Дослідження впливу напою Кока –кола на організм людини.

Про матеріал
Актуальність теми: Кока кола дуже популярний напій ,продається більш ніж у 200 країн світу. Анонсований як безалкогольний та цілком безпечний, але відомо що до складу напою входить велика кількість цукру ,а також ортофосфатна кислота. Чи дійсно солодкий газований напій Кока кола корисний ? Нашій команді захотілося самій розібратися в цьому питанні ,а також більше узнати про виникнення цього напою та його вплив на організм людини. Мета: Дослідити склад напою Кока кола та наслідки його вживання на організм людини.
Перегляд файлу

Тема    :Дослідження впливу напою Кока –кола на організм людини.

  Вступ

Розділ 1

  1.             Історичні відомості про походження напою( географи)?
  2.             Склад напою Кока-кола

Розділ 2

2.1 Опитування та анкетування учнів 10 класу

2.2 Експеримент1

Біологи

2.3 Експеримент 2

Хіміки

3.Висновок

4.Література

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вступ

Актуальність теми: Кока кола дуже популярний напій ,продається більш ніж у 200 країн світу. Анонсований як безалкогольний та цілком безпечний, але відомо що до складу напою входить велика кількість цукру ,а також ортофосфатна кислота. Чи дійсно солодкий газований напій Кока кола корисний ? Нашій команді захотілося самій розібратися в цьому питанні ,а також більше узнати про виникнення цього напою та його вплив на організм людини.

Мета: Дослідити склад напою Кока кола та  наслідки його вживання на організм людини.

Об ‘єкт  дослідження : солодкий газований напій Соса сола.

Завдання:

- детально  з’ясувати склад напою Кока кола ,     познайомитись з історією його  походження,

- визначити експериментально вплив газованого напою на організм людини та оточуюче середовище,

-за допомогою опитування та анкетування з’ясувати популярність Кока коли серед учнів нашої школи.

          -запропонувати рекомендації щодо вживання газованих напоїв,

 -проаналізувати результати і сформулювати висновки.

 Практична значимість: вивчивши склад  солодкого газованого напою  і провівши дослідження можна буде встановити, як вони впливають на здоров'я та оточуюче середовище і дати рекомендації для учнів старшої школи ,а також провести заняття для учнів молодших класів .

Терміни експерименту: січень 2022-лютий 2022

Гіпотеза: до складу газованого напою можуть входити різні речовини, які можуть мати негативний вплив на здоров'я людини, порушувати мікрофлору кишечника, викликати захворювання шлунка, руйнувати емаль зубів. Методи дослідження: анкетування та опитування , спостереження ,пошуковий, експеримент , аналіз інформації.

 Етапи: підготовчий (збір інформації); основний (соціологічне опитування, експериментальна частина, оформлення роботи); заключний (представлення результатів своєї роботи).

Розділ 1

1.1 Історична довідка

Напій «Кока-Кола» був придуманий в Атланті (штат Джорджія, США) 8 травня 1886. Його автор — фармацевт Джон Стіт Пембертон, колишній офіцер американської Армії конфедерації. Назву для нового напою придумав бухгалтер Пембертона Френк Робінсон, який, також володіючи каліграфією, написав слова «Coca-Cola» фігурними буквами, які до сьогодні є логотипом напою.

Основні інгредієнти Кока-Коли були такі: три частини листя коки (з цього ж листя в 1860 Альберт Німанн (Albert Niemann) виділив особливий компонент (наркотик) і назвав його кокаїн) на одну частину горіхів тропічного дерева коли. Напій був запатентований як лікарський засіб «від всіх нервових розладів» і почав продаватися через автомат у найбільшій міській аптеці Джекоба в Атланті. Пембертон також стверджував, що кока-кола зцілює від імпотенції, і що на неї можна перейти тим, хто пристрастився до морфію (до морфію, до речі, був небайдужий і сам Пембертон). Тут потрібно відзначити, що кокаїн тоді не був забороненою речовиною, і про його шкоду для здоров'я ще нічого не знали (наприклад, у повісті «Знак чотирьох» Артура Конан Дойля Шерлок Холмс вживав кокаїн у хвилини бездіяльності). Тому кокаїн вільно продавався, і його часто додавали для задоволення і тонусу в напої замість спирту — Кока-Кола в цьому не була чимось особливим.

Спочатку напій щодня купували в середньому лише 9 осіб. Виручка з продажів протягом першого року склала всього 50 доларів. Цікаво, що на виробництво кока-коли було витрачено 70 доларів, тобто в перший рік напій був збитковим. Але поступово популярність кока-коли зростала, і прибуток від її продажу теж. У 1888 Пембертон продав права на випуск напою. А в 1892 бізнесмен Аса Ґріґґс Кендлер, що володів правами на «Кока-Колу», заснував компанію «The Coca-Cola Company», яка займається виробництвом кока-коли і понині.

У 1902 з оборотом у $120 тисяч кока-кола стала найвідомішим напоєм в США.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.2 Склад напою  Кока-кола

 

Ко́ка-ко́ла (англ. Coca-Cola)  газований безалкогольний прохолоджувальний напій , продається більш ніж у 200 країнах світу, та є одним з найкоштовніших брендів у світі.

Компонентами напою є:

Азорубін — харчова добавка, що належить до групи барвників. (Концентрація невідома)

Розділ 2

2.2 Біологі Експеримент1

 

 

 

2.3.1  Хіміки  Експеримент 2  Визначення рН напою Кока кола

Сьогодні ми проведем дослід на визначення рН напою Кока -Кола . Для порівняння  визначим рН води .

В одну з хімічних склянок наливаємо очищену води( фітровану), в іншу газований напій Кока кола. В кожну склянку по черзі опускаємо смужку універсального індикатора. Зміну кольору смужки порівнюємо зі шкалою для визначення рН розчинів речовин. З’ясовуємо що вода має нейтральне середовище, а Кока кола – кисле.

Висновок:

 

 

 

2.3 . 2 Експеримент з молоком.

В велику склянку наливаємо Кока колу ,додаєм молоко. Спостерігаємо бурну реакцію, утворення осаду  грязнокоричневого кольору ,часткове розшарування, над осадом утворюється шар освітленої напівпрозорої рідини.

Висновок: до складу напою входить ортофосфатна кислота,яка вступає в реакцію з молоком ,утворюючи кальцій ортофосфат.

 

docx
До підручника
Хімія (профільний рівень) 10 клас (Буринська Н.М. та інші)
Додано
20 жовтня
Переглядів
71
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку