Додатковий матеріал уроку виробничого навчання з теми: "Приготування страв з тушкованих овочів"

Про матеріал
Додатковий матеріал для закріплення здобувачами освіти теоретичних знань здобутих на уроках виробничого навчання
Перегляд файлу

Тема: Приготування страв з тушкованих овочів

 

Тушкують кожен вид овочів окремо або разом – суміш овочів, а також деякі фаршировані овочі. Для тушкування овочі нарізають соломкою, кубиками, часточками, обсмажують до напівготовності або припускають, а потім тушкують у невеликій кількості бульйону з додаванням томатного пюре, пасерованих овочів, спецій або соусу.

Для поліпшення смаку і зовнішнього вигляду страви під час тушкування свіжої капусти і буряків додають оцет. Овочі тушкують у посуді з закритою кришкою за слабкого кипіння.

Перед подаванням тушковані страви можна посипати подрібненою зеленню петрушки або кропу (2–3 г на порцію).

 

 

 

Капуста тушкована

Описание: Похожее изображение

 

 

Якщо тушковану капусту готують зі шпиком або копченою грудинкою, їх необхідно попередньо обсмажити і покласти в капусту на початку тушкування, а жир, який витопився, використати для пасерування овочів.

Тушковану капусту можна використовувати як самостійну страву, гарнір, а також включати до складу інших страв (солянка, бігус).

Під час подавання посипають зеленню.

 

 

 

 

 

 

 

 

Капуста тушкована з грибами

 

Описание: Картинки по запросу Капуста тушкована

 

Капусту тушкують до напівготовності. Свіжі гриби, нарізані часточками, смажать до готовності. Сушені гриби замочують, варять, нарізають соломкою і обсмажують з цибулею. До тушкованої капусти додають підготовлені гриби і тушкують до готовності. Подають як самостійну страву.

 

 

 

 

 

Картопля тушкована

 

Описание: bf93624acc664d4b9d11c004e3d8f38b

Сиру обчищену картоплю нарізають часточками або великими кубиками, обсмажують, моркву – часточками або середніми кубиками, цибулю – напівкільцями і пасерують. Овочі з’єднують, додають пасероване томатне пюре, заливають бульйоном і тушкують до готовності.

Наприкінці тушкування додають спеції. Подають як самостійну страву і гарнір.

 

 

 

 

 

 

 

 

Картопля тушкована з грибами

 

http://192.162.132.48:5000/MyWeb/manual/xarchovi_texnologii/texnologiia_kylinarnoi_prodykcii_%D0%86I_g/2.3/2.3.files/image091.png

Сиру обчищену картоплю нарізають часточками або кубиками і обсмажують. Оброблені свіжі білі гриби нарізають часточками і підсмажують, сушені гриби варять, а потім підсмажують. Цибулю ріпчасту нарізають півкільцями або часточками і пасерують. Картоплю з’єднують зі смаженими грибами, пасерованою цибулею, заливають соусом червоним або томатним, кладуть спеції і тушкують до готовності. Подають у баранчику або тарілках, посипають подрібненою зеленню.

 

 

 

 

 Рагу з овочів

 

Описание: Картинки по запросу Рагу з овочів

Картоплю, моркву, петрушку (корінь), цибулю ріпчасту нарізають часточками або кубиками. Картоплю обсмажують, а інші овочі пасерують. Білоголову капусту нарізають шашками і припускають, цвітну – розбирають на окремі суцвіття і варять.

Підготовлені картоплю і овочі кладуть у посуд, заливають соусом червоним, томатним або сметанним і тушкують 10–15 хв.

Після цього додають сирі або обсмажені кабачки чи гарбуз, нарізані кубиками, і продовжують тушкувати 15-20 хв. За 5–10 хв до закінчення тушкування додають сіль, перець горошком, лавровий лист, доводять до готовності, заправляють тертим часником.

За відсутності того чи іншого виду овочів, які вказані в рецептурі, страву можна приготувати з інших овочів, які є, відповідно збільшивши їх закладку.

Подають у баранчику, поливають маслом, посипають зеленню.

 

 

 

 

 

Баклажани тушковані з картоплею

 

Описание: Картинки по запросу Баклажани тушковані з картоплею

Баклажани, картоплю і томати нарізають часточками. Баклажани солять і витримують 30 хв, щоб не були гіркими, і промивають. Обкачують у борошні та смажать разом з картоплею. Обсмажені овочі заливають бульйоном, тушкують до напівготов­ності, додають томати, сметану і тушкують 10–15 хв. Перед подаванням посипають зеленню.

 

 

 

 


 

 

 

Перець фарширований

 

Описание: Похожее изображение

Підготовлений для фарширування перець заповнюють начинкою, кладуть у сотейник в один ряд, додають води і припускають до готовності, потім заливають томатним соусом і тушкують 10–15 хв.

Приготування начинки: нашатковану капусту перетирають з сіллю, прогрівають з оцтом, потім додають пасеровані з томатним пюре цибулю і моркву, все разом тушкують. Заправляють цукром та пасерованим борошном.

Можна використати інші овочеві начинки.

 

Голубці з рисом і грибами

 

Описание: pisni_golubci

На підготовлені листки капусти кладуть начинку, загортають, кладуть у сотейник, заливають сметанним соусом і тушкують до готовності.

Приготування начинки: підготовлені свіжі або варені сушені гриби дрібно нарізають і обсмажують з цибулею. Рис або перлову крупу варять до напівготовності, додають гриби з цибулею, сіль, перець, зелень і перемішують. Можна використати інші овочеві начинки.

Відпускають з соусом по 2 шт. на порцію.

 

Вимоги до якості страв і гарнірів з тушкованих овочів

 

Смак тушкованої капусти - кисло-солодкий, з ароматом спецій і томату, без запаху пареної капусти і сирого борошна.            Колір – від світло до темно-коричневого, для тушкованих буряків – темно-вишневий.

 Консистенція – соковита.

Зберігають тушковані овочі гарячими не більш ніж 2 год.

 

 

docx
Додано
2 грудня 2021
Переглядів
3638
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку