Дослідницька робота "Харчові добавки,їх вплив на здоров'я людини."

Про матеріал
Матеріали науково-дослідницької роботи «Харчові добавки,їх вплив на здоров’я людини» можуть використовувати вчителі з основ здоров’я, валеології, біології, я досліджую світ, як фактичний агітаційний матеріал щодо наявністі харчових добавок у продуктах харчування, які найбільше люблять діти та їх вплив на здоров’я людини.
Перегляд файлу

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЗМІСТ

 

 

ВСТУП…………………………………………………………………………………..3-4

ОСНОВНА ЧАСТИНА

РОЗДІЛ1

Огляд наукової літератури……………………………………………………………… 5

РОЗДІЛ2

Дослідження вмісту харчових добавок у продуктах та їх вплив на здоровя

2.1.Анкетування…………………………………………………………………………6-7

2.2.Дослідження наявності харчових добавок у йогуртах……………………………. 8

2.3. Харчові добавки, їх вплив на здоров’я…………………………………………  8-10

ВИСНОВОК……………………………………………………………………………   11

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ………………………………………………..12

ДОДАТКИ…………………………………………………………………………     13-21

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВСТУП

 

 

Лікар Гіппократ говорив: «Якщо батько хвороби не завжди відомий, то мати її завжди - їжа».

Зв'язок харчування і здоров'я був помічений ще в давнину. Люди бачили, що від неправильного харчування діти погано ростуть і розвиваються, дорослі хворіють, швидко стомлюються, погано працюють і гинуть.

Вживання продуктів, багатих на поживні речовини - джерело сили, енергії та бадьорості. Тому питання здорового харчування є одним з найголовніших, успішне розв'язання якого  залежить від виготовлення якісних і безпечних  продуктів харчування. Сьогодні на прилавках магазинів практично нереально знайти продукти, які б не містили харчових добавок. Про доцільність використання харчових добавок та вплив на організм останнім часом ведеться безліч розмов.

Мотивація: мама відмовляється часто купувати деякі харчові продукти, говорить, що вони не корисні для здоров’я і можуть, навіть, нашкодити, бо там багато різних хімікатів.  Тому для дослідження я обрала наступну  тему: «Харчові добавки, їх вплив на здоровя людини».

Актуальність:

Харчові добавки та здоров’я людини — поняття, які сьогодні починають пов’язувати все частіше. У цьому напрямку проводиться безліч досліджень, в результаті яких виявляється чимало нових і нових фактів. Багато сучасних вчених вважають, що збільшення в раціоні штучних добавок і зменшення споживання свіжих продуктів є однією з основних причин збільшення випадків захворюваності на рак, астму, ожиріння, діабет і депресією.

Гіпотеза: за маркуванням Е ховається не тільки шкідлива і досить небезпечна хімія, а й нешкідливі і навіть корисні речовини.

Мета: дослідити наявність харчових добавок  у продуктах харчування, які найбільше люблять мої однолітки та їх вплив на здоров’я людини.

 

Завдання:

1.З’ясувати, що таке харчові добавки та мету їх використання у харчовій промисловості.

2.Проаналізувати наявність харчових добавок у продуктах, які люблять мої однолітки.

3.Виробити  поради шодо вживання харчових продуктів.

Об’єкт  дослідження: харчові продукти: йогурти.

Предмет дослідження: харчові добавки та їх вплив на здоров’я людини.

Методи дослідження:

- теоретичний аналіз наукової літератури;

- вивчення, аналіз  харчових добавок  у продуктах;

- методи психодіагоностики (бесіда, анкетування);

- спостереження та порівняння;

- методи статистичної обробки одержаної інформації.

Практичне значення.

Матеріали науково-дослідницької роботи «Харчові добавки, їх вплив на здоров’я людини» можуть використовувати вчителі з основ здоров’я, валеології, біології, як фактичний агітаційний матеріал щодо здорового харчування.

Узагальнений та систематизований  матеріал щодо наявності харчових добавок у поширених йогуртах, інформація про їх вплив на здоров’я та поради шодо вживання харчових продуктів цікаві і корисні для всіх шарів населення.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ОСНОВНА ЧАСТИНА

 

 

РОЗДІЛ1

 

Огляд наукової літератури

 

 

1.1.Харчові добавки у вигляді трав і прянощів використовували ще  з моменту появи людини на Землі для поліпшення смаку, запаху і кольору їжі. В Давньому Римі застосовували сірчисту кислоту при виробництві  вина. В стародавні часи люди добували фарбу з комах для фарбування тканин.

У 19-20 столітті з  розвитком торгівлі з’являються штучні  консерванти, ароматизатори, барвники, що дозволило перевозити продукти на великі відстані.

І на цьому історія харчових добавок не закінчується, вчені постійно створюють нові види, які будуть безпечні для здоров'я людини. 

1.2.Харчові добавки – це синтетичні або натуральні речовини, які ніколи самостійно не вживаються в їжу, а вводяться в продукти для покращення смаку, консистенції, кольору, запаху та збільшення тривалості зберігання [1,2,3].

Харчові добавки мають довгі назви, тому  для зручності Європейським союзом розроблена система маркування. Назва кожної харчової добавки починаться з  букви «Е», що означає «Європа». Після літери слідує цифра, яка вказує на певну добавку[4].

Е100 по Е181 –  Барвники

200 -296 – Консерванти

300 -363 —Антиокислювачі

400 -499 - Загусники, стабілізатори

600 -637 - Підсилювачі смаку, ароматизатори

Кількість харчових добавок зростає з кожним днем, популярними стають комплексні добавки, які складаються з суміші різних добавок.

РОЗДІЛ 2

 

 

Дослідження вмісту харчових добавок у продуктах та їх вплив на здоровя

 

 

2.1. Анкетування (дод.А)

 

 

2.1.1. Учням було запропоновано уявити, що вони у великому супермаркеті і написати найулюбленіші продукти, які вони хотіли б  закупити.

В анкетуванні прийняли участь 28 учнів, з яких шість учнів, на жаль, не назвали фрукти або овочі, про користь яких знають всі (діагр.2.1); 22 учня вказали, що вони куплять йогурти (діагр.2.2); 24-шоколад (діагр.2.3); 20-ковбасні вироби (сосиски, ковбаса) (діагр.2.4).

                             Діаграма 2.1     Діаграма 2.2

            

                              Діаграма 2.3    Діаграма 2.4

            

2.1.2. Для дослідження обрали йогурти і запропонували із переліку позначити той,  якому вони віддають перевагу (дод.Б): Живинка,  Маша та ведмідь, Растішка, Активіа Малина-злаки, Тьома – виробник ТОВ «danone Дніпро» м.Херсон. Лактонія Lactel, ДольчеLactel, Фанні - виробник ТОВ «Молочний дім» м.Павлоград. Малятко,  Йогурт з наповнювачем полуниці – виробник Злагода м.Дніпро   та Селянський ТОВ «Люстдорф» м.Іллінці,  Вінницька область.

Йогурти Активіа Малина-злаки обрали  11 учнів; Растішка - 6; Дольче Lactel – 5; Живинка - 4; Маша та Ведмідь-1, Йогурт з наповнювачем полуниці Злагода -1.  Йогурти Тьома, Лактонія Lactel, Фанні, Малятко   та Селянський – ніхто з дітей не обрав (діагр. 2.5).

Діаграма 2.5

                                             

2.1.3.На питання: »За яким принципом ви обираєте продукт?» - 24 учня написали – за смаком; 2 учні – за зовнішнім виглядом і 2 учні – за складом (діагр. 2.6).

Діаграма 2.6

                                             

 

 

 

 

2.2.Дослідження наявності харчових добавок у йогуртах

 

 

При аналізі наявності харчових добавок у йогуртах, з’ясовано, що до їх складу входять барвники, стабілізатори, згущувачі та регулятори кислотності ( діагр.2.7)

Наявність харчових добавок у йогуртах

 Діаграма 2.7

 

 

2.3. Харчові добавки, їх вплив на здоров’я

 

 

2.3.1.Проаналізували інформацію про дію на організм харчових добавок, які містяться в йогуртах. Результати роботи узагальнено у табл.2.1 (дод В) та  діагр. 2.8, в яких  я позначила зеленим кольором речовини, які не є шкідливими і, навіть, корисні для організму. Синім-нейтральні і червоним – шкідливі добавки.

 

 

 

Наявність харчових добавок у йогуртах

 Діаграма 2.8

2.3.2.  Харчові добавки відсутні тільки у йогурті для дитячого харчування «Малятко» (м.Дніпро), цей йогурт додатково містить вітаміни і випускається в екологічно чистій склянці. Лише корисні добавки містять йогурти «Селянський» та «Тьома», до  складу яких входить натуральний регулятор кислотності - сік лимону.

У йогурті «Селянський» використано натуральні барвники моркви і чорної смородини та каротин, який є основним джерелом вітаміну А. У  йогурті «Тьома» наявний  пектин, його одержують  із жому цитрусових, яблук або буряка, він  виводить з організму людини токсини.

Висновок: Йогурти «Малятко», «Тьома» та «Селянський»  - безпечні і корисні для здоровя (дод.Г).

Нажаль, ніхто з моїх однокласників не звертає уваги на ці йогурти, думаю, що йогурти «Малятко» і «Тьома» не користуються попитом, бо призначені для дитячого харчування, а йогурт «Селянський»   не приваблює упаковкою.

2.3.3. Серед регуляторів кислотності, які містять досліджені йогурти, шкідливі - відсутні. Наявні (дод.Д): цитрат кальцію Е333 -корисний для кісток і зубів;  аскорбінова кислота Е300 – стимулює захисні сили організму; лимонна кислота Е330 позитивно впливає на роботу травної системи, зміцнює імунітет, збільшує рівень кальцію в організмі.

2.3.4.Із діаграми 2.8 чітко видно, що три йогурти: «Полуниця Фанні», «Лактонія Lactel, Дольче Lactel містять найбільше шкідливих добавок (дод.Є).

До складу досліджених йогуртів входять наступні харчові добавки:

кармін (Е120) вважається небезпечною добавкою, хоча і дозволений для застосування. Ним  фарбують продукти у помаранчевий, червоний та пурпурний колір. Цей барвник містять 7 йогуртів ( дод.Е).

Отримують кармін з комахи щитівка, яка паразитує на кактусах  у Південній та Центральній Америці. Для виготовлення барвника самок збирають перед відкладанням яєць, в цей час їх забарвлення стає червоним, очищають від нутрощів, сушать і обробляють хімічними розчинами. Для виготовлення одного кілограма карміну, потрібно 2млн. комах.

Карагенан Е407,  який витягують з червоних водоростей,  вважається небезпечною добавкою. При перетравленні карагену утворюються речовини, які викликають розвиток більш ніж 100 різних захворювань.

8 йогуртів із 11 містять модифікований кукурудзяний крохмаль Е1422, він значиться безпечним, хоча про нього багато негативної інформації: сильно шкодить підшлунковій залозі, може викликати зупинку шлунка і отруєння організму. Цей стабілізатор недостатньо вивчений, дослідження ще тривають, тому варто дуже обережно вживати продукти з цією добавкою, тому я його позначила червоним кольором.

2.3.5.Модифікований крохмаль є у йогуртах Активія та Растішка, які купують більша частина моїх однокласників. До складу йогурту  Активія входить і кармін. Йогурт Растішка містить натуральний барвник моркви та корисний цитрат кальцію (дод Ж).

Висновок: нажаль, 5 учнів класу віддають перевагу йогурту Дольче Lactel, думаю, якби вони знали склад і обирали  продукти не за смаком, то задумалися б, які продукти не варто купувати. У нас у кожного є вибір: вживати продукти із штучними добавками чи з натуральними, а ще краще приготувати йогурти у домашніх умовах з натурального коровячого молока!

 

ВИСНОВОК

 

 

Мої  дослідження на наявність харчових добавок у йогуртах підтверджують мою гіпотезу. І я впевнена, що буквою Е позначають, як корисні речовини так і небезпечну хімію.

Аналізуючи сучасний стан у сфері використання харчових добавок, я вважаю, що цілком захистити  себе від шкідливого впливу небезпечних продуктів неможливо, але можна зменшити ризик їх  вживання, дотримуючись певних правил:

  •  Вивчайте етикетки, склад і вибирайте продукти  з мінімальною кількістю харчових добавок.
  •  Вивчайте, що приховано за буквами Е.
  • Не купуйте продукти, які містять більше 3-х синтетичних Е.
  • Не купуйте незнайомі продукти, особливо якщо їх склад багатий на добавки.
  • Уникайте товарів, що містять замінники цукру, підсилювачі аромату, загусники, консерванти та барвники.
  • Не купуйте консерви, напівфабрикати та кондитерські вироби тривалого зберігання, бо вони містять  синтетичні консерванти.
  • Не вживайте щоденно консервовані продукти, ковбаси та копченості. 
  • Не купуйте продукти з яскравим забарвленням, вони містять багато синтетичних барвників. 
  • Добре промивайте водою екзотичні фрукти перед вживанням, вони обробляються шкідливими речовинами для захисту від плісняви.
  • Відмовтеся від солодкої газованої води, готових соусів та сухих продуктів і супів, які треба «тільки залити окропом». 
  • Не захоплюйтеся картопляними чіпсами, хрусткими хлібцями та крекерами, які містять канцерогенні  речовини. 
  • Віддавайте перевагу натуральним, свіжим продуктам.

 

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

 

 

 

1.Бойченко Т.Є., Василашко І.П.//Основи здоровя.-Київ «Генеза», 2014.-С.27-41

2.Тагліна О.В.// Основи здоровя.- Харків Видавництво «Ранок», 2016.-С.43-57

 

Інтернет- ресурси

3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТОК А

Учасники анкетування

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТОК Б

Перелік йогуртів обраних для дослідження

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТОК В

Склад йогуртів

Таблиця 2.1

 

 

Регулятор кислотності

Барвник

Стабілізатор, емульгатор

Згущувач

1

Живинка

ТОВ «danone Дніпро»

м.Херсон

Цитрат кальцію (Е333)

Кармін (Е120)

Пектин (Е440)

Крохмаль кукурудзяний

(Е1422)

Цитрат натрію

Камідь рожкового дерева  (Е410)або

гуарова камідь

Лимонна кислота

(Е330)

Желатин харчовий

 

2

Маша та ведмідь

ТОВ «danone Дніпро»

м.Херсон

Лимонна кислота (Е330)

Кармін (Е120)

Камідь рожкового дерева  (Е410) або

гуарова камідь

Кукурудзяний крохмаль

(Е1422)

Кислота аскорбінова

(Е300)

 

Желатин харчовий

 

3

Растішка

ТОВ «danone Дніпро»

м.Херсон

Цитрат кальцію

(Е330)

Морква

 

Крохмаль кукурудзяний

(Е1422)

 

4

Активіа

Малина-злаки

ТОВ «danone Дніпро»

м.Херсон

Цитрат натрію

Кармін (Е120)

 

Крохмаль кукурудзяний

(Е1422)

 

5

Йогурт полуниця

Фанні

ТОВ «Молочний дім»

м.Павлоград

Цитрат натрію

Кармін (Е120)

Карагенан (Е407)

Модифікований крохмаль кукурудзяний (Е1422)

Лимонна кислота

(Е330)

желатин

 

6

Тьома

ТОВ «danone Дніпро»

м.Херсон

Лимонний сік

 

Пектин (Е440)

 

 

7

Лактонія

Lactel

«Молочний дім»

м.Павлоград

Цитрат натрію

Кармін (Е120)

Карагенан (Е407)

Модифікований крохмаль кукурудзяний (Е1422)

Лимонна кислота

(Е330)

бета-каротин

 

8

Дольче

Lactel

«Молочний дім»

М.Павлоград

Цитрат натрію

Кармін (Е120)

Карагенан (Е407)

Модифікований крохмаль кукурудзяний (Е1422)

Лимонна кислота (Е330)

 

9

Малятко

Злагода

м.Дніпро

 

 

 

 

 

10

Селянський

ТОВ «Люстдорф»

м.Іллінці

Вінницька обл.

Лимонний сік

Фруктові і рослинні екстракти (Концентрат чорної моркви і чорної смородини

пектин

 

каротин

 

 

 

11

Йогурт З наповнювачем полуниці

Злагода

М.Дніпро

Цитрат натрію

Кармін(Е120)

пектин

Крохмаль кукурудзяний

(Е1422)

Лимонна кислота

(Е330)

 

желатин

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток Г

Безпечні і корисні для здоров’я йогурти

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТОК Д

Йогурти, які містять корисні окислювачи

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток Є

Йогурти, які містять харчові добавки небезпечні для здоров’я

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТОК Е

Йогурти, які містять кармін

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТОК Ж

Йогурти, які користуються найбільшим запитом у однокласників

docx
Додано
8 квітня 2020
Переглядів
3367
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку