Доповнення до уроку укр.літ. у 5 класі на тему: "Пригодницькі твори"

Про матеріал
Презентація створена як доповнення до розробки уроку української літератури для 5ого класу на тему: "Дитяча література. Пригодницький твір. Тема та ідея твору. Життєві уроки. Ірен Роздобудько. Повість-казка «Пригоди на острові Клаварен». Галина Вдовиченко . Повість – казка «36 і 6 котів». Іван Франко « Фарбований Лис»". Матеріал буде корисний та доцільний до всіх етапів уроку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Пригодницькі твори. Галина Вдовиченко “ 36 і 6 котів”Ірен Роздобудько “Пригоди на острові Клаварен”Іван Франко “ Фарбований Лис”

Номер слайду 2

ПРИГОДНИЦЬКИЙ ТВІР - це твір із захопливим сюжетом про складні випробування, через які проходять герої. В основі цього твору гострі конфлікти, а герої учасники багатьох цікавих подій, у яких з великою силою виявляються їх розум, винахідливість і мужність.

Номер слайду 3

Те́ма художнього твору — коло подій, життєвих явищ, представлених у творі. Тема пов’язана з проблемою і потребує осмислення. Тема художнього твору характеризує явище, сприйняте, побачене митцем. Тема тяжіє до сюжету як розвитку подій, в яких беруть участь персонажі.

Номер слайду 4

Ідеєю художнього твору(грец. ιδέα — образ, початок) називається та головна думка, що служить узагальненим вираженням змісту всього твору й містить у собі оцінку зображених у ньому життєвих явищ. 

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Вирушаючи в подорож малесенькою річкою, слід бути особливо обережними, якщо на ній є старезна дамба. Бо в дамбі, можливо, є печера… Що чекає на допитливих п’ятикласниць, юних шукачок пригод Клаву й Рено? Безлюдний острів, який можна назвати своїми іменами, ночівля у кроні дерева, а на сніданок — черепашача яєчня під кокосовим соусом… Та це ще не все. Адже до безлюдних островів нерідко навідуються пірати — і тоді стає по-справжньому небезпечно. Хвацька пригодницька книжка відомої і популярної письменниці про дуже самостійних, яскравих, бойовитих дівчаток; завжди приваблива для дітей тема безлюдного острова, на який втрапляють герої.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Книги Галини Вдовиченко

Номер слайду 14

Ірен Роздобудько. Казка "Дикі образи дикобраза"

Номер слайду 15

pptx
Додано
18 січня 2023
Переглядів
2099
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку