"Дитячі страхи" Консультація для батьків

Про матеріал
В поданому матеріалі надається розгляд причин і обставин, які можуть сприяти виникненню страхів у дітей, перелічуються основні, найбільш часті страхи дошкільнят і надається рекомендація для батьків, як діяти.
Перегляд файлу

«Дитячі страхи»

 

Якщо дитина відчуває страх, що мають зробити батьки?

  • Забезпечити затишок і стабільність вдома (дім має нести спокій, впевненість та відчуття захисту, комфорту).
  • Збільшити час спілкування з дитиною.
  • Не вживати фрази «я не люблю тебе», «я не буду з тобою дружити», оскільки вони 

призводять до виникнення тривожності. Деякі страхи зникають, якщо дитина зустрічає розуміння батьків

  • Не говоріть: «Це нестрашно». Дитина відчуває по-іншому. Такі слова залишають її наодинці зі своїми тривогами
  • Не висміюйте дитячий страх. Запропонуйте дитині самій «перетворити» страшне в смішне (наприклад, в малюнках)
  • Не говоріть при дитині: «Він у нас боязкий» (адже так дитина ніколи не зможе позбутися страху)
  • Не заставляйте робити рішучі вчинки. Дайте можливість їй самій вирішувати і діяти.
  • Уявіть з дитиною вашу емоційну реакцію на майбутні рішучі дитячі вчинки (наприклад, «Який я буду гордий, щасливий, радісний, коли наступного разу ти…!»)
  • Тренуйте підсвідомість («Ти сміливий, впевнений, рішучий, безстрашний…»), помічаючи найменші спроби дитини.
  • Не обговорюйте в присутності малюка «дорослі» новини
  • Нехай ваша дитина обіграє свої переживання з іграшкою (вчить її певній діяльності, вмовляє бути рішучою…)
  • Будьте уважними до вибору книжок і телепередач.

 

Страх

Що робити

Боїться раптового шуму

Заспокоїти малюка, не  залишати його одного.  Запобігати раптовим різким  звукам.

Страх розлуки 

Гра в хованки, коли мама ховається, а потім обов’язково з'являється, допоможе малюку подолати пересторогу “втратити” маму.

Боїться чужих

Для того, щоб знизити страх чужих людей, краще не залишати дитину з незнайомими, а якщо до вас прийшли гості, будьте поруч з малюком.

Страх перед дитсадком

Цей страх майже завжди пов’язаний з конкретною ситуацією. Малюк, можливо, не хоче «відпускати» маму, йому може не подобатися суворий вихователь, можливо, хтось з дітей дразнить його чи йому не подобаються заняття і шумна обстановка. Необхідно розібратися в тому, що є причиною. Пограйте з ним, нехай малюк виконує ролі дорослих, а батьки – ролі дітей. Звичайно, необхідно розпитати і вихователя і самого малюка. Коли причина ясна, її легше знешкодити.

Страшні сни

Одного разу побачивши страшний сон, малюк може в подальшому активно придумувати різні відмовки для того, щоб відкласти момент вкладання в ліжко.

Щоб не снились страшні сни, запропонуйте дитині замовити  хороший сон. А замовлення у вигляді малюнка чи записки покласти під подушку. Перед сном почитати дитині добрі казки.

Страх перед чудовиськами і темрявою

Важливо, щоб всі  чудовиська обернулись в безпечних, слабких і хороших. В цьому допоможуть «магічні» мечі, зілля і заклинання, які роблять дитину неприступною. Прекрасно, якщо вдасться провести паралелі з сильними і відважними героями, що перемагають всяку нечисть. Малюк повинен повірити в свою силу, хоробрість і безпеку. Іграшки-помічники теж стануть в пригоді. Монстри зазвичай «живуть тільки в темноті, під ліжком або в шафі», тому можна залишати двері дитячої кімнати напіввідкритими чи вмикати там нічник.

Страх клоунів і масок

В дитячому формується фантазія, і дитина, спостерігаючи фантастичного персонажа, може сильно перелякатись. Для того, щоб такий страх не виник, важливо водити малюка на різноманітні  театралізовані заходи, де він побачить найрізноманітніших героїв.

Крім цього батьки, влаштовуючи дитяче свято, можуть одягнути костюми і маски, а дитина по закінченню вистави повинна переконатися, що під маскою не приховується чудовисько, що це всього лише тато...

Страх перед грозою

Грім, яскраві відблиски блискавки часто лякають і дорослих, а для малюка вони просто катастрофічні. Важливо поговорити з ним, переключити його увагу на щось приємне. Якщо гроза трапилася вночі, можна дозволити дитині спати з батьками чи просто побути з ним, поки він не засне.

Страх тварин

Частіше всього діти бояться собак. Велику злу собаку дійсно перелякається хто завгодно, та й самі батьки часто демонструють перестороги, пов'язані з собаками. Один із способів позбавитися страху – купити собаку. Також можна розповідати про повадки тварин, про те, як собаки допомагають людям і як з ними треба обходитись. І звичайно, батькам в першу чергу необхідно впоратися зі своєю неприязню до тварин, якщо вони таку відчувають.

 

Багато батьків занепокоєні появою страхів у дітей.

Слід відмітити, що по своїй суті страх, як і інші неприємні переживання не є однозначно небезпечним і шкідливим для малюка.

Дуже часто страх захищає дитину від ризику, відводить від небезпеки, регулює і вибудовує поведінку.

Дитина повинна багато чого бачити, чути, відчувати, проходити свій шлях, боротися зі своїми страхами, вчитися долати проблеми, розуміючи себе і інших.

Кожного разу, коли це можливо, треба дозволяти дитині діяти самій – це кращий спосіб позбутися страхів. Дитина має відчувати, що батьки завжди будуть про неї піклуватися і захищати. Але в деяких ситуаціях  зі своїм страхом вона в змозі впоратися самостійно. Ваше завдання – не висміювати дитячі страхи і не поглиблювати їх, ховаючи в дитячій душі.

Пам’ятайте, дитині потрібен час, щоб зрозуміти свої переживання, перестати чекати загрози, перемогти страхи, які час від часу виникають як природна реакція людини (інстинкт самозбереження ).

Діти з заниженою самооцінкою більш схильні до тривалого переживання страху (в них бракує впевненості в собі, у власних силах і можливостях).

Сприяйте формуванню дитячої позитивної самооцінки!

Протилежність страху – почуття гордості. Створюйте ситуації, в яких дитина відчуває гордість за власні перемоги і досягнення.

Багато дитячих страхів народжуються через власний приклад мами. Слідкуйте в першу чергу за собою і своєю поведінкою. Нервозність батьків тільки шкодить дитині.

Якщо ви бачите, що ніякими способами дитині не вдається подолати свій страх, якщо з'явилося безсоння, заїкання, роздратованість,  апатія чи інші порушення, звертайтеся до психоневролога чи психолога, який проведе індивідуальні заняття по зняттю дитячих  страхів і становлення впевненості дитини в собі через доступні дошкільнику психотехніки малювання, бесіди, казкотерапії, психогімнастики, рольової гри та театралізації.

docx
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
10 квітня 2020
Переглядів
1834
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку