"Допінг-контроль: організація, порядок проведення"

Про матеріал
Допінг-контроль.Процедура допінг-контролю .Санкції до спортсменів, викритих у застосуванні допінгу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Допінг-контроль: організація, порядок проведення. Виконала студентка групи ФВб-2-18-4од. Бондаренко Анастасія

Номер слайду 2

У зв'язку з розвитком міжнародних зв'язків і розширенням контактів спортсменів різних країн, а також проведенням загальноросійських і регіональних змагань, виникає проблема ознайомлення учасників змагань з процедурою та регламентом проведення допінгового контролю. Допінг-контроль є найважливішою складовою частиною комплексної програми заходів, спрямованих на запобігання застосування спортсменами заборонених (допінгових) засобів. Допінг-контроль

Номер слайду 3

Процедура допінг-контролю складається з наступних етапів: відбір біологічних проб для аналізу, фізико-хімічне дослідження відібраних проб і оформлення висновку, накладення санкцій на порушників.

Номер слайду 4

Під час змагань спортсмен отримує повідомлення про те, що, згідно з правилами, він повинен пройти допінг-контроль. В обов'язковому порядку допінг-контроль проходять переможці, які посіли 1-е, 2-е і 3-е місця, а також за рішенням комісії один з кілька спортсменів, що не зайняли призових місць (він вибирається за жеребом).

Номер слайду 5

Після виступу зазначені спортсмени направляються в кімнату допінг-контролю. Тут спортсмен сам вибирає ємність для збору проби сечі на аналіз. Потім у присутності спостерігача відбувається здача проби сечі (спостерігач стежить за тим, щоб не було фальсифікації проби). Після здачі проби на посудину наклеюється номер, який також вибирає сам спортсмен. Після цього отримана біологічна проба ділиться на 2 рівні частини - проби А і В, які опечатуються, і їм присвоюється певний код. Таким чином, прізвище спортсмена не згадується ні на якому з робочих етапів (для дотримання повної анонімності). Копії кодів наклеюють на протокол допінг-контролю.

Номер слайду 6

Потім проби упаковують в контейнери для перевезення і відвозять в лабораторію допінг-контролю. Перед підписанням протоколу допінг-контролю спортсмен зобов'язаний повідомити комісії назви всіх ліків, які він приймав перед змаганням (т. К. Деякі ліки містять заборонені засоби в мінімальних кількостях, наприклад, солутан). Після підписання протоколу допінг-контролю спортсмену залишається тільки чекати результатів аналізу. Згідно з регламентом проведення допінг-контролю аналізу піддається проба А, причому не пізніше, ніж через 3 доби після взяття біологічної проби. У разі виявлення в ній заборонених препаратів розкривається і аналізується проба В. При розтині проби В може бути присутнім або сам спортсмен, або його довірена особа. Якщо в пробі В також виявляються заборонені засоби, то спортсмен піддається відповідним санкціям. Якщо ж в пробі В не виявляють забороненого препарату, то висновок з аналізу біопроб А визнається недостовірним, і санкції до спортсмена не застосовуються.

Номер слайду 7

Фальсифікація результатів допінгового контролю полягає в різного роду маніпуляціях, спрямованих на спотворення його результатів. До спроб фальсифікації спортсмени можуть вдаватися, коли вони свідомо впевнені в позитивному результаті аналізу біологічних проб на допінг. При цьому можливі спроби підміни сечі (катетеризація і введення в сечовий міхур чужорідної, свідомо вільної від заборонених препаратів сечі, або імітує мочу рідини; використання мікроконтейнеров; умисне забруднення сечі ароматичними сполуками, що утрудняють ідентифікацію допінгів)Відмова спортсмена від проходження допінг-контролю або спроба фальсифікувати його результат розглядаються як визнання ним факту застосування допінгів з усіма наслідками, що випливають звідси наслідками.

Номер слайду 8

До заборонених маніпуляцій відносять також спеціальні хірургічні операції (наприклад, підшивання під шкіру тканини плаценти). Застосовувані для визначення допінгу фізико-хімічні методи аналізу біологічних проб сечі (хроматографічні, масоспсктромстріческіе, радіоімунного, імуноферментальні та інші.) Дуже чутливі і включають комп'ютерну ідентифікацію допінгових препаратів і їх похідних. Вони дозволяють з високою точністю визначати всі застосовувалися спортсменом препарати, в тому числі використані протягом останніх тижнів і навіть місяців. Крім того, відпрацьовані методики, що визначають так званий кров'яний допінг, т. Е. Переливання спортсмену власної або чужої крові перед стартом.

Номер слайду 9

Якщо раніше допінг-контроль проходили тільки висококваліфіковані спортсмени і тільки під час відповідальних міжнародних і внутрішніх змагань, то зараз такий контроль проводиться не тільки в змагальному періоді, але і під час тренувальних занять. Причому тестування на допінг підлягають всі займаються спортом особи, незалежно від їх спортивної приналежності.

Номер слайду 10

Нижче наведена процедура допінгового контролю, яку проводить як російська антидопінгова служба, так і міжнародні спортивні організації (наприклад, спортивні федерації, Міжнародний олімпійський комітет або Міжнародний паралімпійський комітет). Дані рекомендації призначені в першу чергу для спортсменів, так як основна мета допінгового контролю - захищати право спортсмена на спорт, вільний від допінгу. Проте необхідно, щоб тренери, медичний персонал, офіційні особи та інші представники спортсмена також добре розбиралися в процедурах допінг-контролю.

Номер слайду 11

1. Відбір спортсменів для тестування. Протягом року ви можете бути відібрані з попереднім попередженням або без нього для проходження процедури допінг-контролю під час змагань, перебуваючи на зборах, у вас вдома або в будь-якому іншому місці. Для змагального тестування спортсменів відбирають найчастіше на підставі результатів змагань або ж методом випадкової вибірки (за жеребом). Для тестування поза змаганнями відбір спортсменів зазвичай проводиться за жеребом, хоча ви також можете бути перевірені на основі особливих рішень антидопінгових служб

Номер слайду 12

2. Повідомлення спортсмена. Як правило, спортсмена особисто інформують про майбутній проходженні допінг-контролю. Інспектор з допінг-контролю або супровідник повідомляє вам про необхідність здати пробу сечі. Вас також інформують про права та обов'язки, якими ви володієте під час проведення процедури допінг-контролю, зокрема право мати одного супроводжуючого, а також обов'язок залишатися в полі зору інспектора по допінг-контролю під час здачі сечі до закінчення процедури взяття проби сечі. Після того як представник антидопінгової служби упевниться, що ви добре розумієте свої права і обов'язки, вас попросять розписатися в спеціальному формулярі.

Номер слайду 13

3. Вибір ємностіКоли ви будете готові здати пробу, вам запропонують вибрати запечатану ємність для збору сечі. Спортсмен відповідальний за те, щоб проба постійно перебувала в полі його зору до моменту опечатування.

Номер слайду 14

4. Здача проби сечіВам необхідно здати приблизно 100 мл сечі в присутності представника антидопінгової служби, який повинен бути одного з вами статі. Для того щоб представник міг спостерігати за процесом складання сечі, слід оголити тіло від пояса до середини стегна.

Номер слайду 15

5. Комплект для зберігання допінг-пробиІнспектор з допінг-контролю попросить вас вибрати запечатаний комплект, який буде використовуватися для зберігання, ідентифікації та перевезення проби сечі. Вам на вибір будуть запропоновані кілька комплектів. Якщо вас або вашого представника не влаштує стан упаковки, ви в праві вимагати замінити комплект.

Номер слайду 16

6. Присвоєння номера пробіКоли ви (і ваш представник) виберете комплект, ви повинні відкрити його і витягти вміст. Після цього вас і вашого представника попросять перевірити, що ідентифікаційні номери на пляшках і кришках, а також на коробці для транспортування збігаються. Інспектор з допінг-контролю, в свою чергу, також перевірить, щоб ідентифікаційні номери на зразках були однаковими, і занесе номер зразка в формуляр антидопінгового контролю.

Номер слайду 17

7. Поділ проби на зразки "А" і "В", упаковка. Ви повинні будете наповнити флакони "А" і "В" сечею в передбаченому обсязі і запечатати кожну ємність пробкою, як вам вкаже інспектор по допінг-контролю. Потім він попросить вас перевернути флакони, щоб упевнитися, що вони не протікають. Ваш представник також повинен підтвердити, що зразок правильно запечатаний.

Номер слайду 18

8. Перевірка p. H і питомої щільності сечіІнспектор з допінг-контролю перевіряє, чи відповідає проба сечі спеціальним нормам, вимірюючи рівень p. H і питому щільність сечі. У разі якщо рівень p. H або щільність сечі не відповідають стандартам, вас можуть попросити надати повторну пробу.

Номер слайду 19

9. Перелік прийнятих субстанційІнспектор з допінг-контролю попросить вас добровільно надати перелік медичних препаратів (призначених лікарем і приймалися самостійно), харчових добавок і будь-яких інших субстанцій, які ви вживали протягом останніх десяти днів. Ця інформація буде внесена в формуляр антидопінгового контролю, який відправляється в лабораторію для аналізу.

Номер слайду 20

10. Формуляр допінгового контролю. Після заповнення формуляра ви і ваш представник повинні упевнитися в тому, що внесена інформація є повною і точною. Потім ви повинні підписати формуляр допінг-контролю, підтверджуючи таким чином, що ви задоволені проведенням процедури. Якщо ви не задоволені процедурою проходження допінг-контролю, вкажіть причини в графі формуляра, призначеної для коментарів.

Номер слайду 21

11. Завершення проведення тестування. Ви отримуєте копії всіх підписаних вами формулярів, які необхідно зберігати протягом 6 тижнів на випадок, якщо виявиться несприятливий результат аналізу. Пробірка з вашою пробою запечатується і поміщається в спеціальну сумку для транспортування, і відправляється в лабораторію, акредитовану ВАДА. Після надходження проби в лабораторію перевіряється, чи не були зразки пошкоджені під час транспортування, а також те, що вміст пляшок відповідає описам в прикладеної документації. Потім лабораторія проводить аналіз проби "А", зберігаючи пробу "В" запечатаній. У разі несприятливого результату аналізу ви повинні бути проінформовані про цей факт протягом 3-4 тижнів після отримання лабораторією проби. Проте в окремих випадках проба може зберігатися без проведення аналізу тривалий час.

Номер слайду 22

Санкції до спортсменів, викритих у застосуванні допінгу. Виявлення допінгу загрожує спортсменові суворими покараннями аж до повного відлучення від спорту. При першому виявленні заборонених засобів (за винятком симпатоміметичних препаратів, таких як ефедрин і його похідні) він дискваліфікується на 2 роки, при повторному - довічно. У разі прийому симпатоміметиків в перший раз - дискваліфікація на 6 місяців, у другій - на 2 роки, у третій - довічно. При цьому покаранню піддається також тренер і лікар, який спостерігав за спортсменом. Застосування в якості допінгу будь-яких засобів, офіційно віднесених до наркотичних, тягне відповідні адміністративні та кримінальні покарання. В даний час в законодавчі органи країни внесені пропозиції про введення кримінального покарання за прийом анаболічних стероїдів без медичних показань або схиляння до їх прийому.

pptx
Додано
6 червня 2020
Переглядів
2330
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку