Дослідницький проект "Вплив газованих напоїв на живі організми" 3клас

Про матеріал

На допомогу учителю початкових класів.

Перегляд файлу

  Дослідницький проект учнів
             3-Акласу

 

                     КЗ«Нікольська ЗОШ

I-IIIступенів №1

імені  Якименка А.Д. 

 Нікольської районної

ради Донецької області»

опорна  школа

 

 

 Секція   Валеологія

 

      Тема Вплив газованих напоїв на живі організми

 

       Прізвище ім’я учнів:

       Волоніц Юрій

       Джосан Олександр

       Галкін Артем

       Гордієнко Давид

       Кумуржі Таісія

       Качекан Анастасія

       Левченко Дар’я

       Лепехіна Аміна

       Носенко Аліна

 

    Вчитель Чадукова Оксана Вікторівна

Зміст

 

  1. Вступ. Паспорт   проекту._ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 3-4

 

II.Основна частина.  Робота  творчих  груп._  _ _ _ _ _ _  _ _ _  _5-11

 

II.Висновок. Рекомендації.-- -- -- -- --- -- -- -- --- -- -- -- - -- -- -- -- -- --12-13

 

  III. Використана   література.-- -- -- --- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --14

 

IV.  Додатки.-- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --15-18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I.Вступ. Паспорт проекту

 

   Тип  проекту :  інформаційний,науково-дослідницький,колективний,

                                 інтегрований,середньотривалий.

 

     Предмети: основи здоров’я,природознавство,я у світі.

 

     Учасники  проекту:  учні  3-А  класу,  класовод,  батьки.

 

     Актуальність

 

     Колективна  робота навколо  проекту  формує   відповідальність,пізнавальну

активність ,  активізує  виховну  спроможність  батьків  та  підсилює   виховний

вплив   теоретичної   інформації  ,  спонукає   до усвідомлення  необхідності  дбати  про  своє  здоров’я.

 

      Мета і завдання проекту

 

  • Узагальнити  відомості  наукової  літератури  про  солодкі  газовані 

напої.

 

  • Провести  анкетування  з  метою  виявлення  ставлення  дітей  до  солодких  газованих  напоїв.

 

  • Проаналізувати  результати  анкетування.

 

  • Обрати  об’єкти  дослідження.

 

  • Провести  досліди  з  напоями

 

Етапи  реалізації  проекту

 

1.Вибір  теми  проекту.

2.Формування  груп  з  урахуванням  інтересів  та  уподобань  дітей.

3.Визначення  завдань  у  групах.

4.Робота  з  різними  джерелами  інформації.

5.Індивідуальні  консультації  учням.                                                            3       

6.Збір  фотоматеріалів,  малюнків.

7.Проведення  дослідів.

8.Систематизація  та  оформлення  отриманого  матеріалу.

9.Презентація  проекту.

 

Очікувані   результати

 

  • Активізація  пізнавальних  інтересів  учнів  та  здобуття  знань  про

споживання  та  приготування  корисних  напоїв.

 

  • Вдосконалення  вмінь  орієнтуватися  в  інформаційному  просторі

  та  вмінь  використовувати  різні  джерела  інформації.

 

  • Розвиток  умінь  здійснювати  проектну  діяльність  на  основі  досліджень.

 

  • Удосконалення  вміння  працювати  в  групах.

 

 

  • Випуск  збірки  рекомендацій  «Як  правильно  втамовувати  спрагу»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

II.Основна частина.Робота  творчих  груп.

 

Творча група «Дослідники»

Пошук  інформації  про  історію  солодкої  газованої  води.

          Доведено , що  газована  вода  може  завдавати  шкоди  здоров’ю.

Винайшов  газовану  воду  англійський хімік  Джозеф  Прістлі  в  1767   році     Він  проводив  різні  експерименти  з  газом  ,  який  виділяється   при   бродінні   в  чанах   пивоварного   заводу   та  розробив   апарат,   який  за   допомогою  насоса  збільшував  кількість бульбашок.

     Першими  марками   газованої  води  ,  випущеної  в  Америці ,

стали: «Кока-кола», «Фанта», «Спрайт», «Пепсі-кола».На  терито-

рії  нашої  країни  першими  стали  такі  напої  ,як  «Байкал», «Тархун»  , «Буратіно». 

                                         Творча група «Медики»

Створення  розповіді  для  проведення  вікторини  про  шкідливість

солодких  газованих  напоїв.

       У  будь-якій  газованій   воді, як  консервант, використовується  вуглекислий  газ.  Існує  думка  ,   що  саме  за  рахунок   бульбашок  газована  вода  добре   втамовує  спрагу.  Сам  по  собі   вуглекислий  газ  не  шкідливий  ,але він  викликає  відрижку  ,  здуття   живота  і  метеоризм ,що може викликати  захворювання  органів   шлунково-

кишкового  тракту.

      Газація  води здійснюється за допомогою  спеціальних  апаратів,

таких як  сифони , сатуратори.  Вуглекислий  газ  ,  який  вводиться

у воду ,не  знезаражує  її. Такі  процеси  відбуваються   при   механіч-

ному  способі  газації. Химічний спосіб  газації  передбачає   газацію 

вуглекислотою  при  бродінні.

        У  газованій  воді  міститься  багато  цукру  (іноді    до  5  ложок 

на склянку)  .Це  негативно  впливає  на  функціонування   підшлун-

кової   залози  та  ендокринної  системи  людини.Крім   того  велика         5

кількість  цукру  призводить   до  ожиріння  ,  цукрового    діабету та

атеросклерозу.(Додатки.Схема№1)

        Доведено,що  газована  вода   погано  тамує  спрагу  і  викликає

звикання  . Це призводить  до  споживання  більшої  кількості   ріди-

ни  ,   що   порушує   водно -  сольовий   баланс   в   організмі   і  може  викликати  хвороби  серцево-судинної  системи

        У  даний  час  багато людей  стежить  за  своєю  фігурою  ,  нама-

гаються  пити  газовані  напої  з  емблемою  «лайт» .  Вони    містять

замінники  цукру,що  знижує  число  калорій  в  напої.Проте   вони  теж  шкідливі. Цукрозамінники ,ксиліт і сорбітол, можуть викликати  сечокам’яну  хворобу;  аспартам  призводить  до   алергії    і зниження

зору.

       Всі  барвники  та  ароматизатори ,   що  містяться  в  газованій

воді,розчеплюються  в   печінці   і  перевантажують  її ;  не  виклю-

чаються   і  алергічні   реакції   організму  ,  висипи  ,  бронхіальна

астма.(Додатки .Схема№2,№3)

       Стоматологи  також   закликають   до   меншого  споживання 

     газованої  води,тому  що  вона  може  призвести  до  виникнення

карієсу.(Додатки.Схема№4)

                  В   результаті    проведеної   роботи   опрацьовано    відповідну

літературу  і    зроблено    теоретичні    припущення  ,   що   солодкі

газовані    напої    не   тільки  не   тамують  спрагу ,   а   й   є  справ-

жньою  калорійною  бомбою  ,небезпечною   для  здоров’я  ,  а   іноді

і  для  життя  людини.

 

Творча група «Журналісти»

Анкетування  учнів  третіх  класів  з  метою  виявлення  ставлення

дітей  до  солодких  газованих  напоїв  за  питаннями:

1.Чи  любиш  ти  солодкі  газовані  напої?

2.Як  часто  вживаєш  ці  напої?                                                           6           

3.Як  ти  думаєш , чи  корисні  солодкі  газовані  напої ?

4.Який  твій  улюблений  солодкий  газований  напій?

         Провівши  анкетування  третьокласників  та  проаналізувавши    його  результати,  було  виявлено , що  значна   більшість молодших   школярів   люблять  вживати  солодкі   газовані   напої.

Проте  лише  3  учні  вживають  їх  щодня ;  інші 2-  всього  1-2   ра-

зи  на  рік.Більшість  дітей-1  раз  на  місяць.

       Жодна  дитина не  назвала  солодкі  газовані  напої  корисними;

10дітей  не  визначилися  з  конкретною  думкою  щодо  користі  чи  шкоди  цих  напоїв;  25 третьокласників  вважають  їх  шкідливими  для

дитячого   організму  . Проте   ніхто  з  45  третьокласників  не  може  втриматися  від  споживання  «такої  смакоти»,тому  вмовляють батьків

купувати  їм  солодкі  газовані  напої.

        Щоб  переконати  дітей  у  шкідливості   цих  напоїв  було вирі-

шено  провести  досліди  і  узагальнити  результати  спостережень.

 

 

 

 

 

 

 

 

Творча група «Науковці»

Проведення  дослідів.

Дослід №1:  Вивчення   впливу   солодких   газованих   напоїв   на  шкарлупу  свіжого  курячого  яйця.

Мета: перевірити  вплив  газованих  напоїв  на  шкарлупу  свіжого  курячого  яйця.

Обладнання:  4  пляшки   різних  солодких  газованих напоїв, 5до-

машніх свіжих курячих яєць,5пластикових стаканчиків на  100мл,

водогінна  вода.                                                                                               7   

Тривалість  досліду:16  днів.

Хід  роботи

  • Пронумерувати  пластикові  стаканчики.
  • Налити  у  них  досліджувану  воду: №1 -«Спрайт», №2-«Живчик»,

№3-«Пепсі»,№4-«Кока-кола»,№5-водогінна  вода.

  • Занурити  в  кожен  стаканчик  по  яйцю.
  • В  кінці   досліду   витягнути  яйця, перевірити  зовнішній  ви-

гляд  і  твердість  шкарлупи.

  • Спостерігати за  ходом  досліду , записувати  спостереження у

       у  таблицю.(Додатки.Таблиця №1).

Висновок:

    Газовані  напої  погано  вплинули  на  шкарлупу  свіжих  курячих  яєць.  Сама  шкарлупа  залишилась  твердою , але  вкрилася  слизом ,темними

плямами , змінила  свій  колір , мала   неприємний   запах.Це говорить

про  інтенсивне розмноження  бактерій  на  шкарлупі  яєць.

Найгіршими  виявилися  результати  проб №3 та №4.

Так  само  шкідливо  газовані  напої  впливають  на  стан  зубів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                            8

Дослід №2: Вивчення впливу солодких  газованих напоїв  на   лист

герані.

Мета:перевірити  вплив  газованих  напоїв  на  лист  герані.

Обладнання:4пляшки  різних  солодких  газованих  напоїв,5 свіжих

зрізаних  листочків  герані ,  пластикових   стаканчиків  на  100мл,

водогінна  вода.

Тривалість  досліду:12 днів.

Хід  роботи

  • Пронумерувати  стаканчики.
  • Налити у них досліджувану  воду: №1-«Спрайт», №2-«Живчик»,

      №3-Пепсі»,  №4-«Кока-кола»,№5-водогінна  вода.

  • Опустити  в  кожен  стаканчик  по  зрізаному  листочку  герані.
  • Спостерігати  за  ходом  досліду,записувати  у  відповідну  табли-

      цю.(Додатки.Таблиця №2).

 Висновок:

     Газовані  напої  шкідливо  впливають  на   рослини. Листочки  герані , які  в  них   стояли, загинули.

Найгіршими  виявилися  результати  проб  №3 та  №4.

Листочок   у   звичайній  воді  залишився   зеленим  та  свіжим.

Тому   можна  впевнено   говорити  про  шкідливий  вплив  цих

на  живі  організми.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                          9

Дослід №3.Вивчення  впливу  солодких  газованих  напоїв на  насіння  пшениці.

Мета:перевірити  вплив солодких  газованих напоїв  на  пророщен-

ня  насіння  пшениці.

Обладнання:  4 пляшки   різних  солодких     газованих    напоїв, водогінна  вода  .насіння  пшениці , стаканчики.

Тривалість  досліду:7 днів.

Хід  роботи

  • Пронумерувати  стаканчики.
  • Покласти  у  кожен  стаканчик  по  10  насінин  пшениці.
  • Налити у них  досліджувану воду: № 1- «Спрайт»,№2- «Жив-

чик», №3-«Пепсі»,  №4-«Кока-кола»,№5-водогінна  вода.

  • Спостерігати  за  ходом  досліду , записувати  у  відповідну  таблицю.(Додатки.Таблиця №3).

Висновок:

      Солодкі  газовані  напої  шкідливо  впливають  на  насіння рослин.

Насіння  пшениці, замочене  в  них не  проросло.

Найгіршими  виявилися  результати  проб  №3  та  №4- в  них

з’явилася  пліснява. Насіння  пшениці , замочене  в  звичайній  воді, пустило корінці та зелені паростки . Тому  можна  стверджувати  ,що  вплив  солодких  газованих напоїв на живі організми є шкідливим.

 

 

 

 

 

 

 

 

10

Дослід №4. Вивчення впливу солодких газованих  напоїв на  сви-

нячу  печінку.

Мета:перевірити  вплив  солодких  газованих  напоїв  на  свиня-

чу  печінку.

Обладнання:4 пляшки  різних  солодких  газованих  напоїв,водо-

гінна  вода,свиняча  печінка, пластикові  стаканчики  на  100мл.

Тривалість  досліду:5 днів.

  Хід  роботи

  • Пронумерувати  стаканчики.
  • Налити у  них  досліджувану  воду: №1- «Спрайт»,  №2-«Жив-

чик»,№3- «Пепсі»,№4- «Кока-кола»,№5-водогінна  вода.

  • Занурити в кожен стаканчик  по шматочку свинячої  печінки.
  • Спостерігати за ходом досліду,записувати  у  відповідну табли-

цю.(Додатки.Таблиця№4).

Висновок:

Газовані  напої  шкідливо  вплинули  на свинячу  печінку,вона
змінила  свою  структуру. Печінка , замочена  у   солодких   газо-

ваних  напоях,  змінила  колір  ,   вкрилася  плямами  ,  при  на-

тисканні – розпадається.  Найгіршими  виявилися  результати  проб  № 4,тому  що  у  ній  з’явилися  піна  і  слиз.  Печінка, замочена  у  звичайній воді,має неприємний запах,плівку,але при натисканні                            
не    розпадається  ,   не   має  плісняви  та  піни. Отже    солодкі    газовані   напої   роз’їдають  свинячу  печінку,  тому  з  упевненістю  можна стверджувати,що вони є шкідливі для живих організмів.         
 

 

 

 

 

11

III.Висновок.Рекомендації

                               Творча група «Літератори»

Випуск збірки рекомендацій «Як правильно втамовувати спрагу»

       З  результатів  дослідів та спостережень можна зробити висновок,що  солодкі  газовані  напої ,зокрема  «Кока-кола», «Пепсі» , «Живчик» , «Спрайт»  мають шкідливий вплив  на  живі  організми  і  є  небезпечни-

ми   як  для  здоров’я  ,  так , іноді  , і  для  життя  дитини.

        Газовані  солодкі  напої  подобаються більшості  дітей. Вони  здають-

їм  смачними , проте  завдають  неабиякої  шкоди  дитячому  організму

та  ще  й  не  тамують  спрагу.  Це під силу лише  чистій  звичайній  воді .

У   зв’язку   з  цим   ми  розробили   рекомендації та випустили збірку :          « Як  правильно втамовувати  спрагу».

1.Відмовтеся  від  газованих  напоїв, особливо  солодких ,вони  не  втамо-

   вують  спрагу.

2.Пийте  звичайну  чисту  воду.

3.Пийте  до  виникнення  спраги.

4.Не  вживайте  надто  холодних  напоїв, вони  погано  засвоюються  ор-

   ганізмом  та  можуть  спричинити  проостудні  захворювання .Опти-

   мальна  температура  напою  для  пиття:  + 15*С --   +20*С.

5.Пийте  неквапом , маленькими  ковточками.

6.Пийте  по  1 склянці  води  з  інтервалом  30—40  хвилин.

7.Добре  втамовує  спрагу  гарячий  зелений  чай. 

В збірку увійшли рецепти  старовинних  українських  напоїв  для  втамування спраги,  сімейні рецепти, рецепти записані зі слів кращих кухарів нашої школи.

                                                                              Яблучник

                                                       Нарізані  яблука  вкидаємо в  киплячий                        окріп,                                     окріп,доводимо  до  кипіння , вимикаємо ,          холоджуємо ,                                 охолоджуємо, вживаємо.

12

Калинник

Розтираємо  стиглі  ягоди  калини  дерев’яною  ложкою  , відділяємо  жмих,

проварюємо  в  окропі , проціджуємо  ,  гарячим   відваром  заливаємо  сік  калини  ,   додаємо   меду  за  смаком  ,  доводимо  до  кипіння  ,  вимикаємо  охолоджуємо , вживаємо.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Узвар

Кладемо  майже  повну  каструлю  фруктів , заливаємо  окропом ,доводимо  до    кипіння  ,  додаєм   мед  ,  проварюємо   3  хвилини  ,  вимикаємо , охолоджуємо  ,  проціджуємо  ,  вживаємо.  Напій  значно  густіший  та  концентрірованіший за  компот.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13

 

IV.Використана література

 

  1. «Початкова  школа»  , науково-методичний  журнал  , №6  2016. 

 

2.Дитяча  енциклопедія.-Я  пізнаю  світ-Автор: Чугуєнко М. В. Вид.

«Ранок» 2006

 

3.Плєшков А.А. Мир  вокруг  нас .-2-е  узд.-М. : - Просвещение – 2006

 

4.Ващенко О. М. ,Свириденко С. О. Абетка  харчування. Їмо  правильно.  Навчально-методичний  посібник  для  вчителів  3 клас. –

Київ , 2013

 

5.Фотоматеріали , малюнки – Інтернет – ресурси.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14

Додатки

 

Таблиця  спостережень  №1

 

Дата

№1

№2

№3

№4

№5

1

04.09

ПОЧАТОК ДОСЛІДУ

ПОЧАТОК ДОСЛІДУ

ПОЧАТОК ДОСЛІДУ

ПОЧАТОК ДОСЛІДУ

ПОЧАТОК ДОСЛІДУ

2

08.09

ЯЙЦЕ ЗМІНИЛО КО-

ЛІР,ЗНИК ЗАПАХ НА-

ПОЮ,НА СТІНКАХ СТАКАНА З’ЯВИВСЯ

БІЛИЙ ПОЯСОК. 

ЯЙЦЕ БЕЗ ЗМІН,

ЗМІНИВСЯ ЗАПАХ

НАПОЮ.

ЯЙЦЕ ПОТЕМНІЛО,

НА НЬОМУ З’ЯВИ-

ЛИСЯ ТЕМНІ ПЛЯ-

МИ,НА ПОВЕРХНІ ВОДИ І НА СТІН-

КАХ СТАКАНУ ВИ-

НИК НАЛІТ;ЗАПАХ

НЕПРИЄМНИЙ

ЯЙЦЕ ЗМІНИЛО КО-

ЛІР,ВКРИЛОСЯ СЛИ

ЗОМ;НА СТІНКАХ СТАКАНУ З’ЯВИВ-

СЯ НАЛІТ;НЕПРИЄ-

МНИЙ ЗАПАХ.

ЯЙЦЕ І ВОДА БЕЗ ЗМІН.

3

14.09

ЯЙЦЕ ПОЗЕЛЕНІЛО,

НА ПОВЕРХНІ РОЗ-

ЧИНУ З’ЯВИЛИСЯ

БІЛІ ШМАТОЧКИ;НА

СТІНКАХ СТАКАНЧИ

КА – БІЛИЙ НАЛІТ.

 

НА ЯЙЦІ З’ЯВИЛИ-

СЯ БІЛІ ПЛЯМИ,НА

РОЗЧИНІ-БІЛИЙ НА

ЛІТ.

ЯЙЦЕ ПОТЕМНІЛО,

НА НЬОМУ З’ЯВИ-

ЛИСЯ БРУНАТНІ

ПЛЯМИ.

ЯЙЦЕ ПОТЕМНІЛО,

НА НЬОМУ З’ЯВИ-

ЛИСЯ БРУНАТНІ СМУГИ;ВОНО ВКРИ

ЛОСЯ СЛИЗОМ,З’Я-

ВИЛАСЯ МОШКАРА

ЯЙЦЕ І ВОДА БЕЗ

ЗМІН.

4

19.09

ЯЙЦЕ ВКРИТО СЛИ-

ЗОМ СВІТЛО-БРУНАТ

НОГО КОЛЬОРУ;

ШКАРЛУПА ТВЕРДА;

ЗАПАХ ЕНПРИЄМ-

НИЙ.

ЯЙЦЕ ВКРИЛОСЯ

СЛИЗОМ;ШКАРЛУ-

ПА ТВЕРДА;ЗАПАХ

НЕПРИЄМНИЙ.

ЯЙЦЕ ПОТЕМНІЛО,

ВКРИТЕ ТЕМНИМИ

ПЛЯМАМИ,ШКАР-

ЛУПА ТВЕРДА;ЗА-

ПАХ НЕПРИЄМНИЙ

ЯЙЦЕ ПОТЕМНІЛО,ВКРИ-ТЕ ТЕМНИМИ ПЛЯ-

МАМИ,СЛИЗЬКЕ(З

УСІХ ПРОБ НАЙ-

БІЛЬШЕ ПЛЯМ.

ЯЙЦЕ СВІТЛЕ,

БЕЗ СЛИЗУ,БЕЗ

ПЛЯМ;ШКАРЛУ-

ПА ТВЕРДА;БЕЗ

ЗАПАХУ.

 

 

Таблиця  спостережень  №2

Дата

№1

№2

№3

№4

№5

1

05.09

ПОЧАТОК ДОСЛІДУ

ПОЧАТОК ДОСЛІДУ

ПОЧАТОК ДОСЛІДУ

ПОЧАТОК ДОСЛІДУ

ПОЧАТОК ДОСДІДУ

2

09.09

ЛИСТОЧОК ІНІЖКА ПОЖОВТІЛИ.

ЛИСТОЧОК І НІЖ-

КА ПОЖОВТІЛИ.

ЛИСТОЧОК І НІЖ-

КА ПОЧОРНІЛИ.

ЛИСТОЧОК ВКРИВ-

СЯ ТЕМНО-ЗЕЛЕНИ-

МИ ПЛЯМАМИ,ПО-

ЖОВТІВ,НІЖКА ПО-

ЧОРНІЛА.

ЛИСТОЧОК І ВО

ДА БЕЗ ЗМІН.

3

13.09

ЛИСТОЧОК СТАВ
БІЛЬШ ТЕМНОГО
ЖОВТОГО КОЛЬОРУ,

НІЖКА НАПОЛОВИ-

НУ БРУНАТНА.

ЛИСТОЧОК НАПО-

ЛОВИНУ ЖОВТИЙ,
НІЖКА ЗНИЗУ БРУ-

НАТНА.

ЛИСТОЧОК ЖОВ-

ТИЙ З ЧОРНИМИ

ПЛЯМАМИ;НІЖ-

КА-З БРУНАТНИМ

СЛИЗОМ,

ЛИСТОЧОК З ЧОРНИ

МИ ПЛЯМАМИ;НІЖ-

КА З БРУНАТНИМ

СЛИЗОМ.

ЛИСТОЧОК І ВО

ДА БЕЗ ЗМІН.

4

18.09

ЛИСТОЧО ЗАСОХ ,

СТАВ БРУНАТНОГО
КОЛЬОРУ ;КІНЧИК
НІЖКИ –ЗЕЛЕНИЙ;

НЕПРИЄМНИЙ ЗАП-

ПАХ.

ЛИСТОЧОК ЗАСОХ,
СТАВ БРУНАТНО-

ГО КОЛЬОРУ ,НІЖ-

КА ВКРИТА СЛИ-

ЗОМ;НЕПРИЄМНИЙ
ЗАПАХ.

ЛИСТОЧОК ЗАСОХ,
СТАВ БРУНАТНО-

ГО КОЛЬОРУ З ЧОР

НИМИ ПЛЯМАМИ;

НІЖКА БРУНАТНА,
ВКРИТА СЛИЗОМ;

НЕПРИЄМНИЙ ЗА-

ПАХ.

ЛИСТОЧОК ЗАСОХ,
СТАВ БРУНАТНОГО
КОЛЬОРУ,НІЖКА
ВКРИТА ТЕМНИМ
СЛИЗОМ ;НЕПРИЄМ-

НИЙ ЗАПАХ.

ЛИСТОЧОК І ВО

ДА БЕЗ ЗМІН.

 

 

 

 

15

Таблиця  спостережень  №3

Дата

№1

№2

№3

№4

№5

1

07.09

ПОЧАТОК ДОСЛІДУ

ПОЧАТОК ДОСЛІДУ

ПОЧАТОК ДОСЛІДУ

ПОЧАТОК ДОСЛІДУ

ПОЧАТОК ДОСЛІДУ

2

10.09

ЗЕРНО НАБУХЛО.

ЗЕРНО НАБУХЛО.

ЗЕРНО НАБУХЛО.

ЗЕРНО НАБУХЛО.

10 ЗЕРНИН ПО-

КЛЮЧИЛОСЬ.

3

14.09

ЗЕРНО НАБУХЛО,ПО-

ЗЕЛЕНІЛО;!НАСІНИНА
ПОКЛЮЧИЛАСЬ;НЕ-

ПРИЄМНИЙ ЗАПАХ.

ЗЕРНО НАБУХЛО;НЕ
ПРОРОСЛО;З'Я-

ВИВСЯ СЛИЗ;НЕПРИЄМ-  

НИЙ ЗАПАХ.

ЗЕРНО СТАЛО БРУ-

НАТНОГО КОЛЬОРУ

НЕ ПРОРОСЛО;НЕ-
ПРИЄМНИЙ ЗАПАХ.

ЗЕРНО СТАЛО БРУ-

НАТНОГО КОЛЬО-

РУ;НА СТІНКАХ
СТАКАНЧИКА З'Я-
ВИВСЯ СЛИЗ;НЕ-

ПРИЄМНИЙ ЗАПАХ.

ЗЕРНО ПРОРО-

СЛО,МАЄ КО-

РІНЧИКИ ТА
ЗЕЛЕНІ ПА-

РОСТКИ;ВОДА
БЕЗ ЗМІН.

 

 

 

 

Таблиця  спостережень  №4

Дата

№1

№2

№3

№4

№5

1

11.09

ПОЧАТОК ДОСЛІДУ

ПОЧАТОК ДОСЛІДУ

ПОЧАТОК ДОСЛІДУ

ПОЧАТОК ДОСЛІДУ

ПОЧАТОК ДОСЛІДУ

2

13.09

ПЕЧІНКА ПОЗЕЛЕНІ-

ЛА ;НЕПРИЄМНИЙ
ЗАПАХ.

ПЕЧІНКА ПОЖОТІ-

ЛА;НЕПРИЄМНИЙ

ЗАПАХ.

ПЕЧІНКА СТАЛА
БРУНАТНОГО КО-

ЛЬОРУ;НЕПРИЄМ-

НИЙ ЗАПАХ.

ПЕЧІНКА СТАЛА
БРУНАТНОГО КО-

ЛЬОРУ;НЕПРИЄМНИЙ
ЗАПАХ.

ПЕЧІНКА БЕЗ

ЗМІН;ВОДА ПОМУТНІЛА;
НЕЗНАЧНИЙ НЕПРИЄМНИЙ
ЗАПАХ.

3

17.09

ПЕЧІНКА МАЄ ТЕМ-

НО-ЗЕЛЕНІ ПЛЯМИ
РОЗЧИН-ТЕМНО-

ЧЕРВОНОГО КОЛЬОРУ;ЗВЕРХУ
БАГАТО ПЛІСНЯВИ;
НЕСТЕРПНИЙ НЕ-

ПРИЄМНИЙ ЗАПАХ;

ПРИ НАТИСКАННІ-

ПЕЧІНКА РОЗПАДА-

ЄТЬСЯ.

ПЕЧІНЕА ВКРИТА
ТЕМНИМИ ПЛЯМА

МИ ;КОЛІР РОЗЧИ-

НУ-ЧЕРВОНИЙ;

ЗВЕРХУ ПЛІСНЯ-

ВА;НЕСТЕРПНИЙ
НЕПРИЄМНИЙ ЗА-

ПАХ;ПРИ НАТИС-
КАННІ-ПЕЧІНКА РОЗПАДАЄТЬСЯ.

ПЕЧІНКА-СВІТЛА;
РОЗЧИН-ТЕМНО-
ЧЕРВОНИЙ;ЗВЕРХУ
ПЛІСНЯВА ТА СЛИ-

ЗЬКА ПЛІВКА І ПІ-

НА;НЕСТЕРПНИЙ
НЕПРИЄМНИЙ ЗА-
ПАХ;ПРИ НАТИС-
КАННІ –ПЕЧІНКА РОЗПАДАЄТЬСЯ.

ПЕЧІНКА-СВІТЛА;
РОЗЧИН-ТЕМНО-ЧЕР-
ВОНИЙ;ЗВЕРХУ НЕ-

БАГАТО ПЛІСНЯВИ
(МЕНШЕ,НІЖ У ПРО-
БАХ №1,2,3);НЕСТЕРП-

НИЙЗАПАХ;ПРИ НА-

ТИСКАННІ-ПЕЧІНКА
РОЗПАДАЄТЬСЯ.

ПЕЧІНКА ПОСВІТЛІШАЛА;
НА ПОВЕРХНІ РОЗЧИНУ-ПЛІВ-

КА;НЕПРИЄМ-

НИЙ ЗАПАХ;ПРИ
НАТИСКАННІ-
ПЕЧІНКА НЕ РОЗПАДАЄТЬСЯ.

 

 

 

 

16

Схема №1

Склад  солодких  газованих  напоїв

 

Схема  №2

Хвороби,що  викликають  солодкі  газовані  напої

     17

 

Схема№3

 

Схема№4

 

 

18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Бакалдіна Валентина Олексіївна
    Дуже змістовна робота. Не зрозуміло навіть, що її виконували учні 3 класу, все зроблено на вищому рівні: і досліди, і коментарі. Молодці і учні, і вчитель.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додано
31 грудня 2017
Переглядів
1531
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку