Документ "Досвід роботи вчителя початкових класів"

Про матеріал
Матеріал містить опис педагогічного досвіду вчителя початкових класів з теми «Створення ситуації успіху в навчальній діяльності молодших школярів та дітей з ООП через впровадження інноваційних технологій та різних видів арттерапії».
Перегляд файлу

ДОСВІД

РОБОТИ ВЧИТЕЛЯ ПОЧАТКОВИХ КЛАСІВ КЗО «НВК 102 « ДМР

ПАСІЧНОЇ ІННИ ІВАНІВНИ

НА ТЕМУ: «СИТУАЦІЯ УСПІХУ В НАВЧАЛЬНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ ТА ДІТЕЙ З ООП ЧЕРЕЗ ВПРОВАДЖЕННЯ ІННОВАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ ТА РІЗНИХ ВИДІВ АРТ-ТЕРАПІЇ»

 

 

«У нас не повинно бути нещасливих учнів, душу яких гнітить думка, що вони не на що не здібні. Успіх у навчанні – єдине джерело внутрішніх сил дитини, які породжують енергію для переборення труднощів, бажання вчитися».

В.О. Сухомлинський

 

Усіма можливими засобами потрібно запалювати гаряче прагнення до знань і навчання.

«Успіх підтримує інтерес учнів до навчання»

К.Д. Ушинський

 

«Для того, щоб діти не падали духом, дати їм пережити радість успіху»

Каменський Я.А.

«Ситуація анонсування довірою»

Макаренко А.С.

«Говорити про успішність процесу навчання і виховання можна лише в тому випадку, коли хоча б один з його учасників пережив або переживає відчуття радості за успіхи».



Сухомлинський В.О.

Основною формою організації навчальної діяльності є урок. Уроки мають різні теми, мету, завдання, зміст, але « незмінними  є турбота кожного вчителя  створити сприятливі умови  для навчання , розвитку й виховання кожної дитини»., створення атмосфери психологічного комфорту. Все це збагачує емоційне життя учнів, створює піднесений настрій. Працюючи над даною темою я вивчала ідею А. С. Макаренко «завтрашньої радості», роботи В. О. Сухомлинського по створенню » Школи радості», роботи Ш. Амонашвілі, знайомилась з ППД українських вчителів- новаторів.

Результат педагогічної діяльності  педагогів, та мій багаторічний досвід (53 роки праці в школі) підвели мене до розуміння того, що необхідно упроваджувати в навчально- виховний процес такої технології, яка була б націлена на те, як викликати у дітей почуття радощів, забезпечити успіх у навчанні.

В основі педагогічної технології « Створення ситуації успіху» лежить особисто - орієнтований підхід до процесу навчання та виховання.

Тільки це дає можливість кожному учню реалізувати  свої індивідуальні можливості, розвинути пошукову активність.

Ситуація успіху – це суб’єктивно - психологічний стан задоволення  результатом фізичного або морального напруження виконавця справи, творця явища. Вона досягається тоді, як дитина сама визнає цей результат як успіх. Однак він є зовнішнім, бо оцінюється  іншими. Усвідомлення ситуації успіху учнем, розуміння її значимості виникає після подолання психологічних бар’єрів страху бути не таким як усі, труднощів не знання, невміння, тощо.

Успіх, якщо його переживає дитина неодноразово, відкриває  період визволення прихованих  можливостей особистості, перетворення та реалізацію духовних сил.

Великою стимулюючою силою є віра вчителя  у позитивні можливості дитини, її сили, успішність, втілена на вербальному рівні.

Успіх у навчанні сильний додатковий імпульс до активної роботи, сприяє   становленню гідності учня.

Головний зміст моєї роботи як вчителя полягає в тому, щоб кожний учень  був успішний, це сприяє  розвитку впевненості учня в собі, підвищенню самооцінки, розвитку почуття власної значимості.

Завдання педагога – допомогти особистості дитини зрости в успіху, дати відчуття радості від здолання труднощів, переконати що досягти успіху  можна тільки наполегливим процесом, прикладанням великих зусиль.

У центрі всієї нашої роботи повинен бути учень.

 

 

 

 

Головна мета діяльності вчителя – створити ситуацію успіху для розвитку особистості дитини, дати  можливість кожному вихованцю відчути радість  досягнення успіху, усвідомити  своїх здібностей, віри у власні сили.

Умови запровадження ідеї:

  • Позитивний настрій для навчання;
  • Відчуття себе рівним серед рівних;
  • Усвідомлення особистісної цінності;
  • Можливість вільно висловлювати свою думку і вислуховувати інших.

Успіх - це поєднання уміння, старання, пізнання, інтересу та похвали дитини.

Ситуація успіху - це поєднання умов, які забезпечують  успіх як результат цієї ситуації.

Працюючи вже не один десяток років в школі , я дійшла до висновку, що технологія» Створення ситуації успіху» є досить  ефективною і значимою серед інших сучасних педагогічних технологією які використовуються для розвитку й виховання кожної дитини.

Передусім вчитель повинен чітко знати з якою категорією учнів йому прийдеться працювати.

За рік до прийняття дітей до школи  я ознайомилась  з контингентом майбутніх першокласників. Школа в якій я працюю, це навчально - виховний комплекс, який поєднує дошкільне і шкільне відділення. Учні мого класу це в основному вихованці дошкільного відділення, декілька дітей відвідували інші дошкільні відділення, також була група домашніх дітей. Двоє учнів відвідували логопедичну групу, одна дівчинка з ЗПР. Під час занять школи майбутніх першокласників  я зрозуміла, що в 1 клас прийдуть діти з ООП.

Серед дітей були групи «Надійні» - це діти, які мають добрі здібності, працюють самостійно, сумлінно ставляться до своїх обов’язків, самостійні, упевнені в собі. Такі учні користуються авторитетом у класі та серед учителів.

«Упевнені в собі» - це здібні учні. Однак система їх роботи не настільки налагоджена .Періоди успіху , злету  змінюються  розслабленням, спадом. Ці діти  дуже емоційно реагують як на досягнення, так і на невдачі.

«Невпевнені» -взагалі успішні школярі, пізнавальні інтереси яких пов’язаний з навчанням. Тут причин може бути декілька: знищена самооцінка, нестійкий настрій, складна психологічна атмосфера в сім’ї. Найбільш хворобливо ці діти реагують на несправедливість, на необ’єктивність.

Категорія учнів» Зневірені»- це діти, які мають  непогану підготовку, здатні. Ці діти втратили радість сподівань. Тут і серія невдач, ситуація в родині, непорозуміння з однолітками.

Технологія «Створення ситуації успіху» передбачає  3 етапи

Перший-Діагностика інтелектуального фонду колективу. Його мета виявити школярів з групи невпевнених.

Другий - «Вибір інтелектуального спонсора». Мета – виявити школяра, який із задоволенням буде ділитися своїми знаннями з іншими.

Третій - «Фіксація результату і його оцінювання». Мета –створити  умови для  самовираження та самоствердження  учнів заохотити до такого виду діяльності інших.

Прогнозовані результати: створення сприятливих психолого – педагогічних умов  для саморозвитку  та самореалізації особистості школяра.

Прийоми, які допоможуть  наблизити успіх до кожної дитини:

Прийом «Невтручання» - максимальне надання самостійності у вирішенні проблеми. Давати дітям час спокою для того, щоб  вони самостійно розібрались в собі та ситуації.

Прийом «Холодний душ» - Учитель не поспішає з поліпшенням оцінок, навпаки відтягує час.

Прийом «Емоційне поглажування» - допомогає вселити в дитині віру в себе, похвалити за будь-що, навіть незначне; поглядом дати зрозуміти учневі, що серце, душа вчителя  розкриті і готові  піти на емоційний контакт.

Прийом «Анонсування» - спершу обговорити з учнем , що йому потрібно зробити. Це попередня підготовка, створення психологічної установки на можливий успіх, яка дасть впевненість у власних силах.

Прийом «Гидке каченя»- створення всіх можливих умов для розвитку дитини. Дитина повинна  повірити в свої сили, мати прагнення  удосконалюватися.

Прийом «Миша в сметані»- допомога учневі з боку вчителя і дітей. Дитина повинна почути сили встати на ноги, вселити  впевненість у власні сили. Дитина повинна відчути що вчитель і діти  бачать в ньому особистість, яка здатна здолати труднощі.

Прийом «Сходи», або « Стань у стрій-ведеться виховання поступово вгору. Етапи прийому:

  • «Психологічна атака» - переломити стан психологічної напруги;
  • «Емоційне блокування» – обмежувати розгортання образи, розчарування, втрати віри у власні сили;
  • «Вибір головного напряму»-встановити центр психологічної напруги дитини, знайти шляхи його нейтралізації;
  • «Вибір рівних можливостей «- створити для невпевнених школярів приблизно рівні з однокласниками можливості виявити себе;
  • «Неочікуване порівняння»-порівняти роботу, зроблену декілька учнями, при цьому показавши найкращі відмітні якості праці учня, задля якого проводиться цей прийом;
  • «Стабілізація» - створення умови, щоб загальна позитивна реакція класу на діяльність учня не стала одноразовою, а по можливості  часто повторювалась.
  • «Даю шанс»-раніше підготовлена педагогом ситуація , до якої дитина дістає можливість неочікувано для самого себе розкрити  власні можливості, здібності;
  • Прийом « Сповідь» розкриває перед учнями стану своєї душі, щире звертання  до найкращих дитячих  почуттів;
  • «Емоційний сплеск»- дати емоційний заряд упевненості в тяжку  для учня хвилину, нагадавши йому про його інтелектуальні можливості;
  • « Обмін ролями»-вчитель показує учням, що вони здатні зробити  набагато більше, ніж  від них очікують.
  • «Зараження»- позитивна єдність емоційного і інтелектуального фону колективу- заразити колектив інтелектуальними успіхами

Створення ситуації успіху має певний алгоритм

1. Зняття страху.

2. Анонсування успішного результату.

3. Прихований інструктаж дитини про способі   форми  здійснення діяльності.

4. Внесення мотиву.

5. Персональна винятковість.

6. Мобілізація активності або педагогічне виконання.

7. Висока оцінка деталі.

Вимоги до особистості і діяльності педагога

Для створення ситуації успіху  важлива емоційна  культура вчителя, його психологічна компетентність, вербальна « інструментовка».

Головне - створити  оптимістичну установку дитини, забути на деякий час про її недоліки, побачити тільки  перспективи її розвитку.

Основними умовами створення психологічного комфорту є:

* задоволення потреб дитини;

* створення позитивної атмосфери  для досягнення спільних цілей;

* відчуття рівного серед рівних;

* сприймання вчителя як друга, порадника.

Завдання вчителя – навчити учнів вірити в свої сили навіть тоді, коли вони самі в себе не вірять.

 

Умови створення ситуації успіху на уроці:

  • Атмосфера доброзичливості в класі впродовж всього уроку;
  • Анонсування дітей перед тим, як вони почнуть виконувати завдання;
  • Висока мотивація  пропонованих завдань:
  • Реальна допомога  в просуванні до успіху- прихована інструкція діяльності;
  • Педагогічна підтримка в процесі виконання роботи.

Кожного дня я піклуюсь про те, щоб навчально-виховний процес, який  я організовую містив в собі ситуацію успіху. Для мене, як для вчителя  дуже важливий  результат - внутрішній світ дитини. Як тільки дитина відчує, що вчитель цікавиться його емоційним станом, прагне його зрозуміти, допомогти,

прийме зауваження педагога, довірить йому свою долю.

Кожна дитина особлива по-своєму, неповторна і обдарована. Звернення вчителя до потаємних струн душі дитини, обов’язково матиме успіх і знайде відгук у дитячих серцях. Наша мета- дати дітям відчуття радості праці і успіху у навчанні, збудити в їхніх серцях почуття власної гідності- ось наше найперше завдання, бо успіх у навчанні - єдине джерело внутрішніх сил дитини, що породжує енергію для боротьби з труднощами, викликає у дитини бажання вчитися.

Створення ситуації успіху на уроках через  впровадження новітніх технологій.

Важливе місце в повсякденному житті є створення такого психологічного клімату на уроці , де панує атмосфера піклування та відповідальності, де забезпечується емоційна готовність.

Важливим  компонентом  моєї роботи  є проведення ранкових зустрічей. Існує безліч вправ, які допомагають  створити  в класному колективі атмосферу довіри, зацікавленості, радісний настрій.

Вправа « Промінчик тепла». Діти вітаються один з одним:

Я вітаю сонечко:» Здрастуй, золоте»

Я вітаю квіточку- хай вона росте,

Я вітаю дощика :» Лийся, мов з відра»,

Друзям усміхаюся, зичу їм добра!

Діти ловлять «промінчики» в долоньки і передають тепло один одному.

Вправа « Чарівні пір’їнки».

Діти зігрівають теплом свого дихання «замерзлу» пташечку( пір’їнка, яку вчитель вклав у долоньку).

Вправа допомагає розвинути  загальні цінності. Такі як доброта, любов, співчуття.

Вправа» Чарівний капелюх»

Надіваємо капелюх чудернацької форми і виконуємо різні цікаві завдання- показати радість, бути котиком, цуциком, їжачком, плаксою …Це приводить до того, що у дітей з’являється гарний настрій.

Створення ситуації успіху на мотиваційному етапі уроку

На етапі  мотивації навчальної діяльності я як вчитель спираюсь на емоційну пам’ять учнів, організовую певну ситуацію з метою  актуалізації і нейтралізації емоцій для наступної діяльності. На цьому етапі створення ситуації успіху здебільшого визначається психологічним аспектом.

Фрагмент уроку  з української мови на тему:» Вправляння в розборі іменника як частини мови».

Діти працюють по групах( об’єднання різними способами, які виберуть діти)

1 група - Робота над загадкою.

2 група-Робота над ребусом.

 

 

Хоч не риба, а хвіст має,

Кораблі наздоганяє.

Не боїться він глибин-

Добрий друг плавців-…( Дельфін)

3 група. «Мовна математика»

Скласти слово:

Деркач- ркач+льон- он+фільм –льм+н=( Дельфін)

Каліграфічна хвилинка

ДДДддддДе ль фі ін дельфін

  • Зробіть звуко- буквений аналіз слова дельфін.
  •  

Мотивація навчальної діяльності. Гра « Найрозумніший»

- На яке питання відповідає слово дельфін?

- Яка це частина мови ?

- Це істота чи неістота?

- Власна чи загальна назва ?

- Яке число має?

- Якого роду?

Повідомлення теми і мети уроку.

Знайомство з алгоритмом розбору іменника як частини мови.

Побудова асоціативного куща зі словом

                            Дельфін

( Море, кити, косатки, добрі, чуйні, без луски).

Створення ситуації успіху на етапі уроку-Організація навчальної діяльності.

На цьому етапі уроку вчителю слід бути дуже уважним. Дехто з дітей  переживає внутрішній конфлікт: з одного боку потрібно  виконати роботу, з іншого- відчувається брак знань для її виконання. Тут особливо важлива допомога вчителя. Необхідно допомогти дитині правильно  залучитися в роботу ,подолати втому, стимулювати діяльність.

Конкретні обставини зумовлюють використання тих чи інших прийомів створення ситуації успіху .До них, зокрема, належить емоційне  розвантаження ,зміна завдання за бажанням учня, допомога груп» швидкої допомоги»,» підказка»-робота з підручником, технічною картою, тощо.

На цьому етапі доцільним є використання таких прийомів , як « Даю шанс»,» Рушай з нами»,» Емоційний сплеск», « Еврика»,» Навмисна помилка».

Створення ситуації успіху на результативному етапі уроку.

Важливо на цьому етапі уроку використання прийомів:

  • Самоаналіз діяльності;
  • Схвалення, обов’язкове налаштування на подальші досягнення;
  • Взаємоперевірка;
  • Організація допомоги вчителя та взаємодопомога.

 

Урок з предмета Я досліджую світ на тему: »Зміна пор року»

Урок- екскурсія в природу.

На уроці працюємо над розвитком ключових компетентностей:

  • Лаконічно та зрозуміло формувати думку;
  • Моделювати процес , що відбувається в навколишньому світі;
  • Доводити правильність певного судження та власної думки;
  • Здійснювати раціональний вибір:
  • Естетично зображувати в творах з флористики елементи природи, можливості природних матеріалів;
  • Берегти і економно користуватися природними ресурсами.

ХІД УРОКУ

1.Організаційний момент0( 0,5-1 хв)

2.Вступна бесіда( 2-3 хв.)

3 Перегляд презентації »Земля- планета сонячної системи»

Постановка проблемного питання. Які зміни відбуваються в природі, Чому відбувається зміна пор року?

Робота з колом Вена(Діаграмою Вена)

4 Знайомство дітей з планом екскурсії. Пригадування правил поведінки під час екскурсії.

Діти за бажанням діляться на групи, кожна група отримує конкретні завдання:

  • Спостереження за травами і осінніми квітами;
  • Спостереження за кущами;
  • Спостереження за деревами.
  • Спостереження за птахами, комахами, станом неба.

Діти самостійно спостерігають за об’єктами  живої і неживої природи. Збирають листочки, цікаві гілочки природний матеріал яких в майбутньому використають для виготовлення робіт з флористики, а також для виготовлення поробок з природного матеріалу. Учні фотографують, роблять замальовки.

Наприкінці екскурсії підводиться висновок спостережень, узагальнюється матеріал.

Закріплення нових знань у процесі практичної діяльності.

Фрагмент уроку з української мови в 3 класі за темою :» Зв’язок прикметників з іменниками»

Даний етап уроку проходить у вигляді самостійної роботи.

                               Вправа « Броунівський рух»

На кольорових картках записано диференційовані завдання. Учні їх виконують, після чого об’єднуються за кольорами і спільно перевіряють правильність виконання.

Картка червоного кольору

Списати , замінюючи слова в дужках за змістом та ставлячи питання від іменника до прикметника.

( Смачні) сніданок,( гарні) господиня,( рясні) дощ,(ясні) сонце,( пухнасті) котик.

Картка жовтого кольору

Дібрати і записати два прикметника до слова книжка.

Книжка( яка?)

Слова для довідки: цікава, сердита, кисла, нова, абрикосова.

Картка зеленого кольору

1.Розкрити дужки та записати до зошита Україна- це( тиха) води,( ясна) зорі, ( зелений) сади і ( білий) хати.

2.Виписати назви предметів та зв’язані з ними назви ознак. Записати за зразком

Води ( які?) тихі

Сучасний вчитель весь час у творчому пошуку. Життя вносить свої корективи в нашу роботу, змінюються вимоги, форма навчання, підходи до навчання і виховання учнів.

Зараз все більше організовується робота в класах інклюзивної освіти. Де поруч з  іншими дітками працюють діти з особливими освітніми потребами.

В роботі по створенню ситуації успіху  вчитель не повинен залишатись на самоті. Надійними помічниками в навчанні і вихованні дітей повинні стати батьки учнів,  асистент вчителя, психолог, логопед, дефектолог.

Ми завжди повинні пам’ятати, що успіх дитини у навчанні сьогодні, це успіх у житті людини в майбутньому!

 

 

АКТУАЛІЗАЦІЯ ПРОБЛЕМИ ПОЛЯГАЄ СЬОГОДНІ В ТОМУ, ЩО:

знання, якості, мислення сучасної людини мають бути гнучкими, мобільними, конкурентноздатними;

особистість має вміти володіти комунікативною культурою, працювати в команді;

критичне мислення, оцінювання  ситуації, вміння знаходити  шляхи вирішення проблеми – запорука успіху;

вміння працювати з інформацією, використовувати її для індивідуального розвитку і самовдосконалення- вимога сучасного життя;

прагнення до гармонізації внутрішнього стану, зняття стресової напруги, прийняття своїх почуттів, пов’язаних з різними життєвими  ситуаціями через методи арт-терапії.


Запровадження інноваційних технологій  в сучасній освіті набуває  стрімкого поширення. Особлива увага зараз надається дітям з ООП, які навчаються разом в класах з іншими дітьми. Ці діти не повинні відчувати себе «ізгоями», не такими як всі. Навпаки, вони мають бути прийнятими дитячим колективом, розвиватись, мати певні успіхи.

Для ефективної роботи з дітьми з особливими освітніми проблемами широко застосовуються елементи арт-терапії. Адже їх застосування впливає на активізацію внутрішніх резервів організму дитини, створює більше шансів для її розвитку.

Сутність розуміння арт - терапії полягає в тому, що вона є методом психотерапії, що використовує різні види мистецтва (літературу, музику,  живопис, скульптуру, кіно, театр, хореографію, фотографію, тощо) з метою корекції порушень у дітей з ООП.

Упровадження інклюзивного навчання полягає у наданні психолого-педагогічного супроводу дітей з особливими освітніми  потребами  і можливість таким дітям розвиватися поруч з однолітками.

Використання методів арт-терапії при роботі з учнями з ООП

 

З 2017 року я працюю в інклюзивному класі. На даний момент часу в класі навчаються двоє дітей з ООП. Один з цих дітей - хлопчик, який мав вади мови, зору, психічні відхилення, неконтрольовану поведінку. Друга дитина - дівчинка з ЗПР. Ці діти відвідували логопедичну групу дошкільного відділення нашого комплексу. Тому, приймаючи їх до першого класу, ми вже мали характеристику особливостей цих дітей, група супроводу розробляла заходи психологічної підтримки. Велика роль при роботі з такими дітками полягає в тому, щоб залучити до активної роботи батьків дітей.

Разом з шкільним дефектологом, психологом, логопедом, заступником директора з навчально- виховної роботи, вчителем, асистентом вчителя і батьками дітей розроблено програми розвитку цих учнів.

В своїй роботі всі учасники групи супроводу активно використовують методи арт-терапії: ізотерапію, музичну терапію, фотографію, імітаційні можливості. Такі діти, яким важко, говорити, навчаються співати, слухати музику. Особливо це  добре діє тоді, коли треба зняти  напруження та емоційне налаштування. Під час уроків Дизайн і технології, коли діти виконують творчі завдання, часто звучить музика, дитячі співи. Фонотеку заспокійливої музики допоміг підібрати вчитель музики.

Широко застосовується під час навчальної діяльності при формуванні вимови, максимального розвитку слухо-зорового сприймання опора на провідні канали (зір, дотик). Акцентуємо увагу разом з асистентом вчителя на таких арт- терапевтичних практиках, як ізотерапія, пісочна терапія, казкотерапія, музикотерапія, фототерапія. (Вивчення пісні за допомогою  програми караоке, перегляд мультфільмів або фільмів з субтітрами, перегляд презентацій з неозвученим текстом).

До дітей з особливими освітніми проблемами  заохочення, похвала, мотивація навчання засобами широкого спектру наочності під час сприймання ними художніх і музичних творів сприяє не тільки  кращому засвоєнню  теми уроку, а й розвиває художні та музичні здібності дитини.

Надання необхідної підтримки, стимулювання  активного мовлення, взаємодія на основі збагачення емоційного досвіду, розширення засобів комунікації і супроводу ігрової діяльності, залучення дітей до міжособистісних взаємин у дитячому колективі у процесі арт-терапії позитивно впливає на мовлення цих дітей , їх пізнавальну активність, моторику, розвиток емоційно-вольової сфери.

Значні результати в навчанні має мій хлопчик. Покращилась мова, поведінка. По рівню знань він підходить до високого рівня. Навіть брав участь в ВСЕУКРАЇНСЬКОМУ КОНКУРСІ «Кенгуру», де успішно виконав всі завдання. Полюбляє робити різні поробки, малювати, працювати з конструктором , постійно щось вигадує. Ставить масу запитань, що свідчить про його допитливість. Зараз стоїть питання про зняття інклюзії. Це результат клопіткої роботи всієї групи супроводу.

Складніше справа з дівчинкою з ЗПР, якій дуже важко дається навчання. А от велике задоволення вона має від творчої діяльності: гарно малює, полюбляє робити цікаві поробки, їй подобається слухати казки, малювати до них ілюстрації, робити фотографії, ділитись  ними з однокласниками.

Видатний педагог В.О. Сухомлинський  сказав такі важливі слова :»Витоки здатності та обдарувань дітей на кінчиках їх пальців. Від пальців ідуть струмочки, які дають наснаги творити думці.»

Іншими словами, чим більше майстерність в дитячих долоньках, тим розумніше дитина»

Арт- терапія надає  можливість особистості виразити себе іншим голосом, рухами, кольором, формою, пластикою, глиною, ландшафтом.

Форми арт-терапії

* Групова

* Індивідуальна

* Сімейна

Завдяки своєму міждисциплінарному характеру арт - терапія здатна не лише здійснити терапевтичний чи корекційний вплив на психофізичний стан дитини, а й реалізувати  основні освітні функції:

  • корекційну;
  • психотерапевтичну;
  • діагностичну;
  • розвивальну.

 

Суть арт-терапії – це коли дитина в процесі творчості майструє свої емоції на папері, у малюнку ,створенні казки, тощо. Вона звільняється від страху і бар’єрів, від негативних емоцій, замкнутості і нестриманості.

 

Переваги арт- терапії:

1) майже кожна дитина з ООП може брати участь в арт- терапевтичній роботі, що не потребує від них здібностей до образотворчого мистецтва;

2) арт-терапія є засобом невербального спілкування цінне для дітей з вадами мови);

3) це є могутній засіб зближення людей, є своєрідним «мостом» між вчителем і учнем;

4) є засобом вільного самовираження і самопізнання. Надає атмосферу довір’я , високої терпимості й уваги до внутрішнього стану дитини з ООП;

5) результатом образотворчої діяльності є об’єктивне свідоцтво настроїв і думок особистості;

6) арт-терапевтична робота викликає у дітей позитивні емоції,  допомагає

подолати апатію ,

безініціативність, сформувати більш активну життєву позицію, автономність, особисті межі;


7) арт- терапія заснована на мобілізацію творчого потенціалу дитини з ООП, внутрішніх механізмів саморегуляції і зцілення. Вона відповідає фундаментальні й потребі в само-актуалізації, розкритті широкого спектра можливостей особистості, ствердженні нею свого індивідуального неповторного способу буття.

 

Прекрасний спосіб не тільки для дітей , а і для дорослих малювання мандал( або малюнка в колі) Антистресові розмальовки. Завершений малюнок сприяє відновленню відчуття контролю над ситуацією, що дуже важливо під час жахів війни, допомагають заспокоїтись, прислухатись до себе, переосмислити те, що відбувається.

 

Як арт- терапевтичні методи допомагають дітям з ООП і всім іншим учням побороти страхи.

Арт-терапія під час війни

Перевага метода арт- терапії в тому, що цей метод достатньо екологічний.

Сидіння в підвалах, евакуація, обстріли, розлука з рідними - усе це лишає в дитячій душі глибокий слід.

Що може зробити кожен з нас, аби наші діти мали щасливе дитинство навіть в умовах війни.

Варто скористатись  порадами та досвідом Ніколь Портер Віллкокс - психотерапевта з Америки, засновника та директора Центру арт-терапії.

Вона стверджує, що негативний досвід війни живе в тілі. Ми не можемо змінити того, що сталося- але терапевтична підтримка є. Й тепле людське спілкування здатне змінити те, як дитина переживає досвід війни, та повернути їй відчуття захищеності.


Наші травматичні спогади знаною мірою базуються на образах. І арт- терапія відкриває нескінченні  можливості для вивільнення й трансформації цих образів.

Вправи, які допомагають дитині справитись з власними страхами.

Діти ліплять з глини, пластиліну, будують фігурки з піску, граються. Поруч повинен бути дорослий, який дозволяє дитині творити вільно, не критикує її, ставить правильні запитання і підтримує.

«Важливо підсилити внутрішні ресурси – й дитина сама» відіграє», вималює, виліпить свою біль, а відтак, зцілиться. Арт-терапія дуже потужний інструмент. Діти творять спонтанно, не заради результату. Їх зцілює сам процес.»

                                                                                                                Мороз Руслана

Дитина може ліпити ворога, малювати, а потім ламати, рвати власні малюнки, топтати ногами. Дорослі повинні дозволяти робити це. Але діти  повинні бути під контролем з боку дорослих- аби ті могли своєчасно надати їй допомогу.

Дитинство не можна ставити на паузу.

Як допомогти дитині? Існує декілька порад:

1. Матеріал для  творчих робіт  у дитини повинен бути завжди під руками.

2. Обговоріть  малюнок або іншу роботу дитини. Дитина цим вчіться розпізнавати й усвідомлювати  власні почуття. Це дуже важлива навичка щасливої  людини.

3. Доброзичливо ставтесь  до всього що робила дитина. Не критикуйте її і не давайте порад.

4. Не показуйте  дитині що ви налякані проявом агресії з її боку.

5. Пропонуйте намалювати не ведучою рукою (правші – лівою і навпаки).Цей спосіб швидше дозволяє «достукатись « до підсвідомості.

6. Пам’ятайте, що продукт творчості- це продовження» Я дитини».
Дитина сама вирішує  що їй зробити зі своїми роботами.

Які види  арт- терапії допоможуть дитині зняти стрес під час війни.

  • МУЗИЧНА ТЕРАПІЯ. Її можна поєднувати з ізотерапією. Малюємо під приємну , заспокійливу музику.
  • КАЗКОТЕРАПІЯ. Читання казок, малювання  ілюстрацій, продовження казки. Важливо головне - щоб фінал був позитивним. Коли дитина створює казку і промовляє її вголос, вона ідентифікує  себе з головним героєм, набуває сили та інших позитивних якостей цього героя. А відтоді, діапазон її психічного ресурсу розширюється - і вона стає сильнішою за свій травматичний досвід. Колір у малюнку передає емоції і почуття. Під час інтерпретації слід звернути увагу передусім на ті кольори присутність яких перебільшено або кольори невиправдано.

Однак важливо пам’ятати, що точна інтерпретація  можлива лише після бесіди з «художником», тобто не завжди  чорний колір означає депресію ! Як психологи пояснюють кольори в малюнках дитини.

Синій колір – колір впевненості  та спокою.

Зелений – передає відчуття надійності , прийняття.

Чорний – вказує на  критичність, важкі переживання, якщо його надто багато в малюнках.

Жовтий –активність, гарний, позитивний настрій.

Рожевий – відчуття ніжності, чутливість.

Червоний – емоційне напруження, роздратованість, конфлікт.

Важливо звертати увагу  і на  розмір самого малюнка.

Маленький малюнок і дрібні деталі- невпевненість, боязкість, тривога.

Розташування малюнка вище середньої лінії аркуша – завищена самооцінка, невдоволення.

Перебільшений розмір- про низький  самоконтроль, схильність до необдуманих вчинків

  •                 ПАЛЬЧИКОВЕ МАЛЮВАННЯ

C:\Users\User\Desktop\завантаження 1.jfif

Тактильні відчуття впливають на нервову систему дитини. Заняття з пальчиковими фарбами виконують  хороший рефлекторний масаж. На долонях є  певні точки, пов’язані з органами тіла. Масажуючи їх, ми позитивно впливаємо на стан організму в цілому. Малювати може одна дитина, або рядом з дорослими. І це принесе задоволення обом.

 

  • СТВОРЕННЯ КОЛАЖУ. Техніка полягає у приклеюванні ( чи прикріпленні)різноманітних вирізок на обрану тему.( Листівки, фотографії)вирізок з газет, журналів. Створення калажу сприяє  розвиткові  практичного мислення. Візуалізація бажань сприяє розвитку  уяви, підключаючи підсвідомість. Теми можуть бути різноманітні: »Коли закінчиться війна»,» Моя мрія», « Подарунок воїну», »Життя продовжується» і т. п.

 

  • МАЛЮВАННЯ МАНДАЛ чи малюнка в колі. Розфарбування малюнків з інтернету, або спеціальних антистресових малюнків. Вправа допомагає заспокоїтись ,прислухатись до себе, переосмислити те, що відбувається. Завершений малюнок сприяє відновленню відчуття контролю над ситуацією, що дуже важливо під час війни.

 

  • НАМАЛЬОВАНІ ДОЛОНЬКИ. Цей метод полягає в тому, що , що діти кладуть долоньки на  листок паперу та старанно їх обводять, обкреслюючі кожен пальчик. Дитина, ставлячи відбиток руки  на папері оголошує  всьому світові що вона є, що вона жива. Коли малює силует долоні, вона визначає свої кордони. Під час війни наш простір сильно порушується, тому діти це розуміють на підсвідомому рівні. права допомагає дитині заявити про себе та розповісти про свій настрій. Багато дітей не замислювались над тим що люблять насправді, які у них сильні сторони, таланти та в чому їх унікальність. Смуток, гнів, страх - це нормальна реакція  на ненормальну ситуацію, якою є війна. Немає неправильних переживань чи емоцій.

ФОТОТЕРАПІЯ. Це набор фототехнік які пов’язані  з лікувально-корекційним використанням фотографії, застосування яких дозволяє  вирішити  психологічні проблеми і розвинути гармонію особистостей. Цей» інструмент корегування» проблеми набуває популярності і є одним із видом арт- терапії. Фотографію використовують для пізнання себе, своїх почуттів, а також  для усунення страхів. Він допомагає в першу чергу роботі з дітьми з відхиленнями в поведінці для додання ініціативності та можливості відчути себе самостійним.

Крім того, фотографування допомагає відчути  свою значимість і сили, отримати  техніку контролю над зовнішнім світом.

Методів фотографування безліч:

- Фоторепортаж. Діти виконують  невелику роботу, а саме роблять декілька фотографій на певну тему. Необхідно щоб в результаті вийшла  фотохроніка подій заданої теми. Робимо фотокалаж. Наприклад, діти отримали завдання сфотографувати себе в осінньому пейзажі. Вийшли прекрасні роботи з якими вони поділились зі своїми однокласниками.

Метафоричний автопортрет.  Це серія асоціативних знімків. Фото людини в центрі .А далі- фото з ким або з чим він себе асоціює.

Галерея образів- Необхідні складові: грим, маска, костюм. Придумують  роль, яку хотіли б зіграти.

Фото-марафон. Необхідно протягом декілька днів робити фотографії на задану тему. Потім придумати назву для фотографій, розгорнути, обговорити. У завершенні марафону проводиться тематична виставка.

Фототерапія може  використовуватись у вирішенні широкого спектру проблем. Таких як кризовий стан, втрати, травми.

Інколи цей вид терапії допомагає і нам, дорослим, педагогам. Ми повинні творити, бути уважними, вкладати в кожну свою фотографію частинку себе. По при все навколо нас буяє життя.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На час запровадження в Україні військового стану, уроки з навчальних дисциплін проходять у дистанційному форматі:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Отже, можна зробити висновок, що використання ситуації успіху під час використання арт-терапевтичних методів сприяє:

  • підвищенню робочого тонусу;
  • збільшенню продуктивності навчальної роботи;
  • допомагає учням усвідомити себе повноцінною особистістю відповідно, забезпечити успіх у навчанні.


ВИКОРИСТАНІ ДЖЕРЕЛА

1. Вознесенська О. Особистісні розробки студентів через арт-терапію: відповідальність системи освіти / О. Вознесенськ // Управління освітою. – 2009. № 1. - Вкладка . - С. 2-3.

2. Гончаренко С. У. Український педагогічний енциклопедичний словник / С. У. Гончаренко. – Рівне: Волинські амули, 2011. – 552 с. 30 ISSN 2075- 1478. Науки педагогіки. 2012. № 3 (56)

3. Деркач О. Малювання школи: діагностика драматизації школи першокласника за допомогою арт-терапії / О. Деркач // Мистецтво та освіта. – 2010. № 4. С. 15 до 18.

4. Енциклопедія освіти / [мета ред. В.Г. Кремень]. К.: Юрінком Інтер, 2008. 1040 с.

5. Федій О.А. Підготовка педагогів до застосування естетотерапії означає: теорія і практика: [монографія].


ЗМІСТ

1. Створення ситуації успіху на різних етапах уроку……………………………..с. 2-14

2. Використання методів арт-терапії при роботі з учнями з ООП. ………………с. 15-19

3. Арт-терапевтичні техніки, які допомагають під час війни. ……………………с. 20-29

4. Використані джерела………………………………………………………………с. 30-31

1

 

docx
Пов’язані теми
Педагогіка, Інші матеріали
Інкл
Додано
17 березня 2023
Переглядів
1488
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку