Доджбол - динамична гра

Про матеріал
ДОДЖБОЛ - це надзвичайно динамічна та цікава гра для тих, кому подобається активний відпочинок. Ви, напевно, пам'ятаєте гру «Вибивний» з дитинства, коли хлопці та дівчата ділилися на дві команди, і одним потрібно було влучно кинути м'яч у суперника, а іншим спритно ухилитися, щоб не покинути майданчик. Це була улюблена гра дитинства. Роки минули, і приходить аналог свого застарілого попередника – гра " Доджбол." Принципи гри ті ж самі, але з новим регламентом. Тепер гра має правила, міжнародну класифікацію, історію виникнення і розвитку, зацікавленність не тільки дітей, а й дорослих. До Вашої уваги презентація гри, яку у нас введено як модуль на уроках фізичної культури.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Бачили цікаву гру? Нам вона дуже сподобалася і ми спробуємо про неї вам розповісти. Це Доджбол! Гра дуже енергійна, сприяє розвитку фізичних якостей: швидкості, спритності , гнучкості, швидкісно-силових якостей. Dodgeball — весела, швидка гра, популярна серед дітей та дорослих! Вам просто потрібні гравці, м’ячі і майданчик для гри. Починаємо!Влучність. Винахідливість. Емоційність. Уважність

Номер слайду 2

Ви напевно пам'ятаєте гру «Вибивний» з дитинства, коли хлопці та дівчата ділилися на дві команди, і одним потрібно було влучно кинути м'яч у суперника, а іншим спритно ухилитися, щоб не покинути майданчик. Тепер це у минулому. Роки минули, і приходить аналог свого застарілого попередника – Доджбол.  Доджбол (англ. dodge - ухилитися, ball - м'яч) мало чим відрізняється від вибивного. Принципи гри ті ж, але з новим регламентом: 

Номер слайду 3

На центральній лінії розміщуються шість м’ячів Діти кожної команди становляться на лицевій лінії напроти м’ячів. Для кожного гравця команди свій м’яч напроти якого він становиться. Гравці, що відповідають за м’ячі, які викотились з межі ігрового поля – розміщаються за межами майданчика Ці гравці приймають активну участь у грі. Вони повинні швидко відреагувати на м’ячі, які викочуються за межі ігрового поля та повернути їх своєї команді, для продовження гри. Вони також втомлюються та енергійно працюють.

Номер слайду 4

Ігровий майданчик для гри у Доджбол. Лінія першого кидка. Центральна лінія, за яку не можна заходити гравцям. Ліцева лінія майданчика. Місце знаходження гравців, які подають м’ячи. Гра проводиться на волейбольному майданчику9 м18 м. Місце знаходження гравців, які подають м’ячи. Запасні, Вибиті гравціЗапасні, Вибиті гравці

Номер слайду 5

У класичний Доджбол на полі знаходяться 6 гравців, 2 гравця заміни та 2 - 3 гравця, які подають м’ячи, що вийшли за межи ігрового майданчика. Гра проходить на майданчику 18х9 м. М’яч 17,8 см, вага -140 г. Використовуються м'ячі гумові, різнокольорові. У складі команди одночасно можуть гуляти хлопці і дівчатка.

Номер слайду 6

З свистком судді гра починається і діти обох команд біжать до свого м’яча.

Номер слайду 7

От тут є одне головне правило. Забирати м’яч можна тільки боком. А хто підбігає і бере м’яча, нахиляючись вперед, той рахується вибитим і уходить з ігрового майданчика. Бо таке положення тулуба при заволодінні м’ячом дуже небезпечно. Хто раніше встигне взяти м’яча, той повинен забігти за зональну лінію. У Доджболі це лінія першого кидка, і тоді розпочинати вибивати м’ячом суперника.

Номер слайду 8

Потім гравці вибиваючи - можуть підходити і до центральної лінії, але заходить за центральну лінію неможна, це є порушення. Мета кожного гравця - влучити м’ячем у гравців протилежної команди, уникаючи при цьому кинутих звідти м’ячів. Гравець, в якого влучили м’ячем, залишає гру. Метою гри є усунення всіх гравців команди суперника

Номер слайду 9

Гравець може бути вибитим одним прямим ударом. Якщо м’яч відлетівши від вибитого гравця потрапив у другого гравця його же команди, то такий м’яч «не живий». Видаляється гравець в якого влучив суперник прямим ударом, а другий остається на майданчику. Якщо кинутий суперником м’яч вибив гравця команди суперника і від нього був спійманий другим гравцем. То такий м’яч «не живий» . З майданчика уходить той, кого вибили. А той, хто потім спіймав м’яча – остається. Якщо гравець відбив м’яча, що летить в нього своїм м’ячем і м’яч потрапив у іншого гравця його же команди, то такий м’яч є «не живий». Гравці продовжують гру в тому ж складі. За неспортивну поведінку гравець і його команда отримують попередження

Номер слайду 10

Націлений суперником у вас м’яч може бути відбитий м’ячем який ви тримаєте у руках. Якщо кинутий м’яч потрапив у стіну чи у стелю, тобто не на ігровий майданчик, то команда того, хто кинув того м’яча отримує попередження. М’яч можна кидати тільки рукою, бити ногою заборонено, це є порушення і команда отримує попередження

Номер слайду 11

Спробуйте ухилятись від м'ячів, які кидає у вас інша команда. Переміщайтеся майданчиком і не повертайтеся спиною до команди суперника, щоб не отримати удар. Ви можете переміститися в будь-яку частину майданчика, щоб уникнути удару. М’яч , який відскочив від підлоги вважається «не живим» і не може вибити гравця. Такий м’яч можна підбирати та продовжувати гру Якщо м'яч потрапляє у вас, значить ви вибуваєте з гри і повинні залишити майданчик. Якщо хтось із протиборчої команди ловить кинутий в нього м’яч, його вибитий раніше товариш по команді повертається на поле, а той гравець, який кинув того м’яча, видаляється.

Номер слайду 12

Гравці, які знаходяться на ігровому полі не мають права виходити за м’ячем за його межи, бо будуть вважатися вибитими. М’ячі, які викотилися за межи майданчика повертаються на ігрове поле гравцями цієї ж команди, які знаходяться за межами поля і відповідають за повернення м’ячів. Ці гравці також не мають права заходити на ігрове поле, тільки повернути м’яча, не заходячи за межи. Гравець, який повністю виходить за межі ігрового поля, намагаючись захиститися від м’яча, також карається вилученням.

Номер слайду 13

Залежно від правил, удар м’ячем по голові - заборонений, а гравець отримує попередження. За що команда отримує попередження: За неспортивну поведінку. За влучення м’ячем у голову. За кинутий м’яч за межи майданчика. За удар ногою. Якщо команда отримала 3 попередження, вона дискваліфікується.  

Номер слайду 14

Матч закінчується після того:як усі гравці однієї команди вибувають;закінчується час гри (2-5 хвилин) та підраховують гравців, які зосталися на майданчику .

Номер слайду 15

Зімітуйте кидок у ноги. Коли гравець підстрибне, він трохи затримається в повітрі, і в такому положенні він особливо не зможе маневрувати. Де кілька разів можна імітувати кидок на того гравця, на якого дивишся , а кинути м’яча у зовсім другого. У такому положенні м’яча у руці його можна сховати і суперник не буде бачити вашого наміру кидка. Це є обмані рухі. Сховати м’яча можна повернувшись до суперника боком. Корисні поради

Номер слайду 16

Уважно стежте за найближчими суперниками, але не потрапляйте в їхнє поле зору. Коли вони кидають м'яч у гравця вашої команди, зробіть кидок у свою чергу, коли вони не помічають де ви знаходитесь. Якщо ви знаєте, що хтось хоче вас вибити, намагайтеся самі вибити цього гравця. Після того, як ви зробили кілька кидків у ноги, зупиніться! Суперник чекатиме такого кидка і намагатиметься вловити м'яч. Спробуйте націлитись на груди або зімітувати кидок.

Номер слайду 17

Ніколи не стійте нерухомо. Якщо ви стоїте і не рухаєтеся, постійно балансуйте на подушечках стоп і будьте готові ухилитися, якщо буде потрібно. Тренуйтеся ловити дуже швидкі м'ячі. Також вчитеся ловити м'ячі, які кидають вам під ноги. Це найпоширеніші кидки.

Номер слайду 18

Намагайтеся кидати м'яч низько, щоб у вашого суперника було менше шансів упіймати м'яч. Тренуйтеся стрибати, щоб ухилятися від м'ячів, кинутих низько (якщо ви невисокого зросту), а також нагинатися до землі і різко вставати, щоб у вас не потрапив м'яч, кинутий високо (якщо ви високий). Буде корисно, якщо ви зможете швидко прийняти упор лежачи і швидко встати.

Номер слайду 19

Якщо ви збираєтеся кидати м'яч на середньому рівні, робіть це з усією силою, щоб гравцеві було важче його зловити та утримати.

Номер слайду 20

М’ЯЧ для ДОДЖБОЛУМ'яч для гри в Доджбол має гумову поверхню, не ковзає. М’яч зазвичай підбирають невеликий (щоб кидати однією рукою) і м'який (щоб один одного не травмувати), перевагу віддають яскравим кольорам, щоб було легше стежити за перебігом гри.

Номер слайду 21

Доджбол настільки захоплююча і видовищна гра, що була навіть знята однойменна комедія (дата виходу – 2001 рік), у якій перемога у грі приносила також лідерство у територіальній війні. Але позитивні емоції від цієї цікавої кінострічки не зрівнятимуться з тими відчуттями, якими заряджаються гравці під час справжніх баталій на ігровому полі в кампанії друзів.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Яковенко Наталя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Калашникова Гельнур
    Дякую Олена, дуже змістовно та цікаво!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Геймур Наталія Онисимівна
    Дякую! Просто знахідка!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Опекаловська Людмила Юріївна
    Динамічна не тільки гра ДОДЖБОЛ, а і вийшла дуже динамічна презентація... Змістовна та легка у сприйнятті інформації.. Дякую...
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
23 січня 2023
Переглядів
37927
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку