ДОІСТОРИЧНА ТА ІСТОРИЧНА СПАДЩИНА НАРОДІВ СВІТУ У ДИТЯЧОМУ ЧИТАННІ

Про матеріал
ДОІСТОРИЧНА ТА ІСТОРИЧНА СПАДЩИНА НАРОДІВ СВІТУ У ДИТЯЧОМУ ЧИТАННІ. Міфологія як світоглядне явище Специфіка праслов’янської міфології
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ДОІСТОРИЧНА ТА ІСТОРИЧНА СПАДЩИНА НАРОДІВ СВІТУ УДИТЯЧОМУ ЧИТАННІ

Номер слайду 2

Міфологія як світоглядне явище. Міфологія - це універсальний спосіб мислення, характерний для первісного суспільства і заснований не на логіці, а на фантазії. Міф являє собою ототожнення реального та ідеального. Міф – це розповідь про сакральні, священні події, яка відбулися у віддалені часи. Персонажі міфу – надприродні істоти, вони загальновідомі, існують і діють у легендарні часи. Міфічна епоха – епоха першопредметів і першоподій: перший вогонь, перший спис, перший сміх, перший вчинок тощо. Тому зазвичай міф об’єднує в собі два аспекти:– розповідь про минуле (діахронічний аспект);– засіб пояснення сучасного, а іноді і майбутнього (синхронічний аспект).

Номер слайду 3

Класифікація міфів. Героїчні — найдревніші міфи. Космогонічні — про створення світу, елементів Всесвіту та виникнення життя. Одним знайархаїчніших міфів цієї групи є «Міф про перший вік творіння»Антропогонічні та антропологічні — про створення людини та її життя. Тотемічні — про тотемних предків різних, племен. Анімістичні — про духів, що наповнюють світовий простір. Сюди відносяться численніоповіді про водяників, лісовиків, домовиків, перелесників, русалок і таке інше. Календарні — про річні цикли природи та обряди, пов’язані зі зміною пір року тагосподарською діяльністю. Культовобіографічі, історичні — про події, випробування та вчинки окремихперсонажів (богів, героїв) — об’єктів культів. Есхатологічні — про кінець світу та потойбіччя.

Номер слайду 4

Специфіка праслов’янської міфологіїМ. Костомаров виділяв три джерела витоків міфологічного мислення пранародів: 1) перенесення язичницьких ознак на природу, що оточувала людину; 2) уявлення про загробне життя і вшанування покійників; 3) вбачання таємничої сили у речах чи явищах та волхвування.

Номер слайду 5

Святе Письмо, Священне Писання або Бібліякниги релігійного (історично-повчального) змісту. Вважаються богонатхненними (Бог через писарів дав), на які опирається юдейське та християнське віровчення. Сама книга, яку називають «Біблія», складається із двох основних частин — це Старий Заповіт і Новий Заповіт. В основі назви «Заповіт» (від івр. — угода, договір, союз, заповіт) лежить ідея угоди Бога з усім людством: у Старому Заповіті розповідається про союз Бога із народом; у Новому Заповіті — про союз Бога з людством через Ісуса Христа.

Номер слайду 6

Старий Заповіт. Старий Заповіт або Старий Завіт— перша частина Біблії, що заобсягом становить близько трьох четвертих усієї Біблії. Новий Заповіт. Новий Заповіт — друга частина Біблії, що містить у собі 27 книг. У Новому Заповіті розповідається про прихід на землю Месії (Христа) від Бога,Сина Божого, щоби він помер за людей і таким чином відкупив їх від успадкованого ними відпершого чоловіка Адама, та його дружини, Єви гріха (про що розповідається і у Старому. Заповіті).Євангеліє або Благовість, Благовіщення —1) Ранньохристиянські твори, що оповідають про земне життя засновникахристиянства Ісуса Христа. Частина Біблії.2) Переносно — книги, в яких укладено основні принципи, правила чогось.Євангеліє у християнстві — головна частина Нового Заповіту, який, в свою чергу, єчастиною Біблії. Євангеліє містить розповіді про Ісуса Христа, його життя, вчення, смерть івоскресіння. Відомі Євангелія: Остромирове євангеліє, Пересопницьке євангеліє, Євангеліє Юди,Євангеліє від Томи, Євангеліє правди

Номер слайду 7

Переклади Біблії та поширення їх. Книжки Старого Заповіту були перекладені вперше на грецьку мову за єгипетського. Птоломея Філадельфа. Новий. Заповіт був написаний давньогрецькою мовою. У IV столітті все Писання булоперекладено на латинську (382–405) Святим Єронімом. До України Святе Письмо прийшло у X столітті у так зв. церковно-слов’янській мові, але то не була вся Біблія, а тільки Новий Заповіт, а з нього Євангелія, та окремі твори Старого Заповіту. Першою друкованою книгою зі Святого Письма був у нас Апостол, видання Івана. Федорова (Львів, 1574 р.), а першим виданням всього Святого Письма була Острозька. Біблія 1581 року. У XVII ст. процес ународовлення текстів Святого Письма до деякої міри бувзагальмований в Україні внаслідок панування в тодішній школі латинської схоластики. І незважаючи на те, в катехізисі митрополита Петра Могили тексти Святого Письманаводяться українською мовою. Дуже видатна праця XIX-го ст. — переклад Євангелії й. Діянь Апостольських, що його зробив Пилип Морачевський, інспектор ліцею на. Чернігівщині. Морачевський переслав свій переклад Священному Синодові російськоїЦеркви і російській Академії Наук.

Номер слайду 8

Біблійні легенди в дитячій літературі: Дитячими бібліями називаються перекази основних тем Священного Писання, зроблені спеціально для дітей. Дитячі біблії з’явилися досить пізно - у другій половині дев’ятнадцятого століття. Однією з найбільш популярних і перевидаються в Росії була і залишається книга Священна історія в простих розповідях для читання в школі і вдома складена протоієреєм А. Соколовим у Наприкінці 19 століття. Найпопулярніша дитяча біблія початку 90-х років минулого століття: була видана 30мовами загальним накладом близько восьми мільйонів екземплярів. У публікаціях ірозмовах часто згадується як «стокгольмська дитяча Біблія» (за місцем видавництва) або «блакитна дитяча Біблія» (за кольором обкладинки). У книзі 545 сторінок, кожнарозповідь займає не більше сторінки і являє собою не стільки переказ біблійних подій,скільки їх конспект: пряме цитування великих фрагментів тексту супроводжуєтьсяневеликими коментарями та поясненнями укладачів. Врешті кожного розділу наведеніпосилання на переказує і цитовані вірші і глави Біблії. До безперечних плюсів видання можна віднести хороше передмову про історію створення Біблії і розміщені в кінці географічнікарти та фотографії біблійних місць.

pptx
Додано
11 жовтня 2020
Переглядів
889
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку