Докладний усний переказ художнього тексту розповідного характеру з елементами роздуму (5 клас)

Про матеріал
Запропонована презентація допоможе формувати ключові компетентності: - уміння вчитися – самоорганізовуватися до навчальної діяльності; - емоційно-ціннісна - вчити учнів відтворювати розповідний текст з елементами роздуму, використовувати відповідні мовні засоби; формувати вміння грамотно оформляти усні висловлювання; - загальнокультурна – дотримуватися культури мовлення, удосконалювати вміння зв’язно висловлюватися в контексті змісту; - діяльнісна – розвивати увагу, пам'ять, рішучість, спритність, об'єктивність, удосконалювати навички самостійної роботи; - соціокультурна – виховувати любов до природи і повагу до традицій свого народу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Восьме квітня Дистанційне навчання. РМ №16. Докладний усний переказ художнього тексту розповідного характеру з елементами роздуму

Номер слайду 2

будемо вчитися відтворювати розповідний текст з елементами роздуму, використовуючи відповідні мовні засоби; формуватимемо вміння грамотно оформляти усні висловлювання; дотримуватися культури мовлення, удосконалювати вміння зв’язно висловлюватися в контексті змісту;розвиватимемо увагу, пам'ять, рішучість, об'єктивність; удосконалюватимемо навички самостійної роботи;виховуватимемо любов до природи і повагу до традицій свого народу. Мета уроку:

Номер слайду 3

Спасибі людям, що зростили ліс. Спасибі людям, що зростили ліс:за всі дуби, ялинки в пишнім гілліі за красу отих зелених кіс,в яких стоять гнучкі берізки білі. Коли б не ліс, не знали б ми про те,що є фіалка й пролісок на світі,як у маю конвалія цвіте – найкраща, найніжніша поміж квітів.

Номер слайду 4

Від суховіїв сохнула б земля,була б вона подібна до пустелі. А ліс накличе хмари на поля – дощі проллються весняні, веселі… Спасибі людям, що зростили ліс:за всі дуби, ялинки в пишнім гілліі за красу отих зелених кіс,в яких стоять гнучкі берізки білі. М. Познанська

Номер слайду 5

«Клоуз-тест» За змістом і будовою текст та його частини  поділяються на три типи мовлення:  розповідь, опис, роздум. У роздумі йдеться про причинно-наслідкові зв’язки між явищами, діями, ознаками. До роздуму можна поставити такі питання: чому? для чого? навіщо?

Номер слайду 6

«Клоуз-тест»Роздум буває:  розгорнутий, стягнений. Розгорнутий роздум складається з трьох частин: теза, докази, висновок.

Номер слайду 7

Що таке символ?Символ (англ. symbol) — знак, сутність у творі, яка позначає іншу сутність. Знаком можуть виступати об'єкт,  зображення, написане,  слово, що заміняє собою деяке інше поняття. Символ (знак, прикмета, ознака): 1. Умовне позначення якогось предмета, поняття або явища; розпізнавчий знак. 2. Художній образ, який умовно відбиває яку-небудь думку, ідею, почуття і т. ін.- Які види символів ви знаєте?

Номер слайду 8

ДЕРЖАВНІ СИМВОЛИ УКРАЇНИ

Номер слайду 9

Енциклопедична довідка. Рослинні символи України. Калина – символ краси, дівочої вроди. Верба – символ весни, пробудження природи.

Номер слайду 10

Енциклопедична довідка. Рослинні символи України Тополя – символ дівочої краси, вроди, стрункого стану. Дуб – символ міцності, сили, здоров’я.

Номер слайду 11

Енциклопедична довідка. Рослинні символи України. Горох – символ сліз. Волошки – символ чистоти, сором’язливості.

Номер слайду 12

Енциклопедична довідка. Рослинні символи України. Барвінок – вічнозелений символ здоров’я, життя, достатку, весілля. Мак – символ краси йошатності, але йскороминущості.

Номер слайду 13

Енциклопедична довідка. Рослинні символи України. Хміль – символ розуму, мудрості. Чорнобривці – символ синівської чоловічої сили, святості, чистоти, хлоп'ячої краси й добра.

Номер слайду 14

Енциклопедична довідка. Рослинні символи України. М’ята – символ дівочої краси. Рута – символізує розлуку з милим, самоту.

Номер слайду 15

Енциклопедична довідка. Рослинні символи України. Полин – оберіг від русалок. Часник – оберіг від злих сил має цілющі властивості.

Номер слайду 16

Енциклопедична довідка. Рослинні символи Українирослина, що ніколи не цвіте, 24 червня на коротку мить з’являється вогняна квітка. Той, кому вдається зірвати її, отримує чарівну силу, яка дає змогу знаходити заховані скарби, дізнаватися про долю людей, зцілювати хворих, розуміти мову звірів і птахів. Папороть –

Номер слайду 17

Що собою символізує дуб?

Номер слайду 18

Дуб символізує міцність, витривалість, могутність, довголіття.

Номер слайду 19

Хвилинка-цікавинка. У 2010 році Дуб Чемпіон став призером Всеукраїнського конкурсу «Національне дерево України», посівши 3 місце в номінації «Найстаріше дерево України». Дуб Чемпіон. Найстаріший дуб України, зростає в селі Стужиця. Його розміри: окружність стовбура – 9,6 м, діаметр – 3,0 м, висота – 30 метрів. У наш час дерево має певні пошкодження стовбура, потребує негайного лікування та належного догляду.

Номер слайду 20

Хвилинка-цікавинка. Дідо-дуб,За однією із них дуб виріс із жолудя, який заніс сюди величезний вепр. За іншою легендою: у минулі часи під дубом збиралися розбійники і ділили награбоване добро. За третьою легендою дуб посадив у давню давнину якийсь чоловік у честь про односельців, які загинули під час епідемії чуми. Також заслуговує особливої уваги батьком якого є Дуб Чемпіон. Його вік становить 1100-1200 років, висота – 30 м., окружність стовбура – 9,1 м. Про Дідо-дуба є декілька місцевих легенд.

Номер слайду 21

Дуби Тараса Шевченка (Будище)Хвилинка-цікавинка. Три дуби віком понад 1000 років, що ростуть у селі Будище. У путівнику «Шляхами Великого Кобзаря» зазначено, що у 1740 році Будище складалося з 70 дворів. Пан Енгельгардт, одержавши у спадщину Будище та сім сіл, у 1828 році збудував у селі маєток. У 1828—1829 роках у пана служив козачком юний Тарас Шевченко. До цього часу збереглися три дуби, які називають Шевченковими. За переказами, у дуплі одного із них Тарас ховав свої малюнки. У 2010 році Дуби Тараса Шевченка стали призерами Всеукраїнського конкурсу «Національне дерево України», посівши 2 місце в номінації «Меморіальне дерево України». Свідоцтво видано Звенигородській районній раді.

Номер слайду 22

Хвилинка-цікавинка. Дуб Максима Залізняка — 1100-літній дуб, що росте на південному схилі Кириківського яру на території урочища Холодний Яр за селищем Буда Чигиринського району Черкаської області. Дуб є патріархом українських лісів і одним із природних чудес України. Його обіймище 8 метрів 90 сантиметрів, висота — 24 метри. Стовбур шість раз вражали громовиці. Під його шатром відпочивали Богдан Хмельницький, Северин Наливайко,  Павло Павлюк,  Максим Залізняк, Андрій Журба, Семен Неживий, Тарас Шевченко та інші. У 1972 році дуб отримав статус державної пам'ятки природи місцевого значення (ботанічний релікт). Це найбільше дерево в Україні та одне з десяти найбільших дерев у Європі. У 1997–1998 роках дуб почав засихати. Аби його врятувати, в свердловини глибиною 70 метрів навколо стовбура закачали спецдобрива. Під корінь закопали кілька здохлих корів.

Номер слайду 23

Запорізький дуб Фото 1987 року. Фото 1937 року

Номер слайду 24

Хвилинка-цікавинка. Юзефінський дуб знаходиться неподалік села Глинне (Рокитнівський район), на території пам’ятки природи - урочища «Юзефінська дача» посеред місцини, що зветься Радзивилівська пуща. Свою назву місцевість отримала від роду литовських князів Радзивілів, які з 15 століття володіли цими землями у складі Великого князівства Литовського та Речі Посполитої.

Номер слайду 25

Хвилинка-цікавинка. Найкрасивіше дерево України – 900 річний дуб Ґрюневальда,ботанічна пам'ятка природи України.

Номер слайду 26

Хвилинка-цікавинка. Монастирський Дуб росте на території Мезинського національного природного парку Коропського району Чернігівської області. Загальна площа парку становить 31035,2 га. Дерево знаходиться в Коропському районі Чернігівської області в Мезинському національному парку, Холминський лісгосп, Понорницьке лісництво, в с. Рихли поблизу Рихлинського чоловічого монастиря біля печер. 

Номер слайду 27

Могутній патріарх лісів

Номер слайду 28

Могутній патріарх лісів. У багатьох українських народних піснях дуб постає як символ незламної сили, могутності та непереможного довголіття. Чому?А ось послухайте. Дуби й дійсно живуть надзвичайно довго. Серед них є справжні патріархи, дуби-довго-жителі, яким буває понад тисячу років!Ще в сиву давнину люди поклонялися дубові, вірячи в його чудодійну силу. Слов’яни вважали дуб священним деревом. Під цими велетнями вони приносили жертви богам, справляли релігійні обряди. Предки наші навіть грізного бога Перуна вирізьблювали з дубових колод.

Номер слайду 29

Знайдено незаперечні докази того, що люди ще понад п’ять тисяч років тому розтирали жолуді на борошно і випікали з нього хліб. Обожнювання дуба, очевидно, зумовлено його довговічністю, надзвичайною міцністю деревини. Так, славнозвісний Хортицький дуб прожив майже дві тисячі років, а на Рівненщині нині росте тисячотрьохсотлітній красень. Традиційно на відзнаку народження хлопчи-ка садили молоденький дубок. Шанують дуб і в наші дні. Насаджуються молоді діброви, гаї. Старі дуби охороняються законом як найцінніші пам’ятники природи. За С. Івченком

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Словникова робота Діброва. Листяний ліс на родючих ґрунтах, у якому переважає дуб, дубняк і дубник. Довголіття. Тривале життя. Дуб. Багаторічне листяне дерево з міцною деревиною та плодами – жолудями; дубець, дубок, дубище, дубчик, дубчак. Гай, гаю. невеликий, переважно листяний ліс, лісок, лісочок, байрак (у балці), гайок.

Номер слайду 33

Словникова робота Патріарх. Глава роду за родового ладу; голова. Перен. Найстарша, найбільш поважна людина в якому-небудь колективі. Священний. Той, кого глибоко шанують; дорогий; заповітний.

Номер слайду 34

План1. Дуб – символ незламності, могутності та довголіття.2. Дуби-довгожителі.3. Священне дерево слов’ян.4. Хліб із жолудів.5. Найстаріші дуби.6. Пошанування дубів.

Номер слайду 35

- Що нового ви дізналися на цьому уроці?- На сьогоднішньому уроці для мене найбільш важливим відкриттям було…- Якими думками про цей урок ви б хотіли поділитися із товаришами, батьками…«Мікрофон»

Номер слайду 36

Ратушна Наталія Миколаївна - вчитель української мови та літератури Лукашівського навчально-виховного комплексу «Дошкільний навчальний заклад - загальноосвітня школа І - ІІІ ступенів» Чорнобаївської селищної ради Черкаської областіАвтор ресурсу

Номер слайду 37

https://www.slideshare.net/ssuser491ed5/5-104265108 ДЛЯ СТВОРЕННЯ ПРЕЗЕНТАЦІЇВИКОРИСТАНО ІНТЕРНЕТ-РЕСУРС

pptx
Додав(-ла)
Ратушна Наташа
Додано
8 квітня 2022
Переглядів
1810
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку