Диктанти "Здоров'я - це скарб"

Про матеріал
Дана збірка містить тексти різних типів і стилів для написання навчальних, творчих, вибіркових, контрольних диктантів у 11 класі, які пропагують здоровий спосіб життя. Збірник диктантів укладено відповідно до чинної програми із української мови. Він допоможе засвоїти учням основні правила орфографії і пунктуації.
Перегляд файлу

Диктанти

Тема:      «Здоров’я - це скарб»

Учитель – методист: Діденко Н. І.

№1.Шкідливі звички

Усім відомо про шкідливість куріння, алкоголю і наркотиків для здоров'я людини. Зловживання ними призводить до розвитку різних хвороб та залежності від них, і з часом може стати однією з причин зникнення життя на Землі. Саме тому боротьба з цим лихом останнім часом стала дуже актуальною.

Виробники алкогольних, тютюнових виробів роблять усе для того, щоб їхня продукція мала попит. Як наслідок — мільйони людей щодня добровільно вдихають отруйний дим, завдаючи шкоди не тільки собі, а й оточуючим та довкіллю. Учені стверджують, що тютюновий дим вра­жає не лише курців. Кожна людина, особливо діти, підлітки та жінки, страждає від пасивного куріння (коли курять у її присутності).

Можна виокремити кілька причин масового поширення тютюно­куріння. По-перше, попит на цигарки за допомогою привабливої рекла­ми постійно підтримують виробники тютюнової продукції, які одержу­ють великі прибутки від продажу. У людей, особливо молоді, фор­мується переконання, що курити модно, красиво, престижно. По-друге, психологічні особливості підлітків, бажання видаватися дорослими і незалежними, приклад старших товаришів спонукають їх до куріння.

Ще більшої шкоди завдає вживання алкогольних напоїв, навіть пива. Усім відомо, що тяжкі злочини зазвичай скоюються у стані ал­когольного чи наркотичного сп’яніння.                                                                           (177 слів)

№2.Небезпека від грибів

З сивої давнини гриби вважалися улюбленою їжею людини, їх полюбляв і простий люд, і навіть можновладці: римські кесарі, французькі королі, російські царі тощо. Перші згадування про їх вживання зустрічаються у Гіппократа і відносяться до п’ятого сторіччя до нашої ери.

На території України знайдено майже дві тисячі видів шапинкових грибів. Близько п’ятисот із них вважаються їстівними, вісімдесят – потенційно отруйними, десять видів – смертельно отруйними.

Гриби – цінні продукти харчування, мають добрі смакові властивості. За поживними якостями вони близькі до овочів і багаті на білок, жири, вуглеводи, солі, вітаміни, мікроелементи та ароматичні речовини.

Але треба враховувати той факт, що гриби погано перетравлюються. Тому вживати їх рекомендується  лише людям із здоровою системою травлення. Людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, а також похилого віку і дітям доцільно утримуватися від вживання грибів.

Отруєння грибами проявляється по-різному в залежності від того, який гриб спричинив його. Наслідок отруєння залежить також від віку та стану здоров’я постраждалого, кількості з’їдених грибів.

Враховуючи те, що навіть їстівні гриби можуть накопичувати токсичні   речовини  і  ставати   отруйними, гриби   необхідно  купувати   в продовольчих    магазинах.       

                                                                                       (171 слово)

№3.Здоровий спосіб життя

Зараз стала дуже важливою проблема здорового способу життя. Адже підвищився рівень життя, у магазинах стали з’являтись некорисні для здоров’я товари. Підвищилось забруднення навколишнього середовища.  Люди стали менш уважні до свого здоров’я.                                                        

Здоровий спосіб життя полягає у спортивних іграх, відпочинку на природі, усіх потрібних для життя людини речовин, але, звичайно, нешкідливих для здоров’я. Незбалансоване харчування викликає серйозні проблеми зі здоров’ям. Воно спричиняє хвороби зубів, серця, кровоносних судин. Тому важливо, щоб у їжі усього було в міру. Для цього були придумані дієти, котрі містять лише натуральні продукти. Правда, такі дієти є річ недешева. Найвідоміші дві дієти: вживання лише фруктів і овочів і вживання лише м’ясних продуктів. У їжі мають міститись усі вітаміни, деякі мінеральні солі, білки, жири вуглеводи. Цукру багато бажано не вживати, адже у людей тільки цукор викликає зайву вагу.

Бажано якомога частіше ходити на природу – на рибалку, в ліс, займатись активним відпочинком, бігати, грати в різні ігри, робити кожного ранку зарядку. Також треба достатньо спати. Адже недосипання викликає найбільш поширені проблеми зі здоров’ям.

Обов’язково слід дотримуватися здорового способу життя, адже це подовжує тривалість  його..    

(180 слів)

№4.Перше побачення

Відколи існує світ, дівчата і хлопці закохувались, спішили на побачення. Через це пройшли пращури, бабуся і дідусь, мама і тато. Запитай їх, і вони тобі повідають про ті часи.

Тоді молоді люди знали один одного. Крім цього, чоловікам були притаманні рицарські риси: чесність, добропорядність, повага до дівчини, жінки, а жінкам — цнотливість, незайманість. І побачення не несли небезпеки.

У наш  час  телебачення  своїми  насиченими  сексом  кінофільмами  і
передачами дещо змінило погляди молоді на ці речі. До того ж криміногенна
обстановка, злочинність стали причиною принесення у стосунки молоді багато  бруду і насильства. Отже, побачення дівчини з найкращим незнайомцем не завжди є безпечним. Тому, перш за все, придивись до нього. Хто він? Як він  себе поводить? Де мешкає? Хто його батьки?

Якщо тобі запропоновано побачення, обирай людні, добре освітлені місця. Краще в своєму мікрорайоні. Коли мова ведеться про запрошення на вечірку чи в гості, спершу запропонуй йому познайомитись з твоїми батьками.

Найближчими і найріднішими для тебе є батьки. Довірся мамі чи татові. Розкажи їм про своє знайомство і наступне побачення. Прислухайся до порад батьків. Вони бажають тобі добра.

(180 сл., за В. Шахненко)

№5.Бережімо  багатства планети

Надзвичайно різноманітний світ нашої планети. Він дивує нас багатством видів, форм, барв, надзвичайними плодами, чарує своєю неповторною красою, вабить нерозгаданими  таємницями.                                                                        

Людське  життя немислиме без рослин. Недарма їх називають зеленими друзями людини. Рослини забезпечують нашу атмосферу киснем. Вони дають нам основні продукти харчування. З них утворились величезні паливні багатства. Багато рослин завдяки своїм цілющим властивостям здавна використовують для лікування: з них виготовляють медичні препарати.

У давнину людина майже повністю залежала від природи, але брала з рослинного світу не так уже й багато. Та згодом, з розвитком промисловості, господарської діяльності, вплив  людини на природу стає все  помітнішим, призводить до зміни флори.

У наш час з усіх кінців земної  кулі лунають голоси вчених, які з тривогою повідомляють про значне збіднення рослинності в різних регіонах.

В окремих країнах створені Червоні книги, які містять відомості про рідкісні види їхньої аборигенної флори.

Червона книга - це не просто перелік видів для ознайомлення з ними. Рослини, занесені до неї, охороняються законом. Усі види, що є  в ній, повинні охоронятися скрізь, де б вони не росли.

Якщо ви любите свій рідний край, зробіть усе можливе, щоб зберегти його красу й неповторність.

                                                                                                         (184 слова)

№6.Екологічна культура людини

       Любов до природи, бережливе ставлення до неї тісно пов’язується  з поняттям   « батьківщина». Шанувати  природу неможливо без глибоких знань про навколишній світ. Калина під вікном рідної оселі, тополя на околиці села, лелече гніздо на клуні, жебонлива  криничка при перехресті доріг, боброва гатка в тихоплинній заплаві, терпкий запах лісової конвалії – усе це овиди  нашого дитинства, наш духовний світ,  з яким ми вирушали чи маємо вирушати в життя. Знати, а тим паче берегти ці нетлінні дари – наш святий і непорушний обов’язок.

          Чи часто ми замислюємося над тим, чому околиці сіл збідніли на лелечі гнізда, замулилися на видолинках живі джерела, поріділи солов’їні переспіви, рідко почуєш жайворонків? А може, в цьому і є кожного з нас провина? Вирушаючи до лісу, не всі пам’ятають священне правило: корінець боровика ні за яких обставин не можна виривати, а лише підрізати. У пошуках лікарських рослин ми нерідко забуваємо, що висмикувати її з землі – навічно позбавляти родоводу.

           Такі не вельми втішні приклади, на жаль, зустрічаються. І безпосередніми  винуватцями цього є ми самі, наші сусіди, діти. Звідки виростає, наче чортополох, міщанське  споживацтво? Звісно, од нашої байдужості, нашої, м’яко кажучи, неосвіченості, нехлюйського    ставлення до природи.                                                                                        

 ( 185 слів)

№7. Цілющі метали, овочі та фрукти

Останнім часом  лікарі дедалі частіше звертаються  до метало лікування, особливо до  мідетерапії.

Корисна дія міді була відома ще в глибоку давнину. Наприклад, лікар і філософ Емпедокл мав звичку ходити в мідних сандаліях. Арістотель засинав з мідною кулькою в руках.

У Сирії та Єгипті до цього часу  існує звичай одягати на руки й на ноги новонародженого мідні браслети. Спостерігалось, що під час холерних епідемій люди, які працювали в мідеплавильних майстернях, не страждали від страшного захворювання.

Тисячу років тому видатний медик Авіценна заповідав своїм учням:        «Три знаряддя є у лікаря: слово, рослина, ніж». Можна сказати, що немає рослини, яка не була б лікарською.

Візьмемо таку буденну культуру, як картопля. Мало хто знає, що споживання варених бульб сприяє лікуванню виразки шлунка, знижує артеріальний тиск. Поряд з ромашкою відвар картоплі використовують і як протизапальний засіб.

А що вже говорити про цибулю і часник! Це чи не найкращі « лікарі» домашнього городу.

Чудовими зцілителями є і плоди саду – аґрус, суниці. Абрикоси посилюють зір. Виноград, вишні, сливи зміцнюють організм, славляться як протизапальні засоби.

Багатий букет цілющих властивостей мають яблука та кавуни. Ними лікують гіпертонію, захворювання кровоносної  системи.

                                                                                                          (183 слова)

 
 
№8. Людина і природа

Людство давно і всерйоз  задумується над тим, як обмежити свій, найчастіше небажаний, вплив на живу природу, як регулювати клімат, стримуючи цим темпи глобального потепління.  Вважається: найрадикальніший метод -  перехід на «чисту» енергетику. Тут на перше місце виходить використання природної енергії: сонця, вітру, води, припливів, навіть поки що малозвіданих, не приручених різноманітних явищ – блискавок, ураганів, смерчів, бур, тайфунів тощо. Навряд чи можна вважати перспективною ядерну енергію, яка з часом може призвести до радіаційного забруднення атмосфери. Її нинішнє використання – вимушене, бо ще не вміємо приручати гігантські  природні сили.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Будь – яка регуляція клімату має бути щонайобережнішою

Проблема зміни клімату під впливом  людини – глобальна. Відтепер штучне його регулювання неможливе без найширшого співробітництва не тільки вчених, а й усіх народів загалом. Ми повинні вже сьогодні об’ єднати зусилля для того, щоб уміло використовувати земні ресурси, обачно користуватися своїми можливостями, аби не померла  перспектива перед прийдешніми поколіннями.

Певно, настане час, коли  людство не тільки раціонально використовуватиме величезні земні й сонячні блага, а й уміло, залежно від конкретних умов, регулюватиме ці зміни, компенсуватиме своїм впливом надлишки чи нестачу сонячної радіації.

А для цього необхідно не тільки стрімко розвивати наші знання про Всесвіт, а й економно витрачати  природні   ресурси.

                                                                                                            (188 слів)

№9. Вода

Вода є найціннішим даром природи, вона забезпечує життя на землі.

Наші предки дуже шанували воду. Вважалося великим гріхом кинути у річку чи озеро сміття, каміння. Не можна було бити по воді. Вода, вважалось, має велику цілющу силу.

“Тобою насолоджуються, не відаючи, чим ти є”, - звертався до води французький письменник Антуан де Сент-Екзюпері.

Три чверті поверхні земної кулі вкриті водою.

Якщо розподілити воду рівномірно по всій поверхні земної кулі, матимемо плівку завтовшки не більш трьох кілометрів. До того ж основну частину нашого водного потенціалу становить та вода, яку не можна пити, використовувати у промисловості та сільському господарстві, побуті – це солоні води морів та океанів. Трохи більше двох відсотків – прісна вода, половина якої законсервована у льодовитих шапках. Майже стільки ж води знаходиться у земній корі – це підземні води. А об’єм справді доступної прісної води дорівнює вже не мільйонам, а тисячам кубічних метрів.

Вода несе і небезпеку. Шторм у морі, повінь, сильна злива може завдати шкоду не тільки природі, але і людині, тому необхідно мати не тільки певні знання про воду, але також знати правила дії у надзвичайних ситуаціях та засвоїти норми безпечної поведінки на воді та біля неї.

                                                                                    (187 слів)

№10.Вітаміни

   Добрими засобами поліпшення здоров’я після Чорнобильського лиха є вживання полівітамінів, особливо в перехідні міжсезонні періоди: осінь – зима, зима – весна, коли організм найбільш вразливий до дії збудників захворювань. В аптеках є багато імпортних полівітамінів з вмістом необхідних мікроелементів, проте їх можна замінити  вітчизняними (декамевіт, пектовіт, гексаніт, ундевіт, тощо) у поєднанні з препаратами, що містять кальцій, магній, калій та інші мінерали. Окремі автори радять пити чай із шипшини. Проте ним не можна захоплюватися: шипшиновий напій вимиває з організму калій. Тому крім чаю із шипшини протягом дня потрібно вживати ізюм, курагу, чорнослив (одну – дві ложки), картоплю “в мундирах” або пити чай з корінців кульбаби (один корінець на склянку окропу), вони багаті на сполуки калію.

   Досить багатими на вітамінами є щавель, кропива дводомна (жалка), лобода ( ранньої весни з них здавна варили зелені борщі), кульбаба, подорожник, заяча капуста, дикий часник, дика цибуля, козельці тощо. Тому потрібно було б знайомити учнів з цими рослинами і місцями для збирання. Протягом усього року можна вживати проросле насіння пшениці, жита, кукурудзи чи бобових рослин.. Насіння вважається пророслим, якщо проклюнулось. Їсти (одну – дві ложки) проросле насіння потрібно до вживання основної їжі з медом або без нього (але не з цукром).                          (191 слово)

 

№11. Розваги

Здавна так заведено, що в дні свят цілими днями не вгавають церковні дзвони. Один поперед одного показують своє вміння невгамовні хлоп’ята, б’ючи калаталами маленькі тонкоголосі, середні й важкі, басовиті дзвони. Такий концерт на дзвіниці здіймуть, що все село гуде. Часом закатають невлад, здебільшого малюки, які вперше взялися за вірьовки. Але нічого! Нехай вчаться, нехай розважаються, на те й свято.

Багато дітвори зібралося на річці. Деякі галакали на ковзанах, а чи мало обліпили крутилку, неначе рій коло вулика, і галасували, верещали на всі лади. Крутилка – це на кілку, вбитому в кригу, який сягав аж до дна річки, настромлене звичайне колесо від воза, до нього прикручений довжелезний дрюк, на кінці якого прив’язані одні, а то й двоє санчат. У колесо між спиці вставлені два-три кілки, на які налягають хлоп’ята, обертаючи навколо кілка колесо. І описує, мов циркуль, величезний дрюк з санчатами на блискучому льоду криги. Іноді так розкрутять, що в тих, хто сидять в санчатах, аж в очах миготить і в душі холоне.

Накрутившись досхочу на крижаній каруселі, Тимко з Васильком подалися на ковзанку, на якій з розгону падала, переверталась на льоду ошаліла від радості малеча.

                                                                                            (186 слів)

№12.Ранкова пробіжка

Люди, що бігають заради здоров’я, у нас поки що навдивовижу. Важко покинути тепле ліжко та ще й відразу включитися в біг. Щоразу я даю собі слово, що з понеділка почну нове життя: встану разом з батьками, одягну спортивний костюм, кросівки і вийду на бігову доріжку. Біля нашого будинку спеціальної доріжки для бігу немає. Тому батьки, коли виходять з дому, спочатку біжать по тротуару, а подекуди й узбіччям дороги парку. А там вже затишними алейками «намотують» кола. Коротше кажучи, бігають по п’ять – шість кілометрів.

Одного разу разом з батьками вийшов і я. Звісно, пробігти ту відстань, яку долають вони, я не зміг – тут потрібна підготовка. Десь йшов, десь біг або просто чекав на батька у затишному куточку алеї. Головне – я зрозумів, що річ не тільки в тому, щоб бігати.

По-перше, це чудова можливість побачити з ранку рідні місця, звичайні з дитинства. Влітку повітря ще дихає нічною прохолодою, безугавно цвірінькають птахи, пахне рослинами. Мені особливо подобається час, коли повітря напоєне ароматом квітучих лип, а вранці він особливо виразний. Липовий аромат змішується з запахом жасмину, петуній – просто благодать.

По-друге, ранкова пробіжка дисциплінує.

І по-третє, біг – це здоров’я.

                                                                              (193 слова)

docx
Додано
13 березня 2021
Переглядів
3026
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку