Дослідження - моделювання до теми: "Творення прикметників".

Про матеріал
Дослідження - моделювання до теми: "Творення прикметників". Сьогодні ми не будемо всі разом пригадувати способи словотвору. Для цього попрацюємо в групах і створимо «Ефект народження правила», тим більше що у ваших підручниках теоретичного матеріалу про способи творення прикметників немає.
Перегляд файлу

Сьогодні ми не будемо всі разом пригадувати способи словотвору. Для цього попрацюємо в групах і створимо «Ефект народження правила», тим більше що у ваших підручниках теоретичного матеріалу про способи творення прикметників немає.

1. Дослідження-моделювання

Учитель:Ви помітили, що у вас на партах лежать квіточки. Скажіть,

ви знаєте під яким знаком Зодіаку ви народилися? А чи знаєте ви, що крім  зодіакального гороскопу існує  і квітковий. Я підготувала для кожного  з вас квіточку, яку символізуєте ви за квітковим гороскопом. Давайте об'єднаємось у групи за кольорами квітів.

1 група - червоний

2 група - жовтий

3 група – блакитний 

4 група - фіолетовий

Завдання групам : уважно вивчити слова на картках, які я вам роздам.  Пригадайте способи словотвору і спробуйте визначити , яким  способом утворені ваші прикметники. Рішення групи запишіть на квітці. Саме вона допоможе нам створити «Віночок словотвору».

 (На дошці — віночок із стрічками без квіток)

2. Створення віночку учнями

І я прикріплю  свою квіточку на віночок. Але на моїй квітці стоїть ?. Як ви думаєте, чому? Тому, що ми не розглянули ще одного способу творення прикметників. Але це я залишу на наступний урок. Якщо хочете мені допомогти на наступному уроці, пригадайте, який спосіб ми сьогодні не назвали, а він можливий  у прикметника.

Роздатковий матеріал

1 картка  - малесенький, білуватий, зимовий.

2 карткапришкільний, невисокий, безкрилий.

3 картка - закарпатський, заобрійний, нечисленний.

4 картка -  дзвінкоголосий, жовто-блакитний, довгоногий.

 

docx
Додано
30 липня 2019
Переглядів
454
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку