Дніпровський металургійний завод

Про матеріал
Історія винекнення Дніпровського металургійного заводу, матеріали стануть в нагоді під час уроків краєзнавства. Дніпровський металургійний завод збудували після того, як 1884 року було відкрито Катеринославську залізницю, яка поєднала Криворізький залізорудний басейн і багатий на вугільні поклади Донбас. Відтоді з'явилася можливість доставляти у Придніпров'я донецьке вугілля у величезних кількостях. Уже наступного року після відкриття залізниці Брянське акціонерне товариство ухвалило рішення про будівництво на околиці тодішнього Катеринослава заводу, який нині має назву ЄВРАЗ.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дніпровський металургійний завод

Номер слайду 2

Найбільшим металургійним підприємством міста на Дніпрі, лідером галузі є Євраз – Дніпровський металургійний завод. Бурхлива історія промислового гіганта, розташованого в Новокодацькому районі міста налічує вже понад 130 років. Це був час так званого «індустріального буму», коли ця частина території України, переживала небувалий ріст промисловості.

Номер слайду 3

Початок будівництва. Восени 1885 року, розпочалося будівництво Брянського заводу в Катеринославі. Ще недавно пустельна ділянка цілковито змінилася. Тисячі кубічних саженів землі були переміщенні важкою ручною працею, засипані вибоїни та провали. Роботи ці проводились під керівництвом інженера-технолога Олексія Михайловича Горяїнова. Вибір упав на нього не випадково. Він добре знав усі досягнення доменної справи не тільки в Росії, але й у країнах Західної Європи.

Номер слайду 4

Відкриття заводу. Урочисте відкриття заводу відбулося на другий день святкування 100-річчя міста. 10 травня 1887 року відбувся пуск доменної печі № 1. Особливий потяг із вагонів доставив представників губернської адміністрації, городян і гостей міста. Майже 500 військових розташувалися навколо павільйону і доменних печей. Усі споруди були прикрашені прапорами. Із пуском першої доменної печі завод став діючим підприємством. Скоро стали до ладу мартени, конверторні та прокатні стани. Тут виплавляли чавун і сталь, виготовляли фасонне литво, сортове залізо, рейки, труби, мости та інші металеві вироби.

Номер слайду 5

Лікарня Брянського заводу Шістнадцять років Горяїнов був директором заводу. Він турбувався не лише про розвиток, удосконалення металургійного виробництва, а й про робітників. Завдяки його зусиллям було облаштовано і відкрито лікарню. Лікарню Брянського заводу відкрили в 1892 році. Це був скромний комплекс, який складався з основного корпусу на 15 ліжок з амбулаторією та кількома допоміжними корпусами. Працював там всього один лікар. У 1896 році добудували новий лікарняний корпус, розрахований на 40 ліжок. У 1886 році лікарня мала два відділення – хірургічне та терапевтичне. На той час у лікарні вже працювало 5 лікарів, а весь персонал нараховував більше 20 осіб. Зовні скромні будівлі являли собою один із найбільш довершених лікарняних комплексів у місті.

Номер слайду 6

Церква Брянського заводу Брянське товариство взяло на себе відповідальність за побудову храму поблизу заводу. Зводився він на кошти робітників, службовців і власників Брянського заводу за проєктом архітектора Г.І Туровця і петербурзького художника-архітектора Е.І Констянтиновича. Будівництво храму, незважаючи на тягар війни, здійснювалося швидкими темпами і закінчилось у 1915 році. Храм зведений в стилі неокласицизму з використанням елементів бароко. Миколаївська (Брянська) церква належить до кращих архітектурних споруд Катеринослава початку ХХ століття. У 1929 році церква рішенням Дніпропетровського облвиконкому була закрита. Сьогодні вона відновлена, тут працює Органний зал.

Номер слайду 7

Виробництво 1913 року на заводі діяли: 5 доменних печей; 7 мартенівських печей; 10 прокатних станів. Металургійний завод виготовляв: товарний чавун; товарну заготівлю; швелер; косинець; рейки кранів; автоосі,автоободи.

Номер слайду 8

Від радянських часів і до наших часів1918 року «Брянку» націоналізували. У 1922 році більшовики надали заводу ім'я свого діяча Григорія Петровського. Він працював на Дніпровському металургійному заводі токарем, був революціонером, депутатом Держдуми Росії за царських часів, наркомом внутрішніх справ РРФСР та «всеукраїнським старостою» – тобто головою ВУЦВК (Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету). На Дніпровському металургійному вперше у світовій практиці у роботі доменної печі успішно використано природний газ. Це сталося 1957 року. 1987 року на набережній збудували новий прокатний цех «Стан-550».

Номер слайду 9

1995 року підприємство стало відкритим акціонерним товариством, яким володіла група «Приват». З 2008 року завод належав групі "ЄВРАЗ". У 2018 році промисловий гігант став власністю компанії DCH Олександра Ярославського. Протягом наступних трьох років підприємство реконструювали.

pptx
Додано
28 січня 2023
Переглядів
320
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку