Доповідь "Путивляни за волю України"

Про матеріал
Історія участі наших земляків у визвольних змаганнях початку XX століття є однією з маловивчених сторінок історичної минувшини Путивльського краю. Події революції 1917 року та радянсько-української війни 1917–1921 років є дуже неоднозначними. Внаслідок Першої світової війни багато людей були втягнуті у військові дії та увійшли до військових формувань. Наші земляки брали участь у Першій світовій війні, воювали у складі українських та червоних військ, а також у білогвардійських збройних формуваннях.
Перегляд файлу

1

 

     ПУТИВЛЯНИ В БОРОТЬБІ ЗА ВОЛЮ УКРАЇНИ 

 

    Історія участі наших земляків у визвольних змаганнях початку XX століття є однією з маловивчених сторінок історичної минувшини Путивльського краю. Події революції 1917 року та радянсько-української війни 1917–1921 років є дуже неоднозначними. Внаслідок Першої світової війни багато людей були втягнуті у військові дії та увійшли до військових формувань. Наші земляки брали участь у Першій світовій війні, воювали у складі українських та червоних військ, а також у білогвардійських збройних формуваннях.

        Чимало наших земляків, які побували в горнилі Першої світової війни,  потім виборювали незалежність Україні. Вони потрапляли до українського війська різними шляхами. Одні - внаслідок українізації частин російської армії, яка проходила протягом 1917 року, інші були мобілізовані до лав українських збройних сил у період, коли Путивльський повіт входив до складу Української Народної Республіки та Української держави. Зокрема, чимало путивлян увійшли до складу 40-го піхотного Конотопського полку, який формувався в Путивлі влітку 1918 року. Були й такі, хто самотужки діставався до українського війська. Траплялися випадки, коли на бік українських військових формувань переходили окремі підрозділи та частини. Відомо, що у грудні 1918 року в Путивлі був сформований добровольчий загін, який  складався з офіцерів, юнкерів і студентів. У січні 1919 року його командування прийняло рішення перейти на бік Директорії. Згодом добровольчий загін увійшов до складу Армії УНР і воював як полк Окремої Запорізької дивізії.

       Доречно розповісти про складні життєві шляхи наших земляків, які безпосередньо  відстоювали волю України.

      Михайло Савелійович Душенко - полковник Армії УНР.                  Народився 6 листопада 1875 року в м. Путивлі Курської губернії. Походив із  міщан. Освіту отримав у трикласному Путивльському міському реальному училищі. В листопаді 1892 року вступив на військову службу до 130-го піхотного Херсонського полку. В 1896 році закінчив Чугуївське піхотне юнкерське училище, з якого вийшов у званні підпоручника. Проходив службу  в  41-му піхотному Селенгинському полку. У вересні 1900 року був підвищений до звання поручника.

 М.С. Душенко - учасник російсько-японської війни 1904-1905 років. Служив у складі  36-го Східносибірського стрілецького полку. В жовтні 1904 року Михайло Савелійович брав участь у боях за Новгородську та Путиловську сопки (Маньчжурія). Був поранений. За зразкове виконання бойових завдань  отримав звання штабс-капітана. Після закінчення війни у лютому 1906 року повернувся в свій 41-й піхотний Селенгинський полк. У вересні 1908 року йому присвоєно звання капітана.

 У роки Першої світової війні наш земляк воював у складі 41-го піхотного Селенгинського полку. За мужність та особисту звитягу, виявлені в боях з ворогом, був нагороджений орденом св. Георгія IV ступеня. У червні 1916 року він отримав звання полковника. На початку січня 1917 року  був призначений командиром  615-го піхотного Ківерецького полку.             

           У 1918 році М.С. Душенко перейшов служити до армії Української держави. На початку вересня  призначений командиром 1-го піхотного Луцького полку 1-ї піхотної дивізії 1-го Волинського стрілецького корпусу, який дислокувався в Луцьку. Він залишився на цій посаді й після антигетьманського повстання. На початку 1919 року служив у військах Північної групи Армії Української Народної Республіки. У травні 1919 року призначений командиром 18-ї піхотної дивізії. Потім перебував у резерві. Восени 1919 року Михайло Душенко потрапив у білогвардійський полон, з якого повернувся в липні 1920 року. З серпня 1920 року продовжував службу в Армії УНР. У вересні М.С. Душенка  призначено начальником армійського постачання. Наприкінці 1920 року інтернований у польських таборах військовополонених. Станом на 27 березня 1921 року - виведений зі списків особового складу Армії УНР. Подальша доля його невідома.

         Дмитро Григорович Масалітінов – полковник  Армії УНР.                Народився 10 жовтня 1871 року в с. Волинцеве Путивльського повіту Курської губернії. Закінчив військове училище. Брав участь у російсько-японській війні. На початку 1910 року служив у званні штабс-капітана Благовіщенського резервного батальйону. Учасник Першої світової війни, воював у складі 37-го Сибірського стрілецького полку. Був двічі поранений і двічі контужений. Потім перебував у резерві при штабі Мінського військового округу. У квітні 1916 року Масалітінова підвищено до звання полковника, а на початку 1917 року – призначено командиром 414-го піхотного Торопецького полку, що входив до складу 104-ї дивізії.

       У 1917 р. Дмитро Масалітінов перейшов служити до Армії УНР. Він став  командиром 2-го Стародубського полку імені гетьмана Івана Скоропадського  1-ї Української дивізії 1-го Українського корпусу. Восени 1917 року полк Масалітінова знаходився поблизу німецько-австрійського фронту в районі Шепетівка-Козятин-Христинівка-Вапнярка, де захищав західні рубежі України від нападу противника. Наприкінці 1917 року полк дислокувався в районі  Білої ЦерквиБердичева, Фастова, Вінниці. Під час більшовицького повстання в Києві  підрозділи полку разом з іншими українськими військами перекрили шлях червоним частинам 2-го гвардійського корпусу, який прямував на Київ.              У районі   Вінниці вояки полку брали участь у роззброюванні  червоних солдат, яких потім відправили до Росії.

        У травні 1918 року Дмитра Григоровича призначено командиром                6-го піхотного Лубенського полку Армії Української Держави. З 10 вересня            1918 року він виконував обов’язки помічника командира 12-го піхотного Могилівського полку Армії Української Держави. У жовтні  1918 року стає помічником командира 5-го піхотного Кременецького полку.

         У червні-липні 1920 року Д.Г. Масалітінов перебував на посаді начальника постачання Армії УНР. У 1921 році - помічник голови та тимчасово виконуючий обов’язки головного контролера Армії УНР. Пізніше - виконував обов’язки командира 2-ї запасної бригади. В січні  1922 року  - командир 1-ї запасної бригади. Помер у 1924 році. Похований на Українському військовому цвинтарі в с. Шипйорно (Польща).

Микола Миколайович Черепов – полковник Армії Української держави. Народився 6 грудня 1868 року на Путивльщині. Освіту отримав у Курському міському реальному училищі. У вересні 1887 року вступив на військову службу. Закінчив Миколаївське військове інженерне училище. Після навчання у званні поручника продовжував службу в 7-му окремому саперному батальйоні. У 1896 році закінчив Миколаївську інженерну академію з відзнакою й отримав  звання штабс-капітана.

У 1898 році М.М. Черепова призначили  старшим офіцером в Алайське управління інженерних робіт. Потім виконавцем робіт господарського комітету в Новогеоргіївському фортечному інженерному управлінні. В 1907 році  отримав звання підполковника. Потім служив помічником голови та начальника господарського комітету Карського фортечного інженерного управління. У 1912 році його підвищено до звання полковника. У 1916 році - призначено завідувачем Новогеоргіївського річкового військового порту. Пізніше обіймав посаду помічника начальника будівництва  Новогеоргіївської фортеці.

У 1918 році Микола Черепов служив в Армії Української держави. Обіймав різні військові та господарські посади. Наприкінці року призначений начальником  інженерного управління 8-го Катеринославського стрілецького корпусу, який базувався в Маріуполі. Подальша доля невідома.

Єфрем Леонтійович Вернигора – підполковник Армії УНР.                   Народився  7 червня 1884 року в  Путивлі Курської губернії. Закінчив військове училище. Брав участь у Першій  світовій війни. Мав звання  штабс-капітана.

З 1919 року  перебував на службі в  Армії Української Народної Республіки.  У 1920 році Вернигора призначений помічником командира 49-го куреня 6-ї Січової дивізії. Разом із куренем він воював на території волинського Полісся. Брав участь у багатьох боях, зокрема, під Ковелем та Холмом. Особливо запеклими були бої з Першою кінною армією Будьонного під Замостям. Наприкінці серпня 1920 року, українські підрозділи, спільно з польськими частинами під проводом полковника М. Безручка, затримали та знекровили Першу кінну армію, і тим самим  зробили вагомий внесок у перемогу над радянськими арміями під р. Віслою. У вересні 1920 року частини 6-ї Січової дивізії перебазувались в Галичину. Вернигора разом з вояками 49-го куреня воював з червоноармійцями на території Проскурівського та Старокостянтинівського повітів. Потім були важкі бої в районі міста Бар. Підрозділи дивізії зазнали важких втрат, чимало вояків загинули чи отримали поранення. На початку 1921 року Вернигора, як і інші військовослужбовці 6-ї Січової дивізії, перебував у таборі для інтернованих у Польщі. Подальша доля невідома.

Олексій Лазарович Мариюшкін – полковник Армії Української держави. Народився 13 березня 1877 року в Путивлі Курської губернії.  Освіту отримав у 2-й Харківській гімназії. У 1896 році вступив на військову службу. У 1899 році закінчив Чугуївське піхотне юнкерське училище, з якого                        вийшов підпоручником. Проходив службу у 18-му піхотному Вологодському полку. Пізніше служив у 167-му піхотному Острозькому полку, а згодом був переведений до 36-го піхотного Орловського полку. Учасник російсько-японської війни 1904-1905 років. У 1911 році закінчив Миколаївську академію Генерального штабу. Після чого у званні капітана служив командиром роти 176-го піхотного Переволоченського полку. Потім був призначений обер-офіцером при штабі Віленського військового округу.

Під час  Першої  світової війни служив старшим ад’ютантом штабу             14-ї Сибірської стрілецької дивізії. Потім виконував обов’язки старшого ад’ютанта штабу 1-ї армії. У 1916 році Мариюшкіна призначили виконуючим обов’язки начальника штабу 100-ї піхотної Чорноморської дивізії. В серпні 1917 року його підвищено до звання полковника.           

У квітні 1918 року перейшов до Армії Української держави. Був губернським комендантом Чернігівщини. У серпні того ж року Мариюшкіна призначили начальником оперативного відділу штабу 5-го Чернігівського стрілецького корпусу. У листопаді 1918 року командування корпусу підтримало гетьмана Павла Скоропадського. Всі старшини, які погодились воювати проти Директорії, були зведені в охоронні сотні Чернігівської губернії. До однієї з них був зарахований і Олексій Мариюшкін. Дійшовши до Києва та дізнавшись про те, що війська Директорії зайняли столицю, загін склав зброю.

На початку 1919 року Мариюшкін стає військовим спеціалістом в Червоній Армії. Був виконувачем доручень при командувачеві 12-ї армії.                    У липні перейшов на бік білих. У Добровольчій армії Денікіна  обіймав посаду начальника штабу Заволзького загону Кавказької армії. Пізніше служив у штабі Головнокомандувача Російської армії генерала Врангеля.                     

У листопаді 1920 року Мариюшкін разом з залишками армії емігрував до Югославії. Мешкав в місті Нові Сад, неподалік від Бєлграду. У еміграції займався громадською та літературною діяльністю. Був членом об’єднання колишніх викладачів та юнкерів Чугуївського піхотного училища. У 1924 році став одним з керівників Корпусу Імператорської армії та флоту – монархічної організації, створеної в еміграції російськими офіцерами та генералами. Мариюшкін виконував обов’язки начальника канцелярії штабу та помічника керівника корпусу. 

 У листопаді 1944 року, після зайняття радянськими військами Югославії, Мариюшкіна було заарештовано відділом контррозвідки «СМЕРШ»                            17-ї повітряної армії 3-го Українського фронту. Того ж року його вивезли до СРСР та засудили до 10 років сталінських таборів. Помер у 1946 році в особливому таборі № 3 для політв’язнів (Мордовія).                                                                                    Наостанок слід сказати, що після десятиліть забуття до нас, нарешті, повертаються імена тих, хто боровся проти більшовицької навали. Світла пам’ять землякам, які виборювали незалежність нашої держави.

       

 

doc
Додано
11 лютого 2022
Переглядів
245
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку