Дисперсія світла. Спектральний склад природного світла. Кольори.

Про матеріал
Розробка презентації до уроку фізики в 9 класі на тему: "Дисперсія світла. Спектральний склад природного світла. Кольори"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дисперсія світла. Спектральний склад природного світла. Кольори. Урок 28 Фізика 9 клас

Номер слайду 2

Чи знаєте ви як вникає веселка?

Номер слайду 3

Дайте відповіді на запитання. У чому причина заломлення світла?Сформулюйте закони заломлення світла. Що показує показник заломлення світла? Що вам відомо про кольори?

Номер слайду 4

Дослід Ісаака Ньютона. У 1665 р. видатний англійський учений Ісаак Ньютон (1643–1727), пропустив вузький пучок сонячного світла через скляну призму і отримав кольоровий спектр.

Номер слайду 5

Дисперсія світла. Явище розкладання світла у спектр, зумовлене залежністю показника заломлення середовища від кольору світла, називають дисперсією світла.

Номер слайду 6

Загадка веселки. Якщо порівняти кольори веселки з результатими дослідів І. Ньютона, ми побачимо, що веселка це величезний спектр сонячного світла. Безліч краплинок води заломлюють біле світло як мініатюрні призми.

Номер слайду 7

Кольори

Номер слайду 8

Як людина сприймає кольори. Для зору людини особливе значення мають три основні спектральні кольори: червоний, зелений і синій: накладаючись, ці кольори дають відчуття найрізноманітніших кольорів і відтінків.

Номер слайду 9

Чому світ є різнокольоровим?

Номер слайду 10

Дайте відповіді на запитання. Опишіть досліди І. Ньютона щодо встановлення спектрального складу світла. Назвіть сім спектральних кольорів. Світло якого кольору найбільше заломлюється в речовині? найменше заломлюється? Дайте означення дисперсії світла. Яке природне явище пов’язане з дисперсію? Які кольори називають додатковими? Назвіть три основні кольори спектра. Чому їх так називають? Чому навколишній світ ми бачимо різнокольоровим?

Номер слайду 11

Розв’язування задач (усно)Якими здаватимуться чорні літери на білому папері, якщо дивитися на них крізь зелене скло? Яким при цьому здаватиметься колір паперу?

Номер слайду 12

Розв’язування задач (усно)2. Світло яких кольорів проходить крізь синє скло? поглинається ним?3. Через скло якого кольору не можна побачити текст, написаний фіолетовим чорнилом на білому папері?

Номер слайду 13

Розв’язування задач (усно)4. У воді поширюються пучки світла червоного, оранжевого та блакитного кольорів. Швидкість поширення якого з пучків є найбільшою?

Номер слайду 14

Розв’язування задач (усно)5. Скористайтеся додатковими джерелами інформації та дізнайтеся, чому небо блакитне; чому Сонце на заході часто буває червоним.

Номер слайду 15

Домашнє завдання. Вивчити § 13 Впр. 13 (6) – усно. Експериментальне завдання до § 13

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Тодоров Леонід
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Фізика 9 клас (Бар'яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Кирюхіна О.О. (за редакцією Баряхтара В.Г., Довгого С.О.))
Додано
18 вересня 2021
Переглядів
3111
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку