Документ "Урок. Як українці захищали право на вибір. Революція Гідності"

Про матеріал
Документ "Урок. Як українці захищали право на вибір. Революція Гідності"Документ "Урок. Як українці захищали право на вибір. Революція Гідності"Документ "Урок. Як українці захищали право на вибір. Революція Гідності"
Перегляд файлу

КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

«ПОКРОВСЬКИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ ФАХОВИЙ КОЛЕДЖ»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

КОНСПЕКТ

уроку з інтегрованого курсу «Я досліджую світ»

Тема. Як українці захищали право на вибір. Революція Гідності

4 клас

 

 

 

 

 

 

 

Студентки 4 курсу 41-ПО групи

Спеціальність 013

Початкова освіта

Соколенко Анастасіі Олександрівни

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2022 рік

Клас: 4                                                                                                               Дата: 17.02.22

Тема: Як українці захищали право на вибір. Революція Гідності

Мета: ознайомити з причинами Помаранчевої революції і Революції гідності; виховувати патріотизм та гідність, формувати розуміння єдності та цілісності України, усвідомлення себе українцями; виховувати шанобливе ставлення до своєї держави; розвивати культуру мовлення.

Обладнання: підручник, мультимедійна презентація.

Література: https://pidruchnyk.com.ua/1629-yads-4-klas-voroncova.html, https://drive.google.com/file/d/15t84KdIYcHtpumWXDYPMrcIudMgHrM9a/view

 

Хід уроку

  1. Організаційний момент
    1. Привітання

       2. Перевірка готовності до уроку

- Діти, на партах у вас повинні бути: підручник, робочий зошит, пенал та різнокольорові олівці.

  1. Актуалізація опорних знань
  • Що ми робили на минулому уроці?
  • Так, ми складали пазл — карту України.
  1. Повідомлення теми і мети уроку
  • Сьогодні ми будемо говорити про періоди в історії сучасної України, колилюди ставали на захист своєї гідності, захищали свої права, записані у Конституції України.

IV.     Вивчення нового матеріалу

  1. Розповідь учителя. Завдання з картою

- Є такий вислів: «Україна починається з мене». Як ви розумієте цей вислів?

- Ми з вами українці і живемо на плідній, родючій землі. Наші предки зберегли для нас нашу солов’їну мову, а нас самих наділили веселою вдачею, співучістю, працьовитістю та високою мораллю. Кожен з нас своїми вчинками, працею робить свій внесок у розвиток і розквіт України. Важливість внеску кожного у спільне благополуччя можна побачити у спільноті бджіл.

2. Вправа «Медовий стільник»

- Учні пишуть на стільнику, який вони можуть зробити внесок у розбудову України, наприклад, сортувати сміття, поводитися гідно і чесно, поважати інших людей,

допомагати іншим, мирно розв’язувати конфлікти тощо. За бажанням діти розфарбовують стільники жовтим кольором. (Наклеїти свої стільники на дошку або фліпчарт пору один з одним, щоб утворилася стільникова рамка)

- Ви частинка народу. Без вас, без усіх нас немає ні народу, ні історії. І нам творити нову історію держави, яка займе належне місце серед вільних і рівних держав планети Земля.

3. Бесіда «Помаранчева революція»

- Історія нашої країни має унікальні приклади того, як українці об’єднувалися, щоб відстояти власну гідність. Люди збиралися на центральних площах міст і протестували проти неправомірних дій влади. Внаслідок цього почався докорінний переворот у житті суспільства, який отримав назву революція. В Україні було дві революції: перша — Помаранчева, друга — Революція гідності.

- Прочитайте інформацію на с. 32 підручника.

- Скажіть, на якому малюнку зображено Помаранчеву революцію. Як ви це розуміли?

- На яких картинках зображено Революцію гідності?

- Скільки років минуло відпочатку цієї революції?

4. Інтерактивна вправа «Дослідники»

- За допомогою різних джерел дослідити:

• Хто змагався за президентський пост у 2004 році?

• Хто став президентом України після Помаранчевої революції?

  • Українці заявили на весь світ, що хочуть поваги від тих, хто керує країною. У нашій державі 21 листопада відзначається День Гідності та Свободи в пам’ять про ці революції. Ми пам’ятаємо тих, хто віддали своє життя, захищаючи власну гідність і гідність інших людей — майбутніх поколінь і вашу.

5. Руханка

- Пропоную вам трохи порухатися, повторюючи рухи на відео. (https://drive.google.com/drive/folders/1jRknhTd1QqhcrVv8hdYJUQ_r8OE9nqiv)

6. Робота з підручником «Революція гідності»

- Прочитайте інформацію про хід подій під час Революції гідності на с. 32 підручника. - Які слова чи події незрозумілі?

- Розгляньте сторінку часу на с. 32-33 підручника і спробуйте розповісти про хід подій Революції гідності.

- Що стало приводом до початку Революції гідності? (Не підписання президентом угоди про асоціацію з ЄС)

- Хто першими вийшли на мирний мітинг? (Переважно молоді люди, студенти)

- Що ви знаєте про анексію Криму, про збройний конфлікт на східній частині України?

- Революції в Україні – це приклад того, як українство об’єдналося проти наруги й захистило Конституцію України і свої права.

7. Виготовлення стрічки часу

- Спершу Європейський Союз був заснований шістьма країнами, але після 1958 року відбулось п’ять етапів послідовного розширення ЄС. 1 травня 2004 року до ЄС приєднались 10 нових членів, що стало найбільшим розширенням Союзу за всю його історію. Після виходу у 2020 році Великої Британії, ЄС нараховує 27 країн-учасниць. Політика ЄС спрямована на забезпечення вільного руху людей, товарів, послуг і капіталу, законодавчих актів про спільні питання справедливості й підтримки спільної торгової політики, сільського господарства, рибальства й регіонального розвитку.

- Скажіть чому, на вашу думку, Україна взяла курс на євроінтеграцію?

- Україна хоче мати можливість економічного зростання, залишатися незалежною, суверенною державою, налагодити зв’язки з високорозвиненими країнами Європи.

- Пропоную вам створити стрічку часу про дати вступу країн до Євросоюзу.

- Створімо усім класом велику стрічку часу «Європейський союз» на дошці, використовуючи роздруківки, які я вам приготувала. Давайте виріжемо необхідні матеріали. Тепер нам треба наклеїти на стрічку часу прапор кожної країни, її назву і дату вступу до ЄС.

- Чудово! Молодці!

- Революційні події в Україні — це сумні, трагічні події, але люди змогли відстояти своє право обирати, право на честь, гідність і свободу. Українці змогли об’єднатися і бороти-

ся за незалежність. Гаслом боротьби за незалежність: «Слава Україні! Героям слава!» Так українці вшановують пам’ять героїв минулих років, героїв сьогодення. Це гасло з’явилось приблизно ще у період УНР і сьогодні воно звучить в усіх куточках нашої країни».

  •  Пропоную вам завершити заняття цим гаслом. Я вам скажу «Слава Україні!», а ви маєтье завершити гасло фразою «Героям слава!» Домовилися?
  1. Підсумок

1.  Вправа «Мікрофон»

- Діти, що сьогодні на уроці ми з вами розглядали?

- Що вам найбільше сподобалося робити на уроці?

- Ви всі дуже гарно попрацювали, молодці!

- До нових зустрічей! Слава Україні!

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
4 липня 2022
Переглядів
483
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку