Додатковий матеріал уроку виробничого навчання з теми: "Приготування страв з субпродуктів"

Про матеріал
Дивлячись на м'ясні прилавки в супермаркетах, складно повірити в дві речі: по-перше, що м'ясо - це дорого, по-друге, що воно існує не лише у вигляді вирізки, стейків або готових антрекотів. Відірвавшись від агрореальності, ми навряд чи можемо поставити себе на місце предків, які віддавали належне не лише ростбіфам і окостам, але і куди скромнішим, але не менш ситнішим частинам туші тварини. У хід йшло все - шлунки, печінки, селезінки, мізки, кишки, голови, п'ятачки, вуха. Все, що можна було відправити на вогонь, все, що могло наситити.
Перегляд файлу

Фестиваль субпродуктів

 Дивлячись на м'ясні прилавки в супермаркетах, складно повірити в дві речі: по-перше, що м'ясо - це дорого, по-друге, що воно існує не лише у вигляді вирізки, стейків або готових антрекотів. Відірвавшись від агрореальності, ми навряд чи можемо поставити себе на місце предків, які віддавали належне не лише ростбіфам і окостам, але і куди скромнішим, але не менш ситнішим частинам туші тварини. У хід йшло все - шлунки, печінки, селезінки, мізки, кишки, голови, п'ятачки, вуха. Все, що можна було відправити на вогонь, все, що могло наситити.

Віками потрухи були частиною селянської кухні. У цій їх іпостас іпоказовий -хаггис. Приготовані на вогні овеч іпотрухи: баранячу печінку, серце, легеню, бруньки, лопатку, гречку і спеції і готують в жировій сітці дружини шотландських пастухів "завертали" в шлунок, щоб благовірні могли підкріпитися в дорозі. Із склянкою еля або віскі - відмінна закуска ще з часів Роберта Бернса, автора оди хаггису:

Благаю я промисел небесний :

І у буденний день, і в день недільний

 Нам не давай юшки прісної,

 Яви нам добрість

 І пошли рідний, дивовижний,

Гарячий Хаггис!

Ковбик

На півдні Росії готують свій хаггис - ковбик. Це свинячий шлунок, начинений різними субпродуктами, наприклад мізками, очима, язиком, щоками, легенями, печінкою, доповнений простими спеціями. Спочатку відварений, а потім запечений в духовці, він подається з кислуватою фруктовою пастилою і салом, посипаним волоськими горіхами.

Суп шкембечорба

 У Болгарії з телячого рубця варять відмінний похмільний суп шкембечорба. До увареного бульйону додається молоко, розтоплене вершкове масло, мелена червона паприка і дрібно нарізаний рубець. Суп заправляється часником і оцтом з додаванням гострого червоного перцю.

Джиз-биз

 На Кавказі з дрібно порізаних субпродуктів традиційно готують печеню. У азербайджанців це джиз -биз. Баранячі бруньки, печінка, серце з цибулею і картоплею смажать на сковорідці, в ній же і подають, рекомендуючи запивати свіжозавареним чаєм.

Кучмачи

Грузини їдять кучмачи. Це традиційна страва обов'язкова на будь-якому святковому столі. Зазвичай в нім фігурують телячі і свинячі серце, печінка, легені і шлунки, але можуть також використовуватися пташині субпродукти. Кухар ресторану "Оджахури" БадриЛемонджава готує кучмачи в класичному варіанті і труїть байки: "За легендою раніше в Грузії багаті люди, коли різали худобу, м'ясо забирали собі, а ноги, голову і потрухи віддавали біднякам. Одного разу хазяїн двору прийшов до своїх пастухів, учувши приємний і апетитний запах і побачив, що вони їдять блюдо з потрухів - кучмачи. Йому запропонували приєднатися до трапези. Смак цієї страви його уразив. Відтоді він, коли різали худобу, забирав потрухи собі, а велику частину м'яса віддавав селянам".

Тживжик

Тживжик - вірменський варіант печені з субпродуктів. Його готують так, що стає зрозуміло: тут немає ніяких секретних інгредієнтів, тільки  майстерність: дуже тонко нарізана цибуля, найсолодші помідори і краща печінка і серце. Як би не були хороші страви, в них складно відчути смак самого продукту. Заради цього варто спробувати асорті "Олуктэ", в якому фігурують серце оленя,язик оленя з хріном, паштет з оленів печінки.

Мозкові кістки із смаженими мізками.

 Ця страва для справжніх гурманів. Кістковий мозок при запіканні стає м'яким як масло і має дуже приємний білковий смак. Телячі мізки доповнюють мізки кісткові ніжною текстурою усередині і хрусткою скориночкою зовні. Для повноти смаку і текстур у страву додають чіпси з телячого мозку і в'ялена яловичина.

Тушковані бичачі яйця

Готують бичачі яйця, тушковані у білому вині з шампіньйонами, помідором, луком, зеленню і спеціями. Із-за текстури, схожої скоріш на морепродукти, чим на м'ясо(бичачі яйця в Америці називають "устрицями скелястих гір") деякі навіть плутають їх з морськими гребінцями. А ось в Іспанії з'їсти яйця убитого під час кориди бика вважається не лише великою удачею, але і честю, це справжній трофей.

Голова теляти

Ця страва родом з Бургундії, самого м'ясного регіону Франції, де звикли з повагою відноситися до усіх частин тварини.В цій країні є "день телячої голови", тобто 21 січня До складу страви входять язик, щоки, шкіра, вухи. Смак ніжний, багатотекстурний. Чимось нагадує гарячу версію холодцю, але, як ви розумієте, порівняння це досить умовне.

«Язик за щокою»

Ми звикли, що готувати потрухи просто. Кинув на сковорідку з луком - ось тобі і язик по-венециански, зварив і охолодив - ось тобі і язик з гірчицею і хріном. Але усього цього допитливим і винахідливим діячам кухні мало. Вони придумують свої рецепти. Ось "Язик за щокою" це - медальйон з центральної частина телячого язика, яка має менше всього м'язових волокон, готується 48 годин при низькій температурі в сувиде і викладається на пюре з каштана і голландського соусу. Зверху язик накривається щічкою, що тушкується в класичному п'ємонтському соусі аль бороло з ялівцем і какао. Це одна з самих технічно складних страв , яка вимагає тривалої підготовки і точності виконання.

Тако з тартаром з язика

Язик для цієї страви готується в су-виді, потім дрібно нарізується і перемішується з тартаром з редису і кореня селери. Все викладається на житні грінки у формі тако, а згори посипається боттаргой.

Телячі мізки - справжній делікатес серед субпродуктів, якому приділяють до образлива мало уваги. У "Книзі про смачну і здорову їжу" детально описується як приготувати смажені мізки і дається декілька рецептів, відповідних соусів і гарнірів. До речі, рецепт мізків від знаменитого французького кухаря практично не відрізнявся від того, старого радянського. Мізки - продукт дуже ніжний, це практично суфле, їх не треба ні маринувати не відбивати.Особливості приготування:Такий делікатес, як яловичі мізки, готується досить швидко, буквально впродовж 15-20 хвилин. Але перед тепловою обробкою їх необхідно як слід підготувати: вимочити, очистити і видалити кров.

 Особливості приготування яловичих мізків полягають в наступному:

1. Перед варінням продукт слід ретельно обробити: вимочити в холодній воді не менше двох годин, не забуваючи періодично міняти її, після чого очистити від кісток, що залишилися після оброблення, і крові.

2. Варити мізки треба цілком, щоб вони не розвалилися, а вже після охолодження розрізати їх на шматочки бажаного розміру.

3. Яловичі мізки мають навіть прісний смак. Поліпшити його допоможе відварювання субпродукта в міцному бульйоні. У воду обов'язково додається морква, корінь селери або петрушки, ароматні спеції(лавровий лист, духмяний перець і інші).

4. Щоб смажені мізки в процесі термічної обробки зберегли білий колір, перед приготуванням рекомендується змастити їх лимонним соком або оцтом.

 Час приготування: Для отримання очікуваного результату необхідно знати, скільки за часом готувати мізки тим або іншим способом. - В каструлі яловичі мізки варять 25 хвилин після закипання води, в мультиварці- 30-40 хвилин залежно від потужності агрегату. Заздалегідь відварені мізки смажать 10 хвилин. Якщо мізки не піддавалися термічній обробці, то перед жарінням їх треба розрізати на половинки, а після готувати 15-20 хвилин. Тушкують і запікають заздалегідь зварені мізки стільки, скільки це вимагають інші продукти, що входять до складу страви. Сирі мізкитушкуть як мінімум 20-30 хвилин залежно від розміру їх шматків, запікають - 40-50 хвилин

 Освойте простий алгоритм підготовки і жаріння, а потім експериментуйте з соусами і гарнірами залежно від сезону і бажання. Ідеальне поєднання - мізки, картопля і томатний соус. Причому, картопля може бути як пюре або смажений, так і вишуканіший варіант - гратен. Томатний соус має бути пікантний, кислуватим, адже самі по собі мізки жирні і яскравого смаку не мають, головне в них ніжна текстура, що тане у роті.

Теляці мізки в сирній паніровці

Інгредієнти - 2 телячих мізків, 2 яйця, 70гр борошна - 30 гр. крохмалю. рослинна олія для жаріння. Для паніровки:  50 гр. панірувальних сухарів, 30 гр тертого сиру Пармезан або Грана Падано, цедра 1-го лимона, 2ч.л. гранульованого часнику, 1 ст.л. крохмалю, 1ч.л. чорного меленого перцю,  сіль за смаком

Телячі мізки залити холодною водою з невеликою кількістю солі і поставити в холодильник на 6-8 годин. По витіканню вказаного часу, мізки відцідити і відокремити види густки крові, і зняти плівку, так, щоб не пошкодити ніжні телячі мізки. Довести до кипіння велику кількість води, посолити і зменшити вогонь до мінімуму. Опустити мізки у воду. Варити без інтенсивного кипіння, поки мізки не стануть пружними на дотик від 5-ти до 15-ти хвилин, залежно від розміру. Відцідити мізки і добре промити під холодною проточною водою і порізати мізки на порційні шматки. Помістити усі інгредієнти для паніровки в чашу блендера і добре збити до повного змішування. У окремому посуді збити яйця до однорідності, окремо перемішати борошно з крохмалем і ще в один посуд викласти паніровку. У глибокій сковороді або казанку, розігріти велику кількість рослинної олії, до 180° С.  Шматочки телячих мізків обкатати у борошні, потім в яйці і накінець в сирній паніровці. Викласти в сковороду з гарячою олією. Так само зробити з іншими шматочками, смажите їх партіями. Смажити, поки мізки добре підрум'яняться. Виймати на тарілку застелену паперовим рушником. Подавати телячі мізки відразу ж з четвертинкою лимона для витискування соку і улюбленим пікантним соусом. Просто ідеально з келихом хорошого пива.

 

Телячі мізки з горошком і цитрусовим желе (африканська страва

Інгридієнти:  500гр. горошку, 200гр. телячих мізків, 1 зацукрований лимон, 150гр. суміші з лука, моркви і селери, 1 лавровий лист, 1 гілочка чебрецю, 1 зерно гвоздики,1 чайна ложка зерен перцю, сіль і перець пучок кмину

Для соусу: 50гр.оливковоїолії, 20мл. соку лайму,сіль і перець.

Для желе: 200 мл процідженого бульйону, 0,5 лимона, 0,5 лайму, 6  пластинок желатину

Технологія приготування: Мізки покласти в солону воду на півгодини. Регулярно змінюйте воду, для того, щоб видаляти кров і домішки. Тим часом півгодини варите овочі, лавровий лист, гвоздику, зерна перцю і сіль. Мізки бланширувати 2 хвилини в киплячій солоній воді, потім промити. Після обробки не повинно залишитися ніяких домішок. Покласти в овочевий бульйон і варити 12 хвилин. Вийняти мізки з каструлі, викласти в миску і покласти під прес, щоб пішла зайва рідина. Охолодити, гострим ножем видалити плівку. Нарізувати дрібними кубиками. Кубики обсмажувати в гарячій маслиновій олії до хрускоту. Приправити сіллю, перцем і кмином.

Горошок вийняти із стручків і бланширувати 5 хвилин в киплячій солоній воді. Злити і підставити під струмінь холодної води, це допоможе зберегти колір горошку. Бульйон процідити. 200 мл бульйону вилитий в каструлю. Вижати лимон і лайм, шкірку покласти у бульйон. Довести до кипіння і варити на повільному вогні декілька хвилин. Остуджувати, не виймаючи фрукти з рідини. Процідити через сито і додати желатин. Поставити в холодильник до затвердіння. У круглу форму покласти трохи мізків. Згори покласти шар горошку і холодцю. Зробити ще декілька таких шарів. Самий верх прикрасити тонким кружечком лимона, змастити холодцем, що залишився. Для того, щоб блюдо стало твердим, поставити в холодильник на ніч. Гострим ножем зняти форму, подавати з салатом-латуком, сбризнув оливковою олією і соком лайму, приправити сіллю і перцем.

Яловичий делікатес, запечений з овочами

Таку страву подають до столу прямо в глиняних горщиках. Його аромат і неперевершений смак мало кого залишать байдужим.

Інгридієнти: 1 кг яловичих мізків; гілочки свіжої петрушки; 3-4 картоплини; 50гр консервованого горошку зеленого; 150 г гарбуза; 3-4 часникові зубчики; 100гр цибулини; олія рафінована рослинна; чорний перчик мелений; кухарська сіль.

Технологія приготування: Цибулини чистимо і подрібнюємо кубиками. Пасеруємо цибулю до золотистої на олії рослинній. Зробимо наше блюдо поживнішим і вітамінним за допомогою гарбуза. Очищаємо з нього шкірку і нарізуємо невеликими кубиками. Картоплини чистимо і нарізуємо теж кубиками. Тепер нам треба наповнити горщики інгредієнтами. Кожен шар злегка солимо. На дно викладаємо обсмажену цибулю. Подрібнюємо часникові зубчики і відправляємо в горщики. Потім викладаємо горошок, його можна замінити консервованою кукурудзою. Наступний шар - картопля. Яловичі мізки готуємо вже відомим нам способом і відправляємо до овочів. Солимо і перчимо. Запікаємо страву при температурному порозі в 180 градусів упродовж сорока хвилин. Потім зменшуємо вогонь і томимо в духовці ще 15 хвилин.

Смажені мізки з салатом і в' яленіми томатами

Інгредієнти: Мізки яловичі - 600 г, листя Мангольда- 800 г, Томати в'ялені - 10 шт., олія вершкова -30 г, мука - 20гр, лимон - 1 шт, лавровий лист - 1 шт, духмяний перець - 2 шт, перець чорний - 3 шт. горошини, перець білий - за бажанням, часник - 3 зуб, сіль - за смаком, олія оливкова – 20гр. оцет винний - 1 ч.л, зелень.

Технологія приготування: Знімаємо тонку плівку і кладємомізки в каструлю з холодною водою. Вимочувати їх треба протягом доби, кілька разів змінивши воду, щоб звільнити від усіх залишків крові. Вимочені мізки треба відварити. У киплячу воду покласти по парі горошин духмяного і чорного перцю, лавровий листочок і крапнути винного оцту. Можна додати сушену селеру, сухий чебрець, петрушку і варити 20 хвилин. Дістати, обсушити і розрізати уподовж навпіл. Далі треба обваляти мізки в паніровці перед жарінням, щоб зберегти ніжну текстуру. Панірувати їх можна в сухарях, можна у свіжій хлібній крихті, а можна просто у борошні. додати трохи свіжомеленогоперцю і солі. У сковороді розтопити вершкове масло, кладемо мізки і смажимо по 5 хвилин з кожного боку на невеликому вогні, щоб нічого не підгорало. Поки мізки готуються, приготуємо швидкий гарнір до них, теплий салат з мангольдом і в'яленими томатами. Для цього листя мангольда треба вимити, обсушити і крупно порізати.

 У сковороді розігріти оливкову олію, покласти в неї дрібно порубаний часник, додати мангольд, полити його соком лимона, трохи посолити і протушкувати пару хвилин. Додати смужки в'ялених томатів, поперчити і готувати ще 3 хвилини . Зняти з вогню, за бажанням заправити ще лимонним соком і подавати в якості гарніру до смажених мізків.

 

Баранячі мізки в кляре

Як відомо, на Кавказі барана їдять цілком, від голови до хвоста. І страви з деяких частин барана на Кавказі вважаються делікатесом. Особливо почесним гостям, наприклад, подають шашлик з баранячих яєць. І мізки вважаються не меншим делікатесом.

 Інгредієнти: Мізки1 кг, 3 яйця,сіль,паприка,мускатний горіх, крупа кукурудзяна(мілкого млива) -100гр,

Технологія приготування: Промиємо і видалимо тоненьку плівку. Заллємо підсоленою водою і витримаємо близько години. Проваримо у воді, додавши лавра, перцю горошком або запашного, трохи солі, близько 7-10 хвилин. У кінці варіння додамо 20гр. Проварені мізки акуратно дістаємо шумівкою і даємо їм остигнути.Умочив шматочки в яйці із спеціями, а потім в крупі, обсмажимо до золотистого кольору.

Каррі з баранячих мізків з йогуртом.

Інгридієнти: Баранячі мізки1 кг, червоний каррі порошок10гр,рослинне масло50 мл, перець чили2 штуки, червона цибуля 100гр, часник 4 зубчика імбирь50 гр, йогурт500 мл, кінза50 гр, лимон2 штуки .

Технологія приготування: Відварити мізки, після чого очистити їх від плівок, нарізати акуратними кубиками невеликого розміру. У глибокому сотейнику розігріти рослинну олію і обсмажити на ній порошок каррі до сильного пряного запаху. Додати в сотейник дрібно  нарізану цибулю, смажити до м'якості, потім дрібно нарізаний часник і імбир, смажити, помішуючи, ще дві хвилини. Далі треба додати нарізаний чілі, йогурт і щіпку солі. Смажити п'ять хвилин, помішуючи, після чого пересипати в сотейник нарізані кубиками мізки, вижати сік двох лимонів, висипати нарізану кінзу і, не перемішуючи, смажити ще  1-2 хв. Подавати з відварним рисом.

Суфле з цвітною капустою

 Це смачна і ніжна страва напевно буде оцінена найвимогливішими гурманами. Тому її можна сміливо подавати не лише до сімейного обіду, але і святковій вечері. Вона є вдалою комбінацією овочів, субпродуктів і декількох допоміжних компонентів, доповнюючих один одного.

 Щоб відтворити цей рецепт яловичих мізків, вам знадобиться: - 150 гр цвітної капусти, 70 гр яловичих мізків, куряче яйце – 40гр, 20 гр вершкового масла, 50мл молока,10 грам манної крупи, 3гр панірувальних сухарів.

Технологія приготування: Починати втілення цього рецепту яловичих мізків треба з обробки капусти. Її миють, розбирають на суцвіття, тушкують в молоці з половиною наявної олії і пропускають через м'ясорубку. Масу, що вийшла, з’єднують з манною крупою і проварюють на повільному вогні. Потім в неї вводять жовтки і термічно оброблені подрібнені мізки. Усе це змішують зі збитими білками, викладають у форму,змащену олією, що залишилася, і обсипану паніровкою, і запікають в духовці.

Ризотто-милански

Інгридієнти: 400 г крупнозернистого рису; 1 л курячого бульйону; 50 г мізків яловичих; 100гр цибулі ; 100 г сиру "Пармезан"; масло вершкове 30 гр; 200 мл вина сухого білого; сіль; шафран.

Технологія приготування: Шафран розводимо у малій кількості бульйону. У жаровні розтоплюємо олію і викладаємо подрібнену цибулю  і підготовлені яловичі мізки. Смажимо на середньому рівні конфорки близько десяти хвилин. Одночасно обсмажуємо рис в олії вершковому на сковороді хвилин п'ять. Викладаємо рис в жаровню до мізків і лука, вливаємо вино і  тушкуємо, поки воно повністю не випарується, потім вливаємо бульйон поступово маленькими порціями і тушкуємо до готовності рису. Додаємо шафран з бульйоном, 30гр масла вершкового і сир, який треба заздалегідь крупно натерти, солимо ризотто. Все розмішуємо, знімаємо з вогню і настоюємо під закритою кришкою п'ятнадцять хвилин.

Яловичі мізки з каперсами

 Інгредієнти: - цибуля і морква - по 20 гр; яловичі мізки – 200гр; олія рослинна - 50 гр; зелень петрушки - 20 г; каперси - 50 гр; борошно - 10 гр; - оцет - 20 гр; - перець і сіль за смаком

 Технологія приготування: Відварені яловичі мізки нарізати рівномірними шматками середньої величини, посипати кожен шматок сіллю з перцем і обваляти у борошні. Розігріти олію на сковороді і викласти на неї шматочки субпродукта. Обсмажити до рум'яної кірочки.

 Для соусу: розігріти олію до темного кольору і додати петрушку. Злегка обсмажити і полити оцтом. Викласти каперси і декілька хвилин кип'ятити. Ароматний соус готов, можна поливати субпродукт.

Мозок « Фрай»

Ідеальними виходять яловичі мізки, рецепт приготування яких поєднує три види термообробки. Приклад тому, пакистанське блюдо "мозок  фрай", де продукт відварюють в куркумі, потім, обсмажують з цибулею і томатами і тушкують в йогурті з гострим перцем. В результаті, мізки придбають танучу, вершкову текстуру і пряний смак.

 Інгредієнти: Мозок - 1 шт.; - вода - 2 л; - куркума - 2 ч. ложки; - томати - 4 шт.; - лук - 2 шт.; - порошок чілі - 1 ч. ложка; - імбирно-часникова паста - 1 ч. ложка; - коріандр і кмин - по 1 ч. ложці; - йогурт - ½ склянки; - сіль - 1 ½ ч. ложки; - зелений перець чілі - 3 шт.; - олія - 150 мл

 Технологія приготування: Перед тим, як приготувати смажені мізки, охолоджуйте субпродукт 30 хв. Промийте, видаліть плівку . Проваріть у воді з куркумою 10 хв. Наріжтепорційно. Обсмажте в олії  цибулю, усі спеції і томати. Додайте мозок і смажте під кришкою 10 хв. Влийте йогурт і томіть ще 5 хв. Перемішайте із зеленим чили і настоюйте 10 хв.

ЯЛОВИЧІ МІЗКИ СМАЖЕНІ ПО-ІТАЛІЙСЬКИ

 Дуже просто, дуже легко, дуже смачно. Яловичі мізки смажені по-італійськи завдяки тривалому маринуванню виходять незвичайно соковитими, смачними, ароматними. Навіть якщо ви ніколи не готували мізки, ви впораєтеся з цим рецептом!

Інгридієнти на 3 порції: Мізки 500гр, лимонна цедра 5гр, винний оцет білий 20гр, зелень, мелений коріандр 5гр, паприка 1 гр, сіль 5гр, перець чорний мелений за смаком, рослинна олія 25гр, яйце 40гр шт., панірувальні сухарі 80гр.

Технологія приготування: Спершу підготуйте усі необхідні інгредієнти для приготування. Зелень сполосніть і обсушіть. Лимон ретельно вимийте м'якою щіткою під гарячою водою. Яловичі мізки почистите від плівки і покладіть в миску, залийте холодною водою, влийте білий винний оцет і залиште на 30 хвилин. За цей час з них вийде кров, і вони трохи ущільняться. У іншу миску налийте рослинну олію і додайте подрібнений часник.Додайте в олію мелений коріандр, паприку, сіль і мелений чорний перець. Для цього рецепту підійде не лише чорний перець, але можна узяти білий або зелений. Якщо не любите коріандр або паприку, від них можна відмовитися зовсім. Так само можна додати чебрець або розмарин. Всипте в миску суху зелень:збір з кропу, петрушки і селери, так само можна додати чебрець, м'яту або розмарин. З лимона натріть цедру і додайте в миску з олією зеленню і спеціями. Головне зчистити тільки жовту частину, оскільки біла частина дасть неприємну гіркуватість. Все гарненько перемішайте. Мозок вийміть з води, обсушіть паперовим рушником і поріжте шматочками, приблизно з волоський горіх. Складіть шматочки мозку в миску з маринадом.

Все акуратно перемішайте, покрійте і приберіть в холод на 24 години. У миску розбийте яйце, яке заздалегідь вимийте, і перемішайте вилкою. Мізки перекладете з маринаду в яйце і акуратно перемішайте, потім  в панірувальні сухарі і повністю в них обваляйте. Сухарі беріть мілкого помолу, тоді кірочка вийде хрусткою і не грубою. У сковороду влийте рослинну олію і розігрійте на середньому вогні, готовність олії легко перевірити, опустивши її суху спагеті, якщо на її поверхні утворюються бульбашки, олія готова. Опустіть в неї підготовлені шматочки мозку і обсмажте з двох сторін впродовж 2-3 хвилин на середньому вогні. Перекладіть готовий мозок на паперові серветки, щоб прибрати зайву олію.

Яловичі мізки із спаржею

Інгридієнти на  3порції:  Спаржа 200гр, яловичі мізки 240гр, ікра щуки 100гр,біле сухе вино 60 мл, кріп 6гр,Лук-порей 40гр, Вершки 100 мл, сіль 5 г, чорнило каракатиці за смаком.

Технологія приготування:Мізки промити від крові, замочити в холодній воді на годину. За годину поміняти воду, повторити процедуру ще три рази. Дістати мізки з води і опустити в окріп на 20 секунд. Дістати, остудити, зачистити від плівки. Підготовлені мізки відварити в підсоленій воді з додаванням лаврового листа, часнику і чорного перцю горошком 10 хвилин. Дістати готові мізки з бульйону, обсушити, нарізати на порції. Спаржу очистити, швидко обсмажити на вершковому маслі. Лук- порей обсмажити на вершковому маслі до золотистого кольору, додати біле вино, випарувати наполовину, додати вершки, сіль, варити до загусання. Мізки обсмажити з двох сторін, посолити. Соус нагріти, зняти з вогню, додати ікру і чорнило каракатиці, щоб забарвити його в чорний колір, перемішати. На круглу тарілку викласти спаржу,зверхумізки, полити соусом, прикрасити кропом.

 

МІЗКИ ПІД ГРАНАТОВИМ СОУСОМ

Інгридієнти: Оливкова олія 20гр, перець чилі, маленький 1 шт, лайм 1 шт, гранат 1 шт, соєвий соус за смаком, бекон  20 гр, Спаржа 300гр, мука для паніровки50гр, чебрець за смаком, імбир тертий за смаком, часник 2 зубчика, розмарин, листочки 5 шт, вершкове масло30гр, телячі мізки 300 гр, мелений перець за смаком, сіль за смаком

Приготування мізків: Очищаємо мізки, закладаємо їх в киплячу воду. Як тільки вода знову закипить, виймаємо мізки. На сковороді розтоплюємо вершкове масло і прогріваємо в нім 1-2 хвилини чебрець, 3 листочки розмарину, щіпку імбиру і зубчик часнику. Змішуємо борошно з сіллю і перцем, злегка обвалюємо мізки у борошні і обсмажуємо на ароматній олії 5-6 хвилин.

Приготування спаржі :Спаржу відварюємо в киплячій воді 2-3 хвилини, викладаємо у форму, на спаржу кладемо нарізаний часник, розмарин(пару листочків), щіпку тертого імбиру, збризкуємо соєвим соусом, накриваємо беконом і запікаємо в духовці 170 С 8-10 хвилин.

Приготування соусу: Видавлюємо сік з граната і лайму, додаємо чилі і доводимо до кипіння. Вливаємо соєвий соус і оливкову олію. Перемішуємо.

https://www.youtube.com/watch?v=Ok9a0nphv_E

 

https://www.youtube.com/watch?v=JrTE90v33wk

https://www.youtube.com/watch?v=aDa47BzipIU Клопотенко

ttps://www.youtube.com/watch?v=X72ULcXRtlI

 

ttps://www.youtube.com/watch?v=NDqYuCbefvE гарбуз запечений з курагою та ізюмом

docx
Додано
2 грудня 2021
Переглядів
898
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку