ДОГЛЯД ЗА ВИРОБАМИ З АПЛІКАЦІЄЮ ВОЛОГО – ТЕПЛОВА ОБРОБКА ВИРОБІВ ТА ПРАСУВАННЯ ТКАНИНИ

Про матеріал
У презентаціях вміщено матеріали, які учні зможуть використати для виготовлення власних аплікацій на уроках трудового навчання та в години дозвілля. Вважаємо, що цей посібник буде не менш корисливими і для вчителів, які працюють з обдарованими дітьми.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Догляд за виробами з аплікацією. Волого – теплова обробка виробів. Та прасування тканини. Підготувала. Партика Н. С.вчитель трудового навчання

Номер слайду 2

Остаточна обробка виробів з аплікацією. Закінчивши нашивати аплікацію на основу та оздобивши виріб, виконують остаточну обробку виробу: перевіряють якість виконаних робіт; перевіряють, чи оброблено всі зрізи деталей аплікації; обрізають зайві нитки; виконують волого-теплову обробку виробу. Прання виробів з аплікацією. Щоб виготовлені вироби мали гарний вигляд і довго слугували, за ними необхідний відповідний догляд. Деякі вироби потрібно прати безпосередньо після завершення виконання аплікації. Вироби з аплікацією, що виконані вручну, краще прати руками. Випрані вироби слід прополоскати в теплій воді, віджати воду, витріпати і вивісити для просушування. 

Номер слайду 3

Видаляти пил з виробів можна за допомогою: спеціального віничка. Вироби з аплікацією зі шкіри чистять за допомогою вологої ганчірки.

Номер слайду 4

З панно та картин у рамці без скла періодично знімають бруд пилососом. Спеціальними щіточками зручно чистити картини з аплікацією зі шкіри, тканини та природних матеріалів

Номер слайду 5

Картини з аплікацією з тканини слід розвішувати в тих місцях, де немає прямого попадання сонячних променів, аби уникнути руйнування структури волокон тканини та вигоряння кольору аплікації. Вироби, які не потребують прання (картини, панно), після завершення роботи пропрасовують, не торкаючись підошвою праски виробу в тих місцях, де є об’ємна аплікація. Пропрасувати — видалити замини, складки на деталі чи виробі.

Номер слайду 6

Волого-теплова обробка виробів та прасування тканини. Технологія виготовлення аплікації передбачає використання електричної праски. Праска — металевий нагрівальний прилад для прасування одягу та виконання волого-теплової обробки виробів під час шиття. Праски бувають наплитні й електричні Наплитні праски нагрівають на плиті (газовій, індуктивній, електричній), електричні — за допомогою електричного струму.

Номер слайду 7

Під час використання праски важливо правильно обрати режим прасування – температуру, інтенсивність зволоження та тривалість впливу. Ці параметри залежать насамперед від властивостей матеріалу, а також від виконуваної операції. Для регулювання температури підошви праски на диск терморегулятора нанесені поділки – підказки у вигляді крапок (одна, дві, три). Одна крапка і напис "nylon" і "silk" означає, що в цьому режимі дозволяється прасувати шовк, нейлон, шифон й інші легкі тканини. Дві крапки і напис "wool" означає, що в такому режимі прасують вовну і напіввовну. Три крапки і напис "cotton" і "linen" указують на можливість прасування в обраному режимі бавовни, льону та інших тканин, які складно прасуються і вимагають високих температур.

Номер слайду 8

Сучасна промисловість пропонує спеціальні насадки на підошви праски для захисту тканин від підгоряння, появи плям, блиску поверхні.

Номер слайду 9

Прийоми роботи праскою

Номер слайду 10

Правила безпечної роботи праскою1. Перед увімкненням праски до електромережі перевірити шнур і вилку праски.2. У приміщенні з бетонною підлогою під час прасування стояти на гумовому килимку.3. Вмикати й вимикати праску з електромережі тільки сухими руками, повільно беручись за вилку та не смикаючи за шнур.4. Наливати воду в резервуар лише при вимкненій прасці за допомогою спеціального стаканчика.5. Не залишати праску на тканині під час прасування.6. Ставити праску на спеціальну підставку.7. Не торкатися руками нагрітої підошви праски.8. Стежити, щоб позначка терморегулятора праски була на тому режимі, який відповідає температурі нагрівання для відповідної тканини.9. За необхідності зволожувати тканину тільки пульверизатором.10. Не підставляти руки під пару, що виходить з підошви праски.11. Стежити, щоб підошва праски не торкалася шнура.12. Не залишати без нагляду увімкнену праску.13. Після закінчення прасування вимкнути праску.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Цецхладзе Марина Борисівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
20 березня 2020
Переглядів
1253
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку