Дивовижний напій-чай
Мета : На основі знань про органічні та неорганічні хімічні речовини ознайомити учнів з властивостями чаю, його хімічним складом;
Простежити зв'язок між властивостями чаю та його хімічним складом і впливом на організм людини.
Повторити основні методи розділення сумішей.
Обладнання і матеріали: гербарії чайного дерева, Періодична система хімічних елементів Д. І. Менделеєва ; різні сорти чаю, хімічні склянки , географічна карта світу.
Базові поняття і терміни: Чай, чайне дерево, катехіни, таніни, кофеїн.
Засоби навчання: демонстрації
Тип уроку: комбінований
Форми навчання: використання методу проектів, фронтальна бесіда, бесіда з елементами гри
Хід уроку:
I. Тема уроку:
Вчитель:
«Коли на вулиці негода, і не хочеться виходити, то чашка чаю просто щастя…..і це щастя можна пити…»
Саме про цей неповторний напій, ми будемо з вами на сьогоднішньому уроці дізнаватись більше цікавого і корисного.
І так тема нашого сьогоднішнього уроку- «Дивовижний напій- чай»
II. Мотивація нових знань:
Вчитель:
Чай-це всім відомий напій, який кожен з нас обов’язково, хоч раз, але смакував його. Але чи кожен з вас знає, який хімічний склад чаю, як впливає чай на організм людини, які бувають види чаю, яка країна вважається Батьківщиною чаю і т.д?
III. Актуалізація опорних знань:
Пропоную вам зараз відповісти на питання анкети, яка лежить у кожного з вас на вашому столі і має назву «Чи все я знаю про чай»
Анкета « Чи все я знаю про чай»
IV. Вивчення нового матеріалу:
Вчитель:
Думаю, що не кожен з вас відповів на всі питання анкети, а тому на сьогоднішньому уроці саме питання анкети будуть планом, за яким ми будемо працювати на протязі всього уроку.
Кожен з вас готував самостійно, в парі чи групі цікаву інформацію про чай, яку ми будемо слухати на протязі уроку
І,перше про що хотілось дізнатись більше- це, що являє собою чай, як рослина. Про це нам більш конкретно розкажуть біологи.
Біологи:
Листки довгасто-овальні, цілісні, гострозубчасті, зверху- зелені, зісподу-світло-зелені. Квітки двостатеві від 3 см, білі ( інколи- рожеві). Плід- 3-5 гніздова коробка, у кожному гнізді якої міститься по одній кулеподібній насінині з твердою оболонкою
(можна показати гербарій чайної рослини).
Існує легенда, що чайна рослина виросла з кинутих на землю повік одного китайського монаха.
Він відрізав їх після того, як заснув під час молитви, і, розгніваний сам на себе, захотів, щоб у нього ніколи не злипалися очі. Донині в китайській та японській мові повіки і чай позначають одним і тим же іерогліфом.
Чай- рослина довговічна, живе і плодоносить протягом 100 та більше років.
Вчитель:
Яка ж країна являється Батьківщиною чаю, про це нам розкажуть історики та географи, які підготували дану інформацію.
Історик:
Батьківщиною чайної рослини вважають- Південно-західний Китай (Юньнань) і прилеглі до нього райони верхньої Бірми та Північного Індокитаю( В’єтнам).
Географ:
Вирощують чай у тропічних, вологих субтропічних районах Азії, Африки, Південної та Центральної Америки. В Європі є плантації чаю в Грузії та Азейбаржані.
Всесвітньо відомими є 4 високогірних плантацій чаю вищого гатунку. Вони розташовані на висоті від 1500-1800 метрів над рівнем моря.
У Китаї- це Юньнань та Фуцзянь, в Японії-Уджі, Індії-Даржилінг, Нілріс та Казіранта, у Шрі-Ланці- південна частина острова Цейлон.
(використання при розповіді георафічної карти світу).
Вчитель:
А зараз до нас завітали за нашим запрошенням представники з цих країн, які працюють в галузі виробництва чаю, для того, щоб розказати нам про різні сорти чаю.
Першим ми надамо слово нашим китайським гостям.
Представники з Китаю:
Китай- це країна, яка має своєрідну та різноманітну природу. Зі сходу-омивається Жовтим Східно- Китайським та Південно-Китайськими морями. Відомо, що ця саме країна подарувала світу натуральний шовк та порох, порцеляну та яскраві феєрверки. І звичайно – дивовижний напій чай.
Зараз Китай-один з найбільших виробників чаю у світі. Займає почесне друге місце після Індії.
(приклади сортів китайського чаю, географічна карта світу)
Представники з Японії:
Японія- це країна,яка розташована на чотирьох великих островах- Хокайдо, Хонсю, Сікоку та Хюсю, а також на чотирьох тисячах маленьких острівців. Береги країни омиваються Тихим, Японським, Охотським, Східно-Китайськими морями. Зараз Японія перебуває серед країн лідерів у виробництві та експорті чаю, так як сучасні новітні технології дають можливість збирати багаті врожаї з маленьких клаптиків землі. (приклади сортів японського чаю, географічна карта світу)
Представники з Індії:
Індія розташована на великому півострові Індостан та на прилеглих до нього материкових рівнин зі столицею Делі. Індія займає перше місце у виробництві чаю та є головним експортером чаю на світовому ринку. Цікаво те, Індія це і Тибет це жаркі та вологі джунглі. В умовах вологого континентального клімату Тибету місцеві мешканці вживають особливий напій- чайсуму. Це особливий міцний чай з додаванням олії та солі, який збивається в гарячому вигляді до консистенції сметани. Такий напій здатний практично миттєво відновлювати життєві сили. В спекотливих районах Індії вживають заморожений чай або чай з льодом. (приклади сортів індійського чаю, географічна карта світу)
Представники з Шрі-Ланки:
Шрі-Ланка до 1972 року мала назву Цейлон, тому чай, який виготовляють в цій країні називають цейлонським. Ця країна являється аграрною країною з розвинутим плантаційним господарством експортного напрямку. Головним експортом являється експорт чаю. Цікаво те, що місцеві мешканці вживають чай, переважно з молоком.
(приклади сортів цейлонського чаю).
Вчитель:
Зараз ми з вами ознайомилися з 4-ма країнами – лідерами у виробництві та експорті чаю на світовому ринку. Але, не можна не згадати країни, які розфасовують азіатські чаї- це Велика Британія, Німеччина, Франція, США, Україна та Росія.
А який чай ми вживаємо в нашій країні, що використовують для його приготування, і який він має склад? Про це нам розповість знавець української традиційної кухні.
Знавець української традиційної кухні:
Здавна в Україні пили заварені трави звіробою, материнки, чебрецю, м’яти, листя та цвіт суниці, липи, гілки вишні, смородини, малини і сливи. Ці завари дуже корисні, так як мають лікувальні властивості.
Справжній чай в Україні з’явився в другій половині 19 століття, з того часу являється напоєм повсякденного життя кожного українця. (малюнки або гербарії основних рослин, які входять до «українського чаю»)
Вчитель:
Вам, напевно, дуже цікаво, від чого залежить смак і аромат чайного напою, про це нам розповість фахівець з виробництва чаю.
Фахівець з виробництва чаю:
Смак і аромат чаю залежить від:
а) умов зростання чайної рослини;
б) віку пагона;
в) умов збирання чайного листка;
г) характеру обробки чайних листків.
Розрізняють всього чотири сортів чаю:
Всі вони з одного чайного куща, а різні тому що були оброблені за різними технологіями ( можна використати презентацію).
Вчитель:
Який же хімічний склад чаю та його вплив на організм людини. Про це нам розповість хімік технолог з виробництва чаю та лікар-терапевт.
Хімік- технолог з виробництва чаю:
У складі чаю міститься близько 30 різних хімічних речовин. Основні хімічні речовини у чаї- це дубильні речовини, які являють собою суміш понад 3 десятків поліфенольних сполук, танінів та катехінів, які мають дуже велику біологічну активність. Вважають, що чим більше в чаї дубильних речовин, тим вища якість чаю. Таніни надають чаю приємного терпкого смаку, а катехіни- певного кольору.
Лікар- терапевт:
Таніни та катехіни регулюють проникність кровоносних судин- капілярів, збільшують пружність їх стінок; крім того, катехіни нормалізують життєдіяльність захисної мікрофлори кишечника і запобігають розвитку запальних процесів у травному тракті. Катехіни зеленого чаю діють, як радіопротектори, тобто вони здатні зв’язувати і виводити з організму радіоактивні елементи, запобігаючи проникненню їх в кістковий мозок. Зелений чай також застосовують для профілактики онкологічних захворювань.
Хімік- технолог з виробництва чаю:
До складу чаю входить ще одна важлива група органічних речовин- ефірні олії, які надають чаю певний аромат.
Вони можуть мати запах троянд, меду, ванілі, цитрусових. Вважається, що саме суміш таких речовин створює неповторний смак чаю.
Вчитель:
А чи входить до складу чаю кофеїн ?
Хімік- технолог з виробництва чаю:
Кофеїн дійсно входить до складу чаю, який у чистому вигляді являє собою кристали без запаху, добре розчинні у гарячій воді та органічних розчинниках, зокрема в хлороформі. Для виділення кофеїну, що міститься в чайних листках використовують рідинну екстракцію. Для цього листки чаю кип’ятять у воді, кофеїн при цьому переходить у розчин, його охолоджують та струшують разом з хлороформом. Шар хлороформного розчину кофеїну відокремлюють від водного шару, після чого хлороформ обережно випарюють і таким чином отримують чистий кофеїн.
Деякі споживачі помилково вважають, що кофеїн визначає міцність чаю. Наприклад, в цейлонському чаї, який прийнято вважати міцним, кофеїну міститься менше, ніж у китайських чаях, які вважаються слабкішими серед інших видів чаю.
(презентація, яка відображає правильність відокремлення кофеїні з чайних листків)
Вчитель:
А цікаво дізнатися- де більше міститься кофеїну в чаї чи каві? Послухаємо про це баристу, людину, яка розбирається в різних напоях та знає, як правильно їх приготувати.
Бариста:
Цікаво, що в склянці міцного чаю міститься, приблизно стільки кофеїну, скільки міститься в одній пігулці від головного болю, але для виготовлення чаю беруть набагато менше заварки, ніж для кави. Таким чином, в однакових пропорціях напоїв чаю і кави маса кофеїну чаю менша, чим у каві. Кофеїн зумовлює стимулюючі і тонізуючі властивості чаю. Він збуджує центральну нервову систему та посилює діяльність роботи серця і є стимулятором дихання. Кофеїн підвищує кров’яний тиск, розширює судини головного мозку, печінок, нирок, тому вживання чаю являється дуже корисним.
Вчитель:
До складу чаю входить також певна кількість вітамінів. Які саме вітаміни входять до складу чаю і яка їхня функція для організму людини. Про це нам розповість лікар- дієтолог.
Лікар- дієтолог: До складу чаю входить велика кількість вітамінів, зокрема вітамін А (ретинол), В15, С, К. Але основний вітамін чаю- це вітамін Р (рутин), що є капілярозміцнювальним засобом. Чай – єдиний з напоїв, що виявляє дивні, здавалось, протилежні властивості, тонізує і знижує втомлюваність, збуджує і заспокоює, спочатку зігріває, а потім приносить відчуття прохолоди.
Лікар- терапевт:
Чай- чудовий терморегулятор. Він спершу дуже зігріває організм, а потім з поверхні тіла волога випаровується і забирає з собою в 50 раз більше теплоти, ніж до пиття чаю У спекотні літні дні холодні напої знижують температуру всього тіла людини на 1-2 градуси. Щоправда, через 1-2 год, вона повертається до тієї позначки, що була до чаювання. Тому люди, які проживають у спекотливих кліматичних поясах постійно п’ють гарячий чай невеликими порціями і дуже часто. Чай також відомий, як гарний сечогінний засіб. Ще одна цікава властивість, зокрема, справжнього зеленого чаю, це те, що він має запах риби. Білки і вільні амінокислоти – це ще одні важливі складові чайного дерева. Більше всього білків міститься у зеленому чаї, тому деякі з них мають « запах риби». Щоб позбутися цього запаху виробники ароматизують чай жасміном.
Вчитель:
Ну і зараз ми з вами спробуємо заварити якісний і справжній чай. І в цьому нам допоможуть баристи.
Баристи:
Для заварювання високоякісного і смачного чаю потрібні 2 компоненти: сухий чай і вода. Вода не повинна мати жодних, навіть незначних сторонніх запахів, у ній повинно бути якнайменше домішок хімічного і механічного походження. Заварювати чай потрібно водою, яка кипіла лише один раз, так як під час кипятіння, вода втрачає кисень, а це погіршує смак і аромат чаю. Чай ніколи не можна варити, а треба лише заварювати тому що можуть потрапити в організм небезпечні для здоров’я хімічні речовини. Заварювати чай потрібно у порцеляновому посуді, але в жодному разі – не металевому.
Порядок дій при заварювання чаю:
1. Ополіскуємо пустий порцеляновий чайник окропом;
2.Насипаємо в чайник одну чайну ложку сухого чаю (на склянку води);
3. Заливаємо чай кип’яченою водою, але, спочатку заливаємо половину чайника, а потім закриваємо кришкою, а зверху накриваємо чайник серветкою або рушником.
4. Далі доливаємо в чайник стільки води, щоб зверху залишився приблизно 1 см. для «дихання» чаю. Якщо на поверхні напою з’явиться жовтувато- коричнева, ніби, бруднувата піна – це говорить про те, що чай високої якості і напій приготовлений правильно. Навпаки, біла піна з частиною чаїнок на поверхні-це значить чай не достатньо міцний і не якісний. Піну з поверхні чаю знімати не треба, тому що саме тут міститься багато ефірних олій, які надають чаю смак та аромат.
5. Розмішуємо чай ложкою, наливаємо в чашку, додаючи за смаком цукор.
6. Приємного чаювання.
Домашнє завдання:
Відповісти ще раз на питання анкети, на які ви давали відповіді на початку уроку і порівняйте з тими відповідями, які ви дасте вдома.
Підсумки уроку