До розіграшу
залишилось:
17 днів
Конкурс розробок «Вчительська десятка»
Розробки додавай – подарунки вигравай!

Дослідницький проект "Вплив газованих напоїв на живі організми" 3клас

Про матеріал

На допомогу учителю початкових класів.

Перегляд файлу

  Дослідницький проект учнів
             3-Акласу

 

                     КЗ«Нікольська ЗОШ

I-IIIступенів №1

імені  Якименка А.Д. 

 Нікольської районної

ради Донецької області»

опорна  школа

 

 

 Секція   Валеологія

 

      Тема Вплив газованих напоїв на живі організми

 

       Прізвище ім’я учнів:

       Волоніц Юрій

       Джосан Олександр

       Галкін Артем

       Гордієнко Давид

       Кумуржі Таісія

       Качекан Анастасія

       Левченко Дар’я

       Лепехіна Аміна

       Носенко Аліна

 

    Вчитель Чадукова Оксана Вікторівна

Зміст

 

  1. Вступ. Паспорт   проекту._ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 3-4

 

II.Основна частина.  Робота  творчих  груп._  _ _ _ _ _ _  _ _ _  _5-11

 

II.Висновок. Рекомендації.-- -- -- -- --- -- -- -- --- -- -- -- - -- -- -- -- -- --12-13

 

  III. Використана   література.-- -- -- --- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --14

 

IV.  Додатки.-- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --15-18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I.Вступ. Паспорт проекту

 

   Тип  проекту :  інформаційний,науково-дослідницький,колективний,

                                 інтегрований,середньотривалий.

 

     Предмети: основи здоров’я,природознавство,я у світі.

 

     Учасники  проекту:  учні  3-А  класу,  класовод,  батьки.

 

     Актуальність

 

     Колективна  робота навколо  проекту  формує   відповідальність,пізнавальну

активність ,  активізує  виховну  спроможність  батьків  та  підсилює   виховний

вплив   теоретичної   інформації  ,  спонукає   до усвідомлення  необхідності  дбати  про  своє  здоров’я.

 

      Мета і завдання проекту

 

  • Узагальнити  відомості  наукової  літератури  про  солодкі  газовані 

напої.

 

  • Провести  анкетування  з  метою  виявлення  ставлення  дітей  до  солодких  газованих  напоїв.

 

  • Проаналізувати  результати  анкетування.

 

  • Обрати  об’єкти  дослідження.

 

  • Провести  досліди  з  напоями

 

Етапи  реалізації  проекту

 

1.Вибір  теми  проекту.

2.Формування  груп  з  урахуванням  інтересів  та  уподобань  дітей.

3.Визначення  завдань  у  групах.

4.Робота  з  різними  джерелами  інформації.

5.Індивідуальні  консультації  учням.                                                            3       

6.Збір  фотоматеріалів,  малюнків.

7.Проведення  дослідів.

8.Систематизація  та  оформлення  отриманого  матеріалу.

9.Презентація  проекту.

 

Очікувані   результати

 

  • Активізація  пізнавальних  інтересів  учнів  та  здобуття  знань  про

споживання  та  приготування  корисних  напоїв.

 

  • Вдосконалення  вмінь  орієнтуватися  в  інформаційному  просторі

  та  вмінь  використовувати  різні  джерела  інформації.

 

  • Розвиток  умінь  здійснювати  проектну  діяльність  на  основі  досліджень.

 

  • Удосконалення  вміння  працювати  в  групах.

 

 

  • Випуск  збірки  рекомендацій  «Як  правильно  втамовувати  спрагу»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

II.Основна частина.Робота  творчих  груп.

 

Творча група «Дослідники»

Пошук  інформації  про  історію  солодкої  газованої  води.

          Доведено , що  газована  вода  може  завдавати  шкоди  здоров’ю.

Винайшов  газовану  воду  англійський хімік  Джозеф  Прістлі  в  1767   році     Він  проводив  різні  експерименти  з  газом  ,  який  виділяється   при   бродінні   в  чанах   пивоварного   заводу   та  розробив   апарат,   який  за   допомогою  насоса  збільшував  кількість бульбашок.

     Першими  марками   газованої  води  ,  випущеної  в  Америці ,

стали: «Кока-кола», «Фанта», «Спрайт», «Пепсі-кола».На  терито-

рії  нашої  країни  першими  стали  такі  напої  ,як  «Байкал», «Тархун»  , «Буратіно». 

                                         Творча група «Медики»

Створення  розповіді  для  проведення  вікторини  про  шкідливість

солодких  газованих  напоїв.

       У  будь-якій  газованій   воді, як  консервант, використовується  вуглекислий  газ.  Існує  думка  ,   що  саме  за  рахунок   бульбашок  газована  вода  добре   втамовує  спрагу.  Сам  по  собі   вуглекислий  газ  не  шкідливий  ,але він  викликає  відрижку  ,  здуття   живота  і  метеоризм ,що може викликати  захворювання  органів   шлунково-

кишкового  тракту.

      Газація  води здійснюється за допомогою  спеціальних  апаратів,

таких як  сифони , сатуратори.  Вуглекислий  газ  ,  який  вводиться

у воду ,не  знезаражує  її. Такі  процеси  відбуваються   при   механіч-

ному  способі  газації. Химічний спосіб  газації  передбачає   газацію 

вуглекислотою  при  бродінні.

        У  газованій  воді  міститься  багато  цукру  (іноді    до  5  ложок 

на склянку)  .Це  негативно  впливає  на  функціонування   підшлун-

кової   залози  та  ендокринної  системи  людини.Крім   того  велика         5

кількість  цукру  призводить   до  ожиріння  ,  цукрового    діабету та

атеросклерозу.(Додатки.Схема№1)

        Доведено,що  газована  вода   погано  тамує  спрагу  і  викликає

звикання  . Це призводить  до  споживання  більшої  кількості   ріди-

ни  ,   що   порушує   водно -  сольовий   баланс   в   організмі   і  може  викликати  хвороби  серцево-судинної  системи

        У  даний  час  багато людей  стежить  за  своєю  фігурою  ,  нама-

гаються  пити  газовані  напої  з  емблемою  «лайт» .  Вони    містять

замінники  цукру,що  знижує  число  калорій  в  напої.Проте   вони  теж  шкідливі. Цукрозамінники ,ксиліт і сорбітол, можуть викликати  сечокам’яну  хворобу;  аспартам  призводить  до   алергії    і зниження

зору.

       Всі  барвники  та  ароматизатори ,   що  містяться  в  газованій

воді,розчеплюються  в   печінці   і  перевантажують  її ;  не  виклю-

чаються   і  алергічні   реакції   організму  ,  висипи  ,  бронхіальна

астма.(Додатки .Схема№2,№3)

       Стоматологи  також   закликають   до   меншого  споживання 

     газованої  води,тому  що  вона  може  призвести  до  виникнення

карієсу.(Додатки.Схема№4)

                  В   результаті    проведеної   роботи   опрацьовано    відповідну

літературу  і    зроблено    теоретичні    припущення  ,   що   солодкі

газовані    напої    не   тільки  не   тамують  спрагу ,   а   й   є  справ-

жньою  калорійною  бомбою  ,небезпечною   для  здоров’я  ,  а   іноді

і  для  життя  людини.

 

Творча група «Журналісти»

Анкетування  учнів  третіх  класів  з  метою  виявлення  ставлення

дітей  до  солодких  газованих  напоїв  за  питаннями:

1.Чи  любиш  ти  солодкі  газовані  напої?

2.Як  часто  вживаєш  ці  напої?                                                           6           

3.Як  ти  думаєш , чи  корисні  солодкі  газовані  напої ?

4.Який  твій  улюблений  солодкий  газований  напій?

         Провівши  анкетування  третьокласників  та  проаналізувавши    його  результати,  було  виявлено , що  значна   більшість молодших   школярів   люблять  вживати  солодкі   газовані   напої.

Проте  лише  3  учні  вживають  їх  щодня ;  інші 2-  всього  1-2   ра-

зи  на  рік.Більшість  дітей-1  раз  на  місяць.

       Жодна  дитина не  назвала  солодкі  газовані  напої  корисними;

10дітей  не  визначилися  з  конкретною  думкою  щодо  користі  чи  шкоди  цих  напоїв;  25 третьокласників  вважають  їх  шкідливими  для

дитячого   організму  . Проте   ніхто  з  45  третьокласників  не  може  втриматися  від  споживання  «такої  смакоти»,тому  вмовляють батьків

купувати  їм  солодкі  газовані  напої.

        Щоб  переконати  дітей  у  шкідливості   цих  напоїв  було вирі-

шено  провести  досліди  і  узагальнити  результати  спостережень.

 

 

 

 

 

 

 

 

Творча група «Науковці»

Проведення  дослідів.

Дослід №1:  Вивчення   впливу   солодких   газованих   напоїв   на  шкарлупу  свіжого  курячого  яйця.

Мета: перевірити  вплив  газованих  напоїв  на  шкарлупу  свіжого  курячого  яйця.

Обладнання:  4  пляшки   різних  солодких  газованих напоїв, 5до-

машніх свіжих курячих яєць,5пластикових стаканчиків на  100мл,

водогінна  вода.                                                                                               7   

Тривалість  досліду:16  днів.

Хід  роботи

  • Пронумерувати  пластикові  стаканчики.
  • Налити  у  них  досліджувану  воду: №1 -«Спрайт», №2-«Живчик»,

№3-«Пепсі»,№4-«Кока-кола»,№5-водогінна  вода.

  • Занурити  в  кожен  стаканчик  по  яйцю.
  • В  кінці   досліду   витягнути  яйця, перевірити  зовнішній  ви-

гляд  і  твердість  шкарлупи.

  • Спостерігати за  ходом  досліду , записувати  спостереження у

       у  таблицю.(Додатки.Таблиця №1).

Висновок:

    Газовані  напої  погано  вплинули  на  шкарлупу  свіжих  курячих  яєць.  Сама  шкарлупа  залишилась  твердою , але  вкрилася  слизом ,темними

плямами , змінила  свій  колір , мала   неприємний   запах.Це говорить

про  інтенсивне розмноження  бактерій  на  шкарлупі  яєць.

Найгіршими  виявилися  результати  проб №3 та №4.

Так  само  шкідливо  газовані  напої  впливають  на  стан  зубів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                            8

Дослід №2: Вивчення впливу солодких  газованих напоїв  на   лист

герані.

Мета:перевірити  вплив  газованих  напоїв  на  лист  герані.

Обладнання:4пляшки  різних  солодких  газованих  напоїв,5 свіжих

зрізаних  листочків  герані ,  пластикових   стаканчиків  на  100мл,

водогінна  вода.

Тривалість  досліду:12 днів.

Хід  роботи

  • Пронумерувати  стаканчики.
  • Налити у них досліджувану  воду: №1-«Спрайт», №2-«Живчик»,

      №3-Пепсі»,  №4-«Кока-кола»,№5-водогінна  вода.

  • Опустити  в  кожен  стаканчик  по  зрізаному  листочку  герані.
  • Спостерігати  за  ходом  досліду,записувати  у  відповідну  табли-

      цю.(Додатки.Таблиця №2).

 Висновок:

     Газовані  напої  шкідливо  впливають  на   рослини. Листочки  герані , які  в  них   стояли, загинули.

Найгіршими  виявилися  результати  проб  №3 та  №4.

Листочок   у   звичайній  воді  залишився   зеленим  та  свіжим.

Тому   можна  впевнено   говорити  про  шкідливий  вплив  цих

на  живі  організми.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                          9

Дослід №3.Вивчення  впливу  солодких  газованих  напоїв на  насіння  пшениці.

Мета:перевірити  вплив солодких  газованих напоїв  на  пророщен-

ня  насіння  пшениці.

Обладнання:  4 пляшки   різних  солодких     газованих    напоїв, водогінна  вода  .насіння  пшениці , стаканчики.

Тривалість  досліду:7 днів.

Хід  роботи

  • Пронумерувати  стаканчики.
  • Покласти  у  кожен  стаканчик  по  10  насінин  пшениці.
  • Налити у них  досліджувану воду: № 1- «Спрайт»,№2- «Жив-

чик», №3-«Пепсі»,  №4-«Кока-кола»,№5-водогінна  вода.

  • Спостерігати  за  ходом  досліду , записувати  у  відповідну  таблицю.(Додатки.Таблиця №3).

Висновок:

      Солодкі  газовані  напої  шкідливо  впливають  на  насіння рослин.

Насіння  пшениці, замочене  в  них не  проросло.

Найгіршими  виявилися  результати  проб  №3  та  №4- в  них

з’явилася  пліснява. Насіння  пшениці , замочене  в  звичайній  воді, пустило корінці та зелені паростки . Тому  можна  стверджувати  ,що  вплив  солодких  газованих напоїв на живі організми є шкідливим.

 

 

 

 

 

 

 

 

10

Дослід №4. Вивчення впливу солодких газованих  напоїв на  сви-

нячу  печінку.

Мета:перевірити  вплив  солодких  газованих  напоїв  на  свиня-

чу  печінку.

Обладнання:4 пляшки  різних  солодких  газованих  напоїв,водо-

гінна  вода,свиняча  печінка, пластикові  стаканчики  на  100мл.

Тривалість  досліду:5 днів.

  Хід  роботи

  • Пронумерувати  стаканчики.
  • Налити у  них  досліджувану  воду: №1- «Спрайт»,  №2-«Жив-

чик»,№3- «Пепсі»,№4- «Кока-кола»,№5-водогінна  вода.

  • Занурити в кожен стаканчик  по шматочку свинячої  печінки.
  • Спостерігати за ходом досліду,записувати  у  відповідну табли-

цю.(Додатки.Таблиця№4).

Висновок:

Газовані  напої  шкідливо  вплинули  на свинячу  печінку,вона
змінила  свою  структуру. Печінка , замочена  у   солодких   газо-

ваних  напоях,  змінила  колір  ,   вкрилася  плямами  ,  при  на-

тисканні – розпадається.  Найгіршими  виявилися  результати  проб  № 4,тому  що  у  ній  з’явилися  піна  і  слиз.  Печінка, замочена  у  звичайній воді,має неприємний запах,плівку,але при натисканні                            
не    розпадається  ,   не   має  плісняви  та  піни. Отже    солодкі    газовані   напої   роз’їдають  свинячу  печінку,  тому  з  упевненістю  можна стверджувати,що вони є шкідливі для живих організмів.         
 

 

 

 

 

11

III.Висновок.Рекомендації

                               Творча група «Літератори»

Випуск збірки рекомендацій «Як правильно втамовувати спрагу»

       З  результатів  дослідів та спостережень можна зробити висновок,що  солодкі  газовані  напої ,зокрема  «Кока-кола», «Пепсі» , «Живчик» , «Спрайт»  мають шкідливий вплив  на  живі  організми  і  є  небезпечни-

ми   як  для  здоров’я  ,  так , іноді  , і  для  життя  дитини.

        Газовані  солодкі  напої  подобаються більшості  дітей. Вони  здають-

їм  смачними , проте  завдають  неабиякої  шкоди  дитячому  організму

та  ще  й  не  тамують  спрагу.  Це під силу лише  чистій  звичайній  воді .

У   зв’язку   з  цим   ми  розробили   рекомендації та випустили збірку :          « Як  правильно втамовувати  спрагу».

1.Відмовтеся  від  газованих  напоїв, особливо  солодких ,вони  не  втамо-

   вують  спрагу.

2.Пийте  звичайну  чисту  воду.

3.Пийте  до  виникнення  спраги.

4.Не  вживайте  надто  холодних  напоїв, вони  погано  засвоюються  ор-

   ганізмом  та  можуть  спричинити  проостудні  захворювання .Опти-

   мальна  температура  напою  для  пиття:  + 15*С --   +20*С.

5.Пийте  неквапом , маленькими  ковточками.

6.Пийте  по  1 склянці  води  з  інтервалом  30—40  хвилин.

7.Добре  втамовує  спрагу  гарячий  зелений  чай. 

В збірку увійшли рецепти  старовинних  українських  напоїв  для  втамування спраги,  сімейні рецепти, рецепти записані зі слів кращих кухарів нашої школи.

                                                                              Яблучник

                                                       Нарізані  яблука  вкидаємо в  киплячий                        окріп,                                     окріп,доводимо  до  кипіння , вимикаємо ,          холоджуємо ,                                 охолоджуємо, вживаємо.

12

Калинник

Розтираємо  стиглі  ягоди  калини  дерев’яною  ложкою  , відділяємо  жмих,

проварюємо  в  окропі , проціджуємо  ,  гарячим   відваром  заливаємо  сік  калини  ,   додаємо   меду  за  смаком  ,  доводимо  до  кипіння  ,  вимикаємо  охолоджуємо , вживаємо.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Узвар

Кладемо  майже  повну  каструлю  фруктів , заливаємо  окропом ,доводимо  до    кипіння  ,  додаєм   мед  ,  проварюємо   3  хвилини  ,  вимикаємо , охолоджуємо  ,  проціджуємо  ,  вживаємо.  Напій  значно  густіший  та  концентрірованіший за  компот.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13

 

IV.Використана література

 

  1. «Початкова  школа»  , науково-методичний  журнал  , №6  2016. 

 

2.Дитяча  енциклопедія.-Я  пізнаю  світ-Автор: Чугуєнко М. В. Вид.

«Ранок» 2006

 

3.Плєшков А.А. Мир  вокруг  нас .-2-е  узд.-М. : - Просвещение – 2006

 

4.Ващенко О. М. ,Свириденко С. О. Абетка  харчування. Їмо  правильно.  Навчально-методичний  посібник  для  вчителів  3 клас. –

Київ , 2013

 

5.Фотоматеріали , малюнки – Інтернет – ресурси.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14

Додатки

 

Таблиця  спостережень  №1

 

Дата

№1

№2

№3

№4

№5

1

04.09

ПОЧАТОК ДОСЛІДУ

ПОЧАТОК ДОСЛІДУ

ПОЧАТОК ДОСЛІДУ

ПОЧАТОК ДОСЛІДУ

ПОЧАТОК ДОСЛІДУ

2

08.09

ЯЙЦЕ ЗМІНИЛО КО-

ЛІР,ЗНИК ЗАПАХ НА-

ПОЮ,НА СТІНКАХ СТАКАНА З’ЯВИВСЯ

БІЛИЙ ПОЯСОК. 

ЯЙЦЕ БЕЗ ЗМІН,

ЗМІНИВСЯ ЗАПАХ

НАПОЮ.

ЯЙЦЕ ПОТЕМНІЛО,

НА НЬОМУ З’ЯВИ-

ЛИСЯ ТЕМНІ ПЛЯ-

МИ,НА ПОВЕРХНІ ВОДИ І НА СТІН-

КАХ СТАКАНУ ВИ-

НИК НАЛІТ;ЗАПАХ

НЕПРИЄМНИЙ

ЯЙЦЕ ЗМІНИЛО КО-

ЛІР,ВКРИЛОСЯ СЛИ

ЗОМ;НА СТІНКАХ СТАКАНУ З’ЯВИВ-

СЯ НАЛІТ;НЕПРИЄ-

МНИЙ ЗАПАХ.

ЯЙЦЕ І ВОДА БЕЗ ЗМІН.

3

14.09

ЯЙЦЕ ПОЗЕЛЕНІЛО,

НА ПОВЕРХНІ РОЗ-

ЧИНУ З’ЯВИЛИСЯ

БІЛІ ШМАТОЧКИ;НА

СТІНКАХ СТАКАНЧИ

КА – БІЛИЙ НАЛІТ.

 

НА ЯЙЦІ З’ЯВИЛИ-

СЯ БІЛІ ПЛЯМИ,НА

РОЗЧИНІ-БІЛИЙ НА

ЛІТ.

ЯЙЦЕ ПОТЕМНІЛО,

НА НЬОМУ З’ЯВИ-

ЛИСЯ БРУНАТНІ

ПЛЯМИ.

ЯЙЦЕ ПОТЕМНІЛО,

НА НЬОМУ З’ЯВИ-

ЛИСЯ БРУНАТНІ СМУГИ;ВОНО ВКРИ

ЛОСЯ СЛИЗОМ,З’Я-

ВИЛАСЯ МОШКАРА

ЯЙЦЕ І ВОДА БЕЗ

ЗМІН.

4

19.09

ЯЙЦЕ ВКРИТО СЛИ-

ЗОМ СВІТЛО-БРУНАТ

НОГО КОЛЬОРУ;

ШКАРЛУПА ТВЕРДА;

ЗАПАХ ЕНПРИЄМ-

НИЙ.

ЯЙЦЕ ВКРИЛОСЯ

СЛИЗОМ;ШКАРЛУ-

ПА ТВЕРДА;ЗАПАХ

НЕПРИЄМНИЙ.

ЯЙЦЕ ПОТЕМНІЛО,

ВКРИТЕ ТЕМНИМИ

ПЛЯМАМИ,ШКАР-

ЛУПА ТВЕРДА;ЗА-

ПАХ НЕПРИЄМНИЙ

ЯЙЦЕ ПОТЕМНІЛО,ВКРИ-ТЕ ТЕМНИМИ ПЛЯ-

МАМИ,СЛИЗЬКЕ(З

УСІХ ПРОБ НАЙ-

БІЛЬШЕ ПЛЯМ.

ЯЙЦЕ СВІТЛЕ,

БЕЗ СЛИЗУ,БЕЗ

ПЛЯМ;ШКАРЛУ-

ПА ТВЕРДА;БЕЗ

ЗАПАХУ.

 

 

Таблиця  спостережень  №2

Дата

№1

№2

№3

№4

№5

1

05.09

ПОЧАТОК ДОСЛІДУ

ПОЧАТОК ДОСЛІДУ

ПОЧАТОК ДОСЛІДУ

ПОЧАТОК ДОСЛІДУ

ПОЧАТОК ДОСДІДУ

2

09.09

ЛИСТОЧОК ІНІЖКА ПОЖОВТІЛИ.

ЛИСТОЧОК І НІЖ-

КА ПОЖОВТІЛИ.

ЛИСТОЧОК І НІЖ-

КА ПОЧОРНІЛИ.

ЛИСТОЧОК ВКРИВ-

СЯ ТЕМНО-ЗЕЛЕНИ-

МИ ПЛЯМАМИ,ПО-

ЖОВТІВ,НІЖКА ПО-

ЧОРНІЛА.

ЛИСТОЧОК І ВО

ДА БЕЗ ЗМІН.

3

13.09

ЛИСТОЧОК СТАВ
БІЛЬШ ТЕМНОГО
ЖОВТОГО КОЛЬОРУ,

НІЖКА НАПОЛОВИ-

НУ БРУНАТНА.

ЛИСТОЧОК НАПО-

ЛОВИНУ ЖОВТИЙ,
НІЖКА ЗНИЗУ БРУ-

НАТНА.

ЛИСТОЧОК ЖОВ-

ТИЙ З ЧОРНИМИ

ПЛЯМАМИ;НІЖ-

КА-З БРУНАТНИМ

СЛИЗОМ,

ЛИСТОЧОК З ЧОРНИ

МИ ПЛЯМАМИ;НІЖ-

КА З БРУНАТНИМ

СЛИЗОМ.

ЛИСТОЧОК І ВО

ДА БЕЗ ЗМІН.

4

18.09

ЛИСТОЧО ЗАСОХ ,

СТАВ БРУНАТНОГО
КОЛЬОРУ ;КІНЧИК
НІЖКИ –ЗЕЛЕНИЙ;

НЕПРИЄМНИЙ ЗАП-

ПАХ.

ЛИСТОЧОК ЗАСОХ,
СТАВ БРУНАТНО-

ГО КОЛЬОРУ ,НІЖ-

КА ВКРИТА СЛИ-

ЗОМ;НЕПРИЄМНИЙ
ЗАПАХ.

ЛИСТОЧОК ЗАСОХ,
СТАВ БРУНАТНО-

ГО КОЛЬОРУ З ЧОР

НИМИ ПЛЯМАМИ;

НІЖКА БРУНАТНА,
ВКРИТА СЛИЗОМ;

НЕПРИЄМНИЙ ЗА-

ПАХ.

ЛИСТОЧОК ЗАСОХ,
СТАВ БРУНАТНОГО
КОЛЬОРУ,НІЖКА
ВКРИТА ТЕМНИМ
СЛИЗОМ ;НЕПРИЄМ-

НИЙ ЗАПАХ.

ЛИСТОЧОК І ВО

ДА БЕЗ ЗМІН.

 

 

 

 

15

Таблиця  спостережень  №3

Дата

№1

№2

№3

№4

№5

1

07.09

ПОЧАТОК ДОСЛІДУ

ПОЧАТОК ДОСЛІДУ

ПОЧАТОК ДОСЛІДУ

ПОЧАТОК ДОСЛІДУ

ПОЧАТОК ДОСЛІДУ

2

10.09

ЗЕРНО НАБУХЛО.

ЗЕРНО НАБУХЛО.

ЗЕРНО НАБУХЛО.

ЗЕРНО НАБУХЛО.

10 ЗЕРНИН ПО-

КЛЮЧИЛОСЬ.

3

14.09

ЗЕРНО НАБУХЛО,ПО-

ЗЕЛЕНІЛО;!НАСІНИНА
ПОКЛЮЧИЛАСЬ;НЕ-

ПРИЄМНИЙ ЗАПАХ.

ЗЕРНО НАБУХЛО;НЕ
ПРОРОСЛО;З'Я-

ВИВСЯ СЛИЗ;НЕПРИЄМ-  

НИЙ ЗАПАХ.

ЗЕРНО СТАЛО БРУ-

НАТНОГО КОЛЬОРУ

НЕ ПРОРОСЛО;НЕ-
ПРИЄМНИЙ ЗАПАХ.

ЗЕРНО СТАЛО БРУ-

НАТНОГО КОЛЬО-

РУ;НА СТІНКАХ
СТАКАНЧИКА З'Я-
ВИВСЯ СЛИЗ;НЕ-

ПРИЄМНИЙ ЗАПАХ.

ЗЕРНО ПРОРО-

СЛО,МАЄ КО-

РІНЧИКИ ТА
ЗЕЛЕНІ ПА-

РОСТКИ;ВОДА
БЕЗ ЗМІН.

 

 

 

 

Таблиця  спостережень  №4

Дата

№1

№2

№3

№4

№5

1

11.09

ПОЧАТОК ДОСЛІДУ

ПОЧАТОК ДОСЛІДУ

ПОЧАТОК ДОСЛІДУ

ПОЧАТОК ДОСЛІДУ

ПОЧАТОК ДОСЛІДУ

2

13.09

ПЕЧІНКА ПОЗЕЛЕНІ-

ЛА ;НЕПРИЄМНИЙ
ЗАПАХ.

ПЕЧІНКА ПОЖОТІ-

ЛА;НЕПРИЄМНИЙ

ЗАПАХ.

ПЕЧІНКА СТАЛА
БРУНАТНОГО КО-

ЛЬОРУ;НЕПРИЄМ-

НИЙ ЗАПАХ.

ПЕЧІНКА СТАЛА
БРУНАТНОГО КО-

ЛЬОРУ;НЕПРИЄМНИЙ
ЗАПАХ.

ПЕЧІНКА БЕЗ

ЗМІН;ВОДА ПОМУТНІЛА;
НЕЗНАЧНИЙ НЕПРИЄМНИЙ
ЗАПАХ.

3

17.09

ПЕЧІНКА МАЄ ТЕМ-

НО-ЗЕЛЕНІ ПЛЯМИ
РОЗЧИН-ТЕМНО-

ЧЕРВОНОГО КОЛЬОРУ;ЗВЕРХУ
БАГАТО ПЛІСНЯВИ;
НЕСТЕРПНИЙ НЕ-

ПРИЄМНИЙ ЗАПАХ;

ПРИ НАТИСКАННІ-

ПЕЧІНКА РОЗПАДА-

ЄТЬСЯ.

ПЕЧІНЕА ВКРИТА
ТЕМНИМИ ПЛЯМА

МИ ;КОЛІР РОЗЧИ-

НУ-ЧЕРВОНИЙ;

ЗВЕРХУ ПЛІСНЯ-

ВА;НЕСТЕРПНИЙ
НЕПРИЄМНИЙ ЗА-

ПАХ;ПРИ НАТИС-
КАННІ-ПЕЧІНКА РОЗПАДАЄТЬСЯ.

ПЕЧІНКА-СВІТЛА;
РОЗЧИН-ТЕМНО-
ЧЕРВОНИЙ;ЗВЕРХУ
ПЛІСНЯВА ТА СЛИ-

ЗЬКА ПЛІВКА І ПІ-

НА;НЕСТЕРПНИЙ
НЕПРИЄМНИЙ ЗА-
ПАХ;ПРИ НАТИС-
КАННІ –ПЕЧІНКА РОЗПАДАЄТЬСЯ.

ПЕЧІНКА-СВІТЛА;
РОЗЧИН-ТЕМНО-ЧЕР-
ВОНИЙ;ЗВЕРХУ НЕ-

БАГАТО ПЛІСНЯВИ
(МЕНШЕ,НІЖ У ПРО-
БАХ №1,2,3);НЕСТЕРП-

НИЙЗАПАХ;ПРИ НА-

ТИСКАННІ-ПЕЧІНКА
РОЗПАДАЄТЬСЯ.

ПЕЧІНКА ПОСВІТЛІШАЛА;
НА ПОВЕРХНІ РОЗЧИНУ-ПЛІВ-

КА;НЕПРИЄМ-

НИЙ ЗАПАХ;ПРИ
НАТИСКАННІ-
ПЕЧІНКА НЕ РОЗПАДАЄТЬСЯ.

 

 

 

 

16

Схема №1

Склад  солодких  газованих  напоїв

 

Схема  №2

Хвороби,що  викликають  солодкі  газовані  напої

     17

 

Схема№3

 

Схема№4

 

 

18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Залишити відгук до розробки

Щоб залишити свій відгук, необхідно зареєструватись.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Бакалдіна Валентина Олексіївна
    Дуже змістовна робота. Не зрозуміло навіть, що її виконували учні 3 класу, все зроблено на вищому рівні: і досліди, і коментарі. Молодці і учні, і вчитель.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
doc
Додано
31 грудня 2017
Переглядів
702
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку