Дослідницька робота "Гіркота підсолодженого життя"

Про матеріал
Одна з важливих складових життя -- їжа. Що потрібно знати про їжу у сучасному непростому мінливому світі, щоб їжа приносила користь, а не призводила до проблем зі здоров'ям? Чому не всім можна вживати вуглеводи, зокрема цукор, і чи можна їх чимось замінити? Відповіді на ці запитання шукали юні дослідниці у своїй проєктній роботі
Перегляд файлу

НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИЙ ЦЕНТР  ОСВІТИ  М. ЛЬВОВА

МІСЬКИЙ КОНКУРС ПРОЄКТНО-ДОСЛІДНИЦЬКИХ ТА РЕФЕРАТИВНИХ РОБІТ З ХІМІЇ «ХІМІЧНІ РЕАЛІЇ» ДЛЯ УЧНІВ 9-10 КЛАСІВ ЗЗСО

 

 

 

 

Науково-дослідницька номінація

 

КОНКУРСНА РОБОТА:

ГІРКОТА ПІДСОЛОДЖЕНОГО ЖИТТЯ

 

 

Виконали: Кокотайло Христина

Теплінська Марія-Сузанна

 учениці 9-А класу

КЗ ЛОР «Львівська загальноосвітня санаторна

школа-інтернат №1 І-ІІІст. імені Б.-І.Антонича»

Науковий керівник: Заціха Н. В. вчитель хімії

                                                         КЗ ЛОР «Львівська загальноосвітня санаторна

                                                         школа-інтернат №1 І-ІІІст. імені Б.-І.Антонича»

 

 

Львів 2020

ЗМІСТ

 

  1. ВСТУП …………………………………………………………….3
  2. ОСНОВНА ЧАСТИНА
    1.        Огляд літературних та інтернет-джерел……………… .4
    2.        Дослідницька частина…………………………………….7
  3. ВИСНОВКИ……………………………………………………...10
  4. ДОДАТОК 1………………………………………………………11
  5. СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ……………………...12

 


ВСТУП

Їжа – це одна з важливих складових життя людини. Все, окрім кисню, людина отримує для своєї життєдіяльності із їжі. Їжа – це джерело енергії. Харчування впливає на стан здоров'я, працездатність, настрій та тривалість життя людини. Але їжа, в першу чергу, є комплексом, системою хімічних сполук, що мають певний хімічний склад і відповідні властивості. Основними компонентами їжі є білки, жири, та вуглеводи.

Білки (протеїни) — потрібні для побудови і відновлення клітин, що відмирають, утворення ферментів, вітамінів, гормонів та імунних тіл. Білки є найбільш цінною і абсолютно незамінною частиною харчування. Жири слугують джерелом енергії, допомагають організму засвоювати деякі вітаміни. Вуглеводи є головними постачальниками енергії і, на відміну від білків та жирів, вуглеводи мають переважно енергетичну цінність, тому за їх рахунок найлегше регулювати калорійність раціону. Вуглеводи необхідні для роботи мозку, а також  сприяють очищенню організму. Нормальне функціонування мозку і нервової системи майже повністю залежить від вмісту глюкози в крові. Довготривала нестача цукру в крові призводить до різноманітних розладів в організмі людини, внаслідок чого послаблюється розумова і фізична діяльність, скорочується тривалість життя.

Проблема харчування, зокрема споживання солодкої їжі нас зацікавило через те, що у нашій санаторній школі для дітей із серцево-судинними та супутніми їм захворюваннями, навчалися учні, що хворіли цукровим діабетом. Їм не можна було вживати білий хліб, картоплю, макарони, солодкий чай, а найголовніше – солодощі, те, чого найбільше хочеться всім дітям.

В підручнику «Органічної хімії» йдеться про те, що замінником цукру для людей, що хворіють  діабетом є сорбіт – 6-атомний спирт. Сорбіт має природнє походження і широко застосовується в харчовій промисловості.

Метою нашого дослідження є опрацювати літературу та інтернет-джерела, про синтетичні цукрозамінники, спробувати з’ясувати їхній вплив на організм людини, проаналізувати склад продуктів, що  продаються в магазинах біля школи на наявність в них цукрозамінників.

ОСНОВНА ЧАСТИНА

Огляд літературних та інтернет-джерел

Цукрозамінники у наш час – дуже поширений продукт. В сучасному світі люди використовують їх під час схуднення або як продукт харчування для діабетиків. Багато людей вживають цукрозамінники, вважаючи, що споживання натурального цукру надто шкідливо для здоров’я.

В Україні дозволено використання 13 видів натуральних і синтетичних цукрозамінників та підсолоджувачів під час виробництва продуктів харчування. До основних натуральних належать: фруктоза, сорбіт, ксиліт, стевія, мед, кленовий сироп, патока, корінь солодки. До синтетичних – сукралоза, аспартам, сахарин, неотам, цикламат, ацесульфам або суміш цих речовин. Аргументом переваг на користь  такої альтернативи цукру – це наднизька калорійність, властивість не підвищувати рівень цукру в крові  і економічний зиск виробників харчових продуктів через зниження собівартості. Хоча кожна з цих переваг має певні застереження, окрім економічної вигоди  використання синтетичних цукрозамінників. При цьому 4 синтетичних цукрозамінники з названого переліку заборонені у розвинених країнах таких, як США, Франція, Німеччина, Великобританія, Японія, дуже широко використовуються в Україні. Це – сахарин, цикламат, аспартам, ацесульфам.  Власне інформація про ці речовини, їхній молекулярний склад, синтез, фізіологічну дію на організм нас особливо зацікавила.

Сахарин –  С7Н5О3NS – харчова добавка, що має маркування Е954 – найперший і один з найпопулярніших світових замінників цукру. Сахарин синтезують із толуену, виділеного з кам’яновугільної смоли після коксування вугілля . Він був відкритий 1879 р., а з 1900 вироблявся у промислових масштабах. Речовина солодша від цукру у 300-400 разів,  та залишає в роті металевий присмак, крім того – погано розчиняється у воді, тому використовують, здебільшого, добре розчинну  натрієву сіль сахарину:

C:\Users\admin\Desktop\замінники цукру\220px-Sodium_saccharin.svg.png

Цікавий факт: бджіл і метеликів не вдається обдурити сахарином замість цукру, комахи його не їдять.  Сахарин має канцерогенну дію – впливає на появу раку сечового міхура. Сахарин не засвоюється організмом, тому викликає додаткове навантаження на нирки, тому його вживання категорично заборонено людям із захворюваннями сечостатевої системи, а також дітям.

Натрій цикламат –C6H12NNaO3S  – розпочав свій шлях у харчову промисловість з хімічної лабораторії університету Іллінойс 1958р. у ході досліджень над синтезом протигрибкових ліків.  Має маркування харчової добавки Е952.

C:\Users\admin\Desktop\images (1).png

Він в тридцять разів солодший від цукру. У 1966 році після численних  дослідів на щурах  було повідомлено, що деякі кишкові бактерії можуть десульфонувати цикламат, перетворюючи його в циклогексиламін – токсичний канцероген: спричиняє розвиток злоякісних новоутворень у сечовому міхурі; призводить до порушення обміну речовин; має згубний вплив на функціонування серцево-судинної системи; провокує ниркову недостатність.

Аспартам є дипептидом тобто, похідне двох амінокислот: аспарагінової і фенілаланіну – С14Н18N205 – був відкритий в 1965 р. також випадково, у ході досліджень для виробництва ліків від виразки.

C:\Users\admin\Desktop\6962d946.png

Аспартам, як  усі білки, чутливий до нагрівання, тому його не можна використовувати у продуктах, що будуть піддаватись термічній обробці. Він — термічно нестійкий. В розчинах аспартам повільно розкладається і за кімнатної температури, тому безалкогольні напої, до яких він входить, мають дуже обмежений термін придатності.

Аспартам бере участь в обмінних процесах – швидко всмоктується, метаболізується в печінці. Одним із продуктів розщеплення аспартаму є метанол –токсична речовина, що діє на нервову і судинну системи людини, може призводити до важких отруєнь, до сліпоти.  Аспартам може провокувати алергічні реакції;  напади булімії  (патологічно підвищене почуття голоду); сильну мігрень; в окремих випадках аспартам може сприяти розвитку депресії і деяких інших нервових розладів.   Але аспартам –  сьогодні один з найпопулярніших замінників цукру, має маркування Е951. Солодший від цукру у 200 разів. Займає майже 25% світового об'єму штучних підсолоджувачів. Ацесульфам — C4H4NO4SK               C:\Users\admin\Desktop\Підсолоджувачі\2000px-Acesulfam_K.svg.png

Маркування добавки — Е950. Коефіцієнт солодкості у 180–200 разів перевищує солодкість цукру, але речовина має терпкуватий металічний присмак, тому її використовують в суміші з сукралозою та аспартамом. Ацесульфам термічно стійкий, добре розчинний у воді.

У харчовій промисловості його використовують з 80-тих років. Він не засвоюється організмом і швидко виводиться, як сахарин і аспартам, тобто не впливає на обмінні процеси організму людини. Але дослідження підтверджують, що вживання продуктів, які містять Е950 призводять до посилення апетиту, погіршення роботи серцево-судинної системи; зневоднення; можуть викликати  нудоту, головний біль;слабість і дратівливість; шкідливо впливає на нервову систему; його не рекомендовано вживати молодим мамам і дітям.

 Дослідницька частина

Ґрунтовно знайомлячись з асортиментом товарів продуктових магазинів поблизу нашої школи ми вивчали склад харчових продуктів, які здебільшого цікавлять дітей, намагаючись виявити харчові добавки-цукрозамінники Е950, Е951, Е952, Е954. (додаток 1).

Результати досліджень зведено у таблиці

 

 

                       Цукрозамінник      

 

           Продукт                  

Калій

ацесульфам

Е950

 

Аспартам Е951

Натрій цикламат Е952

 

Сахарин

 Е954

Кутчуп лагідний («Кожен день»)

 

+

 

 

 

Безалкогольні  напої

Мірінда полуниця («Сандора»)

 

+

 

 

 

Тархун («Кожен день»)

 

+

 

+

 

 

+

Sprite

+

+

 

+

Pepsi light

+

 

 

 

Coca-cola light

+

+

+

 

Фанта з апельсиновим соком

 

 

 

 

+

Schweppes Журавлина, Лимон, Bitter Lemon

 

 

 

 

+

Розчинна кава, шоколад

Jacobs latte, original, in-tense, dynamix, карамель

 

+

 

+

 

 

MacCoffee  Мак міцний; гарячий шоколад «Мак шоколад»

 

+

 

 

+

 

+

Nescafe original, strong, turbo, krimi

 

 

 

+

 

Жувальні гумки

Orbit евкаліпт, білосніж-ний, тропічний мікс, виноград

 

+

 

+

 

 

Dirol морозна, морозна м’ята, мандарин

 

+

 

+

 

 

Eclipse м’ята-лайм, свіжа м’ята, кавун, яблуко, апельсин-лимон

 

+

 

+

 

 

Mentos

+

+

 

 

       

 Переваги та недоліки цукрозамінників:

 

Цукрозамінник

Переваги

Недоліки

Калій ацесуль-фам Е950, безпечна доза –до15мг на 1кг ваги тіла

У 200 раз солодший від цукру;

Не засвоюється організмом;

Не підвищує рівень цукру в крові

Має терпкуватий металічний присмак; порушує роботу серцево-судинної системи; негативно впли-ває на нервову систему, розвивається дратівливість;

спричиняє посилення апетиту

Аспартам  Е951, безпечна доза – до 40мг на 1 кг ваги тіла

Не містить калорій, не підвищує рівень цукру в крові;

у 200 разів солодший від цукру

Протипоказаний людям, що хворіють на фенілкетонурію;

один з продуктів розщеплення – метанол – сильна отрута;

призводить до гормональних розладів; провокує алергію, нервові розлади, хвороби шлунково-кишкового тракту;

підвищує апетит; термічно нестійкий

Цикламат Е952  безпечна доза – до 10мг на 1 кг ваги тіла

У 30 разів солодший від цукру;

дуже низька ціна;

не підвищує рівень цукру в крові

Має канцерогенні властивості; спричиняє розвиток злоякісних новоутворень у сечовому міхурі;

провокує ниркову недостатність;

провокує порушення обміну речовин

Сахарин Е954, безпечна доза – до 5мг на 1 кг ваги тіла

У 400 разів солодший від цукру;

не підвищує рівень цукру в крові

Канцероген, провокує рак сечового міхура; протипоказаний людям, із захворюваннями жовчного міхура , а також сечовивідної системи

не рекомендований дітям, вагітним

має специфічний присмак

 

 

  Висновки

У сучасному світі більшість людей намагаються ставитись уважно до продуктів і страв, які споживають. Незбалансоване харчування може призво-дити до різних негативних наслідків, в тому числі порушень центральної нервової системи, функціонування підшлункової залози, зниження захисних властивостей організму, збільшення ризику захворюваності онкологічними хворобами та цукровим діабетом.

  1. Використання цукру чи цукрозамінників має свої переваги і недоліки, не маючи належних знань, лише вивчаючи етикетки складу продукту не можна визначити рівень безпеки продукту.
  2. Натуральний цукор – цінне джерело життєвої  енергії. Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) рекомендує вживати цукру:     жінкам – до 24 грам цукру в день, що дорівнює приблизно 5 чайних ложок без гірки, а чоловікам – до 36 грам (приблизно 7 чайних ложок). Ця рекомендована доза не включає в себе натуральні джерела цукру, такі як фрукти і овочі.
  3. Основна перевага синтетичних цукрозамінників – це здатність не підвищувати рівень цукру в крові і велика економічна вигода для виробника.
  4. Продукти, які  продаються в магазинах поряд зі школою, містять у своєму складі синтетичні цукрозамінники, зокрема сахарин, аспартам, цикламат, ацесульфам. Ці підсолоджувачі є небезпечними для дитячого (і не тільки) організму, оскільки в процесі розщеплення в організмі утворюють токсичні і канцерогенні речовини.
  5. Найбільше цукрозамінників міститься в безалкогольних напоях.
  6. Серед учнів та серед дорослих необхідно проводити роз’яснювальну і просвітницьку  роботу для того, щоб вони могли робити свідомий вибір продуктів харчування, знаючи, яким загрозам може піддаватися їх організм.

 

 

 

 

Додаток 1

C:\Users\admin\Downloads\20200211_193810.jpg C:\Users\admin\Desktop\Підсолоджувачі\фото\20200211_193803.jpg C:\Users\admin\Downloads\20200211_193302.jpg C:\Users\admin\Downloads\20200211_193258.jpgC:\Users\admin\Downloads\20200211_193108.jpg C:\Users\admin\Downloads\20200211_193102.jpg C:\Users\admin\Downloads\20200211_193034.jpg C:\Users\admin\Downloads\20200211_193028.jpg C:\Users\admin\Downloads\20200211_192902.jpg C:\Users\admin\Downloads\20200211_192845.jpg   C:\Users\admin\Downloads\Screenshot_2020-02-13-15-57-40-1.png C:\Users\admin\Downloads\Screenshot_2020-02-13-15-52-16-1.pngC:\Users\admin\Downloads\IMG_20200125_125630.jpg C:\Users\admin\Downloads\IMG_20200125_130432.jpg  C:\Users\admin\Downloads\IMG_20200125_130513.jpg C:\Users\admin\Downloads\IMG_20200125_130319.jpg C:\Users\admin\Downloads\Screenshot_2020-02-13-16-05-00-1-1.png

 

 

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

  1. Эткинс П. Молекулы: Пер.с англ.—М.: Мир, 1991.—216с.
  2. Панишко Ю.М., Ковцун В.І., Козій Р.С., Тарасов В.В. Здоров’я людини і особливості харчування (огляд літератури) //Здоровий спосіб життя: Зб.наук. ст./ Ред. - доц. Ю.М. Панишко. - Л., 2008. - Вип. 33. - С. 37-46.
  3. Данилишин М. Замінити цукор і не померти. //   http://agro-business.com.ua/agro/ahronomiia-sohodni/item/331-zaminyty-tsukor-i-ne-pomerty.html
  4. https://en.wikipedia.org/wiki/Sodium_cyclamate
  5. https://uk.wikipedia.org
  6. https://tsn.ua/ukrayina/solodki-vbivci-scho-slid-znati-pro-cukrozaminniki-yaki-zdatni-znischiti-organizm-lyudini-1162146.html
  7. https://www.pharmencyclopedia.com.ua/article/6890/kaliyu-acesulfam

 1

 

docx
Додано
28 грудня 2020
Переглядів
642
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку