Дидактичний матеріал з української мови для 3 класу за темою "Іменник"

Про матеріал

Дидактичний матеріал з української мови для 3 класу за темою "Іменник" на основі текстів краєзнавчого змісту. Використання таких матеріалів дає можливість здійснювати міжпредметну інтеграцію на уроках та виховувати любов до рідного краю.

Перегляд файлу

Дидактичний матеріал з української мови

  для 3 класу за темою «Іменник» на основі текстів

краєзнавчого змісту

  1. Прочитай текст. Випиши іменники, поділяючи на дві групи: іменники, що стоять в однині та іменники, що стоять у множині. У першому реченні перетворити іменники в однині на іменники у множині.

        Поріг – це камяна гряда, яка перегороджує ріку від одного берега до    іншого.

      В історичному минулому біля Дніпровських порогів жили і проходили різні народи – скіфи, сармати, роксолани, алани, готи, гуни, авари, хазари, печеніги, половці, татари, запорожці.

2. Прочитай текст. Знайди та підкресли власні іменники.

 Дніпро – найбільша і багатоводна ріка Запорізького краю. Починається вона далеко в Росії, пересікає Білорусь і Україну. Дніпро – ріка рівнинна, тече повільно, береги пологі та низькі. Колись біля Запоріжжя по всій ширині ріки виднілися великі камяні брили, через які стрімко неслась вода.

3. Прочитай. Знайди та виправ помилки. Спиши текст.

 В Мелітополі багато різноманітних памятників. Один з чисельних памятників богдану хмельницькому розташований на проспекті богдана хмельницького і є візитною картою міста. У 2000 році у місті був відкритий памятник великому барду і поету володимиру висоцькому. На площі Перемоги встановлено памятник тарасові шевченку.

 

 

4. Прочитай. Випиши з тексту іменники та познач їх рід.

 В безкрайньому степу біля селища Мирне Мелітопольського району Запорізької області стоїть одинокий камяний пагорб. Його називають Кам’яною Могилою. Це унікальна пам’ятка археології та геології. В його печерах містяться тисячі наскальних малюнків стародавніх людей. Указом Президента України історико-археологічному заповіднику «Камяна  Могила» надано статус Національного.

5. Прочитай текст. Спиши. Познач відмінки іменників.

 Запорізька область – великий степовий край. Дуже різноманітний тваринний світ степів. Степ – відкритий простір. Пристосувавшись до життя в степу, майже всі тварини мають забарвлення сухої трави. Їм з таким забарвленням легше ховатися від ворогів, а також непомітно підкрадатися до своєї здобичі.

6. Прочитай. Спиши, ставлячи іменники у потрібному відмінку. Познач відмінок іменників.

 Зима приходить на запорізьку (земля) з півночі. Дують північні та північно-східні вітри. Зима в (край) м’яка, малосніжна, з частими (відлиги). Інколи ідуть дощі зі (сніг), і зима змінюється дощовою (осінь). Інколи бувають грози. Вперше сніг зявляється в кінці (листопад) – з початку (грудень).

 

 

 

docx
Додано
29 жовтня 2018
Переглядів
1049
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку