Диктанти " Бережи своє здоров'я"

Про матеріал
Дана збірка містить тексти різних типів і стилів для написання тренувальних, контрольних диктантів у 6 класі, які пропагують здоровий спосіб життя. Збірник диктантів можна використовувати як для колективних так і для індивідуальних форм роботи.
Перегляд файлу

Диктанти

Тема:      «Бережи своє  здоров’я»

Учитель – методист: Діденко Н. І.

№1.Насамперед – це безпека людей

Час від часу засоби масової інформації повідомляють про трагічні випадки із загибеллю людей, через вибухи побутового газу та кисневих балонів у приміщеннях, небезпечне поводження з боєприпасами тощо. Це свідчить про те, що далеко не всі знають, як саме треба поводитися під час надзвичайних ситуацій.

Слід пам’ятати, що у будь-якому разі при виявленні вибухонебезпечного предмета або предметів підозрілого характеру лише безумовне виконання заходів безпеки є гарантом того, що не станеться випадку каліцтва чи загибелі.

Завдяки умілим та чітким діям під час виникнення небезпечних ситуацій можна запобігти зайвим жертвам та надати можливість спеціальним службам виконувати завдання щодо запобігання та реагування на надзвичайні ситуації.

(102 сл.,за Е.А Чадовим)

№2.Слід пам’ятати

Гинуть люди. Гинуть безглуздою, болючою смертю, і головне, тільки через свою особисту провину, через свою недбалість, легковажність, неуважність. Гинуть від грибів.

Гриби є цінним продуктом харчування, багатим на білок, жири, вуглеводи, солі, вітаміни, мікроелементи,  та ароматичні речовини. Але необізнаність з видами грибів різних груп є причиною частих отруєнь, а іноді смерті.

Слід пам’ятати, що їстівні гриби, зібрані в екологічно забруднених місцях, можуть стати небезпечними.

Необхідно враховувати і той факт, що гриби погано перетравлюються. Людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, похилого віку і дітям краще утримуватися від уживання грибів.

Щоб запобігти отруєння грибами, необхідно їх купувати в продовольчих магазинах.

Уважне ставлення до грибів допоможе зберегти життя та здоров’я.   

 (108 слів )

                                                   №3. Сила води

Без води не може бути життя на землі. Без неї не проживе ні людина, ні тварина, ні рослина.

З давніх-давен люди поклонялися воді. Але вода не завжди буває корисною для людини. Що може зробити шторм на морі? А до чого може призвести повінь? Чим небезпечний тонкий лід на водоймищі?

Вода дуже сильна. Стрімкі течії, вири, хвилі, холодні джерела, водяні рослини, мулисте дно, слизьке каміння небезпечні для тих, хто знаходиться в річці. Кожен четвертий потерпілий на воді – це хлопець чи дівчина віком до шістнадцяти років.

Вода не прощає помилок. На водоймищах та біля них необхідно бути організованими, уважними, дотримуватися правил поведінки, щоб уникнути небезпеки.

(105 слів)

№4.Пустувати у воді – бути біді

Хто не любить купатися! Вода зміцнює здоров`я, загартовує, дає задоволення.

Перед купанням корисно прийняти сонячну ванну, але у воду після цього відразу заходити не можна. Тіло повинно трохи охолонути. Для цього добре зробити обтирання водою.

Не треба пустувати у воді. Це може призвести до нещастя.

Купатися треба тільки в спеціально відведених для цього місцях. Не можна пірнати в незнайомому місці. Це небезпечно.

Не слід перебувати у воді до ознобу, щоб не простудитися і щоб уникнути судоми. Бути у воді можна п`ятнадцять хвилин. Запливати далеко не слід.

Якщо ти не вмієш плавати – учись. Учитися плавати краще в дитячі роки. Це вміння дуже згодиться тобі в майбутньому.

                                                     (110 слів)

 

№5.Обережно: вода!

Жаркий літній день. Як не скупатися в таку спеку в прохолодній річці або в озері! Спокуса настільки велика, що дехто з дітей кидається у воду навіть не вміючи плавати, не знаючи водоймища, не уявляючи, яка небезпека його підстерігає. Хлюпаючись у воді, вони забувають про обережність. І трапляється непоправне. Добре, якщо поруч виявляється досвідчений плавець, який відверне біду.

Уміти плавати повинна кожна людина. А навчитися цього найлегше в дитинстві. Правильно роблять ті навчальні заклади, які з допомогою спеціалістів-тренерів і працівників Товариства рятування на воді створюють секції плавання, клуби юних моряків. А сільським школярам у цьому можуть допомогти вчителі, вожаті, батьки.

                                                                              (103 слова)

№6. Правильне харчування

   Те, чим людина харчується, безпосередньо впливає на її самопочуття і здоров’я. звичка до тієї чи іншої їжі набувається в дитинстві. На жаль, не все смачне є корисним для організму. Особливо це стосується імпортних продуктів у красивих упаковках. Шкідливими для здоров’я можуть бути такі смачні продукти: солодкі напої, концентровані бульйони, супи, чіпси, м'ясо й ковбаси із значним вмістом солі та консервантів. Дуже небезпечно їсти харчі, термін зберігання яких минув. Ними можна отруїтися. Якщо такі продукти купили, то необхідно повернути їх продавцеві або викинути. Це переважно імпортні цукерки, шоколад, жувальні гумки та інші. Тому завжди потрібно перевіряти їх термін зберігання.

                                                                                  (107 слів)

№7. Козацька «Охорона здоров’я»

Із бойових походів запорожці поверталися з важкими пора­неннями. Для поранених було три монастирі-шпиталі: Трахтемирівський на Дніпрі під Києвом, Лебединський біля Чигирина й Лемківський біля Овруча, Ченці дбайливо доглядали поране­них, лікували засобами народної медицини й молитвами. Важ­ливо було переконати пораненого козака, аби повірив у себе та сприйняв Божу благодать.

У Січі були цирульники-професіонали, які вміли пускати кров, видаляти зуби, виготовляти пластир для лікування ран. У зільниках (гербаріях) монастирів-шпиталів були всі необхідні для цього рослини.

У 1648-1654 роках у війську Богдана Хмельницького лікува­ли гнійні рани хлібною цвіллю. Проте, тільки 1929 року англієць Флемінг відкрив антибіотики, які значно поліпшили можливості медицини. Трави, які використовували козаки, й нині заслугову­ють на увагу фармацевтів.

 (106 слів, за А. Хвильовим)

№8.Безпека на воді та льоду

Перебуваючи біля води, кожна людина повинна, перш за все, потурбуватися про себе сама. Вона завжди має керуватися давніми висловами :«НЕ знаючи броду, не лізь у воду» і «Порятунок потопаючих - справа рук самих потопаючих», які зберігають свій смисл і до цього часу. Більшість наших пляжів цілком відповідають слову «дикий», тому що саме тут людина опиняється один на один з природою.

Відпочинок біля води дарує радість спілкування з природою тільки тому, хто буде постійно пам'ятати, що вода - ворожа для людини стихія. Повну безпеку не гарантує набуття спеціальних навичок і тривале тренування (тонуть навіть дуже добрі плавці). Для непідготовленої людини вода таїть постійну небезпеку.

(100 слів)

 

docx
Додано
13 березня 2021
Переглядів
581
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку