На допомогу учителю початкових класів.
Дослідницький проект учнів
3-Акласу
КЗ«Нікольська ЗОШ
I-IIIступенів №1
імені Якименка А.Д.
Нікольської районної
ради Донецької області»
опорна школа
Секція Валеологія
Тема Вплив газованих напоїв на живі організми
Прізвище ім’я учнів:
Волоніц Юрій
Джосан Олександр
Галкін Артем
Гордієнко Давид
Кумуржі Таісія
Качекан Анастасія
Левченко Дар’я
Лепехіна Аміна
Носенко Аліна
Вчитель Чадукова Оксана Вікторівна
Зміст
II.Основна частина. Робота творчих груп._ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _5-11
II.Висновок. Рекомендації.-- -- -- -- --- -- -- -- --- -- -- -- - -- -- -- -- -- --12-13
III. Використана література.-- -- -- --- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --14
IV. Додатки.-- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --15-18
I.Вступ. Паспорт проекту
Тип проекту : інформаційний,науково-дослідницький,колективний,
інтегрований,середньотривалий.
Предмети: основи здоров’я,природознавство,я у світі.
Учасники проекту: учні 3-А класу, класовод, батьки.
Актуальність
Колективна робота навколо проекту формує відповідальність,пізнавальну
активність , активізує виховну спроможність батьків та підсилює виховний
вплив теоретичної інформації , спонукає до усвідомлення необхідності дбати про своє здоров’я.
Мета і завдання проекту
напої.
Етапи реалізації проекту
1.Вибір теми проекту.
2.Формування груп з урахуванням інтересів та уподобань дітей.
3.Визначення завдань у групах.
4.Робота з різними джерелами інформації.
5.Індивідуальні консультації учням. 3
6.Збір фотоматеріалів, малюнків.
7.Проведення дослідів.
8.Систематизація та оформлення отриманого матеріалу.
9.Презентація проекту.
Очікувані результати
споживання та приготування корисних напоїв.
та вмінь використовувати різні джерела інформації.
4
II.Основна частина.Робота творчих груп.
Творча група «Дослідники»
Пошук інформації про історію солодкої газованої води.
Доведено , що газована вода може завдавати шкоди здоров’ю.
Винайшов газовану воду англійський хімік Джозеф Прістлі в 1767 році Він проводив різні експерименти з газом , який виділяється при бродінні в чанах пивоварного заводу та розробив апарат, який за допомогою насоса збільшував кількість бульбашок.
Першими марками газованої води , випущеної в Америці ,
стали: «Кока-кола», «Фанта», «Спрайт», «Пепсі-кола».На терито-
рії нашої країни першими стали такі напої ,як «Байкал», «Тархун» , «Буратіно».
Творча група «Медики»
Створення розповіді для проведення вікторини про шкідливість
солодких газованих напоїв.
У будь-якій газованій воді, як консервант, використовується вуглекислий газ. Існує думка , що саме за рахунок бульбашок газована вода добре втамовує спрагу. Сам по собі вуглекислий газ не шкідливий ,але він викликає відрижку , здуття живота і метеоризм ,що може викликати захворювання органів шлунково-
кишкового тракту.
Газація води здійснюється за допомогою спеціальних апаратів,
таких як сифони , сатуратори. Вуглекислий газ , який вводиться
у воду ,не знезаражує її. Такі процеси відбуваються при механіч-
ному способі газації. Химічний спосіб газації передбачає газацію
вуглекислотою при бродінні.
У газованій воді міститься багато цукру (іноді до 5 ложок
на склянку) .Це негативно впливає на функціонування підшлун-
кової залози та ендокринної системи людини.Крім того велика 5
кількість цукру призводить до ожиріння , цукрового діабету та
атеросклерозу.(Додатки.Схема№1)
Доведено,що газована вода погано тамує спрагу і викликає
звикання . Це призводить до споживання більшої кількості ріди-
ни , що порушує водно - сольовий баланс в організмі і може викликати хвороби серцево-судинної системи
У даний час багато людей стежить за своєю фігурою , нама-
гаються пити газовані напої з емблемою «лайт» . Вони містять
замінники цукру,що знижує число калорій в напої.Проте вони теж шкідливі. Цукрозамінники ,ксиліт і сорбітол, можуть викликати сечокам’яну хворобу; аспартам призводить до алергії і зниження
зору.
Всі барвники та ароматизатори , що містяться в газованій
воді,розчеплюються в печінці і перевантажують її ; не виклю-
чаються і алергічні реакції організму , висипи , бронхіальна
астма.(Додатки .Схема№2,№3)
Стоматологи також закликають до меншого споживання
газованої води,тому що вона може призвести до виникнення
карієсу.(Додатки.Схема№4)
В результаті проведеної роботи опрацьовано відповідну
літературу і зроблено теоретичні припущення , що солодкі
газовані напої не тільки не тамують спрагу , а й є справ-
жньою калорійною бомбою ,небезпечною для здоров’я , а іноді
і для життя людини.
Творча група «Журналісти»
Анкетування учнів третіх класів з метою виявлення ставлення
дітей до солодких газованих напоїв за питаннями:
1.Чи любиш ти солодкі газовані напої?
2.Як часто вживаєш ці напої? 6
3.Як ти думаєш , чи корисні солодкі газовані напої ?
4.Який твій улюблений солодкий газований напій?
Провівши анкетування третьокласників та проаналізувавши його результати, було виявлено , що значна більшість молодших школярів люблять вживати солодкі газовані напої.
Проте лише 3 учні вживають їх щодня ; інші 2- всього 1-2 ра-
зи на рік.Більшість дітей-1 раз на місяць.
Жодна дитина не назвала солодкі газовані напої корисними;
10дітей не визначилися з конкретною думкою щодо користі чи шкоди цих напоїв; 25 третьокласників вважають їх шкідливими для
дитячого організму . Проте ніхто з 45 третьокласників не може втриматися від споживання «такої смакоти»,тому вмовляють батьків
купувати їм солодкі газовані напої.
Щоб переконати дітей у шкідливості цих напоїв було вирі-
шено провести досліди і узагальнити результати спостережень.
Творча група «Науковці»
Проведення дослідів.
Дослід №1: Вивчення впливу солодких газованих напоїв на шкарлупу свіжого курячого яйця.
Мета: перевірити вплив газованих напоїв на шкарлупу свіжого курячого яйця.
Обладнання: 4 пляшки різних солодких газованих напоїв, 5до-
машніх свіжих курячих яєць,5пластикових стаканчиків на 100мл,
водогінна вода. 7
Тривалість досліду:16 днів.
Хід роботи
№3-«Пепсі»,№4-«Кока-кола»,№5-водогінна вода.
гляд і твердість шкарлупи.
у таблицю.(Додатки.Таблиця №1).
Висновок:
Газовані напої погано вплинули на шкарлупу свіжих курячих яєць. Сама шкарлупа залишилась твердою , але вкрилася слизом ,темними
плямами , змінила свій колір , мала неприємний запах.Це говорить
про інтенсивне розмноження бактерій на шкарлупі яєць.
Найгіршими виявилися результати проб №3 та №4.
Так само шкідливо газовані напої впливають на стан зубів.
8
Дослід №2: Вивчення впливу солодких газованих напоїв на лист
герані.
Мета:перевірити вплив газованих напоїв на лист герані.
Обладнання:4пляшки різних солодких газованих напоїв,5 свіжих
зрізаних листочків герані , пластикових стаканчиків на 100мл,
водогінна вода.
Тривалість досліду:12 днів.
Хід роботи
№3-Пепсі», №4-«Кока-кола»,№5-водогінна вода.
цю.(Додатки.Таблиця №2).
Висновок:
Газовані напої шкідливо впливають на рослини. Листочки герані , які в них стояли, загинули.
Найгіршими виявилися результати проб №3 та №4.
Листочок у звичайній воді залишився зеленим та свіжим.
Тому можна впевнено говорити про шкідливий вплив цих
на живі організми.
9
Дослід №3.Вивчення впливу солодких газованих напоїв на насіння пшениці.
Мета:перевірити вплив солодких газованих напоїв на пророщен-
ня насіння пшениці.
Обладнання: 4 пляшки різних солодких газованих напоїв, водогінна вода .насіння пшениці , стаканчики.
Тривалість досліду:7 днів.
Хід роботи
чик», №3-«Пепсі», №4-«Кока-кола»,№5-водогінна вода.
Висновок:
Солодкі газовані напої шкідливо впливають на насіння рослин.
Насіння пшениці, замочене в них не проросло.
Найгіршими виявилися результати проб №3 та №4- в них
з’явилася пліснява. Насіння пшениці , замочене в звичайній воді, пустило корінці та зелені паростки . Тому можна стверджувати ,що вплив солодких газованих напоїв на живі організми є шкідливим.
10
Дослід №4. Вивчення впливу солодких газованих напоїв на сви-
нячу печінку.
Мета:перевірити вплив солодких газованих напоїв на свиня-
чу печінку.
Обладнання:4 пляшки різних солодких газованих напоїв,водо-
гінна вода,свиняча печінка, пластикові стаканчики на 100мл.
Тривалість досліду:5 днів.
Хід роботи
чик»,№3- «Пепсі»,№4- «Кока-кола»,№5-водогінна вода.
цю.(Додатки.Таблиця№4).
Висновок:
Газовані напої шкідливо вплинули на свинячу печінку,вона
змінила свою структуру. Печінка , замочена у солодких газо-
ваних напоях, змінила колір , вкрилася плямами , при на-
тисканні – розпадається. Найгіршими виявилися результати проб № 4,тому що у ній з’явилися піна і слиз. Печінка, замочена у звичайній воді,має неприємний запах,плівку,але при натисканні
не розпадається , не має плісняви та піни. Отже солодкі газовані напої роз’їдають свинячу печінку, тому з упевненістю можна стверджувати,що вони є шкідливі для живих організмів.
11
III.Висновок.Рекомендації
Творча група «Літератори»
Випуск збірки рекомендацій «Як правильно втамовувати спрагу»
З результатів дослідів та спостережень можна зробити висновок,що солодкі газовані напої ,зокрема «Кока-кола», «Пепсі» , «Живчик» , «Спрайт» мають шкідливий вплив на живі організми і є небезпечни-
ми як для здоров’я , так , іноді , і для життя дитини.
Газовані солодкі напої подобаються більшості дітей. Вони здають-
їм смачними , проте завдають неабиякої шкоди дитячому організму
та ще й не тамують спрагу. Це під силу лише чистій звичайній воді .
У зв’язку з цим ми розробили рекомендації та випустили збірку : « Як правильно втамовувати спрагу».
1.Відмовтеся від газованих напоїв, особливо солодких ,вони не втамо-
вують спрагу.
2.Пийте звичайну чисту воду.
3.Пийте до виникнення спраги.
4.Не вживайте надто холодних напоїв, вони погано засвоюються ор-
ганізмом та можуть спричинити проостудні захворювання .Опти-
мальна температура напою для пиття: + 15*С -- +20*С.
5.Пийте неквапом , маленькими ковточками.
6.Пийте по 1 склянці води з інтервалом 30—40 хвилин.
7.Добре втамовує спрагу гарячий зелений чай.
В збірку увійшли рецепти старовинних українських напоїв для втамування спраги, сімейні рецепти, рецепти записані зі слів кращих кухарів нашої школи.
Яблучник
Нарізані яблука вкидаємо в киплячий окріп, окріп,доводимо до кипіння , вимикаємо , холоджуємо , охолоджуємо, вживаємо.
12
Калинник
Розтираємо стиглі ягоди калини дерев’яною ложкою , відділяємо жмих,
проварюємо в окропі , проціджуємо , гарячим відваром заливаємо сік калини , додаємо меду за смаком , доводимо до кипіння , вимикаємо охолоджуємо , вживаємо.
Узвар
Кладемо майже повну каструлю фруктів , заливаємо окропом ,доводимо до кипіння , додаєм мед , проварюємо 3 хвилини , вимикаємо , охолоджуємо , проціджуємо , вживаємо. Напій значно густіший та концентрірованіший за компот.
13
IV.Використана література
2.Дитяча енциклопедія.-Я пізнаю світ-Автор: Чугуєнко М. В. Вид.
«Ранок» 2006
3.Плєшков А.А. Мир вокруг нас .-2-е узд.-М. : - Просвещение – 2006
4.Ващенко О. М. ,Свириденко С. О. Абетка харчування. Їмо правильно. Навчально-методичний посібник для вчителів 3 клас. –
Київ , 2013
5.Фотоматеріали , малюнки – Інтернет – ресурси.
14
Додатки
Таблиця спостережень №1
№
|
Дата |
№1 |
№2 |
№3 |
№4 |
№5 |
1 |
04.09 |
ПОЧАТОК ДОСЛІДУ |
ПОЧАТОК ДОСЛІДУ |
ПОЧАТОК ДОСЛІДУ |
ПОЧАТОК ДОСЛІДУ |
ПОЧАТОК ДОСЛІДУ |
2 |
08.09 |
ЯЙЦЕ ЗМІНИЛО КО- ЛІР,ЗНИК ЗАПАХ НА- ПОЮ,НА СТІНКАХ СТАКАНА З’ЯВИВСЯ БІЛИЙ ПОЯСОК. |
ЯЙЦЕ БЕЗ ЗМІН, ЗМІНИВСЯ ЗАПАХ НАПОЮ. |
ЯЙЦЕ ПОТЕМНІЛО, НА НЬОМУ З’ЯВИ- ЛИСЯ ТЕМНІ ПЛЯ- МИ,НА ПОВЕРХНІ ВОДИ І НА СТІН- КАХ СТАКАНУ ВИ- НИК НАЛІТ;ЗАПАХ НЕПРИЄМНИЙ |
ЯЙЦЕ ЗМІНИЛО КО- ЛІР,ВКРИЛОСЯ СЛИ ЗОМ;НА СТІНКАХ СТАКАНУ З’ЯВИВ- СЯ НАЛІТ;НЕПРИЄ- МНИЙ ЗАПАХ. |
ЯЙЦЕ І ВОДА БЕЗ ЗМІН. |
3 |
14.09 |
ЯЙЦЕ ПОЗЕЛЕНІЛО, НА ПОВЕРХНІ РОЗ- ЧИНУ З’ЯВИЛИСЯ БІЛІ ШМАТОЧКИ;НА СТІНКАХ СТАКАНЧИ КА – БІЛИЙ НАЛІТ.
|
НА ЯЙЦІ З’ЯВИЛИ- СЯ БІЛІ ПЛЯМИ,НА РОЗЧИНІ-БІЛИЙ НА ЛІТ. |
ЯЙЦЕ ПОТЕМНІЛО, НА НЬОМУ З’ЯВИ- ЛИСЯ БРУНАТНІ ПЛЯМИ. |
ЯЙЦЕ ПОТЕМНІЛО, НА НЬОМУ З’ЯВИ- ЛИСЯ БРУНАТНІ СМУГИ;ВОНО ВКРИ ЛОСЯ СЛИЗОМ,З’Я- ВИЛАСЯ МОШКАРА |
ЯЙЦЕ І ВОДА БЕЗ ЗМІН. |
4 |
19.09 |
ЯЙЦЕ ВКРИТО СЛИ- ЗОМ СВІТЛО-БРУНАТ НОГО КОЛЬОРУ; ШКАРЛУПА ТВЕРДА; ЗАПАХ ЕНПРИЄМ- НИЙ. |
ЯЙЦЕ ВКРИЛОСЯ СЛИЗОМ;ШКАРЛУ- ПА ТВЕРДА;ЗАПАХ НЕПРИЄМНИЙ. |
ЯЙЦЕ ПОТЕМНІЛО, ВКРИТЕ ТЕМНИМИ ПЛЯМАМИ,ШКАР- ЛУПА ТВЕРДА;ЗА- ПАХ НЕПРИЄМНИЙ |
ЯЙЦЕ ПОТЕМНІЛО,ВКРИ-ТЕ ТЕМНИМИ ПЛЯ- МАМИ,СЛИЗЬКЕ(З УСІХ ПРОБ НАЙ- БІЛЬШЕ ПЛЯМ. |
ЯЙЦЕ СВІТЛЕ, БЕЗ СЛИЗУ,БЕЗ ПЛЯМ;ШКАРЛУ- ПА ТВЕРДА;БЕЗ ЗАПАХУ. |
Таблиця спостережень №2
№ |
Дата |
№1 |
№2 |
№3 |
№4 |
№5 |
1 |
05.09 |
ПОЧАТОК ДОСЛІДУ |
ПОЧАТОК ДОСЛІДУ |
ПОЧАТОК ДОСЛІДУ |
ПОЧАТОК ДОСЛІДУ |
ПОЧАТОК ДОСДІДУ |
2 |
09.09 |
ЛИСТОЧОК ІНІЖКА ПОЖОВТІЛИ. |
ЛИСТОЧОК І НІЖ-
КА ПОЖОВТІЛИ. |
ЛИСТОЧОК І НІЖ- КА ПОЧОРНІЛИ. |
ЛИСТОЧОК ВКРИВ- СЯ ТЕМНО-ЗЕЛЕНИ- МИ ПЛЯМАМИ,ПО- ЖОВТІВ,НІЖКА ПО- ЧОРНІЛА. |
ЛИСТОЧОК І ВО ДА БЕЗ ЗМІН. |
3 |
13.09 |
ЛИСТОЧОК СТАВ НІЖКА НАПОЛОВИ- НУ БРУНАТНА. |
ЛИСТОЧОК НАПО-
ЛОВИНУ ЖОВТИЙ, НАТНА. |
ЛИСТОЧОК ЖОВ- ТИЙ З ЧОРНИМИ ПЛЯМАМИ;НІЖ- КА-З БРУНАТНИМ СЛИЗОМ, |
ЛИСТОЧОК З ЧОРНИ МИ ПЛЯМАМИ;НІЖ- КА З БРУНАТНИМ СЛИЗОМ. |
ЛИСТОЧОК І ВО ДА БЕЗ ЗМІН. |
4 |
18.09 |
ЛИСТОЧО ЗАСОХ ,
СТАВ БРУНАТНОГО НЕПРИЄМНИЙ ЗАП- ПАХ. |
ЛИСТОЧОК ЗАСОХ, ГО КОЛЬОРУ ,НІЖ- КА ВКРИТА СЛИ-
ЗОМ;НЕПРИЄМНИЙ |
ЛИСТОЧОК ЗАСОХ, ГО КОЛЬОРУ З ЧОР НИМИ ПЛЯМАМИ;
НІЖКА БРУНАТНА, НЕПРИЄМНИЙ ЗА- ПАХ. |
ЛИСТОЧОК ЗАСОХ, НИЙ ЗАПАХ. |
ЛИСТОЧОК І ВО ДА БЕЗ ЗМІН. |
15
Таблиця спостережень №3
№ |
Дата |
№1 |
№2 |
№3 |
№4 |
№5 |
1 |
07.09 |
ПОЧАТОК ДОСЛІДУ |
ПОЧАТОК ДОСЛІДУ |
ПОЧАТОК ДОСЛІДУ |
ПОЧАТОК ДОСЛІДУ |
ПОЧАТОК ДОСЛІДУ |
2 |
10.09 |
ЗЕРНО НАБУХЛО. |
ЗЕРНО НАБУХЛО. |
ЗЕРНО НАБУХЛО. |
ЗЕРНО НАБУХЛО. |
10 ЗЕРНИН ПО- КЛЮЧИЛОСЬ. |
3 |
14.09 |
ЗЕРНО НАБУХЛО,ПО-
ЗЕЛЕНІЛО;!НАСІНИНА ПРИЄМНИЙ ЗАПАХ. |
ЗЕРНО НАБУХЛО;НЕ ВИВСЯ СЛИЗ;НЕПРИЄМ- НИЙ ЗАПАХ. |
ЗЕРНО СТАЛО БРУ- НАТНОГО КОЛЬОРУ
НЕ ПРОРОСЛО;НЕ- |
ЗЕРНО СТАЛО БРУ- НАТНОГО КОЛЬО-
РУ;НА СТІНКАХ ПРИЄМНИЙ ЗАПАХ. |
ЗЕРНО ПРОРО- СЛО,МАЄ КО-
РІНЧИКИ ТА
РОСТКИ;ВОДА |
Таблиця спостережень №4
№ |
Дата |
№1 |
№2 |
№3 |
№4 |
№5 |
1 |
11.09 |
ПОЧАТОК ДОСЛІДУ |
ПОЧАТОК ДОСЛІДУ |
ПОЧАТОК ДОСЛІДУ |
ПОЧАТОК ДОСЛІДУ |
ПОЧАТОК ДОСЛІДУ |
2 |
13.09 |
ПЕЧІНКА ПОЗЕЛЕНІ-
ЛА ;НЕПРИЄМНИЙ |
ПЕЧІНКА ПОЖОТІ- ЛА;НЕПРИЄМНИЙ ЗАПАХ. |
ПЕЧІНКА СТАЛА ЛЬОРУ;НЕПРИЄМ- НИЙ ЗАПАХ. |
ПЕЧІНКА СТАЛА
ЛЬОРУ;НЕПРИЄМНИЙ |
ПЕЧІНКА БЕЗ
ЗМІН;ВОДА ПОМУТНІЛА; |
3 |
17.09 |
ПЕЧІНКА МАЄ ТЕМ-
НО-ЗЕЛЕНІ ПЛЯМИ
ЧЕРВОНОГО КОЛЬОРУ;ЗВЕРХУ ПРИЄМНИЙ ЗАПАХ; ПРИ НАТИСКАННІ- ПЕЧІНКА РОЗПАДА- ЄТЬСЯ. |
ПЕЧІНЕА ВКРИТА МИ ;КОЛІР РОЗЧИ- НУ-ЧЕРВОНИЙ; ЗВЕРХУ ПЛІСНЯ-
ВА;НЕСТЕРПНИЙ
ПАХ;ПРИ НАТИС- |
ПЕЧІНКА-СВІТЛА; ЗЬКА ПЛІВКА І ПІ-
НА;НЕСТЕРПНИЙ |
ПЕЧІНКА-СВІТЛА;
БАГАТО ПЛІСНЯВИ НИЙЗАПАХ;ПРИ НА-
ТИСКАННІ-ПЕЧІНКА |
ПЕЧІНКА ПОСВІТЛІШАЛА; КА;НЕПРИЄМ-
НИЙ ЗАПАХ;ПРИ |
16
Схема №1
Склад солодких газованих напоїв
Схема №2
Хвороби,що викликають солодкі газовані напої
17
Схема№3
Схема№4
18
14
15