Додатковий матеріал до теми "Озера"

Про матеріал

Додатковий матеріал до теми "Озера" дасть можливість обрати цікаві та корисні дані при підготовці уроку географії у 8 класі у великій темі "Водні об'єкти України"

Перегляд файлу

Додатковий матеріал до теми «Озера. Болота. Лимани»

 

Додаток 1

Кросворд «Озера. Болота. Лимани України»

 

 

 

 

 

3

 

 

 

5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

 

 

 

 

 

 

 

6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вертикаль:

  1. Озеро карстового походження, входить до складу Шацьких озер. (Пулемецьке)
  2. Історико – географічний регіон України, місцезнаходження Шацьких озер (Волинь)
  3. Надмірно зволожені пониження земної поверхні (Болото)
  4. Озера Світязь, Пулемецьке, Луки, Пісочне за походженням улоговин (Карстові)
  5. Штучні водойми, створені для господарських потреб (Ставок)
  6. Природня водойма (улоговина, що заповнена водою), що не  має безпосереднього з’єднання з морем (Озеро)
  7. Найбільше озеро Волині, одне з Шацьких озер (Світязь)

Горизонталь:

3. Давня грецька назва Дніпра (Борисфен)

8. Рукотворна річка, штучна водойма, створена для водопостачання, меліорації земель, риборозведення та рекреації (Канал)

9. Великі площі нагромадженого торфу (Торфовище)

10. Озера, що утворилися на дні камінних лож гірських льодовиків. Такі озера є на схилах Чорногорського масиву в Карпатах. (Льодовикові)

11. Місто в Донецькій області, поблизу якого починається річка Міус. (Торез)

 

 

Додаток 2

10 найбільш відомих озер України

Україна – багата країна. Вона славиться на весь світ своїм прісноводним фондом, що включає безліч річок та озер. Бог наділив цю землю дивовижно мальовничими краєвидами, де є і гори, і моря, і ріки, і степи. В Україні налічується близько 20 тисяч озер: вони розкидані у заплавах річок, морських заливах та високо в горах.

фото: Сергій Анашкевич

 

Світязь. Розташоване в межах Волинської області, також межує з Польщею та Білоруссю. Належить до так званої прісноводної групи “Шацькі озера”. Максимальна глибина озера досягає 60 метрів. Слід також замітити, що у водах озера водиться вугор електричний. Має надзвичайно чисту воду і пологе піщане дно.

http://ua-travel.info/upload/images/articles/zapovidnyk/%D0%B0%D0%B0%D0%B0%D0%BA/0.5.jpg

Ялпуг. Прісноводний лиман в Одеській області. Площа лиману складає 149 кв. км. – це друге за величиною прісноводне озеро у Європі. Максимальна глибина складає близько 6 метрів. Озеро є надзвичайно забрудненим, зумовлюється це в основному тим, що частина басейну річки Ялпуг розташований на території Молдови, де якість очистки стічних води дуже погана.

Шелехівське озеро. Розташоване в межах Сумської області. Озеро має тектонічне походження. Чиста вода, надзвичайно багатий рослинний світ. За свідченнями істориків вік Шелехівського озера співставляється із віком Байкалу в Росії або озера Вікторія в Африці.

Сасик-Сиваш. Солоне озеро в Криму. Глибина не перевищує 1,5 м. Надзвичайної краси озеро.

http://ua-travel.info/upload/images/articles/zapovidnyk/%D0%B0%D0%B0%D0%B0%D0%BA/1.jpg

Кагул. Озеро в басейні Дунаю, розташоване в Одеській області. Площа озера змінюється в залежності від сезону – 80-90 кв. км. Найбільша глибина озера досягає 7 м.

Синевир. Озеро вважається перлиною Карпат. Самотньо вікує серед туманних карпатських гір. Краса та колорит озера просто заворожує. Озеро знаходиться на висоті близько 1000 м. На рівнем моря. Саме Синевир називають найкрасивішим озером нашої країни. Мальовничі карпатські пейзажі та романтика легенд роблять цю пам`ятку природи справді неповторною. “Води Синевиру прозорі, наче дівочі сльози. Кажуть, їх виплакала молода Синь у тузі за коханим Виром” – розповідає легенда про походження озера. Спокійний та глибокий Синевир (22 м), що синіє своїми водами між зелених ялин, називають Морським оком Карпат.

http://ua-travel.info/upload/images/articles/zapovidnyk/%D0%B0%D0%B0%D0%B0%D0%BA/2.jpg

Донузлав. Найглибше озеро Криму – 27 м. Озеро практично повністю солоне, крім його північної частини. Від моря озеро відділене піщаним насипом.

Молочне озеро. Розташоване у Запорізькій області. Від Азовського моря відділене косою, з морем з’єднане протокою. Є гідрологічним заказником в Україні.

Кунігунда. Солоне озеро, що утворилося лише у 1902 році, внаслідок просадження на 20 м щойно відкритої однойменної копальні.

Біле озеро. Знаходиться у Рівненській області. Входить до складу Білоозерського заказника. При березі розташована турбаза “Веселка”.

фото: tsn.ua

Біле називають озером молодості. Кажуть, вода, багата на гліцерин, м`яка навіть на дотик. Місцеві розповідають, що всередині минулого століття польським панночкам для прийняття ванн спеціально доставляли білоозерську воду з України. Саме озеро дуже красиве. Тут ви знайдете унікальне поєднання болотних, озерних і лісових природних комплексів Західного Полісся. Біле озеро – карстового походження. Вода тут чиста настільки, що дозволяє бачити піщане дно крізь глибину кількох метрів.

Кояське озеро

Південь Керчинського півострова

фото: Кирило Греков

Від Чорного моря Кояське озеро відділене лише вузьким піщаним насипом. Це лиманне солене озеро, яке населяє дюналіелла – мікроскопічна одноклітинні рухлива водорість, яка у своєму складі містить червоний пігмент b-каротин. Він, відповідно, й надає воді рожево-червонуватого кольору. Кояське озеро вважається найсолонішим із усіх озер Криму. Цікаво, що у 2013 році відомий сайт pacsafe.com відніс Кояське до Топ-10 неймовірно красивих озер світу.

Озеро Несамовите

Рахівський район Закарпатської області

фото: Дмитро Дячук

Високогірне озеро Несамовите, що розташоване у гірському масиві Чорногора, має містичну славу. Існує безліч карпатських легенд про вічнохолодні води, в які не можна кидати каміння і купатись в них. Водойма, що є зовсім неглибокою (1.5 м) “витягнута” у довжину на 88 метрів. Вражень від знайомства із надзвичайно красивим озером додає і мальовнича природа гірських вершин і долин, що розкинулись довкола чарівними пейзажами.

Озеро Марічейка

Верховинський район Івано-Франківської області

фото: Ніка Шмельова

Ще одне озеро масиву Чорногора, звідусіль оточене густим смерековим лісом. А його найближчі береги вкривають субальпійські луки. Легенда про назву озера згадує вродливу дівчину Марічку, яка пожертвувала життям, щоб врятувати односільчан від наступу ворогів. Озеро утворилось зі сліз коханого Марічки – чабана Іванка. А ліс довкола назвали Дівочим. Видніє він у дзеркалі прозорої чистої води, крізь яку, якщо підійти ближче, можна побачити дно.

Озеро Ялпуг

Поблизу міста Болграда на Одещині

фото: sun-expo Ялпуг – найбільше в Україні та друге в Європі прісноводне озеро природного походження, що розлилось аж на 25 кілометрів. Це водойма лиманного типу, що утворилась у басейні річки Дунай. Ялпуг  прикрашає собою місто Болград, що влітку просто потопає в зеленому вбранні садів і виноградників. Цікаво, що кілька років тому саме на березі озера Ялпуг археологи знайшли так звані скарби гунів – кілограми золота, срібла та дорогоцінних каменів.

Шелехівське озеро

Поблизу села Межиріч Лебединського району Сумської області

фото: goneva.net.ua

Озеро береже свою первозданну красу ще з часів льодяникового періоду, не втратило воно і холод льодовиків, бо вода тут не буває теплою ніколи. Шелехівське таке ж давнє, як Ладозьке чи Байкал. Тут панує спокій і тиша, яку порушують лиш пісні птахів. Озеро оточене короною високих соснових, вільхових та кленових лісів. З висоти пташиного польоту Шелехівське озеро схоже на величезну розігнуту підкову, що огортає крихітний острівець посередині.

Молочний лиман

Південь Запорізької області

фото: vv.com.ua Озеро, утворене на місці заливу Азовського моря. Відділене від нього піщано-черепашковим пересипом. Сьогодні водойму здебільшого називають Молочним лиманом. Та на картах XIX ст. існувала лише назва Молочне озеро, тоді його води ще не були з`єднані з морем. Цікаво, що протягом років лиман постійно змінював свої стани, будучи то закритим, то відкритим, то напіввідкритим. Грязі Молочного озера мають лікувальні властивості, а вода за складом дуже схожа на “азовську”.

Озеро Бребенескул

Рахівський район Закарпатської області

фото: Nomaz

Найбільш високогірне озеро України лежить на дні льодовикового кару на схилі гори Гутин-Томнатик. Протягом року слабо мінералізована вода Бребенескула залишається кришталево чистою і прохолодною (хоч вважається найтеплішою зі всіх озер Чорногірського хребта). Цікаво, що з Бребенескула витікає річка з такою самою назвою. Довкола озера – найчистіше гірське повітря та дивовижна карпатська природа, де на зелених вершинах квітнуть азалії та крокуси.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 5

Деякі показники водосховищ Дніпровського каскаду.

Показники

 

Водосховища

Київське

Канівське

Кремен

чуцьке

Дніпродзержинське

Дніпровське

Каховське

Роки заповнення

1965— 1966

1973— 1976

1960— 1961

1964

1931 — 1934

1947— 1948

1955— 1956

Площа дзеркала, км2

922

675

2250

567

410

2150

Повний   об'єм, м3

3,73

2,62

13,5

2,45

3,3

18,2

Довжина, км

110

123

149

114

129

230

Найбільша ширина, км

12

8

28

8

7

25

Найбільша глибина, м

14,5

21

20

16

53

24

Середня глибина, м

4

3,9

6

4,3

8

8,5

Площа мілководь, %

40

24

18

31

34

5

Відстань від греблі до гирла Дніпра

836

713

564

450

321

91

 

docx
Додано
1 липня 2018
Переглядів
3178
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку