділіть корінь. Від зими до зими. Січень..., лютий...,Березень..., квітень...,Травень під ноги... травицю,Червень... сіно в копиці,Липень медовий бджілок...,Серпень чудовий булки...,Вересень... груші в садочку,Жовтень... клену сорочку,… Листопад, ... килими,Грудень... — початок зими. Слова для довідок: плаче, стелить, застеля, квітує,чарує, лютує,дарує, складає, трусить, гаптує, йде, січе, надходить.

Номер слайду 13

Поміняйте місцями абзаци, щоб вийшов текст. Діти забрали пташеня. Дома вони перев’язали крильце, посадили його в клітку. Під березою Мар’янка й Дмитрик знайшли совеня з пошкодженим крилом. Воно тужливо пищало. Незабаром крильце у пташеняти зажило. Діти випустили совенятко на волю.— Підкресліть у тексті дієслова, визначте час.

Номер слайду 14

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Гурик Наталія Юріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Куля Кристина Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
4 липня 2018
Переглядів
5072
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку