1
ЗМІСТ
ВСТУП…………………………………………………………………………………..3-4
ОСНОВНА ЧАСТИНА
РОЗДІЛ1
Огляд наукової літератури……………………………………………………………… 5
РОЗДІЛ2
Дослідження вмісту харчових добавок у продуктах та їх вплив на здоров’я
2.1.Анкетування…………………………………………………………………………6-7
2.2.Дослідження наявності харчових добавок у йогуртах……………………………. 8
2.3. Харчові добавки, їх вплив на здоров’я………………………………………… 8-10
ВИСНОВОК…………………………………………………………………………… 11
СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ………………………………………………..12
ДОДАТКИ………………………………………………………………………… 13-21
ВСТУП
Лікар Гіппократ говорив: «Якщо батько хвороби не завжди відомий, то мати її завжди - їжа».
Зв'язок харчування і здоров'я був помічений ще в давнину. Люди бачили, що від неправильного харчування діти погано ростуть і розвиваються, дорослі хворіють, швидко стомлюються, погано працюють і гинуть.
Вживання продуктів, багатих на поживні речовини - джерело сили, енергії та бадьорості. Тому питання здорового харчування є одним з найголовніших, успішне розв'язання якого залежить від виготовлення якісних і безпечних продуктів харчування. Сьогодні на прилавках магазинів практично нереально знайти продукти, які б не містили харчових добавок. Про доцільність використання харчових добавок та вплив на організм останнім часом ведеться безліч розмов.
Мотивація: мама відмовляється часто купувати деякі харчові продукти, говорить, що вони не корисні для здоров’я і можуть, навіть, нашкодити, бо там багато різних хімікатів. Тому для дослідження я обрала наступну тему: «Харчові добавки, їх вплив на здоров’я людини».
Актуальність:
Харчові добавки та здоров’я людини — поняття, які сьогодні починають пов’язувати все частіше. У цьому напрямку проводиться безліч досліджень, в результаті яких виявляється чимало нових і нових фактів. Багато сучасних вчених вважають, що збільшення в раціоні штучних добавок і зменшення споживання свіжих продуктів є однією з основних причин збільшення випадків захворюваності на рак, астму, ожиріння, діабет і депресією.
Гіпотеза: за маркуванням Е ховається не тільки шкідлива і досить небезпечна хімія, а й нешкідливі і навіть корисні речовини.
Мета: дослідити наявність харчових добавок у продуктах харчування, які найбільше люблять мої однолітки та їх вплив на здоров’я людини.
Завдання:
1.З’ясувати, що таке харчові добавки та мету їх використання у харчовій промисловості.
2.Проаналізувати наявність харчових добавок у продуктах, які люблять мої однолітки.
3.Виробити поради шодо вживання харчових продуктів.
Об’єкт дослідження: харчові продукти: йогурти.
Предмет дослідження: харчові добавки та їх вплив на здоров’я людини.
Методи дослідження:
- теоретичний аналіз наукової літератури;
- вивчення, аналіз харчових добавок у продуктах;
- методи психодіагоностики (бесіда, анкетування);
- спостереження та порівняння;
- методи статистичної обробки одержаної інформації.
Практичне значення.
Матеріали науково-дослідницької роботи «Харчові добавки, їх вплив на здоров’я людини» можуть використовувати вчителі з основ здоров’я, валеології, біології, як фактичний агітаційний матеріал щодо здорового харчування.
Узагальнений та систематизований матеріал щодо наявності харчових добавок у поширених йогуртах, інформація про їх вплив на здоров’я та поради шодо вживання харчових продуктів цікаві і корисні для всіх шарів населення.
ОСНОВНА ЧАСТИНА
РОЗДІЛ1
Огляд наукової літератури
1.1.Харчові добавки у вигляді трав і прянощів використовували ще з моменту появи людини на Землі для поліпшення смаку, запаху і кольору їжі. В Давньому Римі застосовували сірчисту кислоту при виробництві вина. В стародавні часи люди добували фарбу з комах для фарбування тканин.
У 19-20 столітті з розвитком торгівлі з’являються штучні консерванти, ароматизатори, барвники, що дозволило перевозити продукти на великі відстані.
І на цьому історія харчових добавок не закінчується, вчені постійно створюють нові види, які будуть безпечні для здоров'я людини.
1.2.Харчові добавки – це синтетичні або натуральні речовини, які ніколи самостійно не вживаються в їжу, а вводяться в продукти для покращення смаку, консистенції, кольору, запаху та збільшення тривалості зберігання [1,2,3].
Харчові добавки мають довгі назви, тому для зручності Європейським союзом розроблена система маркування. Назва кожної харчової добавки починаться з букви «Е», що означає «Європа». Після літери слідує цифра, яка вказує на певну добавку[4].
Е100 по Е181 – Барвники
200 -296 – Консерванти
300 -363 —Антиокислювачі
400 -499 - Загусники, стабілізатори
600 -637 - Підсилювачі смаку, ароматизатори
Кількість харчових добавок зростає з кожним днем, популярними стають комплексні добавки, які складаються з суміші різних добавок.
РОЗДІЛ 2
Дослідження вмісту харчових добавок у продуктах та їх вплив на здоров’я
2.1. Анкетування (дод.А)
2.1.1. Учням було запропоновано уявити, що вони у великому супермаркеті і написати найулюбленіші продукти, які вони хотіли б закупити.
В анкетуванні прийняли участь 28 учнів, з яких шість учнів, на жаль, не назвали фрукти або овочі, про користь яких знають всі (діагр.2.1); 22 учня вказали, що вони куплять йогурти (діагр.2.2); 24-шоколад (діагр.2.3); 20-ковбасні вироби (сосиски, ковбаса) (діагр.2.4).
Діаграма 2.1 Діаграма 2.2
Діаграма 2.3 Діаграма 2.4
2.1.2. Для дослідження обрали йогурти і запропонували із переліку позначити той, якому вони віддають перевагу (дод.Б): Живинка, Маша та ведмідь, Растішка, Активіа Малина-злаки, Тьома – виробник ТОВ «danone Дніпро» м.Херсон. Лактонія Lactel, ДольчеLactel, Фанні - виробник ТОВ «Молочний дім» м.Павлоград. Малятко, Йогурт з наповнювачем полуниці – виробник Злагода м.Дніпро та Селянський ТОВ «Люстдорф» м.Іллінці, Вінницька область.
Йогурти Активіа Малина-злаки обрали 11 учнів; Растішка - 6; Дольче Lactel – 5; Живинка - 4; Маша та Ведмідь-1, Йогурт з наповнювачем полуниці Злагода -1. Йогурти Тьома, Лактонія Lactel, Фанні, Малятко та Селянський – ніхто з дітей не обрав (діагр. 2.5).
Діаграма 2.5
2.1.3.На питання: »За яким принципом ви обираєте продукт?» - 24 учня написали – за смаком; 2 учні – за зовнішнім виглядом і 2 учні – за складом (діагр. 2.6).
Діаграма 2.6
2.2.Дослідження наявності харчових добавок у йогуртах
При аналізі наявності харчових добавок у йогуртах, з’ясовано, що до їх складу входять барвники, стабілізатори, згущувачі та регулятори кислотності ( діагр.2.7)
Наявність харчових добавок у йогуртах
Діаграма 2.7
2.3. Харчові добавки, їх вплив на здоров’я
2.3.1.Проаналізували інформацію про дію на організм харчових добавок, які містяться в йогуртах. Результати роботи узагальнено у табл.2.1 (дод В) та діагр. 2.8, в яких я позначила зеленим кольором речовини, які не є шкідливими і, навіть, корисні для організму. Синім-нейтральні і червоним – шкідливі добавки.
Наявність харчових добавок у йогуртах
Діаграма 2.8
2.3.2. Харчові добавки відсутні тільки у йогурті для дитячого харчування «Малятко» (м.Дніпро), цей йогурт додатково містить вітаміни і випускається в екологічно чистій склянці. Лише корисні добавки містять йогурти «Селянський» та «Тьома», до складу яких входить натуральний регулятор кислотності - сік лимону.
У йогурті «Селянський» використано натуральні барвники моркви і чорної смородини та каротин, який є основним джерелом вітаміну А. У йогурті «Тьома» наявний пектин, його одержують із жому цитрусових, яблук або буряка, він виводить з організму людини токсини.
Висновок: Йогурти «Малятко», «Тьома» та «Селянський» - безпечні і корисні для здоров’я (дод.Г).
Нажаль, ніхто з моїх однокласників не звертає уваги на ці йогурти, думаю, що йогурти «Малятко» і «Тьома» не користуються попитом, бо призначені для дитячого харчування, а йогурт «Селянський» не приваблює упаковкою.
2.3.3. Серед регуляторів кислотності, які містять досліджені йогурти, шкідливі - відсутні. Наявні (дод.Д): цитрат кальцію Е333 -корисний для кісток і зубів; аскорбінова кислота Е300 – стимулює захисні сили організму; лимонна кислота Е330 позитивно впливає на роботу травної системи, зміцнює імунітет, збільшує рівень кальцію в організмі.
2.3.4.Із діаграми 2.8 чітко видно, що три йогурти: «Полуниця Фанні», «Лактонія Lactel, Дольче Lactel містять найбільше шкідливих добавок (дод.Є).
До складу досліджених йогуртів входять наступні харчові добавки:
кармін (Е120) вважається небезпечною добавкою, хоча і дозволений для застосування. Ним фарбують продукти у помаранчевий, червоний та пурпурний колір. Цей барвник містять 7 йогуртів ( дод.Е).
Отримують кармін з комахи щитівка, яка паразитує на кактусах у Південній та Центральній Америці. Для виготовлення барвника самок збирають перед відкладанням яєць, в цей час їх забарвлення стає червоним, очищають від нутрощів, сушать і обробляють хімічними розчинами. Для виготовлення одного кілограма карміну, потрібно 2млн. комах.
Карагенан Е407, який витягують з червоних водоростей, вважається небезпечною добавкою. При перетравленні карагену утворюються речовини, які викликають розвиток більш ніж 100 різних захворювань.
8 йогуртів із 11 містять модифікований кукурудзяний крохмаль Е1422, він значиться безпечним, хоча про нього багато негативної інформації: сильно шкодить підшлунковій залозі, може викликати зупинку шлунка і отруєння організму. Цей стабілізатор недостатньо вивчений, дослідження ще тривають, тому варто дуже обережно вживати продукти з цією добавкою, тому я його позначила червоним кольором.
2.3.5.Модифікований крохмаль є у йогуртах Активія та Растішка, які купують більша частина моїх однокласників. До складу йогурту Активія входить і кармін. Йогурт Растішка містить натуральний барвник моркви та корисний цитрат кальцію (дод Ж).
Висновок: нажаль, 5 учнів класу віддають перевагу йогурту Дольче Lactel, думаю, якби вони знали склад і обирали продукти не за смаком, то задумалися б, які продукти не варто купувати. У нас у кожного є вибір: вживати продукти із штучними добавками чи з натуральними, а ще краще приготувати йогурти у домашніх умовах з натурального коров’ячого молока!
ВИСНОВОК
Мої дослідження на наявність харчових добавок у йогуртах підтверджують мою гіпотезу. І я впевнена, що буквою Е позначають, як корисні речовини так і небезпечну хімію.
Аналізуючи сучасний стан у сфері використання харчових добавок, я вважаю, що цілком захистити себе від шкідливого впливу небезпечних продуктів неможливо, але можна зменшити ризик їх вживання, дотримуючись певних правил:
СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ
1.Бойченко Т.Є., Василашко І.П.//Основи здоровя.-Київ «Генеза», 2014.-С.27-41
2.Тагліна О.В.// Основи здоровя.- Харків Видавництво «Ранок», 2016.-С.43-57
Інтернет- ресурси
3.
ДОДАТОК А
Учасники анкетування
ДОДАТОК Б
Перелік йогуртів обраних для дослідження
ДОДАТОК В
Склад йогуртів
Таблиця 2.1
|
|
Регулятор кислотності |
Барвник |
Стабілізатор, емульгатор |
Згущувач |
1 |
Живинка ТОВ «danone Дніпро» м.Херсон |
Цитрат кальцію (Е333) |
Кармін (Е120) |
Пектин (Е440) |
Крохмаль кукурудзяний (Е1422) |
Цитрат натрію |
Камідь рожкового дерева (Е410)або гуарова камідь |
||||
Лимонна кислота (Е330) |
|||||
Желатин харчовий |
|||||
|
|||||
2 |
Маша та ведмідь ТОВ «danone Дніпро» м.Херсон |
Лимонна кислота (Е330) |
Кармін (Е120) |
Камідь рожкового дерева (Е410) або гуарова камідь |
Кукурудзяний крохмаль (Е1422) |
Кислота аскорбінова (Е300) |
|||||
|
Желатин харчовий |
||||
|
|||||
3 |
Растішка ТОВ «danone Дніпро» м.Херсон |
Цитрат кальцію (Е330) |
Морква |
|
Крохмаль кукурудзяний (Е1422) |
|
|||||
4 |
Активіа Малина-злаки ТОВ «danone Дніпро» м.Херсон |
Цитрат натрію |
Кармін (Е120) |
|
Крохмаль кукурудзяний (Е1422) |
|
|||||
5 |
Йогурт полуниця Фанні ТОВ «Молочний дім» м.Павлоград |
Цитрат натрію |
Кармін (Е120) |
Карагенан (Е407) |
Модифікований крохмаль кукурудзяний (Е1422) |
Лимонна кислота (Е330) |
желатин |
||||
|
|||||
6 |
Тьома ТОВ «danone Дніпро» м.Херсон |
Лимонний сік |
|
Пектин (Е440) |
|
|
|||||
7 |
Лактонія Lactel «Молочний дім» м.Павлоград |
Цитрат натрію |
Кармін (Е120) |
Карагенан (Е407) |
Модифікований крохмаль кукурудзяний (Е1422) |
Лимонна кислота (Е330) |
бета-каротин |
||||
|
|||||
8 |
Дольче Lactel «Молочний дім» М.Павлоград |
Цитрат натрію |
Кармін (Е120) |
Карагенан (Е407) |
Модифікований крохмаль кукурудзяний (Е1422) |
Лимонна кислота (Е330) |
|||||
|
|||||
9 |
Малятко Злагода м.Дніпро |
|
|
|
|
|
|||||
10 |
Селянський ТОВ «Люстдорф» м.Іллінці Вінницька обл. |
Лимонний сік |
Фруктові і рослинні екстракти (Концентрат чорної моркви і чорної смородини |
пектин |
|
каротин |
|
|
|||
|
|||||
11 |
Йогурт З наповнювачем полуниці Злагода М.Дніпро |
Цитрат натрію |
Кармін(Е120) |
пектин |
Крохмаль кукурудзяний (Е1422) |
Лимонна кислота (Е330) |
|
желатин |
Додаток Г
Безпечні і корисні для здоров’я йогурти
ДОДАТОК Д
Йогурти, які містять корисні окислювачи
Додаток Є
Йогурти, які містять харчові добавки небезпечні для здоров’я
ДОДАТОК Е
Йогурти, які містять кармін
ДОДАТОК Ж
Йогурти, які користуються найбільшим запитом у однокласників