Документ "Опера музично-театральний твір"

Про матеріал
Документ "Опера музично-театральний твір"Документ "Опера музично-театральний твір"Документ "Опера музично-театральний твір"Документ "Опера музично-театральний твір"Документ "Опера музично-театральний твір"Документ "Опера музично-театральний твір"Документ "Опера музично-театральний твір"
Перегляд файлу

Опера - музично-театральний твір

Дайте характеристику таким різновидам опери: історична, епічна, героїчна, народно-казкова, лірико-побутова.

Опера - вид театрального мистецтва, музично - сценічний твір, заснований на синтезі музики, слова, дії. В О. сценічна дія органічно поєднується з вокальною (солісти, ансамблі, хор) та інструментальною (оркестр) музикою, досить часто з балетом і пантомімою, а також образотворчим мистецтвом - гримом, костюмами, декораціями, світловими ефектами, піротехнікою тощо.

Історична опера є одним з найбільш значних явищ українського музичного театру XIX століття. Протягом усього століття вона не тільки займала лідируючі позиції серед музично-театральних жанрів, але і зіграла багато в чому визначальну роль у розвитку національної музичної культури.

Епічна опера - різновид класичної опери, переважний розвиток отримала у Росії, характерна використанням сюжетів з народного епосу - сказань, легенд і зразків народної пісенної творчості. До жанру епічної опери примикає також опера-казка.

Героїчна опера - різновид опери, в ній позначилася нова проблематика сучасності - тема героя нашого часу. Тема патріотизму, відображена в сюжетах, стає основою багатьох драматичних і музичних вистав. Ідеї гуманізму, протест проти соціальної нерівності надихають і запліднюють театральне мистецтво.

Народно-казкова опера – різновид опери, де все герої будуть співати. Кожна дійова особа опери зазвичай характеризується яскравою і такою, що запам'ятовується мелодією - темою. В основі опери лежить казка.

Лірико-побутова опера - оперний жанр, який сформувався у Франції в другий половині ХІХ ст. внаслідок зростання інтересу до загальнолюдських почуттів, образів реальних «звичайних» людей, колізій повсякденного життя.

 

docx
Додано
2 липня 2022
Переглядів
239
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку