Доповідь "Щаслива родина - щаслива дитина"

Про матеріал
Доповідь "Щаслива родина - щаслива дитина" - це матеріали для батьківських зборів, які допоможуть батькам жити в любові, мирі, злагоді.
Перегляд файлу

Щаслива родина – щаслива дитина

   1. 2019 рік – рік родини, сім’ї, подружжя.

 2.  Сім’я — це священна фортеця, в якій має панувати Любов і ЩАСТЯ.

Чоловік і дружина мають бути одне для одного УСІМ. Дружина не повинна зберігати від чоловіка ніяких секретів, так само, як і в чоловіка не повинно бути від дружини жодних таємниць. Не жалітися один на одного, все прощати.

3. Важливо - забути про недоліки кожного!

     У сварці не нагадуйте всі недоліки  чоловіка. Хто їх не має. Згадайте, як  обирали свого чоловіка. Він був найкращим?  Так має бути і сьогодні!  Жінка впливає на чоловіка. Можна впливати так, що він буде хотіти бути кращим. А можна псувати людину і дозволити йому опуститися.

      Не можеш змінити когось, зміни себе! Тільки змінюючи себе, можна змінити іншого. Чоловік мріє про ідеальну жінку. Жінка мріє про ідеального чоловіка. Але вони не розуміють, що Всевишній створив їх, щоб вони доповнювали один одного. Ідеальних відносин немає. Є жіноча мудрість – не помічати чоловічі недоліки. Є чоловіча сила – пробачати жіночі слабкості.  Родина – це священне місце, символ неба, дзеркало, у якому ми бачимо своє відбиття.

   Не дозволяйте погано говорити про свого чоловіка/жінку  нікому,  ніколи не принижуйте  його/її . Народна мудрість говорить, як тільки  відкриєте рота поскаржитися на свого чоловіка комусь, то відкриєте ворота, через які ввійде у вашу родину зло.

    Друзям і знайомим не потрібно втручатися у Ваше сімейне життя. Якщо є потреба, просіть допомоги у священника. Слухайте своє серце, йдіть за ним, беріть на себе відповідальність за мир у домі. Чоловік і жінка повинні бути переконані в тому, що вони цілком належать одне одному, це дає їм відчуття свободи, спокою і довіри.

    4. Стежте за тим, щоб дух розбіжностей не проникнув у родину. Починаючи з’ясовувати стосунки, згадуйте, чого  хочете  більше – бути щасливим чи бути правим. Правота  зробить вас  щасливим на коротку мить. Приборкайте себе в бажанні бути правим, оберігайте щастя. Умійте відступити. Вносьте у родину стосунки, у яких є мир і злагода що може бути цінніше в цьому неспокійному тривожному світі? Якщо ви будете прагнути до єдності, розбіжності зникнуть й у родині знову запанує любов.

   Створення єдності – велика праця, іноді жертвенна. У чомусь собі відмовити, хоча дуже б хотілося… Прийняти за належне те, що робить чоловік, навіть якщо ти з цим не згідна… Це  його свобода вибору. Єдність жінки з чоловіком – це запорука щастя, миру, спокою, любові. Це мистецтво, яким має володіти кожна жінка. Цьому треба вчитися.

Бережіть свій дім і свої стосунки від  зла. Займайтеся собою, розвивайтеся, працюйте над собою, станьте воротами, через які у Ваше життя входить Божа  мудрість, добро й щастя.

Для чого це все? Для щастя дітей! Щаслива родина, щасливі батьки – щасливі діти! 

   5. Притча. В одному місті жили по сусідству дві сім’ї. Одне подружжя постійно свариться, звинувачуючи один одного у всіх бідах і з’ясовуючи, хто з них правий. А інше дружно живе, ні сварок у них, ні скандалів.

     Дивується сварлива жінка щастю сусідки. Заздрить. Каже чоловікові:

– Піди, та підглянь, як у них так виходить, що все гладко і тихо.

Прийшов той до сусідського будинку, причаївся під відкритим вікном. Спостерігає. Прислухається. А там жінка якраз порядок в домі наводить. Вазу дорогу від пороху витирає. Раптом задзвонив телефон, жінка відволіклася, а вазу поставила на краєчок столу необережно. Але тут її чоловікові щось знадобилося в кімнаті. Зайшов, зачепив він вазу, та впала і розбилася.

– Ох, що зараз буде! – думає сусід, уявляючи, який був би у них скандал через це.

       Підійшла дружина, зітхнула з жалем, і каже чоловікові:

– Пробач дорогий. Я винна.
– Що ти, мила? Це я винен.
– Ні, я винна. Так неакуратно вазу поставила.
– Ні, це я винен! Як слон йшов!
– Що ти мій хороший! Ні в чому ти не винен. Дай я тебе обійму!

        Боляче защеміло серце у сусіда. Прийшов він додому засмучений. Дружина до нього:

– Ну, щось ти швидко … І що дізнався їх секрет?
– Так!
– Ну, і як там у них?
– У них-то всі винні. Ось тому і не сваряться. А ось у нас всі і завжди праві.

Історія з Інтернету «Випадок у лікарні, який перевернув мій світ»

       Сиджу біля мами в лікарні. Поруч лежить бабуся, років під 90. Приходить до неї дід, ледве волочачи ноги, такий же сухенький, як і вона. Дістає з пошарпаної з радянських часів авоськи просту їжу, яку приготував сам: натерте яблуко в банці, відварену курочку, поламану на дрібні шматочки.

     Вони майже не розмовляють. Дідусь сидить скорчившись на стільці поруч з нею і просто тримає її за руку… гладить, як ніби, якщо відпустить, то вона піде назавжди…

    І я подумала про те, що ж людям молодим, повним сил і здоров’я, заважає так само трепетно ставитися один до одного? Чому така недбалість сьогодні  у стосунках? Де дівається мудрість і вміння будувати стосунки?..У чому причина?    

 6.   Є ще одне важливе правило для спілкування в родині. Психологи називають його  правило “трьох хвилин”.  Воно працює, як для подружжя, так і для дітей. Коли батьки в родині починають виконувати це правило, то помічають, що воно дуже багато змінює в стосунках на краще.

     Правило “перших трьох хвилин” полягає в тому, щоб завжди зустрічати дитину/дружину/чоловіка  з такою величезною радістю, наче зустрічаєте друга, якого не бачили вже багато, багато років. І не важливо, ви повернулися з магазину, в який вибігали за хлібом, чи прийшли додому з роботи. Треба привітати, зрадіти, обійняти, пригорнути, поцілувати. Важлива не кількість часу, а емоційна близькість і небайдужість.

   Зазвичай, все, чим з вами хоче поділитися дитина, вона “видає” в перші хвилини зустрічі, саме в цьому полягає важливість не змарнувати цей час. Ви одразу помітите тих батьків, які інтуїтивно виконують правило “перших трьох хвилин”. Наприклад, забираючи дитину зі школи, вони завжди присідають на рівень її очей, обнімають при зустрічі та говорять, що за нею скучили.   В той час, як інші батьки просто беруть дитину за руку, кажуть “пішли”, розмовляючи при цьому по телефону.

   7. Суть сім ї. Приходячи з роботи, і батько, і мама одразу звертайте всю увагу на дитину. Найперше -спілкування. Ви маєте декілька хвилин для того, щоб сісти поруч біля неї, розпитати про її день та вислухати. Дати поради, зрозуміти, приголубити. Потім вже підете їсти й дивитися новини. Така модель поведінки має бути і в подружжі.

     8. Скульптура. Щоб добре виховати дитину, батькам треба вкласти душу в дитину. Це гарно засвідчує дана скульптура.

      9. Народна мудрість каже: «Що посієш, те й пожнеш».  І якщо посієш в душу дитини любов, то й пожнеш паростки любові.

   10. Служіння.  На жаль, немає такої любові, яку б можна було один раз запалити і насолоджуватись нею все життя. Любити – це значить постійно влюблятися,закохуватися.  Це мистецтво. Але це й важка праця, часто жертвенна.Тому виявляємо любов у щоденних, буденних справах. Любимо заради себе і дітей, щоб діти були щасливими. У християнстві з давніх-давен синонімом до слова «любити» було слово «служити». На жаль, сучасне покоління не завжди хоче це зрозуміти.   Приклад із Тустанської фортеці.

   11. Щоб душа не спорожніла, не бійтесь проговорювати вголос почуття. Це дуже зближує рідних людей. Не соромтесь говорити: сонечко, милий, коханий (коли ніхто не чує). Цінуйте і цілуйте один одного. Якось почула зі слів дитини: «А мій тато завжди цілує маму». І аж світиться дитина радістю. А інша дитина такого ніколи не бачить, тому не робитиме так колись у своїй сім’ї. Пам’ятайте про інвестиції. Що вкладеш, те й отримаєш згодом.

  12. У всьому вчимося бачити позитив, отримувати задоволення, відчувати щастя. Напр., типова ситуація. Мама зранку готує чоловіка на роботу, збирає одну дитину,  другу. Тоді збирається сама. Всі чекають, нервують. Хтось та скаже:  «Мамо, вічно ти запізнюєшся». Але не сердимося, ми щасливі, що є кому дорікнути нам, що є сім я. Ми не самотні.

   13.  Рецепти щасливого подружжя шукають, мабуть, чи не в кожному куточку світу. Кожен прагне жити в любові, не боятися, що з часом почуття зміліють, а байдужіть і буденна рутина заполонять дім.

Притча.Чоловік прийшов до священника за порадою: – У нас з дружиною вже давно немає тих колишніх почуттів, більше ми не любимо один одного. Я не знаю, що мені робити. Відповідь священника була дуже мудрою

– Люби її.

Чоловік дуже здивувався, і з обуpенням сказав:

– Я ж вам кажу, що почуттів в нас не залишилося!

– Це добрий привід, щоб любити її.

Чоловік продовжував питати:

– Але як можна перебоpоти свої почуття?

Відповідь священника була проста:

– Слухати її, відчувати, співпереживати, служити, жеpтвувати собою заради неї. Бо слово любити не означає тільки почуття, воно ще означає дію.

Висновок: любити не можна тільки на словах. Показуйте своїм коханим любов. Даруйте більше часу, уваги тим, кого ви по-справжньому любите.

 Вислови з Біблії  завжди підкажуть, якою має бути справжня любов у християнській родині.„Любов – довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла, все прощає Любов ніколи не минає. (І Кор. 13: 4-5)

Тож нехай любов стане вашим супутником в житті. Хай щасливими будуть ваші родини.

    14. Щоб виховати щасливих дітей, треба самому бути щасливим.

Прошу переглянути відеоролик про любов у подружжі, який, сподіваюсь, зміцнить наші почуття.

 

 

 

docx
Додано
16 грудня 2019
Переглядів
1449
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку