Дoбіркa нaйбільш цікaвих зaмків і фoртець Західної Укрaїни.4

Про матеріал
Різнoмaнітність зaмків зaчaрoвує і мoтивує: будь-який «експoнaт» із цієї кoлекції вaртує увaги. A мoже, й мaндрівки?.. Звіснo, деякі з цих зaмків тa фoртифікaційних спoруд більшість укрaїнців мoже вільнo oглядaти лише нa фoтo. Aле трoхи пoмріяти не зaбoрoненo, прaвдa? Oтже, дo вaшoї увaги дoбіркa нaйбільш цікaвих зaмків і фoртець Західної Укрaїни.
Перегляд файлу

ОЛЕСЬКИЙ

image
ОЛЕСЬКИИ ЗАМОК

На високому схили якого imageнад заболоченими луками imageimageсамотньо височЈЕ могутня твердиня — ОлеськиЙ замок. Старовинний замок був побудований на початку 14      Вважають, що замок спорудив один i3             Галицько-Волинського князя          Львовича.


image

Перша письмова згадка про Олеський замок дату€ться 1327 р., коли BiH перейшов у imageсина мазовецького князя Тройдена i руськоТ княжни MapiT. запросили бояри на Галицько-Волинський князвський престол п'сля того, як згас image Романовичћв. Ця дата ДОЗВОЛЯЕ припустити, що замок побудував один

3i       галицько-золинського князя imageЛьвовича —           або Лев.

Протягом столјть замок зазнав image етап(в ремонтнореставрацћйних p06iT. Головнћ imageвельнћ роботи провели imageXVl — на початку XVll ст., коли замком володЈв 1ван Данилович. Саме при ньому замок перетворився не лише

image

imagep06iT провели й          XVl[ ст., коли споруди викупив польський король Ян imageСобеський. Певне    велося у XVlll,         XlX i в 30-х рр. ХХ ст. Але          стали роботи 1960-1970 рр.: Олеський замок набрав того вигляду, який BiH мав image XVlll ст.

imageй став потужною твердинею. Великий

Оборонн(            нижньоТ ча-стини замку мистецьки поеднано з надбудованими над ними imageжитловими, представницькими та доОвальний у замок мае два          крила — i що по€днуються вТзною триповерховою вежею i прибудованим до нет з         двоповерховим кор-

ОЛЕСЬКИЙ

image

image

Якщо в'Тзна вежа една€ обидва крила замку, то BHYTpiLUH€ подвђ)'я (дитинець) Тх розмежову€ — з imageдитинець замика€ кам'яний мур i дерев'яна галерея, з я кот imageкраевиди на парк, став, Олесько i гори Вороняки. У крила замкова криниця; глибина сягала колись 42 м.

imageприкрашений портретами, ними постатями людей, зображеннями тварин i химер. Його основу складають 3'QHaHi у

imageНад в'Тзною брамою вмонтовано рћзьблений з каменю великий imageголовами двох оскалених химер. У   барельефа розташований круглий щит з картушевим обрамленням, який два ангели. Поле щита чотири частини, у кожну вмонтовано зображення родинних rep6iB Олеського замку. У         — Сас i Tonip, у      Гербурт i Корчак. утримують картуш гербового зображення, стоять на двох лежачих левах, — символах сили й imageБог Отець у   трима€ яблуко — символ       Божих, а imageправиця   людей            Тх порушення. Зображення Всевишнього

image

— такий був задум: Бог Е Життя, Правда, Сила i Любов.

Цей барельеф вмонтували замовлення 1вана Даниловича реконструкцй' Олеського замку в

image— на початку XVll ст. Незважаючи на те, що час i image явища дещо згладили зображення, все одно барельф напрочуд добре, i кожен, хто входить на замку, imageЗУПИНЯЕТЬСЯ, щоби його

оглянути.

Протягом         замок зазнав imageeTaniB   ремонтно-реставimagep06iT. роботи провели       XVl — на початку XVll ст., коли замком 1ван Данилович. Саме при ньому замок перетворився не лише на магнатську а й став потужною твердинею. Великий обсяг            p06iT провели й      XVll ст., коли споруди викупив польський король Ян Собеський. Певне             велося у XVIll,        XlX i в 30-х рр. ХХ ст. Але найбјльшими стали роботи 1960-1970 рр.: Олеський замок набрав того вигляду, який BiH мав прик(н_ i XVlll ст.

image060poHHi           нижньоТ частини замку мистецьки поеднано з надбудованими над ними imageжитловими, представницькими та доОвальний крила imageщо поеднуються вТзною триповерховою вежею i прибудованим до нет з     двоповерховим корпусом.

0cH0BHi imageроботи в замку та створення у ньому музейноТ експозицЙ' завершились у 1975 р. У замку було створено музей«Олеський замок» та imageгалереТ мистецтв. В галереТ зћбрано понад п'ятсот TBOPiB живопису, скульптури, декоративно-прикладного мистецтва    УкраТни X-XVlll ст. kpiM p06iT i3 облаштування imageзамку музейноТ експозиц(Т, велися роботи    з реконструкцЈТ садовопарковоТ системи. З одного боку замку           парк, з            — фруктовий сад. Сьогоднћ туристи мають оглянути замок як зовнћ, так i           а також прогулятися парковими стежками. У пћдвалах замку ресторан «Гридниця», який СПРИЯЕ роботам по гарного стану замку.


П!ДГОРЕЦЬКИЙ

image

image

ПЩГОГЩЬКИИ ЗАМОК

imageзамок — шедевр XVll             один i3 3aMkiB УкраТни в           ренесанс, який за    не поступаеться французькому Версалю. Розташований BiH у сел(


област(. Разом з Олеським i замками замок включений у популярний туристичний маршрут, так звану «Золоту пћдкову

imageПосполитоТ лад. До

люди: apxiTekTop Лавасер де


imageЗа формою замок е схожим на квадрат, довжина котрого становить близько ста метрћв. З imageта пгвденноТ сторгн споруду оточують Це приклад але дуже вдалого поеднання замку 3i спорудами оборонного характеру. З захисту, навколо замку вирито глибокий piB. imageЕ двЈ оздоблен( велим? арки з двома колонами, що при в'Тзд[ а своТм пишним обрамленням.

1сторики датують цю пам'ятку 1530 роком i сходяться на тому, що на сучасноТ споруди       колись древнј 060poHHi що замок отримав назву завдяки тому, що першими його власниками була родина

image

Аква. PeM0HTHi роботи велись близько П'ЯТИ P0kiB, ОСНОВНИМИ imageвиступали цегла та kaMiHb.

З великою честю в 1646 вступив на замку король Посполитот Владислав Четвертий. На жаль, визвольна

Богдана Хмельницького не принесла замку хорошого, адже йом

П]ДГОРЕЦЬКИЙ

image

в Mipi було завдано збиткћв. PeM0HTHi роботи розпочав новий власник image замку, який, до слова, отримав його в подарунок. СерйозноТ шкоди знову imageзамку завдали татарських орд.

image

image1720 роцћ замок став власн(стю imageроду Жевуських, з якими BiH зазнав як imageгоря, так i Вацлав Жевуський значно         стан замку: npoBiB значнћ роботи, добудував          поверх та заЬкджий           багато            kiMHaTb4 та коридори наповнились творами мистецтва. За цього власника замок переживав свот image роки: тут image бенкети, imageприйоми почесних гостей, imageпостановки та вечори оркестру. Посиденьки у цього image вражали багатством та пишчотою i могли тривати тижнями. Цей представник роду Жевуських також побудував костел у бароковому image Святого Йосипа за проектом apxiTekTopa Романуса. Колони,      при-крашають 30-ти метрову ротонду, скульптурами          святих. Bci замку          з iMeHeM Северина Жевуського, який придбав замок у 1787        Саме в цей час з палацу image куди зникли вћдом( полотна, а сам власник влаштував у замку алзавдавши замку Цього дивака теж взяла на гачок «золота лихоманка» i BiH жадав перетворити imageметали на золото.

Нелегко прийшлось замку в пеimageдвох Свћтових ВОЕН. Наприклад, ВОЕННОГО 1915 року BiH слугував перебування австро-угорського корпусу номер 5. замок неодноразово був на повного знищення радянською армкю, проте чудом залишався Замок у во€ннЈ роки неодноразово грабували, вивозячи в pi3Hi частини Европи безекспонати. До початку ДругоТ CBiTOBOT замок був облаштований, як музей княжоТ родини але з початком бойових велика частина була вивезена.

У 1956    сильнот побезповоротно знищились залишки колишнього помпезного декору — MapMypoBi написи та      стел(

pdf
До підручника
Історія України (Вступ до історії) 5 клас (Власов В.С.)
Додано
18 липня 2022
Переглядів
300
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку