«Ділова гра як метод навчання на уроках біології»

Про матеріал
Посібник пропонується учителям природничо-оздоровчого циклу. Він може надати допомогу в організації та проведені занять і виховних заходів з біології із використанням методу ділової гри. У посібнику розкриті основні принципи та положення методу ділової гри, а також приклади його застосування.
Перегляд файлу

«Ділова гра як метод навчання на уроках біології»

 

ЗМІСТ

ВСТУП                                                                                                   2

                                                                                                                        
1. ДІЛОВА ГРА ЯК УНІВЕРСАЛЬНИЙ МЕТОД

НАВЧАННЯ УЧНІВ
1.1.  ПОНЯТТЯ «ДІЛОВА ГРА»                                                          4                                                                              
1.2.  ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНІ ПРИНЦИПИ

ДІЛОВОЇ ГРИ                                                                                        6           
1.3.  ОЗНАКИ ТА СТРУКТУРА ДІЛОВОЇ ГРИ                               11

                                                                     
2. МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО ПРОВЕДЕННЯ

ДІЛОВОЇ ГРИ 
2.1. ОСОБЛИВОСТІ ОРГАНІЗАЦІЇ ДІЛОВОЇ ГРИ                         13                                                           2.2. ЕКОЛОГІЧНИЙ МОНІТОРИНГ У ФОРМІ

ДІЛОВОЇ ГРИ                                                                                       15

                                                                         

3.МЕТОДИЧНІ РОЗРОБКИ УРОКІВ                                                                                                                    
 

  1. ІНТЕГРОВАНИЙ УРОК - ДІЛОВА ГРА З МАТЕМАТИКИ ТА

БІОЛОГІЇ. Тема: «Олімпійські ігри у світі тварин»                 18         

  1. УРОК – ГРА З БІОЛОГІЇ. Тема: “Генеративні органи.

 Квітка – видозмінений пагін. Будова і різноманітність

квітів. Значення їх для людини”                                              26                                

  1. УРОК – ГРА.  "Біологічний брейн-ринг”                                    33
  2. ДІЛОВА ГРА – ПОДОРОЖ. Тема: «Хордові тварини.

Риби»                                                                                          37

  1. РОЛЬОВА ГРА «СПРАВЖНІ ЛІКАРІ». Узагальнення з

теми « Опора і рух»                                                                   48

 

ВИСНОВОК                                                                                          54

                                                                                                                  
СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ                                      56

 

 

ВСТУП

 

    Гра - це невід'ємна частина людського життя. Знаменитий вчений Йохан Хейзинг навіть написав книгу в 1938 році «Homo ludens» («Людина, що грає»), у якій він розмірковує про роль гри в житті окремої людини і в житті всієї людської цивілізації. Існує величезна різноманітність ігор - спортивні, інтелектуальні, комп'ютерні та ін. 
    Порівняно недавно в наше життя увійшли ділові ігри. Ділова гра імітує реальне життя, реальну професійну діяльність. Це дозволяє учасникам гри експериментувати, перевіряти різні способи поведінки і навіть робити помилки, які в реальності не можна собі дозволити. 
    Багато вчителів у наш час шукають різноманітні форми проведення уроків, нові побудови навчальних занять, які відрізняються від стандартних. Щодня педагог стикається з різними ситуаціями, у яких він не може бути тільки виконавцем, а в кожному конкретному випадку повинен приймати самостійні рішення бути творцем навчально-виховного процесуПедагогічна діяльність завжди передбачає творчість. Серед різних активних методів, які використовуються у навчальній практиці, хочеться виділити ділову гру, так як саме вона активізує розумову діяльність старших школярів, розвиває творчі здібності майбутніх вчителів. 
    У ділових іграх на основі ігрового задуму моделюються життєві ситуації: гра представляє учаснику можливість побувати в ролі екскурсовода, вчителя, судді, директора і т.п. Використання ділових ігор значно зміцнює зв'язок (учень-вчитель), розкриває творчий потенціал кожного учня. Досвід проведення ділової гри показав, що в її процесі відбувається більш інтенсивний обмін ідеями, інформацією, вона спонукає учасників до творчого процесу. 


    Актуальність обраної нами теми ми бачимо в тому, що, по-перше, ділова гра виступає як форма, в якій найбільш успішно можуть освоюватися зміст нової діяльності, по-друге, це емоційна опора особистості, по-третє, як елемент творчого самовираження, прояву самостійності й активності в середовищі однолітків. Усе це в сукупності дає поштовх у самоствердженні і самореалізації підростаючої людини. 
    Розробкою і застосуванням ділових ігор для учнів займалися Лихачов Б.Т., Виготський Л.С., Селевко Г.К., Платов В.Я. та інші. 
У роботах Абрамової Г.С., Степановича В.А., Кулешова І.В., Алапьевой В.Г. розглядається ідея про те, що ділова гра є як формою, так методом навчання учнів, у якій моделюється предметний і соціальний аспекти змісту професійної діяльності. Тому що саме форма активного навчання - це перший крок до цікавості. 
    Виготський Л.С., Платов В.Я., Ельконін Д.Б. та інші стверджували, що ділова гра виступає як педагогічний засіб і активною формою навчання, яка формує навчальну діяльність і відпрацьовує професійні вміння та навички. 
Ідею про те, що ділова гра є засобом розвитку не лише професійних умінь і навичок, а й професійного творчого мислення, у ході якої учні набувають здатність аналізувати специфічні ситуації і вирішувати для себе нові завдання, простежується в роботі ХруцькогоЄ.А. 
 

 

1. ДІЛОВА ГРА ЯК УНІВЕРСАЛЬНИЙ МЕТОД

НАВЧАННЯ УЧНІВ
 

1.1.  ПОНЯТТЯ «ДІЛОВА ГРА»                                                                                              


    Ділова гра - форма і метод навчання, у якій моделюються предметний і соціальний аспекти змісту професійної діяльності. Призначена для відпрацювання професійних умінь і навичок. У діловій грі розгортається квазіпрофесійна діяльність учнів на імітаційно-ігровій моделі, що відбиває зміст, технології і динаміку професійної діяльності фахівців, її цілісних фрагментів. 
Ділова гра - метод імітації прийняття рішень керівних працівників або спеціалістів у різних виробничих ситуаціях, здійснюваний за заданими правилами групою людей або людиною з ЕОМ в діалоговому режимі, при наявності конфліктних ситуацій або інформаційної невизначеності. 

 Ділові ігри є педагогічним засобом і активною формою навчання, яка інтенсифікує навчальну діяльність,моделюючи управлінськіекономічніпсихологічні

педагогічні ситуації і дає можливість їх аналізувати і виробляти оптимальні дії в подальшому. При проведенні, наприклад, ділових ігор учні входять в роль менеджера, учителя, експерта тощо, що наближає навчання до реальної дійсності, вимагаючи від школярів взаємодії, творчості та ініціативи. Ігровий супровід вивчення матеріалу дозволяє підтримувати постійний високий інтерес в учнів до змісту курсу, активізує їх самостійну діяльність, формує і закріплює практичні навички. 
Ділова гра - це засіб розвитку професійного творчого мислення, в ході її людина набуває здатності аналізувати специфічні ситуації і вирішувати нові для себе професійні завдання. 
    Ділова гра є найкращим з активних методів проведення занять. Ділові ігри на відміну від інших традиційних методів навчання, дозволяють більш повно відтворювати практичну діяльність, виявляти проблеми і причини їх появи, розробляти варіанти вирішення проблем, оцінювати кожен із варіантів вирішення проблеми, приймати рішення і визначати механізм його реалізації. Перевагою ділових ігор є те, що вони дозволяють: розглянути певну проблему в умовах значного скорочення часу; освоїти навички виявлення, аналізу та вирішення конкретних проблем; працювати груповим методом при підготовці та прийнятті рішень, орієнтації в нестандартних ситуаціях; концентрувати увагу учасників на головних аспектах проблеми і встановлювати причинно-наслідкові зв'язки; розвивати взаєморозуміння між учасниками гри. 

    Ділові ігри - справа зовсім не жартівлива. Ось уже кілька десятиліть цей метод активно використовується в усьому світі для навчання серйозних і дорослих людей. Цей метод має серйозні переваги в порівнянні з багатьма іншими методами навчання. Участь у ділових іграх може дати не тільки знання, але і безцінний досвід, який в умовах розміреного існування треба набувати роками. Крім того, за допомогою ділових ігор можна вчити і вчитися не лише тому, як і чому треба працювати, можна тренувати такі важливі для успішної роботи якості, як комунікативність, лідерські якості, вміння орієнтуватися в складній, швидко мінливій ​​ситуації. Можна програвати стресові і критичні ситуації, можна тренувати не тільки окремих людей, але і команду, вчити бути командою. 
Чи потрібно це все в школі? Школі ділові ігри абсолютно необхідні. Адже основним завданням нашої школи вважається не просто навчання - отримання і накопичення знань, а придбання вміння найбільш успішно використовувати все,

 що накопичено. 

Рішення логічних завдань

1.2.  ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНІ ПРИНЦИПИ  ДІЛОВОЇ ГРИ
 

    Ділова гра зародилася як інструмент пошуку управлінських рішень в умовах невизначеності та багатофакторності. У даний час вона використовується в навчальному процесі шкіл, вузів, як педагогічна технологія, або один з методів активного навчання, при проведенні соціально-психологічних тренінгів. У всіх випадках присутня «двоплановість ділової гри» і вирішуються не тільки ігрові чи професійні завдання, але одночасно відбувається навчання і виховання учасників. 
    Спочатку ділові ігри створювалися з метою допомогти керівникам приймати найбільш раціональні рішення на виробництві. У грі імітується робоча обстановка, яка має місце в дійсності. Ставиться актуальна проблемна ситуація. Серед учасників розподіляються ролі посадових осіб, що мають відношення до розглядуваної проблеми. Різниця рольових цілей і наявність спільної мети ігрового колективу сприяє створенню атмосфери реальних відносин між колегами і тієї обстановки, в якій має приймати рішення справжній працівник. 

    Однією з приорітетних завдань сучасної школи є створення необхідних і повноцінних умов для особистісного розвитку кожної дитини, формування активної позиції кожного учня в навчальному процесі. Тому використання активних форм навчання, наприклад, ділової гри, є основою розвитку пізнавальної компетентності школяра. Активні пізнавальні здібності формуються і розвиваються в процесі пізнавальної діяльності. Коли учень не просто слухач, а активний учасник в пізнавальному процесі, своєю працею здобуває знання. Ці знання більш міцні.
    Саме форма активного навчання - це перша іскорка, що запалює факел допитливості. Учитель відмовляється від авторитарного характеру навчання на користь демократичного пошуково-творчого. У якості основних незаперечних переваг виступають: високий ступінь самостійності, ініціативності, розвиток соціальних навичок, сформованість уміння здобувати знання, розвиток творчих здібностейВідчуття свободи вибору робить навчання свідомим, продуктивним і більш результативним. 
    Ефективність використання ділової гри як розвивального активного методу багато в чому обумовлена ​​позицією вчителя, його спрямованістю на створення особистісно-орієнтованого педагогічного простору, демократичним стилем навчання, діалоговими формами взаємодії з дітьми, знання реальних можливостей учнів. А також слід відзначити необхідність системності у використанні активних форм, поступового збільшення ступеня дитячої самостійності в навчально-пізнавальної діяльності, зменшення різних видів вчительської допомоги. 


    Для продуктивної діяльності школяра, безумовно, потрібно:
1. Сформованість ряду комунікативних умінь. 
2. Розвиток мислення учнів. 
3. Досвід оціночної діяльності. 


    Існує кілька принципів організації ділової гри: 
- Принцип імітаційного моделювання конкретних умов. Моделювання реальних умов діяльності людини у всьому різноманітті службових, соціальних та особистісних зв'язків є основою методів активного навчання; 
- Принцип ігрового моделювання змісту та форм професійної діяльності. Реалізація цього принципу є необхідною умовою навчальної гри, оскільки несе в собі навчальні функції; 
- Принцип спільної діяльності. У діловій грі цей принцип вимагає реалізації за допомогою залучення в пізнавальну діяльність кількох учасників. Він вимагає від розробника вибору і характеристики ролей, визначення їх повноважень, інтересів і засобів діяльності. При цьому виявляються і моделюються найбільш характерні види професійної взаємодії осіб; 
- Принцип діалогічного спілкування. У цьому принципі закладено необхідна умова досягнення навчальних цілей. Тільки діалог, дискусія з максимальною участю всіх граючих здатна породити справді творчу роботу. Всебічне колективне обговорення навчального матеріалу учнями дозволяє добитися комплексного подання ними професійно значущих процесів та діяльності; 
- Принцип двоплановості. Принцип двоплановості відображає процес розвитку реальних особистісних характеристик фахівця в «уявних», ігрових умовах. Розробник ставить перед учнями двоякого роду цілі, що відображають реальний і ігровий контексти у навчальній діяльності. 
- Принцип проблемності змісту імітаційної моделі та процесу її розгортання в ігровій діяльності. 
 

Що дає ділова гра її учасникам? 
- Гра дає свободу діяльності. 
- Гра дає перерву в повсякденності з її утилітаризмом, з її монотонністю, з її жорсткою детермінацією способу життя. Гра це неординарність. 
- Гра дає вихід в інший стан душі. Підкоряючись правилам гри, людина вільна від усіляких станових, меркантильних та інших умовностей. Гра знімає те жорстке напруження, у якому перебуває підліток у своєму реальному житті, і заміняє його добровільною і радісною мобілізацією духовних і фізичних сил. 
- Гра дає порядок. Система правил у грі абсолютна і незаперечна. Неможливо порушувати правила і бути в грі. Ці якість та порядок дуже цінні зараз у нашому нестабільному, безладному світі. 
- Гра створює гармонію, формує прагнення до досконалості. Гра має тенденцію ставати прекрасною. Хоча в грі існує елемент невизначеності, протиріччя в грі прагнуть до дозволу. 
- Гра дає захопленість. У грі немає часткової вигоди. Вона інтенсивно залучає всю людину, активізує його здібності. 
- Гра дає можливість створити і згуртувати колектив. Привабливість гри настільки велика і ігровий контакт людей один з одним настільки сповнений і глибоким, що ігрові співдружності виявляють здатність зберігатися і після закінчення гри, поза її меж. 
- Гра дає елемент невизначеності, який збуджує, активізує розум, налаштовує на пошук оптимальних рішень
- Гра дає поняття про честь. Вона протистоїть корисливим і вузькогруповим інтересам. Для неї несуттєво, хто саме переможе, але важливо, щоб перемога була здобута за всіма правилами, і щоб у боротьбі були проявлені з максимальною повнотою мужність, розум, чесність і благородство. Гра дає поняття про самообмеження і самопожертву на користь колективу, оскільки тільки "зіграний" колектив доб'ється успіху й досконалості в грі. 
- Гра дає компенсацію, нейтралізацію недоліків дійсності, протиставляє жорсткому світу реальності ілюзорний гармонійний світ - антипод. Гра дає романтизм. 
- Гра дає можливість проявити чи вдосконалювати свої творчі навички у створенні необхідної ігрової атрибутики.

- Гра дає розвиток уяви, оскільки воно необхідне для створення нових світів, міфів, ситуацій, правил гри. 
- Гра дає стійкий інтерес до якісної літературі, оскільки рольова гра створюється методом літературного моделювання. Щоб створити свій світ потрібно прочитати попередньо про інших. 
- Гра дає можливість розвинути свій розум, оскільки необхідно вибудувати інтригу і реалізувати її.

- Гра дає розвиток дотепності, оскільки процес і простір гри обов'язково передбачають виникнення комічних ситуацій, жартів і анекдотів. 
- Гра дає розвиток психологічної пластичності. Гра далеко не одне тільки змагання, але і театральне мистецтво, здатність вживатися в образ і довести його до кінця. 
-Гра дає радість спілкування з однодумцями. 
- Гра дає вміння орієнтуватися в реальних життєвих ситуаціях, програючи їх неодноразово і як би понарошку у своєму вигаданому світі. Дає психологічну стійкість. Знімає рівень тривожності, який так високий зараз у батьків і передається дітям. Виробляє активне ставлення до життя і цілеспрямованість у виконанні поставленої мети. 

    Ділова гра як форма діяльності в умовних ситуаціях спрямована на відтворення і засвоєння суспільного і соціального досвіду, вона дозволяє освоювати соціально-значущі здібності особистості. 
    Ділову гру слід вибирати для реалізації наступних педагогічних завдань: 
- Придбання майбутніми фахівцями як предметно-професійного, так і соціального досвіду, у тому числі прийняття індивідуальних та спільних рішень; 
- Розвиток професійного, теоретичного і практичного мислення; 
- Створення пізнавальної мотивації як умови появи професійної мотивації. 

    Ділову гру можна проводити перед навчальними заняттями, після прочитання тематичного циклу або ж здійснювати організацію всього навчального процесу на основі наскрізної ділової гри. 

    У першому випадку ділова гра спирається тільки на особистий досвід тих, що грають і повинна виявити проблеми в знаннях, заповнення яких буде відбуватися в процесі навчання по цьому розділу, що викличе до них додатковий інтерес. 
    У другому випадку ділова гра спирається на знання, отримані в процесі уроків. Ці знання не тільки закріплюються у грі, а й набудуть якісно нову форму "існування", оскільки увійдуть в структуру досвіду регулювання пізнавальної, професійної діяльності.

 

 

 

Обговорення нових ефективних ідей

1.3.  ОЗНАКИ ТА СТРУКТУРА ДІЛОВОЇ ГРИ   


    Характерні ознаки ділової гри можна представити таким переліком: 
- Реалізація процесу «ланцюжка рішень». Оскільки у діловій грі модельована система розглядається як динамічна, це призводить до того, що гра не обмежується рішенням однієї задачі, а вимагає «ланцюжка рішень». Рішення, прийняте учасниками гри на першому етапі, впливає на модель і змінює її початковий стан. Зміна стану надходить в ігровий комплекс і на основі отриманої інформації учасники гри виробляють рішення на другому етапі гри. 
- Розподіл ролей між учасниками гри. 
- Відмінність рольових цілей при виробленні рішень, які сприяють виникненню суперечностей між учасниками, конфлікту інтересів. 
- Наявність керованої емоційної напруги. 
- Взаємодія учасників, виконуючих ті чі інші ролі. 
- Наявність загальної ігрової мети у всього ігрового колективу. 
- Колективне вироблення рішень учасниками гри. 
-Багатоальтернативність рішень. 
- Наявність системи індивідуального або групового оцінювання діяльності учасників гри. 
    Відповідно до подання про загальну структуру методів активного навчання, ключовим, центральним елементом є імітаційна модель об'єкта, оскільки тільки вона дозволяє реалізувати ланцюжок рішень. У якості моделі може виступати організаціяпрофесійна діяльність, сукупність законів або фізичних явищ і т. п. У поєднанні з середовищем (зовнішнім оточенням імітаційної моделі), імітаційна модель формує проблемний зміст гри. 
    Дійовими особами у діловій грі є учасники, що організовуються в команди, і виконують індивідуальні чи командні ролі. При цьому і модель, і дійові особи перебувають в ігровому середовищі, що представляє професійний, соціальний або суспільний контекст імітованої в грі діяльності фахівців. Сама ігрова діяльність постає у вигляді варіативного впливу на імітаційну модель, що залежить від її стану й здійснюваного в процесі взаємодії учасників, регламентованого  правилами. 
    Систему впливу учасників на імітаційну модель у процесі їх взаємодії можна розглядати як модель управління. Уся ігрова діяльність відбувається на тлі і відповідно до дидактичної моделі гри, що включає такі елементи, як ігрову модель діяльності, систему оцінювання, дії ігротехніка і все те, що служить забезпеченням досягнення навчальних цілей гри. 

 

 

 

 

 

 

2. МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО ПРОВЕДЕННЯ

ДІЛОВОЇ ГРИ 


2.1. ОСОБЛИВОСТІ ОРГАНІЗАЦІЇ ДІЛОВОЇ ГРИ  

                                                                 

Ігрове навчання відрізняється від інших педагогічних технологій тим, що гра: 


- Добре відома, звична і улюблена форма діяльності для людини будь-якого віку. 
- Одне з найбільш ефективних засобів активізації, втягують учасників у ігрову діяльність за рахунок змістовної природи самої ігрової ситуації, і здатне викликати в них високе емоційне і фізичне напруження. У грі значно легше долаються труднощі, перешкоди, психологічні бар'єри. 
- Мотиваційна за своєю природою. По відношенню до пізнавальної діяльності вона вимагає і викликає в учасників ініціативу, наполегливість, творчий підхід, уяву, спрямованість. 
- Дозволяє вирішувати питання передачі знань, навичок, умінь; домагатися глибинного особистісного усвідомлення учасниками законів природи і суспільства; дозволяє робити на них виховний вплив; дозволяє захоплювати, переконувати, а в деяких випадках, і лікувати. 
- Багатофункціональна; її вплив на людину неможливо обмежити будь-яким одним аспектом, але всі її можливі дії актуалізуються одночасно. 
- Переважно колективна, групова форма діяльності, в основі якої лежить змагальний аспект. Як суперник, однак, може виступати не тільки людина, але й обставини, і він сам (подолання себе, свого результату). 
- Нівелює значення кінцевого результату. У грі учасника влаштовує будь-який приз: матеріальний, моральний (заохочення, грамота, широке оголошення результату), психологічний (самоствердження, підтвердження самооцінки) та інші. Причому при груповій діяльності результат сприймається ним через призму загального успіху, ототожнюючи успіх групи, команди як власний. 
- У навчанні відрізняється наявністю чітко поставленої мети та відповідного їй педагогічного результату. 

    Таким чином, ділова гра повинна включати в себе всі ці якості. Тільки тоді вона може по праву називатися ефективним методом навчання. 
    У даний час ділову гру можна розглядати і як область діяльності і науково-технічного знання, і як імітаційний експеримент, і як метод навчання, дослідження, вирішення практичних завдань. 


Ділова гра повинна мати основні атрибути: 
1. Гра імітує той чи інший аспект цілеспрямованої людської діяльності. 
2. Учасники гри отримують ролі, які визначають відмінність їхніх інтересів і спонукальних стимулів у грі. 
3. Ігрові дії регламентуються системою правил. 
4. У діловій грі перетворюються просторово-часові характеристики модельованої діяльності. 
5. Гра носить умовний характер
6. Контур регулювання гри складається з наступних блоків: концептуального, сценарного, постановочного, сценічного, блоку критики і рефлексії, суддівського, блоку забезпечення інформацією. 


Методика проведення ділових ігор включає наступні етапи: 
1. Складання плану гри. 
2. Написання сценарію (включаючи керівництво для ведучого, правила і рекомендації для гри), інструкції для гравців. 
3. Підбір інформації, засобів навчання. 
4. Розробка способів оцінки результатів гри. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.2. ЕКОЛОГІЧНИЙ МОНІТОРИНГ У ФОРМІ ДІЛОВОЇ ГРИ    

    Ігровий задум: Загальноосвітню установу можна розглядати як екосистему, екологічна обстановка в якій може мінятися не тільки за навчальний рік, чверть, але і за лічені години. Тому необхідно регулярно спостерігати за санітарним станом кабінетів, рекреацій, пришкільної ділянки, спортивних майданчиків, екологічним станом рослин. Такі спостереження називаються екологічним моніторингом (від лат. monitor – «що нагадує, наглядає»). Спостереження ведуться учнями-черговими, вчителями, адміністрацією. Члени екологічного гуртка під керівництвом вчителя виявляють екологічні ситуації, що виникли за рік, розробляють заходи щодо поліпшення екологічного стану школи, повідомляють про них адміністрації, контролюють їх виконання, якщо це можливо, самостійно проводять заходи щодо поліпшення екологічного стану школи. Двічі в рік результати екологічного моніторингу записують в Білу книгу школи.

    Форма організації і проведення моніторингу – ділова гра.

Мета: формувати у школярів відчуття турботи про здоров'я оточуючих, здатність прогнозувати можливі зміни стану здоров'я учнів під впливом навколишнього середовища. Проектувати умови, що сприяють зберіганню здоров'я. Розвивати здатність «мислити глобально, діяти локально», виявляти витоки екологічних проблем як наслідок неадекватної дії людей.

Обладнання: картки-завдання, додаткова література.

Організація і проведення гри

Гра проводиться в три етапи.

I етап – підготовчий. Учні розбиваються на групи, обирають «спеціальність» (санітарний лікар, електрик, еколог і т.д.). Із кожною групою проводиться інструктаж щодо виконуваної ролі у майбутній ігровій діяльності. Пропонується список літератури або сама література для самостійного вивчення. Учні знайомляться з технікою безпеки в школі, з вимогами до шкільної будівлі, до її озеленення та освітлення і т.д.; готують повідомлення.

II етап – практичний. Кожна група одержує картки-завдання з алгоритмом дій і працює самостійно.

Картка №1. Біо-моніторинг.

Визначити кількісний і якісний склад рослин в кабінетах і рекреаціях. Відзначити самий екологічно чистий кабінет. Розробити методичні рекомендації по озелененню кабінетів з урахуванням біологічних особливостей рослин-очищувачів повітря. Визначити 1-е, 2-е і 3-е місця для нагороджень за краще озеленення кабінету.

Картка №2. Біо-моніторинг пришкільної ділянки.

Визначити кількісний і якісний склад рослин ділянки. Скласти план пришкільної ділянки. Визначити екологічний стан навколишнього середовища за біондикаторами – лишайниками. Розробити методичні рекомендації з поліпшення екологічного стану пришкільної ділянки: підсадка, підгодівля, обробка від комах і т.д.

Картка №3. Моніторинг природного і штучного освітлення.

Перевірити природне освітлення кабінетів і рекреацій. По кожному кабінету вказати: у якому напрямі розташовані вікна, їх розміри і чистоту, наявність шпалер, їх колір і розміри. Розрахувати світловий коефіцієнт: відношення заскленої частини вікон до площі підлоги (норма 1:4, допускається 1:5). Розрахувати коефіцієнт заглибленості: відношення висоти вікна від підлоги до відстані від вікна до протилежної сторони (норма 1:2). Зробити висновок по кожному кабінету, розробити методичні рекомендації.

Картка №4. Моніторинг штучного освітлення.

Вказати вид світильників, їх робочий стан по кожному кабінету і рекреаціях, наявність і санітарний стан арматури. Розробити заходи щодо нормалізації штучного освітлення.

Картка №5. Моніторинг стану електроустаткуванні, водопостачання і каналізації.

Перевірити стан розеток, вимикачів, розподільних коробок в кабінетах і рекреаціях, стан води: вигляд. якість, стан і наявність кранів, фонтанчиків. Наявність і вид каналізації (місцева, центральна), санітарний стан кабінетів гігієни. Розробити рекомендації з поліпшення водопостачання школи.

Картка №6. Моніторинг природної і штучної вентиляції.

Перевірити наявність штучної вентиляції (кватирок), їх використання для провітрювання (вентиляційних рішіток, каналів, наявність тяги в каналах, для контролю використовувати полум'я свічки). Розробити рекомендації.

III етап – підсумкова конференція, робота експертної групи.

Кожна група виступає із звітом про результати моніторингу по своїй ділянці роботи. Дані моніторингу й пропозиції з поліпшення стану школи надають експертній групі.

Експертна група аналізує роботу «фахівців», збирає у них дані і оформляє порівняльну таблицю за всіма показниками моніторингу, розробляє заходи щодо поліпшення екологічного стану школи, оформляє Білу книгу. Список розроблених заходів доводить до відому адміністрації.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.МЕТОДИЧНІ РОЗРОБКИ УРОКІВ                                                                                                                    

Додаток №1

ІНТЕГРОВАНИЙ УРОК - ДІЛОВА ГРА З МАТЕМАТИКИ ТА БІОЛОГІЇ

 

Тема: Олімпійські ігри у світі тварин

 

    Мета: узагальнити та поглибити знання учнів, поєднавши математичний та біологічний матеріали; виробляти вміння та навички розв’язування задач; розвивати логічне та абстрактне мислення, творчі здібності учнів, інтерес до вивчення математики та біології; виховувати бережне ставлення до навколишнього середовища, любов до природи і рідного краю.

 

Хід уроку.

    Ведучий 1. Кожна тварина по-своєму пристосувалася до умов життя. Природа наділила тварин безліччю засобів захисту і нападу та умінням користуватися ними. У природних умовах у тваринному світі боротьба за існування нерозривно пов’язана з рухом. У пошуках їжі, порятунку від хижаків тварини постійно рухаються, долаючи значні відстані і встановлюючи рекорди швидкості на суші, у воді і в повітрі.

Давні греки стверджували:

Хочеш бути здоровим – бігай,

Хочеш бути сильним – бігай,

Хочеш бути красивим – бігай,

Хочеш бути розумним – бігай.

   Тварини, звичайно, не знають про цю заповідь, але вони її виконують завжди.

       Ведучий 2. Довгий шлях довелося подолати тваринам до місця проведення Олімпійських ігор, які Олімпійський комітет вирішив провести в місті Сонячних Зайчиків.

   Усі квіти квітнуть одночасно: стрункі гордовиті іриси й сором’язлива матіола, самозакохані нарциси та скромні чорнобривці, розкішні яскраво-червоні канни і непомітна кімнатна примула. Тендітна болотяна незабудка мружить свої блакитні оченята поряд з мужнім едельвейсом. Барвисті братки виглядають з-за пишних півоній, а садові ротики кумедно відкопилюють рожеві губи, тихенько здригаються сріблясті дзвоники конвалій. Переплітаючись між собою, квіти утворюють надзвичайно химерні будиночки – з вікнами, дверима, з красивими ганками та верандами. Саме в цих квіткових хатинках і живуть Сонячні Зайчики. Доріжки посипані жовтим пилком, рівними рядками виструнчилися рожі, лілеї, троянди.

   Для розминки пропоную розв’язати задачу.

Задача 1. З 450 кг пелюсток троянди отримують 405 г олії. Скільки потрібно пелюсток троянди, щоб отримати 540 г олії?

    Ведучий 1. Ретельно готувалися в місті Сонячних Зайчиків до зустрічі тварин, обладнали багато спортивних майданчиків, телецентр, культурний центр.

   Із глибини парку чути дзвінкий гомін. Розпочинаються спортивні змагання.

Задача 2. Довжина парку прямокутної форми на 400 м більша від його ширини, причому довжина і ширина відносяться як 5:3. Скільки часу потрібно туристу, щоб обійти парк, якщо його швидкість 3 км/год?

  Спортивний коментатор. Кілька годин тому відбулося відкриття Олімпійських ігор серед тварин. По олімпійському стадіону пройшли представники всіх видів тварин.

   Наші відеокамери встановлені у чудовому акваріумі, де змагаються найменші істоти: амеба Звичайна та інфузорія Туфелька. Сили були не рівні. Інфузорія Туфелька, маючи 15 тисяч добре натренованих війок, здобула перемогу, її результат – 2,5 м/с.

       Ведучий 2. Задача 3. Якби з такою швидкістю рухалися автомобілі, то як би ми записали цю швидкість?

Задача 4. 5 насосів протягом 3 годин викачали 1800 відер води. Скільки води викачають 4 таких насоси за 4 год?

Задача 5. Поділіть число 54 на три частини пропорційно до чисел 4, 6 і 8.

   Спортивний коментатор. Увага! Увага! Наші тележурналісти ведуть передачу зі стадіону. На бігових доріжках відбуваються змагання тварин з бігу на 200 м. На старт вийшли  страус Штраусович, хорт Довгоніг, кінь Алмаз, кенгуру Рудик, заєць Каліфорнійський, антилопа Вилорога, гепард Швидкий. На перших хвилинах уперед вийшли гепард і антилопа. За призові місця борються кенгуру і заєць, але помітно відстав страус.

   Журналіст. Відомо, що серед ссавців найшвидший гепард. Переслідуючи жертву, на короткій дистанції до 500 м, він розвиває швидкість до 110-140 км/год.

Задача 6. Маса коня і гепарда разом 1000 кг, причому маса коня у 3 рази більша, ніж маса гепарда. Яка маса коня і яка маса гепарда?

   Спортивний коментатор. Наші герої на фініші. Першим прибіг гепард, другим – кенгуру, третім – страус.

   А змагання продовжуються. Біг на 1500 м. на бігову доріжку вийшли: вовк, гієна, носоріг, кулан, верблюд, зебра і жираф. Старт дано! На перших хвилинах важко визначити майбутнього лідера. Усі спортсмени добре підготувалися, вони фізично розвинені, артистично красиві, мають оригінальні спортивні костюми.

   Журналіст. Тварини, які беруть участь у цих змаганнях, мають різні характери, поведінку, і способи життя у них різні. Вовк вражає легкістю своїх рухів, він ніби стелиться над землею, не змінюючи алюру, може пробігти великі дистанції, зберігаючи витривалість, розвиває швидкість 60-80 км/год. Не поступається йому гієна. В її поведінці поєднуються обережність з відвагою й агресивністю, вона здатна бігати зі швидкістю до 65 км/год. Кулан – це дуже швидкий і витривалий звір, може розвивати швидкість до 80 км/год. Жирафи теж непогані бігуни, вони вміють добре стрибати вгору на висоту до 2 м. Голова жирафа, коли він їсть, знаходиться на висоті до 7 м. На таку висоту повинна піднятися кров від серця до головного мозку. Серце жирафа за хвилину пропускає 60 л крові.

   Спортивний коментатор. А ось і наші переможці. Першим прибіг вовк, другим – кулан, третьою – гієна.

Задача 7. Спекотного дня три верблюди випили бочку води за 10 хв. Скільки верблюдів за 6 хвилин вип’ють таку саму бочку води?

Спортивний коментатор. Ми продовжуємо трансляцію ігор. Запрошуємо всіх уболівальників подивитися змагання стрибунів у довжину. Тут перше місце з результатом 12,8 м посіла кенгуру, друге місце з результатом 12,2 м – антилопа, третє – 9 м – гепард. Собака стрибнув на 7,6 м, африканська жаба – на 3,95 м.

   Журналіст. У Південній Африці живуть маленькі квакші, які прекрасно стрибають до 75 см у довжину, а деякі з них можуть стрибнути на відстань до 150 см.

Музична пауза.

(Пісня на мелодію «В траве сидел кузнечик»).

В траві сидів скрипунчик,

В траві сидів скрипунчик,

Зелений кінь-стрибунчик,

Як влітку огірок.

Приспів:

Не вірите, не вірите,

Як влітку огірок.

 

Він їв лише травичку,

З листочка пив росичку,

Ні з ким він не сварився,

Із скрипкою дружив.

Приспів:

Не вірите, не вірите,

Із скрипкою дружив.

 

А ось з трави стрибнула

В траву зелена жаба –

Царівна в дивних шатах,

Щоб з’їсти стрибунця.

Приспів:

Не вірите, не вірите,

Щоб з’їсти стрибунця.

 

Аж чує: скрипка грає,

Надвоє серце крає,

Мелодія любові

Злітає в небеса.

Приспів:

Не вірите, не вірите,

Злітає в небеса.

 

То грав на своїх крильцях

Наш стрибунець зелений,

На стебельці гойдався,

До жаби посміхався.

Приспів:

Не вірите, не вірите,

До жаби посміхався.

Заслухалась царівна

І зразу закохалась.

І першою зізналась,

Що любить скрипаля.

Приспів:

Не вірите, не вірите,

Що любить скрипаля.

 

Тепер на скрипках грають

Стрибунчики-синочки,

А жабенята-дочки

Виспівують пісні.

А хором цим, а хором цим

Керують мамо й тато.

Багатодітна й дружна –

Зелена ця сім’я.

      Спортивний коментатор. Наші камери встановлені у підводному царстві. Тут відбувається змагання з підводного плавання. Переможцями стали:

восьминіг – І місце – 8100 м,

кальмар – ІІ місце – 6000 м.

   Учитель. Усім глядачам пропонуються тестові завдання.

  1. Які з цих величин є прямо пропорційними?

А. Периметр квадрата і його сторона.

Б. Вартість зошитів та їх кількість.

В. Кількість тракторів і час, за який вони зорють поле.

Г. Пройдений шлях і час, якщо швидкість стала.

2. За 5 год у млині змололи 45 т борошна. Скільки тонн борошна можна змолоти за 8 год?

А. 50                Б. 48                  В. 90                Г. 72

3. З чисел 5, 4, 20, 25 склали пропорцію. Яка з них правильна?

А. 5 : 4 = 20 : 25                                      Б. 25 : 4 = 20 : 5

В. 5 : 25 = 4 : 20                                      Г. 4 : 20 = 25 : 5

4. Відрізок, довжина якого 54 см, поділили на частини пропорційно до чисел 2, 3, 4. Довжини частин дорівнюють:

А. 12, 16, 26                                             Б. 12, 18, 24

В. 16, 18, 20                                             Г. 14, 18, 22

5. Із 5 ц жита одержали 80% борошна. Скільки жита потрібно змолоти, щоб отримати 4,4 т борошна?

А. 3,3 т                Б. 55 ц                 В. 44 ц                Г. 2,5 т

   Спортивний коментатор. Тепер ми ведемо репортаж з Долини Ластовинії. Вся долина вкрита квітами, схожими на бузкові тюльпани, тільки їхні пелюстки вкриті ніжними бархатними ворсинками. Це сон-квіти. У цих квітах щасливі сни, у кожній квітці – сон. Коли сон відлітає з квітки, щоб комусь наснитися, квітка згортає пелюстки і схиляє голівку. Тут, у долині, зібралося багато птахів.

   Журналіст. Яке значення має політ у житті птахів? Від польоту залежить життя кожної пташки, вони знаходять собі їжу, рятуються від ворогів у польоті. Цікаво знати, що стриж щодня в погоні за комахами пролітає понад 1000 км. За один раз він приносить для своїх пташенят близько 400 дрібних комах. Птах сивка, який гніздиться на Алясці, пролітає без зупинки над Тихим океаном.

Задача 8. Сокіл пролітає між містами за 3 год 45 хв із середньою швидкістю 300 км/год. За який час подолає ту саму відстань поштовий голуб, якщо його швидкість на 150 км/год менша?

Задача 9. Ластівка пролітає зі швидкістю 60 км/год деяку відстань за 3 год. За який час вона подолає цю саму відстань зі швидкістю 45 км/год?

   Спортивний коментатор. У красивій боротьбі перемогли соколи, вони показали найкращий результат – 350 км/год, другими були поштові голуби – 140 км/год, третіми – стрижі – 160 км/год. За ними прилетіли шпаки – 80 км/год, ластівки – 60 км/год, чижі і зяблики прилетіли разом – 50 км/год.

   Учитель. Олімпійські ігри у світі тварин продовжуються, ми ще багато дізнаємося про їхні спортивні досягнення та рекорди.

   У нас у гостях Сонячні Зайчики. Вони нас вітають.

(Учні читають вірші).

Наше проміння грає на столі,

У дзеркалі, на квітах,

Тремтить у пташки на крилі,

В садах, росою вкритих.

 

Своє проміння людям посилаємо,

Воно несе життя, добро, тепло.

Від серця ми гарячого бажаємо,

Щоб в душах все завжди цвіло!

 

Щоб ви були здорові і завзяті,

Красиві, добрі, людяні душею,

Щоб ви зростали мудрістю багаті.

Вам світить наше сонце над землею.

 

Кульбабка, сонечко, жучок, ромашка,

Брати земні, промінчики мої.

Вони планету нашу прикрашають

І світ навколо тебе звеселяють.

Учитель. Вдома складіть, використавши зоологічний матеріал, кросворди та ребуси на тему: «Пряма і обернена пропорційність». 

 

Картинки по запросу олімпійські кольца

Мир животных

 

Дивовижний світ тварин

 

 

Картинки по запросу спорт і тварини

 

Хто швидше?

 

Додаток №2

УРОК – ГРА З БІОЛОГІЇ

 

Тема: “Генеративні органи. Квітка – видозмінений пагін. Будова і різноманітність квітів. Значення їх для людини”.

 

Мета: поглибити знання учнів про будову та різноманітність квітів: вчити працювати із додатковою літературою: продовжувати екологічне, політехнічне виховання.

Основні поняття та терміни: квітка, оцвітина, маточка, пилок, андроцей, гінецей, квіти: актиноморфні, зигоморфні, асиметричні, зав'язь одностатева, двостатева.

Обладнання: модель квітки, таблиця “Будова квітки", гербарії.

 

Структура уроку, основний зміст і методи роботи

Клас поділений на групи. Таких груп чотири. Кожна група має завдання щодо створення макету газети “Квіти в нашому житті".

Учитель - головний редактор. Дані редакційні завдання посувались таких рубрик газети:

1. Квіти в творчості народів світу.

2. Гіганти і карлики квіткового світу.

3. Мова квітів.

4. Лікарські рослини.

5. Квітковий годинник.

Учитель. Квіти відігравали велику роль в житті усіх народів. Починаючи з найвіддаленіших часів і закінчуючи сьогоденням, квіткові супроводжують нас у найрізноманітніших проявах життя. Ними прикрашали вівтарі й місця жертвоприношень, вони були цілющими ліками, охороняли домашнього вогнища. Вони мали важливе значення в житті окремих осіб і цілих народів. Можливо тому безліч легенд, оповідань, міфів, що є у різних народів, присвячені квітам.

Ми сьогодні спробуємо випустити макет плаката “Квіти в нашому житті”. Ви підготували статті до нашої газети і здійснили художнє оформлення. Кожна стаття написана і оформлена на великому аркуші паперу. Всі статті, що входитимуть до нашої газети, ми прикріпимо на дошці.

Епіграфом до газети будуть слова:

“Квіти — це прикраса нашої землі.

Скільки їх — польові, кімнатні і лісові.

Які вони різні: червоні, білі, голубі.

Без них наша планета була б сіра і сумна”.

Отже, перша сторінка нашої газети присвячена квітам в народній творчості.

Учень 1. На сторінці “Квіти в творчості народів світу” ми помістили статтю '"Цариця над царицями - троянда”.

Про цю квітку створено стільки переказів, що про неї можна написати цілі томи.

В Ірані, країні персів, є ось таке оповідання. Троянда була подарунком Аллаха. До нього звернулися всі діти Флори з проханням призначити над ними нового володаря замість сонливого лотоса, котрий був дивовижно красивим, але забув серед ночі про свої обов’язки правителя. Тоді Аллах призначив правителькою квітів білу непорочну троянду з гострими колючками, що оберігають її. Коли соловейко побачив цю чарівну царицю квітів, то був так заворожений її красою, що в захопленні притис троянду до своїх грудей. Але гострі колючки, мов кинджал, вп’ялися йому в серце і яскраво-червона кров бризнула, зросивши ніжні пелюстки дивовижної квітки. Ось чому, стверджують перські перекази, безліч зовнішніх пелюсток троянди й досі зберігають рожевий відтінок.

Учень 2. А ось легенда про ніжну весняну квітку конвалію. Про неї ми написали в статті “Срібна конвалія”. У Стародавній Греції міф твердить, що конвалія виникла із крапель поту богині Діани. Коли богиня під час полювання забрела в глухі хащі лісу, то на неї напали фавни. Вони були безтямно закохані в Ліану і хотіли полонити її. Діана кинулася втікати. Вона бігла швидко і з неї рясними краплями стікав сріблястий піт, який перетворився на чарівні запашні квіти конвалії.

Учень 3. В українському фольклорі є чудова поетична розповідь про квітку конвалію і її виникнення. У ній говориться, що ці квіточки, подібні до перлин, є не що інше, як застиглий сріблястий щасливий сміх лісової русалки Мавки, які вперше відчула радість великого, щирого взаємного кохання.

Учитель. Квіткові рослини. Квітка як видозмінений пагін. Будова квітки Двостатеві та одностатеві квіти. (Розповідь учителя з використанням моделі квітки).

Учитель. Симетрія і формули квіток. Будова тичинок і маточки. Одностатева і двостатева квітка. (Розповідь учителя із складанням схеми)

Симетрія квіток

 

актиноморфні         зигоморфні                                                   асиметричні

   (яблуня)             (орхідеї)                                       (гладіолус)

 

Виконання учнями лабораторної роботи «Будова і різноманітність квітів».

.

Учитель. Рослини, як і всі живі організми мають свою історію. Серед них є гіганти і маленькі карлики, які ледь помітні неозброєним оком. Тому ми вирішили одну із сторінок присвятити даному питанню. Рубрика «Гіганти і карлики квіткового світу”.

Учень 4. В 1818 р. натураліст Жозеф Арнольд подорожував по тропічних лісах Суматри.

Він побачив величезну квітку, що ніби була приклеєна до землі. Від неї відходив сильний неприємний трупний запах. Квітка мала діаметр 1 м і масу 5 кг. У неї було 5 пелюсток, злегка загнутих на кінцях, червоного кольору з плямами. Посередині квітки знаходилась впадина з великою кількістю тичинок і маточок.

На честь вченого, що вперше побачив і описав цю квітку, її назвали рафлезія Арнольда.

Листки у даної рослини відсутні. Вона паразитує виключно на дикому винограді.

Найменшою квіткою може похвалитися трав’яниста рослина із родини Складноцвітих — натотея, що росте на острові Корсіка в Середземному морі. У неї сукупність квіток, що називається суцвіттям, має діаметр всього 2-3 мм.

Учитель. Ми знаємо, що рослини безмовні. Але чи завжди? На це запитання ви знайдете відповідь, прочитавши наступну сторінку нашої газети “Мова квітів”.

Учень 5. Мабуть немає людини, байдужої до квітів. І люди, спостерігаючи за ними, зазначають, що вони з нами говорять, але на свій лад. Ось, наприклад, квіти прогнозують погоду. Одна стаття нашої рубрики так і називається “Квіти — провісники погоди”.

Із давніх-давен наші далекі пращури, не маючи ні радіо, ні телебачення, а лише будучи уважними спостерігачами, точно могли передбачити зміни у погоді.

Перед дощем розкриваються, виділяють багато нектару квіти акації, бузку, жасмину, буркуну та інших рослин.

О сьомій - восьмій годині ранку з води піднімається і розкривається лілія - буде ясно, коли ні - вдень буде дощ. Взагалі не піднімається з води- затяжна негода, похолодання.

Перед дощем квіти мати-й-мачухи, козельця, мальви, фіалки, берізки, латаття закриваються.

У передчутті дощу не розкривають свої бутони троянди, шипшина.

Квіти льону зі сходом сонця розкриваються і голубіють — день буде ясний, не розкриваються — день буде сирий і похмурий.

Лимонно-жовті квіти купальниці закриваються вдень — буде дощ.

Учитель. Що значить кожна квітка та її колір? На це запитання ви знайдете відповідь у наступній статті.

Айстра - сум.

Волошка - простота.

Гвоздика - мужність, стійкість. Гіацинт-біда.

Дзвоник польовий - вдячність.

Конвалія - приховане кохання.

Лавр - успіх.

Лілія біла - чистота.

Мак - краса, молодість.

Нарцис - гордість.

Піон - довголіття.

Пролісок- ніжність, вірність.

Ромашка - кохання і мир.

Троянда - кохання і здоров’я.

Тюльпан - кохання.

Символіка кольору:

Червоний – енергійний, найактивніший Символізує життя, свободу, урочистість, кров.

Жовтий – теплий, веселий. Символізує світло, життя, радість, повагу до старості.

Зеленкувато-жовтий – символізує зраду, ревнощі, заздрість.

Блакитний – холодний, пасивний. Символізує ніжність, вірність, легкий сум.

Синій – спокійний, серйозний. Символізує дружбу, довір’я, сум.

Фіалковий – повний життя. Символізує дружбу, довір’я, гідність

Білий - нейтральний. Символізує невинність і чистоту.

Учитель. Українці здавна були добрими травниками Майже в кожному селі був хтось із травників, хто займався лікуванням зіллям Вони знали час їх цвітіння, дозрівання, пору збирання. Українці знали понад 350 видів рослин, що мали лікувальні властивості. Добре знали лікувальну дію і культурних рослин. Отже, наступна рубрика “Лікарські рослини”.

Учень 6. Колись був звичай починати збирати трави 10 травня, коли вони зацвітали, і продовжувати збирати протягом червня і особливо на Івана Купала. Травники говорили, що в цей день пахощі квітів і трав – найп’янкіші. Є рослини, які народ особливо шанує і вони є обов’язкові біля хати у дбайливої господині. Це м’ята, рум’янок, любисток, нагідки, рута, мальви.

Любистком лікують нервові хвороби. Із квіток нагідок роблять відвари, що використовують при ранах, опіках, хворобах очей та лікують запальні хвороби горла. А ось відвар із м’яти використовують для лікування шлунка, кишечника, печінки, жовчного міхура.

Посадила м ’яту мати,

Пахне м’ята біля хати.

Буду м'яту поливати —

Хай росте пахуча м’ята.

Зелену аптеку ми зустрінемо і на городі, і в лісі. Квіти липи, звіробою мають значні лікувальні властивості. Липа використовується при простудних хворобах, а звіробій має широке застосування: і для примочок, і як відвар при хворобах шлунка, печінки.

Для збирання лікарських рослин ми повинні знати такі правила:

1. Заготівлю проводити в точно визначений час. Для збору є певний календар. Крім того, на якість лікарської сировини впливає і час доби.

2. Усі надземні частини збираємо при гарній сухій погоді.

3. Листки зривають нижні.

4. Підземні частини викопують, миють, а потім сушать.

5. Способи сушки різні — і природні, і штучні.

Учитель. І, насамкінець, присвятимо сторінку нашої газети “квітковому "годиннику” Уперше такий “квітковий годинник” влаштував визначний натураліст Карл Лінней в 20-тих роках     XVIII ст. Він точно показував час лише в ясну і сонячну погоду.

На основі чого створено “квітковий годинник”? На основі точної періодичності закривання і відкривання квітів протягом доби. Кожна рослина “прокидається” і “засинає” в певний час доби.

Рано, в 5 год, відкриває свої квітки мак, а закриває о 14 год.

7 год — 16 год - льон, картопля.

8 год — 15 год - кульбаба.

9 год — 13 год - безсмертник.

10 год—20 год-нагідки.

11 год — 17 год - кислиця.

20 год — 2 год - нічна фіалка.

На клумбі ми можемо влаштувати “живий” годинник. Для цього необхідно посадити квітучі рослини в порядку розкривання чи закривання квітів.

13. Підведення підсумків. Виставляння оцінок.

III. Домашнє завдання.

 

 

Кактуси рятують від опромінення –

вбирають негативні промені і розсіюють їх.

 

IMG_20160729_0001

 

Квітковий годинник

 

Додаток №3

УРОК – ГРА: "Біологічний брейн-ринг”

Мета уроку:  перевірити і узагальнити знання учнів про рослини, розширити кругозір учнів; розвивати інтерес до ботаніки, швидкість мислення і уміння обгрунтовувати відповідь; виховувати любов і бережне ставлення до живої природи.

Обладнання:        "чорна скринька”; два різнокольорових прапорці; насіння жита, гороху, маку, гарбуза, соняшника; лавровий лист; цибулина; настій валеріани; різні крупи; конверт.

План уроку

І. Підготовка учнів до проведення гри.

ІІ. Гра.

ІІІ. Підведення підсумків гри.

І. Підготовка до проведення гри.

1.  Вступне слово вчителя. Добрий день, діти! До нас прийшов лист-запрошення від цариці  Біології. Вона нас запрошує в гості до рослинного царства. Такі листи надійшли й учням інших класів та шкіл. Щоб наша подорож була приємною і цікавою, давайте сьогодні перевіримо наші знання. Для цього проведемо біологічний брейн-ринг, темою якого будуть рослини, які ви вивчали на протязі року.

2.  Організаційний момент. Клас ділиться на 2 команди, які обирають капітанів, і дають назви командам. Капітани отримують по різнокольоровому прапорцю і гра починається.

ІІ. Гра.

1.        Роздати зерна жита, гороху, маку, гарбуза і соняшника.

Визначити, які з них є насінням, а які плодами.

Відповідь: горох, мак, гарбуз насіння, зернівка і сімянка сухі плоди, у яких тонкий навколоплодник зрісся з насінневою шкіркою.

2.        "Чорна скринька”

У ній знаходиться гілка рослини з неїстівними листками. Цю рослину було присвячено давньогрецькому богові науки та мистецтва Аполону. Нею нагороджують художників, артистів на знак визнання їхніх успіхів. Звідси походить слово лауреат.

Питання: що за рослина в "чорній скриньці”?

Відповідь: лавр благородний. Листки використовуються як приправа завдяки їх пряному аромату.

3.        Відомо, що Іван Грозний лікував цим печеним овочем набряк на нозі. Його з давніх часів використовували при лікуванні гнійних процесів, застуди. Його називали овочем бідняків. Про який овоч йдеться? До якої родини і класу він належить?

Відповідь: про цибулину, родина лілійні, клас однодольні.

4.        "Чорна скринька”

Якщо пригостити настоєм цієї лікарської рослини кота, то він буде "танцювати на задніх лапках у шаленому захваті, закинувши голову назад і горлаючи на весь будинок про своє невимовне щастя, потім забігає по будинку, створюючи на своєму шляху хаос і руйнацію”. (Марк Твен "Пригоди Тома Сойєра”)

Що лежить у "чорній скриньці”? Який вплив воно має на людину?

Відповідь: настій валеріани, заспокійливе.

 

5.        Який орган картоплі вживають в їжу?

Відповідь: бульбу видозмінений підземний пагін.

6.        Який орган редиски вживають в їжу?

Відповідь: коренеплід видозмінений корінь.

7.        Який орган у хрону вживають в їжу.

Відповідь: кореневище видозмінений підземний пагін.

8.        На світлі бульби картоплі зеленіють, а бульби жоржини ні. Чому?

Відповідь: бульби картоплі видозмінені пагони, у яких під дією світла лейкопласти перетворюються у хлоропласти, а бульби жоржини це видозмінені підземні корені, які не мають пластид.

9.        Як в побуті називають продукти, які отримують з плодів коробочок? До якої родини належать ці рослини?

Відповідь: крупи, родина злакові (перлова з ячменю, пшоно з проса, "Геркулес” із вівса)

10.        Повіліка обвивається

лише навколо живих рослин, а хміль обвивається і навколо палиць та кілків. Чим це пояснити?

Відповідь: хмелю потрібна опора, щоб винести листя на світло, органічні речовини хміль утворює сам, а паразит повіліка живиться за рахунок інших рослин до яких присмоктується.

11.        Яка рослина може замінити вату і йод.

Відповідь: торфяний мох сфагнум. Добре вбирає рідину і дезінфікує, оскільки містить речовину, яка діє на бактерії, як карболова кислота.

12.        Яка бобова рослина ховає свої плоди в землю?

Відповідь? Земляний горіх травяниста бобова рослина, після цвітіння квітоніжка із завяззю подовжується нахиляється до землі і зариває свій плід.

ІІІ. За результатами гри проводять підсумки. Активні учасники отримують відповідні бали. Переможці нагороджуються призами.

 

IMG_0165.JPG

Без гри немає і не може бути повноцінного розумового розвитку дитини

Додаток №4

ДІЛОВА ГРА – ПОДОРОЖ

Тема: Хордові тварини. Риби

 

Мета: узагальнити і систематизувати знання про особливості зовнішньої та внутрішньої будови риб, зумовлені пристосуванням до водного способу життя; закріпити знання про різноманітність і значення риб у природі й житті людини; розвивати увагу, кмітливість, логічне мислення, самостійність; виховувати почуття товариськості, прагнення розкривати свої здібності.

Обладнання: таблиці із зображенням зовнішньої та внутрішньої будови риб, роздатковий матеріал (картки для індивідуальної роботи і роботи в групах, правила), девіз, маршрут, «Назви зупинок».

Міжпредметні зв’язки: хімія, математика.

Тип уроку: узагальнення й систематизація знань.

 

Хід уроку

І. Актуалізація опорних знань (3 хв).

Учитель. Сьогоднішній урок відбудеться в незвичайній формі – морської подорожі. Усі результати подорожі ви будете фіксувати в «Аркуші заліку». Та щоб отримати перепустку на корабель, необхідно відповісти на запитання експрес-тесту.

Аркуш заліку

Зупинки

Завдання

К-сть балів

 

Експрес-тест

 

«Привітальна»

Визначити назви риб за малюнками

 

«Зосереджувальна»

Дописати речення

 

«Кмітлива»

  1. «Біологія + математика»
  2. «Плутанина»

 

«Витівка до витівки»

  1. «Пригадай»
  2. «Біологія + хімія»

 

«Турботлива»

Головоломка «Тривожний дзвінок»

 

«Пристань»

Підсумки

 

 

Експрес-тест

   Кожна правильна відповідь – 0,5 бала. Максимальна оцінка – 3 бали. Для варіанта І – непарні твердження, для варіанта ІІ – парні.

  1. Риби мешкають у водному середовищі.
  2. Нерест – сезонне явище у риб.
  3. Луска і слиз зменшують тертя об воду.
  4. Серце риб двокамерне.
  5. Риби дихають киснем, розчиненим у воді.
  6. Риби є гермафродитами.
  7. У риб є зовнішнє вухо.
  8. Усі риби – хижаки.
  9. Органи руху риб – плавці.
  10. Органи дихання риб – легені.
  11. Усі риби розмножуються завжди в одному місці.
  12. Усі риби мають плавальний міхур.

(Учні здійснюють самоперевірку за ключем.)

Ключ:

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

+

+

+

+

+

-

-

-

+

-

-

-

 

ІІ. Мотивація навчальної діяльності (2 хв).

Учитель. Великому кораблеві – велике плавання. На кожній зупинці на вас чекають найрізноманітніші завдання. Нехай ваші відповіді свідчитимуть, що ви добре засвоїли тему: «Риби». А ще ви почуєте й запам’ятаєте багато цікавого і корисного. Отже, ми вирушаємо у подорож, під час якої перевіримо не тільки свої знання, а й свою витримку, рішучість, кмітливість, дружбу, взаємоповагу, взаємопідтримку, вміння спостерігати, аналізувати, швидко орієнтуватися в надзвичайній ситуації.

Правила мандрівника:

Рибу в морі охороняти!

Марно рота не відкривати!

Вчасно друзям допомагати!

Чітко й правильно відповідати!

Девіз: Знаю! Вірю! Зможу!

 

ІІІ. Узагальнення й систематизація знань (36 хв).

   Учні класу об’єднуються в 4 команди: «Іхтіологи», «Риболови», «Зоологи», «Матроси». На кожній зупинці вони виконують завдання, а отриманні бали виставляють в «Аркуш заліку».

 

Зупинка «Привітальна» (2 хв)

   Кожна команда отримує картки № 1-7 для «привітання» риб. Необхідно вказати назви риб. Кожна правильна відповідь – 1 бал.

 

Картка №1

 

https://ds03.infourok.ru/uploads/ex/0d51/0004c840-cc74cbdc/hello_html_1816bc0d.jpg

 

 

 

 

 

Картка №2

http://aquacultura.org/upload/iblock/22e/22ee1a7982036ca5ea0570ef5b54ff44.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Картка №3

 

http://www.fishwallpapers.com/wallpapers/bighead-carp-pic.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Картка №4

http://animalsfoto.com/photo/73/73a4bc75c6ecbf44c1eaf2e804c3c4fd.jpg

 

 

 

 

 

Картка №5

http://photosflowery.ru/photo/f9/f9b3df578aea20b8709f3ce34cca70d4.jpg

 

 

 

 

 

Картка №6

https://fs00.infourok.ru/images/doc/60/73709/hello_html_6379b850.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Картка №7

https://24smi.org/public/media/2017/8/3/02_Wk93rAQ.jpg

 

 

 

 

 

Зупинка «Зосереджувальна» (4 хв)

   Учні отримують завдання за варіантами, у яких необхідно дописати речення. Кожна правильна відповідь – 1 бал.

 

 

Варіант 1

  1. Тіло риби вкрите …
  2. Серед риб наймолодший клас …
  3. Серце риб має …                          й …
  4. Специфічний орган чуттів у риб ..
  5. У більшості риб у ротовій порожнині є …
  6. Риба форель належить до ряду …

Варіант 2

  1. Примітивна луска характерна для …
  2. Парні плавці у риб: …                        та …
  3. Відділи тіла у риб …
  4. Риба севрюга належить до ряду …
  5. Органи дихання риб …
  6. Риби належать до типу …

Відповіді:

Варіант 1

Варіант 2

1

Лускою

Хрящових риб

2

Кісткові риби

Грудні, черевні

3

Передсердя, шлуночок

Голова, тулуб, хвіст

4

Бічна лінія

Осетрові

5

Зуби

Зябра

6

Лососеподібні

Хордові

(За результатами взаємоперевірки учні проставляють бали в «Аркуш заліку».)

 

 

Зупинка «Кмітлива» (8 хв)

Завдання 1. «Біологія + математика»

   Колективне розв’язування задач (таблиця 1) на кмітливість та швидкість. Ціна кожної задачі – 5 балів. За рішенням команди найактивніші гравці отримують додатково 1-2 бали.

Таблиця 1.

Команда

Задача

Відповідь

«Риболови»

На земній кулі – 40 тис. видів хребетних тварин. Підрахуйте, скільки з них видів риб, якщо відомо, що ссавців у 10 раз менше, ніж усіх хребетних, земноводних і плазунів на 2 тис. більше, ніж ссавців, а птахів стільки, скільки ссавців, земноводних і плазунів, разом узятих

Хребетних – 40 тис.

Ссавців – 40:10=4 тис.

Земноводні + плазуни - 4 + 2 = 6 тис.

Птахів – 4 + 6 = 10 тис.

Риб – 40 – (4 + 6 + 10) = 20 тис.

«Зоологи»

Визначте тривалість життя названих риб, якщо відомо, що білуга може дожити до 100 років, тріска – у 4 рази менше, а тривалість життя сома дорівнює різниці між тривалістю життя білуги і тріски.

Білуга – 100 р.

Тріска – 100:4 = 25 р.

Сом – 100 – 25 = 75 р.

«Іхтіологи»

Лосось викидає ікру у верхів’ях наших північних річок, долаючи іноді до 2 тис. км проти течії (швидкість течії річки – 6 км/год). Скільки часу він іде на нерест, якщо пливе зі швидкістю 10 км/год?

S = 2000 км.

Vрічки – 6 км/год.

Тоді:

Vлосось = 10 – 6 = 4 км/год

Т = S : V = 2000:4 = 500 год.

1 доба = 24 год., тоді

500:24 = 21 доба.

«Матроси»

Установіть чемпіона з плавання серед названих прісноводних риб, якщо відомо, що карась плаває зі швидкістю 13 км/год, марена – на 6 км/год швидше, щука – на 11 км/год повільніше, ніж карась і марена разом, а форель – на 11 км/год швидше, ніж щука.

Карась – 13 км/год.

Марена – 13 + 6 = 19 км/год.

Щука – (13 + 19) – 11 = 21 км/год.

Форель – 21 + 11 = 32 км/год.

 

Чемпіон – форель.

Завдання 2. «Плутанина»

   У словах переплутані літери. Необхідно відновити назви риб. Враховується швидкість і кількість відновлення слів. Кожна відповідь – 1 бал.

                 Слова                                              Відповіді

                  знаас                                                  сазан

                 тореес                                                 осетер

                 арьсак                                                карась

                 киньмо                                               миньок

                  дукса                                                  судак

                 сікрат                                                  тріска

                 алгбіу                                                 білуга

                 бовал                                                  вобла

               варегюс                                              севрюга

 

Зупинка «Релакційна» (3 хв)

Учитель. Після напруженої праці необхідно відновити розумові сили. Легкі фізичні вправи відповідно до рядків відомого дитячого вірша допоможуть нам.

Риби плавають в воді,

Птахи високо літають,

Звірі бродять по землі,

А людина виростає.

Їздить, плаває, літає,

Відкриває, познає

Геть усе, що в світі є.

   А зараз прослухайте про те, що цікаво знати про риб.

  1. У карася сріблястого трапляються популяції, де самців зовсім немає. Самки в таких популяціях розмножуються за участі самців інших видів риб, близьких за екологією розмноження (золотий карась, короп). У потомстві розвиваються лише самки, які нічим не відрізняються від материнських особин. Це відбувається завдяки особливому способу розвитку, за якого спермій, що проникнув у яйцеклітину, не запліднює її, а лише стимулює подальший розвиток. Такий спосіб розмноження має назву гіногенез.
  2. Скати виробляють струм від 60 до 300 Вольт. М’язові волокна цих риб перетворилися на пластинки, які мають здатність виробляти струм. У кожному електричному органі буває до 100-200 тис. електричних пластинок. Риби використовують струм для нападу на тварин і самозахисту.
  3. Риби сприймають звуки від 16 до 12000 Гц. Відомо, що риби відтворюють різноманітні звуки, які нагадують удари барабана, каркання, рохкання, свист, гарчання та інші. Джерелом звуків є плавальний міхур. Багато звуків виникає під час руху або живлення риб. Досліджено сигнальне значення різноманітних звуків і розроблено рекомендації з їх практичного застосування. Так, у риб виявлено сигнали небезпеки, агресивні, кормові, пов’язані з розмноженням та інші. Записаними на магнітну стрічку звуками, які видають риби під час живлення, можна приваблювати їх у місця вилову.
  4. У результаті штучної селекції польські вчені вивели гібрид коропа, який має форму диска. Він має невелику голову, чудове м’ясо й майже позбавлений луски.

 

Зупинка «Витівка до витівки» (12 хв)

Завдання 1. «Пригадай»

Група

Скільки пригадати?

Що пригадати

«Риболови»

7

Частини тіла риб

«Зоологи»

7

Системи внутрішніх органів риб

«Іхтіологи»

7

Пристосувальні ознаки риб до водного способу життя

«Матроси»

7

Назви риб на літеру «С»

 

   Діти пригадують разом. Звітує делегований командою учень, який у швидкому темпі робить 7 кроків, на кожний називаючи одне слово (таблиця 2).

 

 

Таблиця 2.

«Риболови»

«Зоологи»

«Іхтіологи»

«Матроси»

1

Голова

Скелет

Плавці

Сом

2

Тулуб

Травна система

Обтічна форма тіла

Сазан

3

Хвіст

Видільна система

Слиз

Ставрида

4

Спинний плавець

Кровоносна система

Луска

Скумбрія

5

Хвостовий плавець

Дихальна система

Бічна лінія

Судак

6

Грудні плавці

Нервова система

Плавальний міхур

Сьомга

7

Черевні плавці

Статева система

Зябра

Севрюга

 

Завдання 2. «Біологія + хімія»

   Команди отримують картки. У ході колективного обговорення розгадують «ключ». Звіти спрямовані на закріплення знань про значення риб у природі й житті людини. Перший, хто визначив «ключ», отримує заохочувальний бал (бали отримують усі активні учні).

Для «Зоологів»

Na, Zn, B, Na      Mg, Cu, K -  Zn, Li, C, O, H         H, O, Ba, Si, V, P

   4     2   1   1,2        1     2   1,2    1     2   6   7  7          3   1   1,3   2  1   2

H, Al, я      N, V, Al, Be, Na

                                    3    2           3   1   1   3,4    1

Відповідь: «Рибна мука – цінне добриво для тварин»

Для «Риболовів»

Fe, O, Ba  -  Zn, Li, Na, N, Si, K         Cu, N, H, F, C, Li

             3    4  1,2        1   2     1    1   2   5           3  4,5  3   4   1  3

Cl, C, ч, S, V, Na, N, я

                                         1  2,3     2  1,2  1   1

Відповідь: «Риба – цінний продукт харчування»

 

 

 

Для «Матросів»

Be, Ba,  -  H, ж, O, Ag, Cl         C, N, Li, K, V

                    3,4  1,2       3        6   2,4  2,3         4  2    1 1,4  1

V, Sn, Mg, Na, V

                                           1,6  2,3  1,5  1,5  1

Відповідь: «Риба – джерело білків, вітамінів»

Для «Іхтіологів»

B, Zn, Be         Na, H, C, Al, N, Ca        ч, Zn, S, Li, O, N, Cu

         3   2    1,4        1,2   3   2    3   3    4               2   1   3   1   3     2

V, O, H, B, K, Mg, Mn

                                        1   1   3   2   5  1,2     1

Відповідь: «Риби надають чистоту водоймам»

 

Зупинка «Турботлива» (5 хв)

Головоломка «тривожний дзвінок».

Дзвінок на номер розкриває прохання рибки (малюнок).

 

C:\Users\user\Pictures\2017-11-04 а\а 001.jpg

№ телефону: 1, 5, 11, 5, 8, 5, 6, 12, 8, 9, 10, 5, 13, 2, 4, 3, 7

Відповідь: Допомогу! Мало кисню!

   Учні коментують прохання рибки, називають й обґрунтовують заходи охорони риб.

 

IV. Підсумки уроку (3 хв).

Зупинка «Пристань»

   Діти підраховують загальну кількість балів, виставляють оцінки в «Аркуш заліку», діляться враженнями про подорож, висловлюють побажання.

 

V. Домашнє завдання (1 хв).

   Скласти за вивченою темою кросворди, вірші, байки, казки, тести, вікторини.

 

 

Проведення ділової гри

 

Учні виконують групові завдання

 

Додаток №5

РОЛЬОВА ГРА «СПРАВЖНІ ЛІКАРІ».

Узагальнення з теми « Опора і рух».

 

Мета:

  •                               поглибити та систематизувати знання про будову та функції кісткової, хрящової, м’язової тканини; про особливості скелету людини; про фізичні якості м’язів; про рухову активність і здоров’я;
  •                               розвивати здоров’язберігаючі компетенції: розвивати поняття про нормальну поставу та її порушення; закріпити правила профілактики порушень опорно-рухового апарату; повторити правила надання першої допомоги під час пошкоджень опорно-рухової системи;
  •                               познайомити з професією лікаря, медичної сестри; виховувати толерантність, доброзичливість, дбайливе ставлення до свого здоров’я та здоров’я оточуючих.

Тип уроку: узагальнення та систематизація знань

Форма уроку: ділова гра.

Обладнання: таблиці « Скелет людини», « Будова і типи кісток», «Типи з’єднання кісток», « М’язи людини», «Пошкодження кісток і перша допомога», «Профілактика пошкодження опорно-рухової системи»; еластичні бинти, шини; картки з запитаннями, білі халати, таблички « лікар-терапевт», «лікар-травматолог», «лікар-хірург».

Ділова гра з біології  « Справжні лікарі» проводиться на останньому уроці під час вивчення теми « Опора і рух». Гра складається з таких етапів: підготовчий, етап проведення гри, етап узагальнення і аналіз результатів.

Підготовчий етап уроку: формується мета, обирається навчальний зміст гри, розробляється зміст та сценарій, проводиться інструктаж, розподіл ролей, консультації тощо. Учні, які показали найкращі знання під час вивчення теми виконують ролі лікарів ( «лікар-терапевт», «лікар-хірург», «лікар-травматолог»). «Лікарі» з учителем заздалегідь готують запитання, знайомлять з ними учнів класу. «Лікарі» готують картки із запитаннями для « відвідувачів лікарні».

Хід уроку

І. Організаційний момент – 3 хв.

  1.                            Знайомство з темою уроку.
  2.                            Мотивація діяльності.
  3.                            Нагадування правил гри.
  4.                            Представлення «лікарів».
  5.                            Початок гри.

ІІ. Рольова гра « Справжні лікарі» - 35 хв.

Етап проведення гри: учні класу по-черзі відвідують усіх «лікарів». Відповідають на два запитання кожного «лікаря», виконують практичні завдання, одержуючи бали за відповіді. У залікову книжку кожний «лікар» виставляється середній бал.

«Лікар-хірург»

Запитання

  1.                            Яку роль виконує скелет під час виходу тварин на суходіл?
  2.                            Яку функцію виконують кістки?
  3.                            Як класифікуються кістки за формою?
  4.                            Яку зовнішню та внутрішню будову мають кістки?
  5.                            До якого типу тканин належить кісткова та хрящова тканина?
  6.                            Які особливості будови та хімічного складу кісток надають їм міцності та пружності?
  7.                            Як фізична праця і спорт впливають на будову кісток?
  8.                            Що ви знаєте про типи з’єднання кісток?
  9.                            Назвіть відділи скелета?
  10.                        Визначте взаємозв’язок будови та функції скелету голови.
  11.                        Визначте взаємозв’язок будови та функції скелету тулуба.
  12.                        Визначте взаємозв’язок будови та функції скелету верхніх кінцівок.
  13.                        Визначте взаємозв’язок будови та функції скелету нижніх кінцівок.
  14.                        Визначте особливості скелета людини, пов’язані з прямоходінням та працею.

«Лікар-терапевт»

Запитання

  1.                            Обґрунтуйте значення скелетних м’язів в організмі людини.
  2.                            Назвіть типи м’язової тканини?
  3.                            Поясніть взаємозв’язок мікроскопічної будови скелетних м’язів з його функціями.
  4.                            Пояснити особливості анатомічної будови скелетних м’язів, пов’язаних з їхньою функцією?
  5.                            Обґрунтуйте особливості м’язової системи людини, пов’язані з вертикальним положенням і працею?
  6.                            Назвіть групи скелетних м’язів?
  7.                            Що ви знаєте про м’язи обличчя?
  8.                            Визначте взаємозв’язок між скороченням із нервовим збудженням?
  9.                            Поясніть фізіологічний механізм скорочення та розслаблення м’яза.
  10.                        Поясніть поняття « тонус», « робота», « сила скорочення», « потужність м’язів.
  11.                        Визначте, у чому полягає значення статичної та динамічної роботи м’язів.
  12.                        Обґрунтуйте , як в організмі узгоджується діяльність різних груп м’язів.
  13.                        Пояснить причини виникнення та фізіологічний механізм втоми м’язів.
  14.                        Обґрунтуйте значення ритму й навантаження для роботи м’язів.

«Лікар-травматолог»

Запитання

  1.                            Проаналізуйте та обґрунтуйте причини виникнення гіподинамії.
  2.                            Обґрунтуйте негативний вплив гіподинамії на опорно-рухову систему.
  3.                            Обґрунтуйте негативний вплив гіподинамії на серцево-судинну систему.
  4.                            Назвіть показники фізичного самоконтролю.
  5.                            Дайте визначення поняття « постава». Назвіть ознаки правильної постави.
  6.                            Поясніть причини сутулості. Назвіть її ознаки.
  7.                            Поясніть причини викривлення хребта. Поясніть, чому у дітей виникає сколіоз.
  8.                            Які заходи профілактики сколіозу ви знаєте?
  9.                            Поясніть причини виникнення плоскостопості.
  10.                        Які порушення в організмі спричиняє неправильно підібране взуття?
  11.                        Поясніть поняття «травма». Які види травм вам відомі?
  12.                        Поясніть причини ушкодження опорно-рухової системи.
  13.                        Назвіть ознаки перелому кісток. Обґрунтуйте заходи першої допомоги при переломах різних кісток.
  14.                        Опишіть заходи надання першої допомоги при вивихах суглобів.
  15.                        Поясніть причини й виникнення розтягнення зв'язок.
  16.                        Обґрунтуйте ознаки удару м’яких тканин і способи надання першої допомоги при ньому.
  17.                        Поясніть, чому струс мозку – небезпечна травма.

ІІІ. Узагальнення і аналіз результатів - 5 хв.

Етап узагальнення, аналіз результатів: учитель вибірково спілкується з учнями, допомагаючи визначити рівень навчальних досягнень. Коли учитель переконається, що «лікарі» ставляться до перевірки знань, умінь та навичок відповідально, не занижуючи, але і не підвищуючи «по дружбі» результати перевірки, бали за відповіді переносяться в журнал, як оцінка за узагальнення матеріалу з теми « Опора і рух». При наявності розбіжностей під час перевірки правильності оцінювання знань, « лікарю» знімається бал за перевірку.

ІV. Висновки – 2 хв.

V. Домашнє завдання.

Складіть і запишіть у зошиті пам’ятку « Правила поведінки на вулиці у зимовий час» (про профілактику ушкоджень опорно-рухового апарата).

 

IMG_20130313_0035

 

Рухова активність – залог здоров’я

 

 

 

Тренування у наданні першої медичної допомоги

 

 

Картинки по запросу малюнки здоровий спосіб життя

 

 

D:\школьный двор\1_спорт.jpg

Активний відпочинок учнів Комунального закладу «Полтавська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів№27»

 

 

ВИСНОВОК

 

    Роль ділової гри в системі сучасних педагогічних технологій визначається тим, що вона займає посередницьке становище між передачею інформації в традиційній формі і практичною діяльністю Вербицький А.О. підкреслює, що ділова гра представляє собою „квазіпрофесійну” діяльність, яка знаходиться між академічною навчальною діяльністю і навчально-професійною діяльністю. Ділові ігри вирішують суперечності між абстрактним характером навчальної діяльності і реальною предметною професійною діяльністю, між глибинною мотивацією до професійної діяльності і слабким залученням у традиційне навчання, між індивідуальним освоєнням знань і взаємозв’язком з іншими людьми в професійній діяльності та ін. З іншого боку, ділова гра має ряд переваг і перед практикою в реальному середовищі, де максимальна реалістичність навчання. Гра дозволяє отримати загальне враження як в часі, так і в просторі, чого не можна зробити протягом визначеного конкретного завдання в робочій ситуації, крім того, існує можливість спробувати різні стратегії, які не приносять шкоди реальній організації.     Важливою особливістю ділової гри являється також її стислість в часі.   Взаємозв’язок елементів „ПРАКТИЧНІ ОСНОВИ ГРИ” і „МАСШТАБ ЧАСУ” посередньо демонструє ступінь реальності гри. Потрібно відмітити, що реалізм не завжди виграє, так як може бути нудним. Драматизм гри сприяє посиленню втягування гравців і робить її більш цікавою, як екстремальні характери і епізоди роблять цікавим кінофільм. У той час, як імітаційна гра не повинна в точності копіювати темп і діяльність в реальності. Як показує наш досвід, потрібно „налаштувати” гру таким чином, щоб зміни траплялись значно частіше, ніж це відбувається в реальному житті. Крім того, позитивна ігрова діяльність повинна нести в собі позитивні емоції.

    Можно відмітити, що відсутність реальності сприяє тому, що гравці грають тільки для розваги, тоді як мета використання гри складається в навчанні, а не в приємному проведенні часу. Потрібно уникати цих двох поширених помилок. У першому випадку ситуація дуже спрощена, тоді складається враження, що всі запитання, які пов’язані з економічними системами, навмисне ускладнюються, тоді як на практиці прийняття рішень не представляється складним ділом, і учні намагаються знайти єдине правильне рішення. У другому випадку ситуація настільки ускладнена, що складається враження про неможливість найти більш або менш вірне рішення, що може викликати апатію і пасивність школярів.

Таким чином, МОДЕЛЬОВАНА СИТУАЦІЯ повинна співвідноситись з ПРАКТИЧНИМИ ОСНОВАМИ ГРИ так, щоб гравці відчували чіткий зв’язок з реальною діяльністю, і в той же час не втомлюватися від зайвої кількості дрібниць і складності моделі.

 

 

Діловий світ людства

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ 
 

1. Айламазьян А.М. Актуальні методи виховання і навчання: ділова гра .- М.: Владос-прес, 2000. 
2. Абрамова Г.С., Степанович В.А. Ділові ігри: теорія і організація. -Єкатеринбург: Ділова книга, 1999. 
3. Алапьева В.Г. Методичні рекомендації з організації учебно-технічних і ділових ігор.-Єкатеринбург: Ділова книга, 1999. 
4. Вербицький А.А. Активне навчання у вищій школі: контекстний підхід: Метод. посібник.-М.: Вищ. шк., 1991 .- 207 з 
5. Виготський Л. С. Гра і її роль у психологічному розвитку дитини  //  Питання психології. 1996. № 6. 
6. Кулешова І.В. Ділові ігри для педагогічних рад та методоб'єднань / І. В. Кулешова // Науково-методичний журнал заступника директора школи  з виховної работи.-2005.-И 5. - С. 65-71. 
7. Лихачов Б. Педагогіка. - М., 2000. 
8. Лихачова Л.Д. Ділова методична гра "Методична подорож" /

Л. Д. Лихачова / Класний керівник.-2004.-Н 4. - С. 43-48. 
9.Підкастістий П.І., Хайдаров Ж. С. Технологія гри в розвитку і навчанні дитини.-М., 1996. 
10. Платов В.Я. Ділові ігри: розробка, організація та проведення: Підручник.-М.: Профвидав, 1991. - 156 с. 
11. Селевко Г.К. Сучасні освітні технології.-М.: Освіта, 1998. 
12. Хруцький Є.А. Організація та проведення ділових ігор: Учб. посібник для викладачів серед. та вищ. навчальних  закладів .-

М.: Вищ. шк., 1991 .- 320 с. 
13. Ельконін Д.Б. Психологія гри. -М.: Владос-прес. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

doc
Додано
23 лютого 2023
Переглядів
1284
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку