Дослідження з істиорії "Українські землі на початку ХХ століття."

Про матеріал

Матеріали, вміщені до цифрового ресурсу можуть бути використані на уроках історії України у 10 класі та у виховній позакласній роботі. Матеріали презентацій складено відповідно до навчальних програм для загальноосвітніх навчальних закладів: «Історія України. 10-11 класи (Рівень стандарту / Академічний рівень та Профільний рівень. Суспільно-гуманітарний напрям, історичний профіль)» (затверджено наказом Міністерства освіти і науки України від 14.07.2016 року № 826)

Перегляд файлу

Тема: Українські землі на початку ХХ століття.

Мета: формувати компетентності:

Хронологічні -   вміння учнів орієнтуватися в історичному часі; розглядати суспільні явища в розвитку та в конкретно-історичних умовах певного часу; співвідносити історичні події, явища з періодами, орієнтуватися в науковій періодизації історії; використовувати періодизацію як спосіб пізнання історичного процесу.

Інформаційні - вміння працювати з джерелами історичної інформації: - -

  • самостійно інтерпретувати зміст історичних джерел;
  • виявляти різні точки зору, визнавати і сприймати таку різноманітність;
  • критично аналізувати, порівнювати та оцінювати історичні джерела, виявляти тенденційну інформацію й пояснювати її необ’єктивність.

 Після виконання практичної роботи учні вмітимуть:

  • показувати на карті територію українських земель напередодні Першої світової війни;
  • називати, пояснювати та застосовувати у «Перша світова війна», «Антанта», «Троїстий Союз», «Головна українська рада», «Союз визволення України», «Українські січові стрільці».
  • спираючись на карту та інші джерела інформації, характеризувати геополітичні плани країн Антанти і Троїстого союзу щодо України;
  • на основі аналізу різних джерел інформації:
  • а) характеризувати український національний рух у Наддніпрянській Україні та на західноукраїнських землях;
  • б) визначати програмові положення діяльності ГУР та СВУ;
  • в) з’ясовувати основні засади формування легіону УСС.

 

 

 

 

 

 

 

 

Матеріали до заняття

Джерело 1

Демографічний стан українських  земель на початку ХХ ст.

Результат пошуку зображень за запитом "україна напередодні першої світової війни"

 

  •   Розгляньте історичні карти.
  •   Вкажіть які території, і до яких країн належали території сучасної України на к. ХХ ст.
  •   Вкажіть етнічні межі розселення українців.
  •   Які зміни можна простежити в етнічному складі території України.
  •    Використовуючи карту як джерело інформації, визначте основні тенденції розселення

 

Джерело 2

На переламі XIX і XX ст. у житті українців Галичини і Буковини сталися великі зміни. Тут проходить прискорений розвиток суспільних і національних сил. «Інтенсивність, ширина і глибокість того розвоєного1 руху в тім часі, - писав Іван Франко, - були більші, ніж коли-небудь перед тим... Ніколи досі на ниві нашого слова не було такого оживлення, такої маси конфліктів, суперечливих течій, полеміки, різнорідних думок і змагань, тихих, але глибоких переворотів...».

Рушієм цього процесу була інтелігенція, передусім адвокати - вихованці народовських громад. Поруч з ними діяла нова генерація духовенства.

Гунчак Т. Україна: перша половина XXстоліття: Нариси політичної історії. - К., 1993. - С. 53.

XX ст. почалося для галицьких українців боротьбою за відділення Східної, української Галичини від Західної - польської і створення з неї окремого коронного краю. Ця боротьба мала небагато шансів на успіх, поки існувала Австро-Угорська імперія, котра в своїй політиці в Галичині спиралася на великих землевласників, які, за малим винятком, були поляками. Водночас почалася енергійна боротьба за рівноправність української мови з польською в урядах, а також за українське шкільництво...

Гунчак Т. Україна: перша половина XXстоліття: Нариси політичної історії. - С. 56.

Виникнення націонал-комунізму на українському ґрунті зумовлене тогочасними суспільно-політичними реаліями, а також слабкістю, незрілістю та розколом українського демократичного руху. Багато представників української демократії вбачали вихід із катастрофічного становища у співпраці з більшовиками. Віддані комуністичній утопії і перейнявши притаманний її апологетам (від грец. - захисний; захисник тих чи інших учень, теорій або течій) спосіб мислення, вони, самі того не усвідомлюючи, зруйнували єдиний фронт боротьби за самостійність України, зіграли на руку більшовицькій верхівці, з її централізаторсько-шовіністичною політикою, прирікши себе на загибель...

Політологія: Підручник для студентів вищих навчальних закладів / За ред.                        О. В. Бабкіної, В. П. Горбатенка. - К., 2001. - С. 104

1917 р. частка заможних господарств (понад 15 десятин) становила 5,1 %, а відсоток безземельних та малоземельних селян в Україні сягнув 80,5 %. Якщо врахувати, що селянин сплачував викупні платежі, численні податки та виконував натуральні повинності, то цілком зрозуміло, що на початку XX ст. соціальне напруження зросло в аграрному секторі. Не кращими були справи і в робітників України, адже робочий день офіційно тривав майже 11 год. на добу (часто перевищуючи цю норму). 1904 р. майже 32 % робітників Російської імперії було оштрафовано. Низька заробітна плата, жахливі умови праці, погане медичне обслуговування, відсутність політичних прав і свобод поглиблювали катастрофічне становище трудящих мас в Україні. Вибух народного гніву назрівав.

Бойко О. Історія України. - С. 283-284.

 

Прочитайте історичні документи (джерело 2) та дайте відповіді на запитання.

 

  • Які зміни в житті з українців Галичини і Буковини відбулися на початку ХХ ст.?
  • Які внутрішньополітичні процеси проходять на західній Україні на початку ХХ ст.?
  • Розвиток яких політичних течій притаманний для території України на початку ХХ ст.?
  • Що вирізняло селян з-поміж інших соціальних верств?

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
3.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
3.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Михайлова Анжеліка Олексіївна
    Загальна:
    3.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    3.0
    Відповідність темі
    4.0
doc
Додано
17 грудня 2018
Переглядів
2362
Оцінка розробки
3.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку