Доповідь "Сімейна психокорекція"

Про матеріал
Однією зі сфер психологічної корекції є психологія сім’ї, яка покликана розкрити способи гармонізації сімейно-шлюбних стосунків, об’єктивні й суб’єктивні умови їх розвитку та впливу на соціалізацію індивіда.
Перегляд файлу

image


imageimageОднією зі сфер психологічної корекції є психологія сім’ї, яка покликана розкрити способи гармонізації сімейно-шлюбних стосунків, об’єктивні й суб’єктивні умови їх розвитку та впливу на соціалізацію індивіда.

Психологія сімейних стосунків – це складний феномен, складна психічна реальність, яка вивчає структуру стосунків у сім’ї, її аспекти життя та функціонування.

Життєвий цикл сім’ї – це історія життя сім’ї, власна динаміка; життя сім’ї, відображає повторюваність, регулярність сімейних подій.

У психології сімейних відносин виокремлюють два поняття: функціональна сім’я та дисфункціональна сім’я.

imageФункціональна (здорова) сім’я характеризується гнучкою ієрархічною структурою влади, чітко сформульованими сімейними правилами, сильною батьківською коаліцією, неушкодженими міжпоколінними межами. Сімейні правила відкриті і слугують позитивними орієнтирами для зростання. Чітка дистанція між поколіннями – один із компонентів у структурі добре функціонуючої сім’ї.

Дисфункціональна сім’я не забезпечує особистісного зростання кожного зі своїх членів. Для дисфункційних сімей характерними є наступні проблеми: помилковий вибір партнера (очікування, що чоловік/дружина/ нагадуватимуть батька/матір/); незавершені стосунки з батьківською сім’єю (звернення за порадою до батьків, замість того, щоб радитися один із одним під час вирішення внутрішньосімейних проблем); утрата ілюзій; переживання розгубленості; подружня зрада і загроза розлучення; цивільний шлюб як спроба уникнути відповідальності (моральної, юридичної, фінансової тощо).

Отже, сім’я проходить такі цикли (етапи):

І. Зародження сім’ї (з моменту створенняimage

сім’ї до появи першої

дитини)                                        ІІ. Етап появи першої

imageimageта наступних дітей

image

ІІІ. Етап зрілої сім’ї

(до повноліття дітей)

сім’ї

image

image

image

image

Перелік можливих питань для обговорення

     Обговоріть, що на ваш погляд, повинно бути причиною для створення сім’ї?

     imageЩо ви сьогодні дізналися нового про любов, довіру, вірність, чесність і дружбу в стосункахміж хлопцем і дівчиною, між нареченими, між подружжям? (Для хлопця і дівчини ці поняття повинні бути орієнтиром у побудові стосунків, між нареченими вони повинні бути підставою сказати один одному «так» стосовно створення сім’ї, між чоловіком і жінкою вони забезпечують щасливе життя).

     У чому різниця між знаннями і переконанням? Які ваші знання ви хотіли б перетворитина переконання?

     Який досвід, приклад, подружнього життя ваших батьків ви помічаєте у власному житті?

     Які, на ваш погляд, основні характеристики сім’ї? Як ви гадаєте, які конкретні вчинки,кроки може зробити кожен член родини для того, щоб бути разом щасливими?

     Як Ви думаєте, завдяки чому деяким парам вдається прожити разом усе життя з любов’юодин до одного?

     Проаналізуйте разом, наскільки ваші стосунки довірливі та надійні.

pdf
Додав(-ла)
Флюнт Мар'яна
Пов’язані теми
Психологія, Презентації
Додано
23 квітня
Переглядів
15
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку