Дослідницька робота "Геометрія в художньому мистецтві"

Про матеріал

Від самого початку зародження мистецтва в ньому була присутня геометрія. Однак у різні епохи вона приймала різне значення: була інструментом для передачі обсягу на площині, представляла собою геометричні предмети як об'єкти мистецтва, то сьогодні зустрічаються повноцінні картини з геометричними фігурами в якості головних елементів. Учениця на власних малюнках дослідила красу та велич геометріїї, багатогранність застосування геометричних фігур.

Перегляд файлу

Будянський ліцей  Південної міської ради

Харківського району  Харківської області

 

 

 

 

 

 

 

 

ГЕОМЕТРІЯ В ХУДОЖНЬОМУ МИСТЕЦТВІ

 

 

 

 

 

 

Виконала:  Є.А. Петрова,

6-А клас, Будянський ліцей 

Південної міської ради

Вчитель:

Т.В. Пономаренко

 

 

 

 

 

Буди – 2021

ЗМІСТ

 

Вступ ................................................................................................................... 3

Основна частина ……………………………......................................................4

Висновок ..............................................................................................................7

Список використаних джерел ............................................................................8 ВСТУП

 

Геометрія – важливий розділ математики. Її виникнення йде в глибину тисячоліть і пов’язана з розвитком ремесел, культури, мистецтва, з трудовою діяльністю людини і спостереженням навколишнього світу. Ця давня наука допомагає встановити форму, розмір та місце розташування будь-якого предмета у просторі, правильно креслити проекти будівель і мостів, різних машин і приладів. 

Геометрія – це не лише розділ математики, це світ, що нас оточує. Варто лише озирнутися довкола і можна побачити чисельні геометричні фігури, які ховаються у звичних для нас речах – будинках, машинах, мостах, побутовій техніці, їжі, одязі, меблях та ін. Навіть у природі все має певні геометричні форми. 

Художнє мистецтво − це складне, багатогранне поняття, яке об’єднує неперервний процес художньої творчості. Художнє мистецтво ще з початку його існування формує естетичний смак, який являється невід’ємною складовою духовного розвитку людства. 

Від самого початку зародження мистецтва в ньому була присутня геометрія. Однак у різні епохи вона приймала різне значення: була інструментом для передачі обсягу на площині, представляла собою геометричні предмети як об'єкти мистецтва, то сьогодні зустрічаються повноцінні картини з геометричними фігурами в якості головних елементів.

Для геометричного мистецтва характерні не просто картини з геометричних фігур: їх відрізняє особливе несподіване розміщення в композиції та простір.

 

 

 

ОСНОВНА ЧАСТИНА

 

У вільний час я відвідую художню студію «Будянської дитячої школи народного мистецтва». Захоплююся малюванням, бісероплетінням та виготовленням виробів з різних матеріалів. Дуже люблю природу та тварин, тому часто відображаю їх в своїх роботах. Також мені подобається малювати натюрморти. 

При побудові натюрморту використовують точки, прямі та криві лінії, гострі та тупі кути, щоб точніше передати зображення, кожен предмет розбирається на геометричні фігури (коло, квадрат, трикутник тощо), відношення, пропорції, осі симетрії.

В мене є декілька робіт, які вирішила показати, де простежуються геометричні фігури.

На одному занятті ми вчилися створювати натюрморт із геометричних фігур простим олівцем.

 image 

Натюрморт із геометричних фігур простим олівцем

Мені дуже сподобалося і згодом намалювала ще декілька робіт гуашшю і пастеллю, поєднуючи різні кольори, відтінки та створюючи художній простір шляхом поєднання різних геометричних фігур, кольорових площин, прямих і ламаних ліній.

 

image 

Композиційний натюрморт  

image 

Тематична композиція  

image  

Кольорова гармонія

ВИСНОВОК

 

Людина починає вивчати геометрію з самого раннього віку. Ці знання поступово розширюються і вдосконалюються. Накопичується досвід, який використовується в подальшому житті і не важливо, яка у людини професія або хобі. 

Геометрія допомагає розвивати мислення, уяву, логіку. Це не тільки система законів, теорем і задач, але й засіб пізнання краси. 

Геометрія збагатила мистецтво, характерними є краса і гармонія.

Отже, геометрія та художнє мистецтво – це великі сфери культури. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

 

1.  Універсальний комплексний довідник школяра.      Харків, Вид-во «Ранок», 2016 р.

2.  Велика ілюстрована енциклопедія історії мистецтв.      Київ, «Махаон – Україна», 2007 р.

3.  https://uk.wikipedia.org

4.  http://geometry-and-art.ru

5.  https://struchaieva.art/uk/blog/geometricheskaya-abstrakciya  

 

pdf
Пов’язані теми
Математика, Інші матеріали
Додано
11 листопада 2021
Переглядів
533
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку