Досвід роботи з теми "Компетентнісно-діяльнісний підхід до викладання зарубіжної літератури в контексті Нової української школи"

Про матеріал
Дана робота містить опис досвіду роботи з теми із додатками, в яких наведені приклади застосування на уроках сучасних освітніх технологій.
Перегляд файлу

 

Компетентніснодіяльнісний

 підхід до викладання зарубіжної літератури

в контексті

 Нової української школи

 

З досвіду роботи Вижги Валентини Григорівни,

вчителя зарубіжної літератури філії заклад середньої освіти І-ІІ ст. с. Писарівка опорного навчального закладу «Заклад загальної середньої освіти

І-ІІІ ст. с. Клембівка

Ямпільської міської ради

Вінницької області»

 

2022 рік

 

 

ЗМІСТ

Вступ………………………………………………………………………………3

І. Компетентнісно-діяльнісний підхід – це вимога часу чи данина моді?.....................................................................................................................3

           ІІ. З досвіду роботи. Сучасні освітні інструменти на уроках зарубіжної літератури………………………………………………………………………………5

  1. Інтерактивні методи і прийоми для формування  компетентностей засобами зарубіжної літератури
  2. Буктрейлер – сучасна форма реклами книги
  3. Початок уроку (мотивація) – налаштування на позитивний

 емоційний настрій на уроці

  1. Рефлексія
  2. Новітні інтернет- застосунки  на уроках зарубіжної літератури:……7

5.1. «Хмара слів» - один із способів візуалізації текстової інформації

5.2. QR-коди – тренди в освіті

5.3. Інтелекткарти або карти пам'яті  (ментальні карти) - зручний інструмент для структурування та візуалізації інформації.

5.4. Створення пазлів

            ІІІ. Висновки……………………………………………………………………10

Список використаних джерел……………………………………………10 Додатки…………………………………………………………………….11

             

 

 

 

Хто осягає нове, плекаючи старе,

 той може бути вчителем.

Конфуцій.

Вступ

 Бог дарував мені вчительську долю. Не ту, що гладенька, не ту, що по полю. Між квітів пахучих  стежиною в'ється. З краплини роси тобі щиро сміється.  Не ту, що байдужа, не ту, що не знає, де мрія дитяча по світу блукає. А ту, що у серці пташиною б’ється  і перед лихом ніколи не гнеться. Таку, що не спинеш, не скажеш: доволі… Бо вчитель – це сцена, де є усі ролі. І кожну не грати, а нею прожити, і душу дитячу у щастя зліпити, любов'ю горіти, на мить не згасати, якщо й не вдалося  навчити літати. Весь світ пелюстковий до ніг пригорнути, щоб  радість відчути, людиною бути. У тому вся суть: не для себе прожити, а когось хоч  трішки  навчити любити, побігти  в ромашки по літньому полю. Спасибі, Господь, за учительську долю.  

Школа… Магічне маленьке слово, але багатозначне за змістом та повнотою. Я люблю рідну школу, якій віддала більше сорока років, викладаючи прекрасний предмет – літературу, спочатку російську, а зараз – зарубіжну. Саме література пробуджує в дитячих серцях паростки добра, людяності, здатності любити,  прощати, співчувати, просто бути Людиною порядною, адже жорстоке сьогодення може спричинити негативний вплив на особистість. На уроках завжди намагаюсь бути щирою з учнями в трактуванні складних ситуацій, у які потрапляють  літературні герої, спонукаю дітей до мислення та висловлення власних думок. Складне це мистецтво: книгою поєднати людину з життям, зблизити особистість з особистістю, примирити людину саму з собою, морально підтримати її в сьогоденному складному суспільстві; навчити любити себе та оточуючих, а також цей різноликий і різнобарвний світ, свою Батьківщину. Ще важче передати вміння творити себе, перебудовувати свою сутність, осягати велич буття і свого місця в ньому. Cлово і буття, життя і книга, я і світ, далеке і рідне – ось та глибина уроку, яка має надихати дітей і вчителя.

 Інновації – це вимога часу чи данина моді?

В умовах сучасного глобалізованого інформаційного світу, аналізуючи потреби суспільства щодо навичок особистості ХХІ століття, актуальних професій, дедалі більше переконуємося, що шанованим і конкурентноспроможним завжди буде вчитель, який здатний готувати учнів до життя в новому суспільстві. Це вчитель професійно сильний та впевнений, незалежний і сміливий, готовий чути і вирішувати проблеми, зібраний і відданий роботі, відповідальний за себе і своїх учнів навіть тоді, коли від нього цього не вимагають. Завдання сучасного вчителя – якомога повніше розкрити перед дитиною можливості пошуку та реалізації себе, виявити той набір здібностей, які необхідні учням для успішного життя й діяльності: творчість, інноваційність, критичне мислення, вміння вирішувати проблеми, комунікативні навички та навички співпраці.  Шляхи вирішення цього завдання часто виходять за межі школи й потребують  постійного вдосконалення, бо саме виклики сучасного світу й суспільства є стимулом для пошуку відповідей на ряд запитань, вирішення яких  може зробити освітній процес цікавим, комфортним і успішним для всіх його учасників.

Як учитель, працюю над вирішенням таких завдань: що потрібно сучасній людині, щоб не загубитися в бурхливому інформаційному світі, активно співпрацювати з оточенням, бути успішною? Як саме робота з художніми творами може формувати необхідні для життя цінності та ключові компетентності особистості? Тому моя методична тема  «Компетентісно-діяльнісний підхід  до викладання зарубіжної літератури в контексті «Нової української школи» зумовлена ключовими завданнями освіти ХХІ століття, які висвітлені ЮНЕСКО в доповіді «Освіта: прихований скарб», вимогами закону «Про освіту», чинними навчальними програмами для освітніх закладів. Вона співзвучна з положеннями Державного стандарту базової й повної загальної середньої освіти: «Освіта повинна бути випереджувальною, відповідати тенденціям розвитку суспільства в майбутньому. Я працюю над вирішенням таких завдань: що потрібно сучасній людині, щоб не загубитися в бурхливому інформаційному світі, активно співпрацювати з оточенням, бути успішною? Як саме робота з художніми творами може формувати необхідні для життя цінності та ключові компетентності особистості? Які новітні освітні технології ефективніші на уроках зарубіжної літератури? Пошук і застосування інновацій  сприяє проведенню нестандартних уроків у формі ігор, конкурсів, вікторин, інтегрованих уроків, занять з використанням інтерактивних технологій тощо. Поданий на таких уроках матеріал стимулює навчальну діяльність, сприяє глибокому запам'ятовуванню, допомагає школярам учитися без примусу. Запроваджую інтерактивне навчання (робота в групах, в парах, незакінчені речення, мозковий штурм, асоціативний ряд, дерево рішень, рольові вправи, метод ПРЕС, займи позицію, ДРІД). В моїй системі роботи –  розвиток творчих здібностей, логічного та критичного мислення, уваги, пам'яті, навичок самостійної роботи кожного учня. Активно  використовую ресурси інтернету, створюю власні презентації. Здійснюю особистісно орієнтований підхід з урахуванням здібностей учнів. Інтерес школярів до навчального матеріалу стимулюю шляхом застосування творчих завдань, проблемних запитань, залученням життєвого досвіду дітей, виробленням позитивної самооцінки, залученням до роботи активних і пасивних учнів.

 У народі кажуть, що вчитель – це не професія, це покликання душі, незворотне призначення, бо той, хто хоч раз відчув радість від власних перемог і від досягнень своїх учнів, хто побачив радісний блиск в дитячих очах, той уже не уявляє життя без галасливого шкільного виру.

 Сучасні освітні інструменти на уроках зарубіжної літератури

Мультяшный Школы Детей С Книги Изолированные — стоковая векторная графика и  другие изображения на тему Студент - iStockФормуванню компетентностей учнів сприяють такі  інтерактивні методи та прийоми, які використовую на уроках: «Мікрофон», дискусії, обговорення, робота в парах, робота в групах, «Оберіть позицію», «Асоціативний кущ», «Так чи ні», «Коло думок», «Знайди помилку», «Кластер», «Віртуальний діалог з письменником», «Кола Вена», «сенкан» та ін., рольові ігри «Я – письменник, журналіст, критик, історик, літературознавець, екскурсовод, персонаж тощо». Такі методи й форми надають можливість учневі оцінити ситуацію з погляду іншої людини, з власного погляду, спонукають до пошуку додаткової, іноді альтернативної інформації. Різними можуть бути і форми роботи: інтерв’ю, заочна мандрівка, прес-конференція, круглий стіл, екскурсія, урок у формі телевізійного ток-шоу (наприклад, за новелою Ф. Кафки «Перевтілення»). Важливо пам’ятати, що центром роботи в будь-якому разі повинен залишатися текст, навколо нього будується вся навчальна діяльність. Наприклад, підсумком уроку за темою «Образ Фауста як втілення динамізму нової європейської цивілізації» може стати інтерв’ю «Сенс буття очима сучасної молоді».

http://www.itogi.ru/7-days/img/844/I-33-KULTURA-book-f01_640.jpgМи живемо у ХХІ столітті, яке диктує нові шляхи в літературі та культурі. Це зумовлено швидким розвитком інформаційних технологій. Сьогодні всі говорять про «кліповість мислення сучасних дітей» і про те, що телевізор – комп’ютер – гаджети витіснили стару добру книгу. Саме час взяти до уваги сильні http://shgpi.edu.ru/biblioteka/blog/wp-content/uploads/2012/08/Trailer.jpgсторони візуальної культури. Комп′ютер та інформаційні технології стали невід′ємною частиною нашого життя. Тому перед сучасними вчителями – словесниками постає питання, чи зможемо ми, використовуючи Інтернет, виховати нове покоління та зберегти цікавість до книги. Всі ми звикли до звичайного способу зацікавити книгою - книжкової виставки. Це коли книги красиво стоять на поличках. Але зараз з'являються все нові і нові форми реклами. Один із них -   буктрейлер.  БУКТРЕЙЛЕР – СУЧАСНА ФОРМА РЕКЛАМИ книги. З англійської book - це книга, trailer - тягач, причіп, призначений для перевезення вантажів. Дослівний переклад: тягнути книгу на причепі. А простіше кажучи, буктрейлер - це короткий відеоролик за мотивами книги, кліп по книзі. Основне його завдання - яскраво і образно розповісти про книгу, зацікавити, заінтригувати читача, спонукати до читання. На сьогоднішній день жанр буктрейлера зробив великий крок уперед. Із звичайних презентацій в стилі Power Point він перетворився на справжнє мистецтво. Чим корисний буктрейлер для вчителя-філогога? Я вважаю, що він  дозволяє в цікавій та динамічній формі розповісти про твори вітчизняної та зарубіжної літератури. А якісно виготовлений буктрейлер спонукає читача прочитати книгу, формує інтерес як до самої книги, так і до автора, теми чи проблеми, які піднімаються в таких роликах.

Якою є користь від буктрейлера для учня?

1. Можна дізнатися про цікаві книжкові новинки, при цьому економлячи час на читання оглядових статей чи анотацій.

 2. Якщо дуже сподобалася якась книга, можна створити власний відгук- буктрейлер і, таким чином, в оригінальний спосіб поділитися враженнями з іншими читачами.

               3. Можна відкрити нові грані творчості, спробувати себе як режисер,  художник-мультиплікатор тощо.

Пізнання починається із здивування. Тому важливо розпочати урок із здивування – з події, дії, предмету, який може вразити. З першої посмішки, першого слова, жесту, руху, ритму серця вчитель знаходить щирий відгук в очах, душах, думках своїх учнів. Діти чекають чогось незвичайного. Тому вступне слово вчителя або мотивація навчання, мають, на мою думку, величезне значення.  Це реальна  можливість для вчителя проявити свої кращі якості, творчий підхід, варіації різних https://image.mel.fm/i/t/t1cGs4NoOq/590.jpgприйомів, створити в дітей позитивний емоційний настрій налаштувати на роботу, підтримати стан внутрішньої психофізіологічної активності, відкритості, залучити всіх учнів до навчального процесу.  (ДОДАТОК 1).

Дивувати треба не тільки на початку. Моменти, неочікувані і незвичайні, повинні бути на уроці завжди. Важливо дивувати протягом усього уроку. На одному з уроків учні були шокувані цим шедевром Сая Твомблі, який був проданий за 70 млн. доларів. Запитую учнів: Чи є прогрес у мистецтві? Чому картина коштує так багато? Якщо ви намалюєте щось подібне, то чи зможете продати твір мистецтва хоча б за 70 тисяч гривень? Тут, звичайно, робимо посилання на фільм «1+1», який і здивує, і пов'яже тему уроку з фільмом, а ще й  примусить посміятися.

На уроці ми йдемо до однієї мети. І як у евклідовій геометрії, найкоротший шлях  - це пряма. Але найкоротший не завжди найефективніший і найцікавіший шлях. Якщо на уроці ми змінюємо види діяльності, переходимо від одного до другого виду завдань - це правильно і раціонально в тому числі і з точки зору здоров'язбереження. Це дає можливість тримати учнів у тонусі, не відволікатися. За останні 15 років здібності людей концентруватися знизилися в два рази. Сьогодні середній час концентрації – 7 секунд (так пише з посиланням на наукові дослідження Рохіт Бхаргава в своїй книзі «Не очевидно», відомий бізнес-консультант, експерт з трендів і автор 5 бестселлерів). Наші діти, навіть більше, як ми, страждають від цього, ось чому так важливо враховувати дану психолого-вікову особливість.

Один із способів завершити урок – зациклити його, повернутися в початок. Запам'ятовується, в першу чергу, початок і кінець уроку. Цьому сприяє такий прийом, як  рефлексія.  А чи замислювалися ви, чому рефлексія така важлива складова сучасного уроку? Погодьтеся - зараз ми не уявляємо сучасного уроку без рефлексії, без зворотного зв'язку.  Урок словесності вимагає від дітей концентрації уваги, напруження сил, уміння критично мислити, знаходити відповіді на питання, з'ясовувати, навіщо потрібні знання та навички, що необхідно взяти з собою в подальше життя.  Ця фаза уроку дає змогу вчителю побачити, а учню відчути, що сталося з його «Я»: «Що я думав? Що відчував? Що придбав? Що мене здивувало? Що я зрозумів?» тощо. Рефлекторна діяльність дозволяє учневі усвідомити свій рівень пізнання, особистої активності, самореалізації, а відповідно, і свою індивідуальність (ДОДАТОК 2.)

Новітні інтернет - застосунки  за уроці зарубіжної літератури

Які ж новітні інтернет – ресурси використовую на своїх уроках?  Найбільше мені імпонують,  підходять і я сама їх освоїла, - це «хмари слів». «Хмара слів» - один із способів візуалізації текстової інформації, який успішно можна використати в навчальній роботі  (англ. tagcloud, wordcloud, wordle).  Це цікавий інструмент для створення асоціативного ряду зі слів у рамках будь-якої теми. Із будь-якого тексту можна зробити хмару слів. Її можна легко згенерувати власноруч з використанням спеціальних веб-сервісів: ImageChef (http://www.imagechef.com), (https://www.wordclouds.com/), Word Art (https://wordart.com/), та інші.  В своїй роботі я використовую останній сервіс, на мою думку,  найзручніший і найпростіший. Цей застосунок я використовую як у середніх, так і в старших класах.

Існують різні способи використання хмар слів в освітньому процесі, які підкажуть професійний досвід і творча уява. Наприклад:

-для представлення інформації про письменника чи персонажа твору;

  •      для створення листівок, буклетів,  презентацій;
  •      для акцентування уваги на важливих датах, подіях, ключових моментах;
  • учні можуть групувати слова за певною ознакою, заданою учителем або самим учнем;
  • як підказка до диктанту, кросвордів тощо;
  • для повторення основних понять теми, що вивчається і т.д.;
  • створення хмари асоціацій;
  •  формулювання теми або мети уроку тощо.

Застосування хмар слів на уроках має вагомий дидактичний потенціал. Зазначений метод здатний забезпечити не лише ефективне навчання, а й підвищити пізнавальну активність, зацікавленість, полегшити подальшу професійну  діяльність в сучасному інформаційному просторі (ДОДАТОК 3).

В МИРЕ ЛИТЕРАТУРЫ: QR-коди на уроках зарубіжної літературиНе менш цікавим є такий інструмент, як QR-коди. QR-код (з англійської Quick Response Code «швидкий відгук») – це графічне зображення, в якому зашифрована певна інформація, посилання на сайт чи окрему його сторінку. QR-коди дозволяють отримати миттєвий доступ до будь-якої інформації з мережі інтернет за допомогою смартфонів та айфонів. Із залученням QR-кодів можна зашифровувати та отримувати швидкий доступ фактично до будь-якої інформації у мережі інтернет: відео на YouTube, певної геолокації на Google картах, e-mail, посилання на сторінку профілю у соціальних мережах, сайту чи блогу, аудіофайл, книгу тощо. Або у такий спосіб може бути закодовано невеличкий текст чи номер телефону, який можна «зчитати» навіть без доступу до мережі інтернет.

Переваги використання QR-кодування:

швидко: дозволяє отримати миттєвий доступ до закодованої інформації;
зручно: вміщує великі об'єми відомостей у невеликому зображенні (4296 символів, а це більше, ніж 2 аркуші машинописного тексту); просто: розміщувати код можна на будь-якій рівній поверхні (аркуш, стіна, підлога, бетоноване шкільне подвір'я тощо).

Чому це варто використати у навчальному процесі. Сучасні учні практично не уявляють життя без смартфона. Адже з його використанням сучасними підлітками здійснюються більшість повсякденних дій: спілкування у соціальних мережах, переглядання фільмів, розваги, пошук потрібної інформації, прослуховування музики тощо. Тому залучення технологій з використанням мобільного телефону на уроках додатково заохотить школярів до вивчення  предмету.  На цьому ідеї не обмежуються. Формат використання такого кодування може бути значно різноманітнішим!

Інструменти для генерації QR-кодів на комп'ютері: існують спеціальні програми як для створення відповідних кодів, так і для їх миттєвого сканування. З легкістю створити код на комп'ютері можна з використанням програми http://qrcodes.com.ua або https://qrmania.ru. (ДОДАТОК 4).

Методичні родзинки уроків зарубіжної літератури | Шановні колеги | FacebookІнтелект-карта.  Кожен із нас щодня стикається з неймовірною кількістю інформації, яку потрібно якось переосмислити, відфільтрувати та запам'ятати. Як «розкласти все по полицях»? Для цього існує зручний інструмент для вдалого структурування та візуалізації будь-яких відомостей, ідей та завдань. (Mind maps) – блок-схема, що наочно демонструє головну думку (завдання), ключові елементи та взаємозв'язки між ними. Це відмінний інструмент для впорядкування та запам'ятовування великих об'ємів інформації та генерації ідей. Де можна використовувати інтелект-карти?

Наприклад: *розробка уроку: тема, завдання, організаційний етап, перевірка домашнього завдання, актуалізація опорних знань, робота з новим матеріалом, підсумок, домашнє завдання;

*подання навчального матеріалу в форматі інтелект-карти;

*портфоліо: методичні розробки, курси, публікації, творчі проєкти, досягнення;

*методична розробка: тема, завдання, критерії, реалізація, аналіз, рефлексія;

*стаття: тема, вступ, основна частина, висновок, джерела;

*самоосвіта та підвищення кваліфікації: що вивчати, як, де, коли;

*планування: тематичний план, план виховної роботи, план підвищення кваліфікації, плани уроків.

Інтелекткарти або карти пам'яті  (ментальні карти) дають можливість реалізувати на уроці  математичну компетентність. Як я готую дітей до створення інтелекткарт? В 5-6 класах ми це робимо спочатку в зошитах. Визначаємо головне слово, спрямовуючі елементи, а потім створюємо кущі або розгалуження, які дають нам можливість концентрувати великий об'єм інформації на малому інтерактивному намальованому плакаті. Отож, в 5-6 класах, створюючи інтелекткарти, працюю з допомогою олівців, крейди. В старших класах створюємо інтелекткарти на платформі Goggle. Перевага даної платформи в тому, що карту  можна змінювати.

Не менш цікавим застосунком є пазли, які можна створювати на платформі Jigsam Planet. Що це таке? Так називають головоломку, мета якої - зібрати за допомогою наявного зразка готову картинку з безлічі невеликих шматочків.Вони повинні підходити один одному не тільки за зовнішнім виглядом, але й за будовою - ніщо не повинно заважати зчепленню елементів. Використовуючи безліч елементів, потрібно отримати повноцінне зображення. Перший пазл, як вважається, був створений лондонським гравером і картографом Джоном Спілсбері близько 1760 року. Використовуючи пазли, можна відобразити портрет письменника, ілюстрації до твору, цитати, асоціативні кущі, портрети героїв, епіграфи. Зручно використовувати при дистанційному навчанні (ДОДАТОК 5).

Висновок.

Здійснюючи компетентісно-діяльнісний підхід, слід завжди пам’ятати стратегічну мету вивчення зарубіжної літератури в школі. А її можна визначити так: формування читацької особистості, здатної жити і досягати успіху в сучасному художньо-інформаційному просторі; формування особистості, здатної до філологічного і образного мислення, аргументації своїх думок, уміння складати різноманітні тексти – від рецензій на художні твори до ділового резюме. Предметні компетентності мають допомагати цій особистості у розв’язанні завдань, пов’язаних з її морально-духовним пошуком, вибором життєвих цінностей, а також організацією змістовного дозвілля. Але системність, послідовність у роботі вчителя, його вміння побачити і зрозуміти кожного, прагнення запалити в душі учня вогник знань допоможуть подолати всі труднощі. Робота вчителя, яка направлена на виховання особистості ХХІ ст., спрямована в майбутнє: «Я торкаюсь майбутнього. Я вчу» (Кріста Мак Оліфф, американська вчителька й астроном). Отже, предмет «Зарубіжна література» є дієвим засобом розвитку ключових компетентностей, і, як ніякий інший, може сформувати компетентну особистість.

 

Список використаних джерел

  1. Тарасова Н., Дедухно А. Використання інноваційних форм при вивченні світової дітератури//Зарубіжна література в школах України. – 2021. - №12. – С. 5-7.
  2. Богосвятська А. І. Комунікативно-діяльнісний підхід у викладанні літератури// Зарубіжна література в школах України. – 2014. - №6. – С.24-28.
  3. Богосвятська А.І., Кіба М. В. Давай відпочинемо! Острівець здоров'я, усмішок і позитиву на уроці. Посібник для вчителя.-практика. – К.: Задруга, 2017. – 64 с.
  4. Ю.І. Ковбасенко. Підручник «Зарубіжна література», 9 клас, Київ, «Літера», 2018.
  5. Компетентнісно спрямована літературна освіта: стан, зміст, проблеми //

Всесвітня література в середніх навчальних закладах. – 2009. - №7-8. –С.2- 10.

  1. Кугай Л. Осучаснюючи урок літератури // Всесвітня література в середніх навчальних закладах. – 2009. - №9. –С.22-26.
  2. Мартинчук Н. Інтерактивні технології – шлях до формування читацьких компетенцій // Всесвітня література в середніх навчальних закладах. – 2009. - №6. –С.3-5.
  3. Пометун О. Компетентнісннй підхід в сучасній освіті. – К., 2005.

 

 

ДОДАТОК 1

МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

*Самостійне формулювання теми : «Нам сьогодні доведеться знайти відповідь на питання, над яким міркують мудреці всіх часів і народів: хто така людина? Це найважливіше питання в історії цивілізації! От вам перше завдання: сформулюйте самостійно тему уроку: «Людина – … всіх речей». (Варіанти відповідей: володар, хазяїн, творець, будівничий, загадка, розгадка…). Вчитель  продовжує: «На думку давньогрецького філософа Протагора, «Людина – мірило всіх речей». Як добре, що так багато варіантів, адже людину не можна схарактеризувати одним словом. Виходить, у кожного буде своя тема, тому що для кожного людина – це цілий світ. А якщо у кожного своя тема, то, відповідно, і мета у кожного буде своя. Сформулюйте для себе мету уроку, починаючи словами: «Пізнати… Відчути…»

*Вступне слово вчителя (комедія М.В. Гоголя «Ревізор», 9 клас: Художня література дає нам можливість не тільки познайомитися з яскравими образами і сюжетами, а ще й проникнути в глиб тих явищ, які буквально поруч із нами. Візьмемо для прикладу таке явище, як корупція. Безперечно, це злочин, що полягає в використанні особою прав, наданих їй за посадою, в цілях особистого збагачення. За явищем корупції стоять величезні гроші, які хтось хоче покласти в кишеню, приховавши це від суспільства. А як ви гадаєте, хто першим зобразив явище корупції в літературі? Мабуть, ви вже здогадалися, що це М.В. Гоголь.

          *Прийом  «Парасолька». Прийти на урок з парасолькою, якщо за вікном   падає дощ. Звернімося до дітей: «У мене в руках парасолька. Як ви думаєте, навіщо вона мені? А парасолька для того, аби ніяка мряка, похмура погода не зіпсувала сонячного настрою, який, я сподіваюся, буде домінувати у нас сьогодні на уроці».

*Прийом «найцінніший скарб».  «У мене на столі чарівна скринька, в якій зараз лежить найцінніший скарб планети Земля. Хто з вас хоче побачити його, може зазирнути, але поки що не розповідайте іншим, що ви там побачили». Учні по черзі зазирають у скриньку і дивуються. Коли остання дитина дізнається про вміст скриньки, питаємо: «То кого ж ви побачили? Себе, адже на дні скриньки лежить дзеркало. Так, людина і є найцінніший скарб на планеті. Кожен із вас – неповторна особистість, і саме такої дівчинки чи хлопчика більше на цій Землі немає і ніколи не було й не буде».

Троянда флорибунда сорт Queen Elizabeth (Куїн Елізабет) фото *«Символ уроку», легенда (тема В. Гюго «Собор паризької богоматері», 9 клас): У мене в руках троянда, королева квітів, символ небесної досконалості й блаженства, цнотливості й чистих земних пристрастей, найсильніших почуттів та гарних людських якостей. Оскільки троянда - квітка загадкова, то ось загадка: одного разу під вечір в одному палацовому парку гуляв принц. Він несподівано зустрів дуже красиву незнайомку. Вони гуляли по парку всю ніч, але на світанку вона сказала йому, що їй потрібно йти, тому що вона принцеса, яку злий чаклун перетворив на троянду. Тільки на одну літню ніч вона знову стає дівчиною. Зняти закляття можна тільки одним чином - з першої спроби впізнати її серед тисяч інших троянд. У разі помилкового вибору дівчина загине. Принцеса зникла, а принц з першими променями сонця пішов у ту частину парку, де росли сотні троянд. Він відразу ж знайшов її. Питання - як він її впізнав? Відповідь: на ній не було роси ... вона всю ніч гуляла с принцем і не була трояндою. Символізує вона і недоступну красу - красу, якою нелегко оволодіти - для цього вона озброїлась колючими шипами. Цим свідчить: краса сама повинна вміти захищатись.. Пропоную вам понюхати троянду і продовжити речення: «Ця квітка так пахне, що…»

(Квітка повертається до вчителя): Сьогодні ми продовжимо розмову  про твори  романтизму в літературі, і троянда буде символом нашого уроку. Сподіваюсь, що на кінець уроку ви зрозумієте і зможете відповісти, чому саме троянда. 

*Вступне слово вчителя (тема «В. Распутін «Уроки французької». Тема доброти в творі): Послухайте оповідання відомого педагога В. Сухомлинського «Як на світі жити?» і подумайте над питанням: в чому його смисл? «У маленької Каті

велика радість – нарешті одужав її татусь, який більше року лежав у лікарні, три операції переніс. Мама і Катя бідували не раз. Бувало, прокинеться вночі Катя і чує, як мама тихо плаче. А сьогодні тато вже на роботі. Здоровий і бадьорий. Зустріла дівчинка у дворі двох своїх однокласників Петю і Гришу і поділилась радістю:

-Наш тато одужав!

Хлопчики подивились на Катю здивовано і, нічого не сказавши, побігли грати м'яча.   

Катя підійшла до дівчаток, що грали в «класи».

-Наш тато одужав,- сказала вона.

Одна з дівчаток, Ніна, здивовано спитала:

  • Ну й що?

Катя відчула, як до горла підкотився важкий клубок, дихати їй стало  важко. Вона відійшла до самотнього дерева і заплакала».

- В чому смисл цього оповідання? Чому Катя заплакала? (відповіді учнів).

-Дійсно, інколи нам з вами так не вистачає найменшої людської підтримки. Коли нас похвалять, приголублять, порадіють разом з нами, нам стає приємно, і ми ніби окрилені. А коли люди з байдужістю дивляться на нас і часто просто не звертають уваги на наші біди, нам стає самотньо і сумно. Тому ми з вами повинні проявляти турботу і увагу до тих, хто живе поряд з нами.

-Про що ми будемо говорити сьогодні на уроці? Як здогадались? (про добро, доброту). Чи актуальне це поняття в наші дні? Чи зустрічається в нашому житті?

 

* Мотивація «Ф. Достоєвський. Біографія», 10 клас»: (Звучить пісня «Есть только миг…»). Мить… Ще одна … І що змінилось? В цю мить просто хтось народився на світ божий, або двоє закоханих поставили підписи і стали подружжям, а комусь в черговий раз не пощастило… В цю хвилину хтось радіє, бо не має уявлення про самотність і страждання, а хтось дивитися на похмуре дощове небо і не може втримати сліз.

В цю хвилину…сталось стільки всього, що до 17 ст. годинники не мали хвилинної стрілки, бо хвилини нікого не цікавили, втім, як і зараз. Коли Гете написав: «Мить, зупинися, ти прекрасна»,- це стало великим відкриттям. Нікому не спадало на думку, що мить може мати таку красу і бути такою огидною, коли чиясь жорстока рука посягає на життя…Нехай кожне слово, кожна мудра думка, відстояна позиція на цьому уроці застереже вас від необдуманих учинків. Вчіться

цінувати кожну мить життя свого і чужого, бо так велить Бог і вчать безсмертні твори Достоєвського, в яких немає фальші, а є лише вічний поклик до гуманності. Як ви думаєте, про що чи про кого піде розмова  на нашому уроці?

*Психологічне налаштування: Це чудодійний засіб, натуральний, органічний, без усякої хімії, екологічно чистий і 100% корисний! Це ідеальний подарунок у всі часи і на всі випадки життя, щирий, непідробний, безвідплатний, безкорисливий і корисний кожній людині. Йдеться про обійми. Обійми приносять радість не тільки тим, кого обіймають, але і тим, хто обіймає. На думку відомих психотерапевтів, нам потрібно по чотири обійми на день для виживання, по вісім - для підтримки життєдіяльності, по дванадцять - для росту та розвитку. Тож обніміться, побажайте один одному успіху на уроці.

* Мотивація (тема «Казки», 5 клас): Дивна річ – настрій людини. Він змінюється частіше, ніж погода за вікном. Ми можемо залишитися байдужими до того, чому радіють інші, а можемо засмутитися через якусь дрібницю, яку інші не помітять. Але в світі є вічні цінності – ті, що перевірені часом. Вони не залишають байдужими нікого. До таких цінностей належать казки.

*Мотивація (драма Г. Ібсена «Ляльковий дім», 9 клас): Кожна дитина мріє про свій дім, про свою сім’ю, і їй хочеться, щоб реальне життя було яскравим і радісним. Але людина дорослішає й поступово розуміє, що не все так гарно в житті. Як же зробити свій дім справжнім, а не ляльковим, як наповнити його щирими почуттями і радістю? Над цим замислювався норвезький драматург Генрік Ібсен у драмі “Ляльковий дім”. Отже, тема нашого уроку: “Таємниця сімейного щастя” (Моральні проблеми у драмі Г Ібсена “Ляльковий дім”). А епіграфом стануть слова Нори, якими закінчується п’єса. Вони є загадкою письменника, яку ми повинні розгадати: “…Треба, щоб сталося чудо із чудес, щоб співжиття насправді стало шлюбом”.

 

*Мотивація «О. Генрі», 7 клас: Життя – нелегка річ. Особливо це стосується людини, котра вболіває за долі інших. А письменники, як відомо, є саме такими. Дуже   часто їхнє життя – це суцільні труднощі. Складною виявилася й доля американського митця О. Генрі. Але він досить мужньо боровся з негараздами. О. Генрі любив повторювати: «Життя не трагедія і не комедія. У ньому поєднуються і комічне, і трагічне одночасно…». Можливо, саме тому, читаючи твори письменника, людство ось уже століття весело сміється і плаче одночасно. Чому? Це і є одним із його секретів, який ми спробуємо сьогодні розгадати.

*Мотивація  (трагедія Гете «Фауст», 10 клас): Наскільки важливо для людини відкрити свою власну істину, зрозуміти незрозуміле, підкорити непідкорене? Чи для всіх людей відкрита тобою істина стане потрібною? Який шлях обрати до її відкриття? Ці та подібні питання тривожили людство тисячоліттями і кожне наступне покоління шукало свою власну відповідь на них. Такими ж вічними як ці запитання є і літературні герої, котрі пробували їх вирішити.  Коли ми говоримо про пошук істини, насамперед звертаємося до Гете і його невмирущого твору «Фауст», в якому все базується на боротьбі протилежностей. І сам урок сьогодні – це розмова про протилежні речі, спроба знайти свої відповіді на вічні питання.

*Мотивація  (трагедія Гете «Фауст», 10 клас): Що є життя людини? Диво чи дарунок неба, прокляття чи страждання? Однозначної відповіді на це запитання не знайшли до цього часу ні вчені, ні філософи, ні письменники… Адже немає однакових людей, а значить не може бути однозначної відповіді, тож ми спробуємо лише наблизитися до вирішення філософських питань: з'ясувати, що таке життя і хто така людина, якою має бути її життєва мета, як знайти своє місце в світі, як подолати перешкоди і не схилитися перед спокусами, чи варто продавати душу дияволу. Ви, напевно, здогадалися, що ми продовжимо працювати над трагедією Гете «Фауст». Тож розглянемо історію життєвих шукань Фауста.

*Використання притчі. (В. Короленко «Діти підземелля», 10 клас): Одного разу сліпий, глухий і німий відправились до Бога. Один з них, той, що був позбавлений Богом дару мови, спитав: «Скажи, Отче, за що я так покараний? Чому я не можу говорити?» І Бог відповів йому: «Ти за все своє життя комусь сказав добре слово? Когось зігрів теплом душі своєї? Для чого тобі цей дар божий? Він не потрібний тобі, ти отримав те, що хотів». «А чому я сліпий, Боже?» - спитав другий чоловік. «Ти кого - небудь крім себе бачив? – спитав духовний батько. – Ти дивився на людей, але бачив тільки себе. І отримав те, що заслужив». «А чому я глухий?» – спитав у Бога третій чоловік. «Ти глухий, тому що ти ніколи не чув тих, хто був поряд з тобою, як ти віднісся до сліз матері, яка просила тебе виправитись, яка просила тебе жити по-іншому? Ти не почув матір свою. Друга ти  почув, який просив у тебе допомоги? Ти був глухий до прохання друга свого. Ти сироту зігрів? Ти почув удовин голос, яка просила тільки підтримати її словом? Ти був глухий. Цей дар не потрібний тобі», - сказав сумно Бог і відпустив їх.

- Чи може дана притча мати якесь відношення до теми нашого уроку? Висловіть своє судження. (Висловлювання учнів).

-Тож запрошую вас в чергову подорож у світ зарубіжної літератури.

 

ДОДАТОК 2

РЕФЛЕКСІЯ

 *Висловіть свою думку про урок, вибираючи початок фрази:

Сьогодні я дізнався…

Було цікаво…

Було важко…

Я зрозумів, що…

Тепер я можу…

Я відчув, що…

Я  навчився…

У мене вийшло…

Я зміг…

Мене здивувало…

Мені захотілося…

Я спробую…

 *Оцінювання активності та якості своєї роботи на уроці можна провести за допомогою такого питання: Відзначте на запропонованих папірцях, як ви працювали на уроці.

«+»– Відповів за своєю ініціативою, відповідь правильна.

«-»– Відповів за своєю ініціативою, але відповідь неправильна.

«П» – Відповів на прохання вчителя, відповідь правильна.

«Н» – Відповів на прохання вчителя, але відповідь неправильна.

«0» – Не відповів.

*Анкета самоаналізу

Зробіть якісну та кількісну оцінку уроку.

1. На уроці я працював активно / пасивно

2. Своєю роботою на уроці я задоволений / незадоволений

3. Урок для мене видався коротким / довгим

4. За урок я не втомився / втомився

 

5. Мій настрій став кращим / гіршим

6. Матеріал уроку для мене був зрозумілим / незрозумілим

корисним / марним

цікавим / нудним

легким / важким

* «Плюс – мінус –цікаво»

+

-

?

Запишіть все, що сподобалося на уроці, інформацію та форми роботи, які викликали позитивні емоції.

Запишіть все, що не сподобалося на уроці, здалося нудним, залишилося незрозумілим.

Впишіть усі цікаві факти, про які дізналися на уроці і що б ще хотілося дізнатися з даної проблеми, питання.

*Дерево пізнання

Прикріпіть на дерево листя, квіти, плоди.

Плоди – урок пройшов корисно, плідно.

Квітка – досить непогано.

Зелений листочок – учень позитивно оцінив свою роботу на уроці, хоч щось для нього залишилось незрозумілим.

Жовтий листочок – учень не задоволений своєю роботою під час уроку.

*Оберіть колір, що відображає ваш настрій

Червоний – ви прагнете до лідерства, вам не вистачає нових завоювань і перемог. Можливо, в даний момент вам не вистачає яскравих емоційних вражень.

Рожевий – вам не вистачає ніжності й легкості. Ймовірно, ви трохи втомились від серйозної роботи, чітких планів, вас тягне до чогось безтурботного.

Блакитний – мрієте про щось романтичне, піднесене, далеке. Ви бажаєте бути максимально відкритим, правдивим та при цьому зрозумілим.

 

Темно-синій – вам необхідна сильна розрядка та повноцінний відпочинок

Зелений – символізує потребу в самоствердженні, потяг до знань або бажання особистісного зросту.

Коричневий – не вистачає фізичного відпочинку, ви шукаєте спокою. Вам потрібний домашній затишок, тепло і комфорт.

*Палітра емоцій

Із поданого переліку вражень, почуттів виберіть три слова, що відповідають вашому настрою в цю хвилину.

Замріяність, співчуття, захоплення, спокій, переживання, радість, легенький смуток, журба, розчарування, світла печаль, інше.

*Правило долоні

 

 

 

Великий палець - сьогодні для мене було важливо і цікаво...

Вказівний - я отримав рекомендації...

Середній - мені було важко...

Безіменний - моя оцінка уроку...*

Мізинець - для мене було недостатньо...

 

 

*Вправа ДРІД:

Д – досвід (що робили на уроці);

Р – рефлексія (яке відчуття);

І – інформація (яку інформацію отримав);

Д – дії (як будете діяти в майбутньому).

 

 

*«Зірки мудрих істин»

Запитую в дітей: «Яку важливу істину ви пізнали на сьогоднішньому уроці?» Учні по черзі прикріплюють до зображеного зоряного неба на ватмані свої зірки із отриманими істинами /враженнями за урок.

 

*«Твір-п'ятихвилинка»

Твір без дотримання граматичних та стилістичних правил, у якому швидко фіксуються думки щодо розглянутого на уроці матеріалу. Варіанти тем: «Я в уроці, урок в мені», Для мене великим відкриттям на сьогоднішньому уроці стало…»

 

*«Хвилини мого дорогоцінного життя»

Кожен учень отримує картку, в якій повинен заповнити тільки одну колонку

на власний розсуд, дописуючи продовження фрази «Останні 45 хвилин мого дорогоцінного життя…»

  • принесли мені користь тим, що…
  • не пропали дарма, оскільки…
  • втрачені дарма, тому що…

 

 

 

ДОДАТОК 3

 

Хмари слів

 

Дати характеристику Митрофану.

 

 

 

 

 

 

 

 

Word Art (1)

 

Випишіть із хмар слів поради Стародума щодо виховання істинного громадянина. Скажіть, що б ви змінили, що, на ваш погляд, застаріло, поясніть свою точку зору.  («Недоросток» Д.І. Фонвізіна)

 

D:\Valya\Desktop\Word Art (6).jpeg

 

Що таке реалізм як літературний напрям?

 

 

 

 

 

 

 

З хмари слів випишіть афоризм Стародума, поясніть зміст  Наука в розбещеній людині є люта зброя робити зло»).

(«Недоросток» Д.І. Фонвізіна)

 

 

 

 

 

D:\Valya\Desktop\Word Art (7).jpeg

 

 

 

 

Назвати ознаки реалізму як літературного напряму.

 

 

 

 

 

 

 

 

Word Art (3)

 

 

З хмари слів випишіть афоризм Стародума, поясніть зміст ( « Ось лихоманства достойні плоди»). («Недоросток» Д.І. Фонвізіна)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

D:\Valya\Desktop\Word Art (8).jpeg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

D:\Valya\Desktop\Word Art (9).jpeg

 

 

Найвідоміші твори Бальзака.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

D:\Valya\Downloads\Word Art (11).jpeg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Особливості композиції повісті «Гобсек».

 

 

 

 

 

 

 

D:\Valya\Downloads\Word Art (12).jpeg

 

 

 

Характеристика образу Гобсека

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

D:\Valya\Downloads\Word Art (13).jpeg

 

 

 

 

Особливості комедії М. Гоголя «Ревізор»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\Пользователь\Desktop\Word Art (1).jpegПрочитати епіграф до комедії М. Гоголя «Ревізор», розкрити зміст.

 

 

 

 

 

 

 

D:\Valya\Desktop\хмари\Word Art (15).jpeg

 

 

 

Назвати персонажі комедії М. Гоголя «Ревізор».

 

 

 

 

 

 

 

 

\

 

 

 

D:\Valya\Desktop\Word Art (16).jpeg

 

 Використавши слова із хмарки, схарактеризувати образ Акакія Акакійовича Башмачкіна.

 

 

 

D:\Valya\Desktop\Word Art (17).jpeg

 

Назвати дійові особи драми Г. Ібсена «Нора».

 

 

 

C:\Users\Пользователь\Desktop\Word Art (2).jpeg

 

 

 Сформулювати   тему уроку (Тема: Про наше майбутнє без книг і любові до читання (оповідання М. Гелпріна «Свіча горіла…»).

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\Пользователь\Desktop\Word Art (3).jpeg

 

 

 Тема уроку?  (Краще мати в грудях шматочок людського серця замість холодного каміння)  («Діти підземелля» В. Короленка).

 

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\Пользователь\Desktop\Word Art (5).jpeg

 

 

 

 

 

Прочитати епіграф до уроку та висловити своє розуміння думки. («Собаче серце» М. Булгакова). («Побачити і зрозуміти автора твору – означає побачити і зрозуміти іншу, чужу свідомість та її світ»).

 

 

 

 

C:\Users\Пользователь\Desktop\Word Art (6).jpeg

 

 Висновок, до якого підводить читачів Е. Сігел  у творі «Історія кохання». Висловити власне судження.

 

 

 

 

C:\Users\Пользователь\Desktop\Word Art (7).jpeg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Використавши прийом «Кола Вена», скласти порівняльну характеристику Олівера і Дженні (Е. Сігел «Історія кохання»).

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\Пользователь\Desktop\Word Art (8).jpeg

 

 

 

 

 

 Продовжити речення: «Роман – це…»

 

 

 

C:\Users\Пользователь\Desktop\Word Art (9).jpeg

 

 

 

 

Прочитати цитату з твору Е. Сігела «Історія кохання». Висловити власне судження.

 

 

 

 

 

 

C:\Users\Пользователь\Desktop\Word Art (10).jpeg

 

 

 

Назвати основні принципи «нової драми». Чим вона відрізняється від звичайного драматичного твору?

 

 

 

 

 

 

C:\Users\Пользователь\Desktop\Word Art (11).jpeg

Прочитати питання, дати на нього відповідь (до п'єси  Б. Шоу «Пігмаліон»)

 

 

 

Додаток 4.

QR - коди

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

frame (7)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\Пользователь\Desktop\QR коди\qrcode  байка скласти чайнвород.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\Пользователь\Desktop\QR коди\qrcode інформація про Езопа.jpg

 

 


 




 

C:\Users\Пользователь\Desktop\QR коди\навести прикл. деталей в опов  хамел чех.png

 

 


 

 

C:\Users\Пользователь\Desktop\QR коди\план характер літ героя стів..png

 

 

 

 

 

C:\Users\Пользователь\Desktop\QR коди\поясніть мудрі думки стів..png

 

 

 

 

 

 

C:\Users\Пользователь\Desktop\QR коди\прочит епігр зміст жага.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\Пользователь\Desktop\QR коди\роль пейзажу оп жага.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\Пользователь\Desktop\QR коди\різдв пісня опис прир на англ..png

 

 

C:\Users\Пользователь\Desktop\QR коди\прочитайте і прокомент прислів до стівенс..png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\Пользователь\Desktop\QR коди\скрудж на англ дати відп. на зап..png

 

 

 

 

 

C:\Users\Пользователь\Desktop\QR коди\спробуйте створити власну байку.png

 

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\Пользователь\Desktop\QR коди\чи знаєте історію пірат. прапора.png

 

C:\Users\Пользователь\Desktop\QR коди\чи уважний ти читач товст і тон.png

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\Пользователь\Desktop\QR коди\як розумієте епіграф уроку різдв пісня.png

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\Пользователь\Desktop\QR коди\як розумієте слова скруджа.png

 

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\Пользователь\Desktop\QR коди\виконайте тести стів на закріпл теми.png

 

 

 

 

 

C:\Users\Пользователь\Desktop\QR коди\визн худ засоби в творі сліп муз.png

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\Пользователь\Desktop\QR коди\створіть кросворд стів.png

 

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\Пользователь\Desktop\QR коди\створіть пірат кодекс стів.png

 

 

 

 

 

 

C:\Users\Пользователь\Desktop\qrcode.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\7E6B~1\AppData\Local\Temp\Rar$DIa0.158\static_qr_code_without_logo.jpg

 

D:\моя папка\QR коди\TrustThisProduct_QRCode (2).png

 

D:\моя папка\QR коди\Гоголь і Петербург.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТОК 6

Пазли

 

А. де Сент-Екзюпері

 

Сент-Екзюпері Антуан де

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Ніч перед Різдвом»

 

 

C:\Users\Пользователь\Desktop\ніч перед різдвом.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мій особистісно зорієнтований урок            з використанням СОТ

 

 

 

ФДОП объявляет набор учащихся в «Школу олимпиад» (4-11 кл.), на курсы по  подготовке к ОГЭ (9 кл.), на курсы по подготовке к ЕГЭ (10 кл.), на курс  «Подготовка к итоговому сочинению», на

 

 

 

«Є видовище прекрасніше, ніж небо: глибина людської душі»

Урок позакласного читання в 9 класі

 

готикаТема уроку: Роман В. Гюго «Собор Паризької Богоматері» - арена боротьби добра і зла.

Мета уроку: зацікавити учнів романом В. Гюго, спонукати їх до пошуків, до творчості; дослідити особливості стосунків головних героїв, сформувати здатність до  самостійної діяльності; розвивати навички аналізу художнього тексту, вміння робити узагальнення, висновки, доводити свою точку зору, порівнювати образи; навчити поціновувати в людині справжню людяність, почуття любові, добра, справедливості.

Обладнання: портрет В. Гюго, презентація до уроку, зображення Собору Паризької Богоматері, тексти роману, ілюстрації до твору, музичне оформлення: музика Нотр Дам де Парі (французькою і українською мовами), романс «Заметіль» Г. Свиридова.

Тип уроку: урок-одкровення

Епіграф до уроку:

В «Соборі Паризької Богоматері» звучать

 великі імпульси гуманності, милосердя,

соціальної справедливості.

Іван Франко

Хід уроку

  1. Мотивація навчальної діяльності. «Символ уроку».

1.Вчитель. У мене в руках троянда, королева квітів, символ небесної досконалості й блаженства, цнотливості й чистих земних пристрастей, найсильніших почуттів та гарних людських якостей. Оскільки троянда - квітка загадкова, то ось загадка: одного разу під вечір в одному палацовому парку гуляв принц. Він несподівано зустрів дуже красиву незнайомку. Вони гуляли по парку всю ніч, але на світанку вона сказала йому, що їй потрібно йти, тому що вона принцеса, яку злий чаклун перетворив на троянду. Тільки на одну літню ніч вона знову стає дівчиною. Зняти закляття можна тільки одним чином - з першої спроби впізнати її серед тисяч інших троянд. У разі помилкового вибору дівчина загине. Принцеса зникла, а принц з першими променями сонця пішов у ту частину парку, де росли сотні троянд. Він відразу ж знайшов її. Питання - як він її впізнав? Відповідь: на ній не було роси ... вона всю ніч гуляла с принцем і не була трояндою. Символізує вона і недоступну красу - красу, якою нелегко оволодіти - для цього вона озброїлась колючими шипами. Цим свідчить: краса сама повинна вміти захищатись..Троянда флорибунда сорт Queen Elizabeth (Куїн Елізабет) фото Пропоную вам понюхати троянду і продовжити речення: «Ця квітка так пахне, що…»

(Квітка повертається до вчителя): Сьогодні ми продовжимо розмову  про твори  романтизму в літературі, і троянда буде символом нашого уроку. Сподіваюсь, що на кінець уроку ви зрозумієте і зможете відповісти, чому саме троянда. 

2.Чи можна сказати, що німецький філософ Гегель був правий, коли сказав про романтиків, що «світ душі святкує перемогу над зовнішнім світом»? (Відповіді учнів). Так, бо відповіді на свої запитання письменники знаходять швидше в собі, ніж у недосконалому, на їх думку, сьогоденні. Людина залежить від волі якогось фатуму, непереможної долі. А ви вірите в долю? (Висловлювання учнів).

ІІ. Оголошення теми і мети уроку.

Вчитель. Тема нашого уроку – «Роман В. Гюго «Собор Паризької Богоматері» - арена боротьби добра і зла».

Твори  видатного лідера французького романтизму Віктора Гюго не можна читати без хвилювання, бо в них буяє нестримний потік фантазії, діють сильні характери, показані сильні пристрасті і почуття, що збуджують думку і душу. А романом «Собор Паризької Богоматері» люди зачитуються вже 190 років і ніхто не залишається байдужим. Людина, яка хоч раз торкалася  проблем цього роману, буде ще і ще повертатися та перечитувати його. Блискучий історичний роман - класика французької і світової літератури. Автор майстерно зображує середньовічний Париж з його сірими, плутаними вуличками, з його жорстоким норовом. Твір наповнений емоціями, стражданнями й вірою, таємницями й символами. Ця книга про кохання трьох чоловіків до однієї жінки. Та кохання це різне: в когось чисте, в когось божевільне, в когось недовговічне. І, безперечно, головним персонажем роману є Собор Паризької Богоматері. Всі події пов’язані з цією непохитною спорудою, це жива істота, що вершить і долі головних героїв.
Розпочнемо свою роботу з інтерв׳ю з автором.

ІІІ. Робота над темою уроку.

  1. Рольова гра «Інтерв׳ю з письменником».

(Учні в ролі журналіста і письменника)

Журналіст. Ви Віктор Мірі Гюго, автор роману «Собор Паризької Богоматері». З якою метою завітали до нас у клас?

В. Гюго. Переконатися, що я правильно вирішив долі моїх героїв.

Журналіст. Скажіть, якій тематиці Ви приділили найбільшу увагу в своїх творах? Чому?

В. Гюго. Звичайно ж, політичним проблемам. Мене завжди хвилювала доля моєї батьківщини, мого народу. Я завжди буду на боці несправедливо принижених і ображених.

Журналіст. Назвіть період, на який припали Ваші юнацькі роки.

В. Гюго. Реставрації королівської влади після падіння Наполеона.

Журналіст. Беручи участь у політичному житті, чи звертались ви в своїй творчості до питань культурного життя в країні?

В. Гюго. Так, у 1831 році я написав  шедевр, який увічнив моє ім׳я - роман «Собор Паризької Богоматері». Я закликав суспільство до бережливого ставлення до своїх культурно-історичних цінностей. Зосередивши події в творі навколо Собору Паризької Богоматері, я показав, що в Собору є своя доля, він, як і інші персонажі, показаний у контрастах, має свої таємниці.

Журналіст. Що стало причиною написання роману «Собор Паризької Богоматері»?

В. Гюго. Відвідуючи Собор Паризької Богоматері, якось я знайшов у темнім закутку однієї з веж вирізьблене слово: «ANAГKH» (доля, фатум). Ці почорнілі від часу літери вразили мене своїм зловісним і фатальним значенням. Минув час, стіну замазали, напис зник, але саме те слово й спричинилося до написання цієї книги.

Журналіст. Які загальнолюдські проблеми висунуті на перший план у романі?

В. Гюго.  Кохання, смерть, зрада, відданість.

Журналіст. А як ви ставитесь до теми кохання?

В. Гюго. Мене цікавили долі окремих людей. Я любив зазирнути в глибини людської душі.

Журналіст. Ви впевнені, що кожен може кохати по-справжньому?

В. Гюго. Так. Не випадково я назвав один із розділів роману «Три чоловічі серця, по-різному створені».

Журналіст. Чи вірите в долю?

В. Гюго. Так, я вірю в долю. Наприклад, Квазімодо і Клод. Вони належать до різних суспільних верств, мають різну освіту, вони різні не лише за своїми фізичними, а й моральними якостями. Але доля звела їх, поєднала під стінами Собору. І доля розведе їх назавжди.

Журналіст. Дякую за інтерв׳ю.

Вчитель. А зараз маємо нагоду зустрітися з самими героями роману, поставити їм питання, почути з їхніх вуст розуміння проблем  кохання, добра і зла, краси і потворності. Хтось із них – утілення добра, а хтось – зла. Хто? Чому? Спробуємо відповісти на ці питання.

2.Робота в групах.

Вчитель. Пропоную об׳єднатися в чотири  групи. Є можливість на деякий час стати героями, про яких ідеться в творі, від їхнього імені розказати або донести до присутніх історію свого життя. Отож, зустріньмося з романтичними героями Віктора Гюго. Переконаймося, що людина має нести відповідальність за свої вчинки. Уявімо собі, що ми знаходимось у середньовічній Франції ХV ст. в Парижі на Гревській площі. Тут ми зустрінемося з головними героями – Клодом,  Фебом де  Шатопером, Квазімодо та Есмеральдою.

1 група. Учень. Я Клод Фролло, архидиякон. Ще змалку батьки визначили мені духовну кар׳єру.  Вчився я з запалом, швидко засвоював знання. Мене все цікавило: і церковні положення, і мистецтво, я навчився лікувати лихоманки травами.  Вивчив латинську, грецьку і єврейську мови. В 18 років закінчив усі чотири факультети. Життя здавалось прекрасним. Але раптом спіткало горе: в 1466 році в наслідок чуми померли батько й мати, залишився брат-немовля. І тоді я кинув усі науки і перекинув свою любов на брата. Сам став правити відправи в Соборі Паризької Богоматері. Одного разу під стінами Собору я побачив маленьке жалюгідне створіння. Мені стало дуже жаль цього потворного дитяти. Я взяв його з собою і назвав Квазімодо, що означає «майже» людина. З того часу ми завжди разом, аж поки в нашому житті не з׳явилась Есмеральда. Я кохав її, а вона віддала своє серце Фебові. Через мої ревнощі її стратили. Це моя вина в її смерті.

 Учень. Я особисто знаю  Клода. Мене та й багатьох інших дивувало те, що він узяв мене на виховання, мене, дитя-потвору, від якого всі відмовились. Пізніше я зрозумів, що в нього було добре серце. А Собор став для мене єдиним домом. Зачитаю уривок з твору.

 Учень. Я особисто не знаю Клода, але вважаю, що він винен у смерті молодої циганки, красуні Есмеральди. Будучи архидияконом, він закохався. Та Есмеральда не кохала його. Страшні ревнощі призвели    до того, що він переслідує дівчину, віддає її до суду. Дівчину повішено з його вини. Ця людина вчинила підлість, і є втіленням зла в романі.

Вчитель.

Міні-дискусія.

- Клод звертається до Есмеральди: «Ти вважаєш себе нещасною? Та ні! Ти не знаєш, що таке нещастя!» Що ж таке щастя і нещастя для Клода Фролло? (Відповіді учнів).

2 група. Учень. Я Феб де Шатопер, офіцер стрілецької охорони міста Париж. У мене була наречена, я її дуже кохав, але потім втратив до неї інтерес. Невдовзі я зустрів Есмеральду, дуже гарну циганочку. Худенька, тендітні ніжки, обличчя схоже на  сонце. Вона мені сподобалася. І взагалі я звик бігати за спідницями гарненьких панночок, але ця була найкраща серед усіх, кого я знав. Одного разу ми зустрілися з нею і я зрозумів, що подобаюсь циганці. Але щасливою я її не міг зробити, тому що ми належали до різних верств, ми дуже різні. І взагалі, кохання – це не для мене.

Учень. Я особисто знайомий з  Фебом. Випадково я дізнався про побачення Феба з Есмеральдою в одному з мотелів. Прийшовши раніше, я став спостерігати за Фебом і Есмеральдою, в яку я на той час вже був сильно закоханий. Він пестив її, говорив компліменти, зізнавався в коханні, намагався звабити бідну дівчину. Я не витримав, і вдарив його ножем.

Учень. Я особисто не знайомий з Фебом де Шатопером, але вважаю його втіленням зла в романі. Він легковажний, звик бігати за гарними панночками, добиватися їх прихильності. І на серйозні почуття він не здатний. Есмеральда була б його черговою жертвою, якби не Клод.

 (Звучить музика Г. Свиридова «Заметіль», на тлі музики – інсценізація

 « Квазімодо і Есмеральда»). 

Есмеральда лежить на підлозі непритомна, потім поволі розплющує очі, роззирається. Побачивши потвору Квазімодо, лякається.

Есмеральда. Навіщо ви мене врятували? (Квазімодо сумно дивиться на Есмеральду, позіхає і виходить. Невдовзі повертається, несучи кошик з їжею, кладе його біля ніг дівчини).

Квазімодо. Їжте. Спіть. Я вас лякаю? Я дуже потворний? А ви не дивіться на мене. Тільки слухайте. Вдень будьте тут, а ввечері гуляйте по храму. Але ні вдень, ні вночі не виходьте із Собору – загинете. Вас зможуть убити, а я тоді помру. Ну, то я тепер піду. Погляньте, я вже сховався – розплющуйте очі.

Есмеральда. Підійдіть! Підійдіть-но!  (підіймається, доганяє і хапає його за руку. Квазімодо здригається і кидає благальний погляд на циганку).

Квазімодо (радісно). Ви наказали мені повернутися? Річ у тім, що я … глухий!

Есмеральда. Бідолаха!

Квазімодо (усміхаючись). Справді, я глухий. Та який уже є. Це жахливо, чи не так? А ви … ви чарівна! Я ніколи так не відчував своєї потворності, як тепер. А ви … ви сонячний промінь, крапля роси, пісня пташки. А я – щось жахливе – і не людина, і не звір. Я грубіший, нікчемніший і потворніший від каменя під ногами (сміється).

Есмеральда (усміхається). А скажіть, чому ви врятували мене?

Квазімодо. Я зрозумів… Ви забули того нещасного, котрий якось уночі намагався викрасти вас, того бідолаху, якому наступного ж дня ви допомогли, коли він стояв біля мерзенного ганебного стовпа. За ту краплю води, за ту краплину співчуття він може заплатити лише своїм життям. Ви забули його, але він пам׳ятає вас.

Вчитель. Сподіваюсь, ви впізнали цих героїв роману. Так, це Квазімодо і Есмеральда.

ІІІ група.  Учень. Я – Квазімодо, що означає майже людина. Знайшли мене в яслах біля Собору. Люди з мене глузували і знущалися. І тільки один Клод Фролло не сміявся з мене. Він взяв мене до себе і виховував разом зі своїм братом. Собор став для мене єдиним домом. Найбільше мені подобалось дзвонити в дзвони. Але від цього я втратив слух і став глухим. Натовп мене не любить. Мене ніхто ніколи не любив. Мені було дуже боляче, коли на суді мене ніхто не захистив. Тільки молода красуня-циганка Есмеральда подала мені води. І тоді я пролив уперше сльозу. Я дуже сильно в неї закохався. Одного разу її везли на покарання. Тоді в мене з׳явилася думка врятувати її. Я викрав дівччину і поніс по стінах собору в келію. Це були найчудовіші і найпрекрасніші хвилини мого життя. Я стиснув її так сильно, як тільки закоханий може обійняти свою кохану.

2 учень. Я особисто знаю Квазімодо. Зовні потворний, але добрий душею. Клод і Собор – все, що тримає його в житті. За них він готовий пожертвувати найдорожчим. Думаю, що це не тільки прив׳язаність, а й любов. А кохання до Есмеральди перетворило його з раба на людину, яка може захистити себе й інших. Я впевнений, що тільки він вартий кохання юної красуні.

3 учень. Я особисто не знаю Квазімодо, але захоплююсь його внутрішньою красою, хоча зовнішність потворна. Над ним сміються, знущаються. Я думаю, що це великий гріх. Горбань Квазімодо, як ніхто, в цьому романі вміє кохати всім серцем. Він з глибокою повагою ставиться до Есмеральди, але її довірливе серце належить іншому, людині, яка того не варта – самозакоханому і безчесному капітану Фебу. Квазімодо несподівано для парижан зник. Через два роки його скелет було знайдено поряд зі скелетом жінки, яку він стискав у обіймах. Очевидно, Квазімодо вирішив померти слідом за коханою.

Вчитель.

-Що означає фраза Квазімодо: «Ось усе, що я любив»?

- Що ж любив у своєму житті Квазімодо? (Відповіді учнів).

-Чи зізнається Квазімодо в коханні Есмеральді?(Ні). Про своє кохання він лише співає сумну пісню:

Не дивись на обличчя,

Дівчино, а заглядай у серце.

Те, що негарне, нехай гине.

Краса любить лише красу…

Тільки вдень літає ворон,

Пугачі вилітають уночі.

А вдень і вночі літає лебідь.

  • З яким із трьох птахів у вас асоціюється кохання Квазімодо? (Лебідь).
  • Яке кохання символізує цей птах? (Вірне, ідеальне, піднесене).

Звучить пісня «Belle» французькою  мовою.

Вчитель. Прозвучала всім відома пісня  «Belle», що в перекладі означає «красуня». Ваші враження від пісні. Чи співпадає музичний образ Есмеральди з її образом у романі? Обгрунтуйте відповіді.

Вчитель. А я уявляю Есмеральду веселою, безтурботною, легкою, як весняний вітерець, сонячний промінчик, крапля роси, як діамант, тонко відшліфований.

(Учениця виконує танець  «Циганочка»)

Вчитель. У нас в гостях Есмеральда.

ІV група. Учениця (в ролі Есмеральди). Доля була неприхильна до мене. Ще маленькою мене вкрали цигани в матері. Виросла в циганському таборі, зазнала злиднів. Коли я виросла, стала вільною людиною і дуже люблю свободу, часто заробляю гроші, танцюючи з кізкою Джалі. Я циганка, я вільна, і ніхто не змусить мене покохати людину, яку ненавиджу. В моєму серці палала пристрасть до Феба. Він запав мені в саме серце. І я зрозуміла, що він – моє кохання, яке буває лише раз у житті. Я готова була зробити все, аби бути з ним: стати його коханкою, іграшкою, забавлянкою. Але доля розпорядилась по-іншому. Якось мене вразив на Гревській площі звіриний натовп, який сміявся і кидав каміння в закривавлену людину. Це був горбань, одноокий, кульгавий, потворний. Він просив пити, але ніхто не звертав уваги. І я хоч і боялася до нього підходити, однак наважилася піднести йому води. І мене вразили його сльози. В той час я ще не розуміла, чому вони з׳явилися.

 Учень. Я особисто знаю Есмеральду. Одного разу я потрапив на Гревську площу, весь промерз, хотів зігрітися біля вогнища, навколо якого зібрався великий натовп. Між натовпом танцювала дівчина. Мені здалося, що вона була ангелом: смаглява, невисокого росту, стрункий стан. Вона танцювала, пурхала, кружляла на кинутому під ноги старому килимку. Справила на мене незабутнє враження.

 Учень. Я особисто не знайомий з героїнею. Але я зачарований цим образом. Це символ краси внутрішньої і зовнішньої, символ добра, без яких немислиме життя на землі. Саме вона, на мою думку, асоціюється з трояндою, така ж  ніжна, чарівна, приваблива, неповторна і з шипами.

Вчитель. Що ж сталося з Есмеральдою? (Відповіді учнів).

Вчитель. Після «спілкування» з героями роману пропоную переглянути уривок з мюзиклу «Нотр-Дам де Парі». Перед переглядом отримайте завдання: порівняти героїв роману і гру героїв мюзиклу. Висловіть свої думки. А що таке мюзикл? (Мюзикл – це жанр музичної вистави або музичного фільму, основу якого складають спів і хореографічні номери. Все це об'єднано єдиним художнім задумом).

3.Перегляд уривку з мюзиклу «Нотр-Дам де Парі».

Учні (після перегляду):

1. Слухати було одне задоволення. Дуже сподобалось. Особливо Квазімодо. Таким я його собі уявляв. Такі сумні пісні, повні болю і печалю. І коли він плаче за Есмеральдою, серце розривається. А ще його міміка, дрижання в голосі, постійно скручений. На мою думку, неперевершене виконання, і повністю співпадає з моїм уявленням про персонажа.

2.На мою думку, це величний твір на всі часи, це шедевр. І  не шкодую, що прочитав роман не тільки для оцінки. Я зрозумів, що він не втратив актуальності і в 2021 році. А мюзикл передивлюся повністю обов'язково.

3.Есмеральда в творі  зовсім юна, років 16-ти, як пише автор. А в мюзиклі вона набагато доросліша. Мені це не сподобалось. На мою думку – невідповідність. А решта все класно!

4.Дивлюсь і радію, що є кохання в цьому світі, навіть у 21 столітті, коли майже весь світ наляканий і живе під ковпаком ковіду.  А ми живемо і кохаємо.

4.Узагальнення.

Вчитель.  Метод «Мікрофон».

-Що об׳єднує всіх героїв роману? (Собор Паризької Богоматері).

-Що символізує Собор?

-Яка ж непереможна сила керувала всіма вчинками героїв?

-На чиї образи проектується думка автора:

  *Часто той, хто є мурашкою в матеріальному світі, стає гігантом у світі матеріальному.

*Кохання подібне до дерева, яке виростає саме по собі.

*Чим більша сліпа пристрасть, тим вона впертіша.

Міні-дискусія.

-Як ви гадаєте, яке значення має роман для нас, громадян ХХІ століття? (Відповіді учнів)

5.Висновки.  Роман Гюго «Собор Паризької Богоматері» - це арена боротьби добра і зла, і хоча загинули носії добра Квазімодо і Есмеральда, непорушним зостався Собор – символ добра, сил християнської віри, справедливості, а отже, є надія, що зло буде переможене. Гюго – романтик вірить у перемогу добра і хоче вселити цю віру в серця читачів.

6. Рефлексія. “Хвилини мого дорогоцінного життя”

Кожен учень отримує картку, в якій повинен заповнити тільки одну колонку на власний розсуд, дописуючи продовження фрази “Останні 45 хвилин мого дорогоцінного життя…”:

  • принесли мені користь тим, що…
  • не пропали дарма, оскільки…
  • втрачені дарма, тому що…

(Зачитують).

7. Підсумки уроку. Оцінювання учнів.

 

 

«Не те місце, не той час, не той хлопчик»

Урок позакласного читання в 7 класі

Тема уроку: Як подолати труднощі, які звалились на тебе, і залишитись людиною? (за романом Л. Сашара «Ями»)

Мета уроку: познайомити учнів з романом Луїса Сашара «Ями», його змістом та проблематикою; аналізувати характер та вчинки персонажа; розвивати логічне мислення та творчі здібності учнів, формувати життєву компетентність особистості, сприяти вихованню інтересу до сучасної літератури та кращих людських якостей.

Тип уроку: урок - дослідження.

Обладнання: портрет письменника, текст роману «Ями», ілюстрації до твору, буктрейлер, «хмарки слів» до твору, відеоролик «Лайфхак, або Джерела мудрості»,  уривки кінофільму «Діри», ноутбуки, планшети, електронні книги з текстом твору, фліпчарт, інтерактивна дошка.

 

Хід уроку.

  1. Мотивація навчальної діяльності. Урок розпочинається з перегляду фрагменту художнього фільму «Діри» (2003 рік), де герої знаходять скриню з скарбами і відкривають її.

 Вчитель (після перегляду): Письменники, режисери часто нагороджують своїх героїв тим, що в кінці важкого шляху, подолавши труднощі, вони знаходять скарби. Згадайте подібні твори. ( «Острів скарбів» Стівенсона, «Пригоди Тома Соєра» Марка Твена, «Золотий жук» Е. По). А які асоціації виникають у вас при слові «скарб»?  Використовуючи фліпчарт,  намалюйте кластер, в центрі якого слово «скарб», на промінцях – синоніми, асоціації до цього слова.

СКАРБ

      цінності

 

               нагорода                                                багатство         знахідка

2. Оголошення теми і мети уроку.

Вчитель. Тема нашого уроку – Як подолати труднощі, які звалились на тебе, і залишитись людиною?  (за романом Л. Сашара «Ями»). Записуємо в зошити. Ви впізнали, з якого кінофільму був фрагмент? («Діри», екранізація роману Луїса Сашара «Ями»).

-Дійсно, сьогодні ми знайомимося з романом сучасного американського письменника Луїса Сашара «Ями».  Пропоную переглянути буктрейлер. 

Перегляд створеного учнем  буктрейлера до роману Л. Сашара «Ями».

Вчитель. Чи зацікавив вас твір? Чим?

-Розпочнемо знайомство з романом з його назви.

3. Робота з назвою твору.

Подумайте, яку відповідь ви дасте, якщо слово «ями» використовується в прямому значенні і  в переносному? ( На кластері – слово ЯМИ, від нього – дві стрілки, біля яких учні записують асоціації.).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Перевірка знання тексту.

Вчитель. Сьогодні ми зіткнемося з жанром художньої літератури романом. Що таке роман? (Великий за обсягом твір, декілька сюжетних ліній, багато героїв).

-Виконайте завдання.

1 завдання – 5 питань до тексту:

-Де відбуваються події в романі? (Америка, наші часи, табір для важких підлітків «Зелене озеро», паралельно події розгортаються в 19 столітті в тих самих місцях.)

-Як звати головного героя? В чому особливість його імені? (Стенлі Ілнетс, ім׳я його прадідуся, дідуся, батька. Читається однаково в обидва боки).

-В чому сім׳я Стенлі бачила причину всіх нещасть, які звалились на їхню голову? (Прокляття циганки і нещастя, яке сталося з прадідом  Стенлі: пограбувала розбійниця Кейт Барлоу).

-Чому Стенлі опинився в таборі? (Його звинуватили в крадіжці кросівок відомого баскетболіста Клайда Лівінгстона, які той виставив для благодійного продажу, звинуватили несправедливо. Вибір у хлопчика був такий: або в тюрму, або в табір).

-Як містер Пенданський, вожатий табору, пояснює необхідність риття ям? («Ви копаєте, щоб виховати характер»).   C:\Users\Пользователь\Desktop\Word Art.jpeg2 завдання. У всіх хлопчиків у таборі «Зелене озеро» замість імен були прізвиська. Відновіть справжні імена героїв, скориставшись хмаркою слів.

Зигзаг – Ріккі

Рентген – Рекс

Кальмар – Алан

Зеро – Гектор

Магніт – Хосе

Мамуся – містер

Пенданський

3 завдання. На екрані  зображені предмети. Серед них є такі, які до роману  «Ями» не мають жодного відношення. Виберіть тільки потрібні предмети, поясніть, яку роль вони зіграли в романі.

Потрібні предмети:

Банка з персиками – ними отруївся Зеро і чуть не помер.

Фургон – його викрав Стенлі.

Муха – таке прізвисько дали новоприбулому підлітку.

Кулак з відкритим пальцем – вершина гори, яку покорили Стенлі і Зеро, і це їм врятувало життя.

Пара кросівок – саме за крадіжку, точніше, за некрадіжку кросівок Стенлі був відправлений у виправний табір.

Скриня – скриня була найдена Стенлі і його другом Зеро в одній із ям. Скриня виявилася тим самим скарбом, який забрала у прадіда Стенлі розбійниця. Багатство повернулося в сім׳ю Стенлі.

Ящірка – ними переповнена пустеля, в якій хлопці копали ями.

Пляшка з водою – особлива цінність для хлопчиків, які копали ями цілий день під пекучим сонцем.

Золотий тюбик з губною помадою – перша знахідка Стенлі, золотий ковпачок від помади Кейт Барлоу. Саме цей предмет наштовхнув хлопчика на думку про скарб, який шукають у таборі «Зелене озеро».

4 завданняПерегляньте, будь ласка,  два відеофрагменти з кінофільму «Діри» і скажіть, що відбудеться далі?

5. Робота над проблемним питанням.

Вчитель. В романі багато фраз, які примушують задуматися. Прочитайте та поясніть, як ви їх розумієте:

C:\Users\Пользователь\Desktop\qrcode.pngC:\Users\Пользователь\Desktop\qrcode (1).jpg C:\Users\Пользователь\Desktop\qrcode (2).jpg  C:\Users\Пользователь\Desktop\qrcode (4).jpg            

Вчитель. Чи вдалося головному герою подолати  труднощі, які звалились на нього, і вибратися зі своєї «ями»? Чи знайшов він вихід із складних ситуацій? На ці питання ми спробуємо зараз відповісти.

Запишіть у зошит проблемне питання: «Як подолати труднощі, які звалились на тебе, і залишитись при цьому людиною?».

6. Робота в групах з таблицею  « Вибір Стенлі».

( За кілька днів перед уроком учні отримали завдання перечитати кілька розділів твору. Клас об'єднаний у 4 групи. В кожної групи на парті ноутбук.  Кожна група отримує завдання: проаналізувати епізод розділу за запитаннями, вписати відповіді).

Таблиця «Вибір Стенлі»

 

Епізод для аналізу

Що відбувається в епізоді?

Що цьому передувало?

Чи логічна поведінка Стенлі?

Який вибір героя? Чому він робить такий вибір?

Якості, які проявляє Стенлі

Чи легко герою зробити такий вибір?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ось що вийшло в результаті роботи груп на уроці:

 

Таблиця «Вибір Стенлі»

 

Епізод для аналізу

Що відбувається в епізоді?

Що цьому передувало?

Чи логічна поведінка Стенлі?

Який вибір героя? Чому робить такий вибір?

Риси характеру, які проявляє Стенлі

Чи легко герою зробити такий вибір?

1

Епізод «Лист Стенлі» (розділ 18)

Стенлі пише листа батькам, що в нього все добре, хоча сам терпить фізичний біль. Зеро просить його навчити читати.

Хлопці посварились через землю, через ями, і Зигзаг ударив Стенлі лопатою по голові.

З одного боку, ні. Він міг поскаржитися мамі в листі, попросити в неї допомоги. З другої – так, логічно.

Стенлі так вчинив тому, що пожалів маму, не хотів, щоб вона хвилювалась.

Не дивлячись на те, що йому було боляче і він ні з ким не хотів говорити, він вирішує навчити читати Зеро, тому що той був його другом.

Доброту, чуйність, розуміння, співчуття

 

 

 

 

 

 

 

Він долає свої небажання заради друга, хоче йому допомогти.

Такий вибір зробити не дуже легко, тому що коли тобі боляче і зле, зазвичай ти думаєш в першу чергу  про себе.

2

Епізод «Мішок соняшникових зернят» (розділ 19)

Магніт краде мішок  у містера Сера, а Стенлі бере вину на себе.

Магніт украв мішок з зернятами, і, боючись бути викритим, підкинув мішок Стенлі в яму.

Взагалі-то поведінка Стенлі логічна, тому що  видати, закласти тих, з ким живеш у таборі, недобре. Стенлі вчинив мужньо, взявши вину на себе.

Стенлі зробив це не задумуючись, не сумніваючись. Бо він чесний і чуйний. Таке його виховання.

Мужність, самопожертва, сміливість, хоробрість, відповідальність. Здатність взяти вину на себе.

Ні, такий вибір зробити нелегко, тому що Стенлі ризикує отримати жорстоке покарання від наглядача табору.

3

Епізод «Викрадення вантажівки. Втеча з табору» (розділ 32)

Стенлі побачив ключі запалювання в вантажівці і вирішив викрасти її, щоб урятувати Зеро.

Зеро втік із табору, і Стенлі налякався за нього. Він довго роздумував, вагався, чи бігти за Зеро в пустелю, де немає ні води, ні їжі.

Так, він хвилювався за друга Зеро.

Стенлі тікає з табору, щоб урятувати друга, розуміючи, що це практично неможливо, адже пройшло вже три дні.

Сміливість, турботливість, мужність, рішучість, бажання врятувати беззахисного друга.

Ні, таке рішення далось Стенлі, дуже непросто, не кожен наважився б так зробити.

4

Епізод «Стенлі рятує життя Зеро» (розділ 39)

Стенлі напоїв Зеро водою і нагодував цибулею.

Декілька днів друзі знаходились в пустелі без їжі і води. Зеро отравився і ледве не помер.

Так, він ухватився за єдину можливість урятувати Зеро.

Порятунок друга, так як він відчуває, що їхнє життя в його руках

Впевненість, альтруїзм, вміння приймати рішення, віра в себе і в життя.

Цілком, другого в нього не було.

 

 

7. Виступ представників груп.

 8. Диспут-обговорення виступів: використовуючи Метод «Прес», учні погоджуються або не погоджуються з позицією виступаючих, висловлюють свої думки, враження).

Я – учень, Я - особистість творча, Я впевнений у своїх силах, Я активно  працюватиму на уроці, У мене хороший настрій, я бажаю своїм однокласникам  успіху. презентация, докладВчитель. Яка інформація з таблиці є найважливішою для відповіді на проблемне запитання «Як подолати труднощі, які звалились на тебе, і залишитись людиною?» (Перед головним героєм декілька разів стояв вибір – зрадити або проявити сміливість, кинути людину напризволяще або наважитися на божевільний вчинок, і,  жертвуючи собою, врятувати їй життя. І щоразу Стенлі вибирав «серцем», а не «головою», залишаючись людиною).

Вчитель. Виберіть із таблиці і запишіть, що допомогло Стенлі вижити, подолати всі труднощі, не зламатись і зберегти людські чесноти. Запишіть їх на стікерах різних кольорів і прикріпіть на дошку. (Виконується завдання).

Вчитель.  Давайте вернемось до слайду, на якому ми записували асоціації до слова «скарб». Подивіться на слайд, подивіться на листочки  з рисами характеру. Співставте ці риси з одним із слів – асоціацій до слова «скарб». Що це за слово? (Звичайно, це слово «цінності». Всі ці життєві цінності – це і є той скарб, який схований в душі людини, і якщо він там є, то ніякі труднощі людині не страшні. Таким чином, в кінці роману герої знайшли не тільки скарб, а й цінності в прямому значенні цього слова. Вони отримали або підтвердили якості, які допомогли їм подолати всі перешкоди). ).

-В зошити запишіть, що таке цінності? (Це те, що допомагає людині зберегти в собі «людське», це духовні якості, які ми повинні берегти, і які цінують інші люди в тобі.  Це духовний, моральний стержень, точка опори, те, що робить людину людиною).

Вчитель. Перебуваючи в таборі «Зелене озеро» і викопавши 50 ям,  Стенлі зумів розкрити чимало загадок і знайти скарби, назавжди забути про погану вдачу. І якщо на початку роману Стенлі Ілнетс переконаний, що «йому просто не пощастило і він все життя опинявся в непотрібному місці і в непотрібний момент» (відомо, що одна з потенційних назв роману була така: «Не те місце, не той час, не той хлопчик»), то наприкінці він усвідомив, що в житті випадковостей не буває. Варто тільки докласти зусиль - і перемога в твоїх руках.

-Чи відповіли ми з вами на проблемне питання? (Так).

9. Вправа «Ефект накладання».

-А допомогли нам у цьому  герої роману. А хто ще може дати мудру пораду, як подолати труднощі?  Пропоную переглянути підготовлений учнем відеоролик. Переглянувши його, запишіть у зошити, яка порада вам запам׳яталась, сподобалась найбільше. Увага на екран.

Відеоролик «Лайфхак, або Джерела мудрості» (Інтерв׳ю з батьками учнів, учителями, старшокласниками, які дали свої мудрі поради, як навчитися долати труднощі, вирішувати проблеми і при цьому залишатися самим собою). 

10. Рефлексія  «П'ять пальців»

11. Оцінювання учнів.

12. Вчитель. Згадайте, з чого наш урок починався? ( Зі скарбу, який знаходять герої фільму). Зі скарбу почали, скарбом і закінчимо. Десь тут, у класі, схований скарб. Знайдіть його, і він ваш. Тільки правильно розпорядіться ним. (Учні шукають сховану скриньку, в якій знаходяться шоколадні монетки. Учень знаходить, роздає всім присутнім на уроці).

 

 

«Краще мати в грудях шматочок людського серця замість

холодного каміння»

Урок позакласного читання в 10 класі

Тема: Моральні уроки повісті В.Г. Короленка «Діти підземелля»

Мета: формування предметних компетентностей: визначити місце творчості В.Г. Короленка в світовій літературі; охарактеризувати тематику та проблематику  його твору «Діти підземелля»; розвивати словниковий запас, навички зв׳язного мовлення, критичного мислення; виховувати загальнолюдські цінності; формування ключових компетентностей: уміння вчитися, викликати інтерес до творчості письменника,  актуалізувати пізнавальну діяльність, формувати навички спілкування в колективі та толерантного ведення дискусії, навички роботи з книгою, виховувати естетичний смак та читацькі інтереси учнів.

Тип уроку: формування нових знань, умінь і навичок.

Обладнання: портрет В.Г. Короленка, ілюстрації до  повісті «Діти підземелля», інтерактивна дошка, презентація до уроку, музика Чайковського.

Епіграф:                                                            Краще мати в грудях шматочок

людського серця замість

 холодного каміння.

В.Г. Короленко

  

Перебіг уроку

І. Організаційний момент.

ІІ. Мотивація навчальної діяльності учнів

Одного разу сліпий, глухий і німий вирішили піти  до Бога. Один з них, той, що був позбавлений Богом дару мови, спитав: «Скажи, Отче, за що я так покараний? Чому я не можу говорити?» І Бог відповів йому: «Ти за все своє життя комусь сказав добре слово? Когось зігрів теплом душі своєї? Для чого тобі цей дар божий? Він не потрібний тобі, ти отримав те, що хотів». «А чому я сліпий, Боже?» - спитав другий чоловік. «Ти кого - небудь крім себе бачив? – спитав духовний батько. – Ти дивився на людей, але бачив тільки себе. І отримав те, що заслужив». «А чому я глухий?» – спитав у Бога третій чоловік. «Ти глухий, тому що ти ніколи не чув тих, хто був поряд з тобою, як ти віднісся до сліз матері, яка просила тебе виправитись, яка просила тебе жити по-іншому? Ти не почув матір свою. Друга ти  почув, який просив у тебе допомоги? Ти був глухий до прохання друга свого. Ти сироту зігрів? Ти почув удовин голос, яка просила тільки підтримати її словом? Ти був глухий. Цей дар не потрібний тобі», - сказав сумно Бог і відпустив їх.

Віктор САМОРОДОВ: «Вчений писав: «Ми пішли в Короленків, а не у  Вернадських» - Урядовий Кур'єр - газета центральних органів влади України  онлайн- Чи може дана притча мати якесь відношення до теми нашого уроку? Поясніть свою думку. (Висловлювання учнів).

-Тож запрошую вас у чергову подорож у світ зарубіжної літератури.

-Перед вами портрет. Зверніть увагу на погляд цієї людини. Що можна сказати про людину по її погляду? (Відповіді учнів).

 ІІІ. Оголошення теми і мети та епіграфа уроку.

- А знаєте, хто зображений на портреті?

Це В.Г. Короленко.

ІV. Сприйняття та засвоєння навчального матеріалу.

  1. Прийом «Мандрівка». Експрес-інформація  про В.Г. Короленка. -Скориставшись ментальною картою, зробіть коротке повідомлення про письменника.

2. Евристична бесіда.

-Чи могло його життя вплинути на творчість?

3. Робота з фотоколажем.

- Вдома ви прочитали уривок «Діти підземелля» з твору Короленка « В дурному товаристві».

Опираючись на зображене, встановіть зв'язок малюнків зі змістом твору. Поясніть свою думку.

-В чому полягає особливість оповіді твору?

 - Які епізоди повісті вас особливо схвилювали?

V. Робота над змістом уроку.

(Звучить  «Сумна пісня» П.І. Чайковського).

Вчитель. Прозвучала сумна мелодія, описана в творі природа сумна, як і сама повість, хоча здавалося б мала бути кольоровою, сонячною, веселою. Бо надворі весна. Але в повісті змальовано сумні події, які заступають красу природи.  

1. Рольова гра.

- Надамо слово екскурсоводу, який познайомить нас з містом, в якому живуть наші герої. Уважно слухайте екскурсовода і записуйте ключові слова і словосполучення, які описують вид міста. (Робота зі схемою міста).

2. Бесіда.

-Яке враження склалося в вас про місто, в якому розгортаються події? Чи підсилила музика вашу уяву про нього?

- Яким кольором вам хотілось би намалювати це місто?

- Якими художніми засобами автор створює вражаючу картину міста? Наведіть приклади з тексту (епітети, порівняння, метафори).

- Яка найголовніша архітектурна прикраса міста? Про що це говорить?

-Чи хотілось би вам жити в такому місті?

-Що означає слово «підземелля»? Які асоціації воно викликає в вас? Що чуєте, що бачите, коли його чуєте?

-Хто може жити під землею?

-Уривок із твору Короленка називається «Діти підземелля». Яке значення вкладено в словосполучення «діти підземелля»?

D:\Valya\Desktop\frame.png3. Скористайтеся QR – кодом і прочитайте опис підземелля.

-Чи можуть люди за власним бажанням жити в підземеллі?

-Як ви ставитеся до цих людей, які живуть у підземеллі?

-Розкажіть, як вони опинилися в підземеллі.

- Хто з жителів підземелля викликає у вас симпатію? Запишіть їх імена на дошці і складіть сенкани (Валек, Маруся, пан Тибурцій).

4.  Робота з ілюстрацією.

Твір на тему: милосердя-це… «Діти підземелля» Короленко | Твори-Знайдіть у тексті повісті речення, якими можна було б підписати дані ілюстрації:

 
Діти підземелля в історії Рівного точно були | Газета 7 ДнівИллюстрации к рассказу "дети подземелья" короленко (картинки, рисунки) 

     

5. Вчитель. Крім жебраків кого ще зображує автор у повісті?

(В цьому творі автор зображує не тільки світ жебраків, ми зустрічаємося ще й з іншим життям, життям заможної родини, в якій жив Вася – ще один герой твору).

6. Вчитель. До знайомства з Валеком і Марусею він уяви не мав, що люди можуть жити в таких жахливих умовах. Але Вася зумів зрозуміти набагато важливіші речі.  Які саме?  Пам׳ятаєте, як сказав пан Тибурцій Васі: «Краще мати в грудях шматочок людського серця замість холодного каміння». Як ви розумієте цей вислів? (Учні діляться думками).

-Якими  чеснотами повинна бути наділена людина, яка «має серце»? Складаємо асоціативний кущ.

Доброта                                   співчуття         щедрість           совість

 

Любов                                                                                       самопожертва

милосердя                                 Людина «з серцем»

 

 -А Вася наділений цими чеснотами? Знайдіть в тексті підтвердження цьому.

(Учні зачитують цитати з твору, які підтверджують їхні думки).

-Дійсно, після зустрічі з Валеком і Марусею в Васі проявились кращі його якості. А до цього, згадайте, яким ми його бачимо (він тікає з дому, його вважають хуліганом).

-Як ви розумієте слова пана Тибурція: «Добре, що твоя дорога пролягла через нашу»?

(Відповіді учнів).

V. Робота в групах над проектом.

C:\Users\Пользователь\Desktop\frame (5).pngУчні об'єднуються в 2 групи. Опираючись на запитання стратегії розвитку критичного мислення та колонку  літературного критика, створюють проект «Я - літературний герой повісті  «Діти підземелля».

1 група – Вася, 2 група – Валек. Посилання для редагування проекту учні отримують через використання QR- коду.

  1. Погляд літературного критика.

Валек.

1. Валек і його сестра Маруся – прийомні  діти жебрака Тибурція, живуть в підземеллі каплиці. Хлопчику довелося стати не по роках дорослим. Бо живуть в страшенній бідності: будинку свого не мають, завжди голодні. Він турбується про Марусю, яка хворіє. Щоб якось її  розвеселити, придумує ігри, розваги, заплітає її розкішне волосся. Щоб знайти щось поїсти  для себе і для Марусі, йому доводиться вдарятися до крадіжки, крадучи на ринку єврейські булки, цукерки і інші продукти. М'ясо в їхньому раціоні взагалі відсутнє. Тибурція, їхнього прийомного батька,  любить і поважає. Хоч вони його нерідні діти,  він бачить, що Тибурцій докладає всіх зусиль для того, щоб забезпечити дітей хоч чимось, створити для  них хоч якісь умови. Коли померла Маруся,  вони з Тибурцієм залишили каплицю і взагалі це місто.

2. «Це був хлопчик років дев'яти, більший від мене на зріст, худорлявий і тонкий, як комишинка. Одягнений він був у брудну сорочечку, руки тримав у кишенях вузеньких і коротеньких штанців. Темне кучеряве волосся куйовдилося над чорними задумливими очима. Хоч незнайомий, що з'явився таким несподіваним та дивним способом, підходив до мене з тим недбало-задерикуватим виглядом, з яким завжди на нашому базарі підходили один до одного хлопчаки, збираючись битися, але все ж таки, побачивши його, я дуже підбадьорився». Валек розумний, дорослий і самостійний не по роках. У його душі залишило слід горе, він багато мовчить, переживає за Марусю, яка хворіє. Дружба з Васею зіграла велику роль в душі Валека.

Вася (оповідач)

1.Головний герой повісті - хлопчик приблизно 9 років, від імені якого ведеться розповідь. Його мати померла, коли йому було 6 років, після цього батько з горя перестав помічати сина,  замкнувся в собі, почуваючись дуже самотньо. Хлопчик щиро співчуває батькові, жаліє його, але сімейного тепла все ж таки не вистачає. Особливо не вистачало материнської любові, а батько всіляко уникав спілкування з сином. Намагався зайнятися його вихованням, але нічого не виходило. Вася сміливий, чесний, рішучий хлопчик. Вірний друг, що вміє зберігати секрети і тримати обіцянки. Добре серце і вміння співчувати, піклуватися про інших – головне, що яскраво характеризує героя і керує його вчинками.

2. «Часом щось нібито ворушилось у мене в грудях: мені хотілося, щоб батько обняв мене, посадив до себе на коліна, приголубив. Тоді б я пригорнувся до його грудей, і, може, ми б разом заплакали – дитина і суворий чоловік – над нашою спільною втратою. Але він дивився на мене затьмареними очима, ніби поверх моєї голови, і я ввесь зіщулювався під цим незрозумілим для мене поглядом.

– Ти пам'ятаєш матусю? – питав батько.

Чи пам'ятав я її? О, так! Я пам'ятав її! Я пам'ятав, як інколи, прокидаючися вночі, я шукав у пітьмі її ніжні руки й міцно пригортався до них, вкриваючи їх поцілунками. Так, я пам'ятав її!.. Але на питання високого похмурого чоловіка, в якому я жадав, але не міг відчути рідної душі, я весь зіщулювався ще дужче і тихенько висмикував свою маленьку руку з його руки.

І він відвертався від мене з досадою та болем. Він відчував, що не має на мене ніякісінького впливу, що між нами стоїть якась стіна. Він надто любив її, коли вона була жива, і через своє щастя не помічав мене. Тепер важке горе закривало мене від нього. І потроху прірва між нами ставала все ширшою та глибшою».  Хлопчик змушений замкнутися в собі, плекаючи надію відчути в батькові рідну душу.

3.А  зустріч із дітьми підземелля викликала взаємну симпатію, яка поступово переросла в справжню дружбу. Дуже подобалися Васі самостійність та дорослість Валека, а також ставлення хлопця до маленької сестрички Марусі. Дітям підземелля теж сподобався сміливий, рішучий, не схожий на інших барчуків Вася. «Валек, що взагалі був дуже солідний і викликав у мене повагу своїми манерами дорослої людини, приймав ці подарунки просто і здебільшого відкладав куди-небудь, зберігаючи для сестри, а Маруся щоразу плескала в долоні, і очі її блищали щирим захватом; бліде личко дівчинки зашарювалося, вона сміялася, і цей сміх нашої маленької приятельки лунав у наших серцях нагородою за цукерки, які ми жертвували на її користь». Тут він уперше відчув теплі сімейні стосунки, які можуть бути в родині і яких йому так не вистачало. Ця щира дитяча дружба допомогла Васі налагодити стосунки зі своїм батьком. Він зрозумів, що його батько -  чесна і порядна  людина. І все це стало можливим завдяки його друзям – жебракам, які мали надзвичайно цінне багатство – велике, щире, незрадливе серце і ніжну, кришталево чисту душу. А ще він зрозумів дуже важливу істину, що в цьому житті панують закони суспільної нерівності: панування одних, жебракування й безправ’я інших, так багато жорстокості і несправедливості.                             

2. Висновок. Вася змінився. Він навчився співчувати, став чуйним, навчився бачити і відчувати біль інших, цінувати людей, він перестав думати про своє горе.  (Звучить п'єса П.І.Чайковського «Квітень. Конвалії»). Змінилась і музика. Ми слухаємо п׳єсу Чайковського «Квітень. Конвалії». Який настрій відображає вона тепер?

  • Чому ж «…краще мати в грудях шматочок людського серця замість холодного каміння»?

(Відповіді учнів).

-Дійсно, добра людина віддає добро, любов і чим більше віддає, тим більше отримує.

3. Вчитель. В повісті Короленка тонко й пронизливо показано життя головних героїв “дітей підземелля”, жебраків, але благородних, сильних духом, чесних людей. Основна думка повісті – потрібно бути людиною, незалежно від віку, статусу, доходу, вміти відрізняти добро від зла.  Цей твір вчить співчуттю, вчить цінувати життя. Крім цього, Короленко закликає нас до розуміння гіркої долі ближнього, не забуваючи про співчуття, взаємодопомогу і повагу до людей, незалежно від їх статусу і становища.

4. Захист учнями проекту «Я – герой повісті «Діти підземелля».

 

 

 

 

 

VI. Підсумок уроку.

 Рефлексія

- Що цікавого я дізнався на уроці?

- Які мої думки?

- Чим здивований чи вражений?

- Чи задоволений я собою?

- Сформулюйте побажання собі, однокласникам і вчителеві.

VII. Оцінювання

VIII . Домашнє завдання

Продовжіть речення: «Твір В.Г. Короленка примусив мене задуматися над тим…»

 

 

 

 

Люди Землі, мисліть, думайте і творіть добро!

Урок позакласного читання в 8 класі

 Тема уроку: Тема доброти за оповіданням В.Г. Распутіна «Уроки французької» з використанням технології  РКМ.

Мета: формування компетентностей: ключові: ознайомити з творчістю письменника, розкрити та допомогти усвідомити  ідейно-художнє багатство твору, розвивати навички виразного читання; комунікативні: розвивати навички висловлювати думки та враження, працювати самостійно та в групі; інформаційні: розвивати навички роботи з додатковою літературою: загальнокультурні: в результаті аналізу твору донести до учнів думку про те, що людина сама формує свою особистість, виховувати в них почуття доброти, милосердя, совісті, порядності, гідності.

Епіграф:

Розум може підказати, чого

слід уникати, і тільки серце

 говорить, що потрібно робити.

Жозеф  Жубер

 

Хід уроку.

І. Мотивація навчальної діяльності.

Послухайте оповідання відомого педагога В. Сухомлинського «Як на світі жити?» і висловіть власні судження.

«У маленької Каті велика радість – нарешті одужав її татусь, який більше року лежав у лікарні, три операції переніс. Мама і Катя бідували не раз. Бувало, прокинеться вночі Катя і чує, як мама тихо плаче. А сьогодні тато вже на роботі. Здоровий і бадьорий. Зустріла дівчинка у дворі двох своїх однокласників Петю і Гришу і поділилась радістю:

-Наш тато одужав!

Хлопчики подивились на Катю здивовано і, нічого не сказавши, побігли грати м'яча.   

Катя підійшла до дівчаток, що грали в «класи».

-Наш тато одужав,- сказала вона.

Одна з дівчаток, Ніна, здивовано спитала:

  • Ну й що?

Катя відчула, як до горла підкотився важкий клубок, дихати їй стало  важко. Вона відійшла до самотнього дерева і заплакала».

Вчитель.

- І так, в чому смисл цього оповідання? Чому Катя заплакала? (відповіді учнів).

-Дійсно, інколи нам з вами так не вистачає найменшої людської підтримки. Коли нас похвалять, приголублять, порадіють разом з нами, нам стає приємно, і ми ніби окрилені. А коли люди з байдужістю дивляться на нас і часто просто не звертають уваги на наші біди, нам стає самотньо і сумно. Тому ми з вами повинні проявляти турботу і увагу до тих, хто живе поряд з нами.

-Про що ми будемо говорити сьогодні на уроці? Як здогадались? (про добро, доброту). Чи актуальне це поняття в наші дні? Чи зустрічається в нашому житті?

ІІ.  Формулювання учнями теми і мети уроку.

Доброта. Саме ця людська риса є основною в героїв В.Г. Распутіна. Ось і сьогодні ми спробуємо зрозуміти, як входить доброта в наше життя.  А слова французького письменника Жозефа Жубера стануть епіграфом до уроку. Як ви їх розумієте? (Висловлювання учнів).  

-Пов'яжіть поняття «доброта» з нашим твором і сформулюйте мету уроку. Вчитель. Сьогодні на уроці спробуємо розкрити духовні цінності, моральні закони, за якими живуть герої Распутіна в оповіданні «Уроки французької», виявити авторську позицію і ваші точки зору, продовжимо вчитися аналізувати художній твір і працювати над культурою мовлення.

ІІІ. Осмислення.

Творчість В. Распутіна, безсумнівно, притягує читачів, тому що поряд з буденним завжди присутні духовні цінності, моральні закони, неповторні характери, авторські роздуми про життя, про людину, про природу. Ось такі задатки мужності, добра і краси ми спробуємо сьогодні відшукати не тільки в героєві повісті, а й у собі.

 1.Робота над твором.

frame (6)Вчитель. При підготовці до уроку ви були об'єднані в три групи.

1 група: розказати про дитинство письменника, скориставшись QR-кодом.

Питання до класу: що допомогло Распутіну отримати освіту і піти в люди?

2 група. Повідомлення про життя героя в райцентрі за планом:

  1. Чому хлопчик, герой оповідання, опинився в райцентрі?
  2. Які успіхи були в героя в школі?
  3. Який був душевний стан хлопчика?

Висновок учителя: І так, діти, із ваших відповідей ми зрозуміли, що прообразом головного героя оповідання є сам В.Г. Распутін. Всі події, які сталися з героєм, були в житті письменника. Одинадцятирічний герой вперше волею обставин відірваний від сім'ї,  розуміє, що на нього покладені надії рідних і всього села: адже він, за спільною думкою односельців, покликаний стати «розумною людиною». Герой докладає всіх зусиль, долаючи голод і тугу за домівкою, щоб не підвести земляків.

  • Як складалися стосунки героя з оточуючими його дітьми? (Відповіді учнів).

Вчитель. З давніх давен  суспільство розглядає ігри в гроші як аморальне заняття. Як ви розумієте значення слова аморальний? Як ви гадаєте, чому азартні ігри – аморальне заняття? Які емоції викликає людина, яка програла в карти або рулетку? А чи викликає такі почуття герой оповідання Распутіна? Як називається почуття, протилежне аморальності? (моральність).

  • Що таке моральність? Як ви розумієте значення  цього слова?

-Знайдіть визначення в тлумачному словнику і порівняйте зі своїм.

frame (7)- Моральний чи аморальний вчинок скоїв герой, граючи в «чику»? (Распутін пропонує нам інший погляд на азартні ігри. Для хлопчика гра – єдино можливий спосіб вижити. Голодний і постійно сумуючий за домівкою селянський хлопчик тільки добував собі рубль на молоко. В його поведінці не було нічого аморального, поганого. Він нікого не ображав і силою грошей не забирав, і невже це багатство – один рубль?)

3 група. Кому присвячене оповідання «Уроки французької»? Скористайтесь

QR-кодом.

-Питання до класу: як ви думаєте, чому автор присвятив оповідання своїй вчительці? Яку роль зіграла Лідія Михайлівна в житті хлопчика?

Для від повіді звернемося до тексту твору.

Якою запам'яталась учителька головному герою? Знайдіть у тексті опис портрету Лідії Михайлівни; що особливого підкреслено в ньому? (Читання опису « Лидии Михайловны тогда было…»; « В лице ее не было жестокости…»).

-Які почуття викликав у Лідії Михайлівни хлопчик? (Вона ставилась до нього з розумінням і співчуттям, цінувала його цілеспрямованість. Тому вчителька почала займатися з хлопчиком додатково, розраховуючи його вдома нагодувати. Чому Лідія Михайлівна вирішила відправити посилку хлопчику і чому цей задум їй не вдався? (Вона хотіла допомогти йому, але наповнила посилку «міськими» продуктами і цим видала себе. Гордість не дозволила хлопчику прийняти подарунок).

-Чи вдалося вчительці знайти спосіб допомогти хлопчику, не утискаючи його гордість? (Вона запропонувала грати гру «пристінок» на гроші).

-Чому головний герой вважав украй непристойно і аморально  приймати гроші від Лідії Михайлівни в вигляді подачок, але спокійно ставився до «чики» і гри в «заміряшки» з нею? (Головний герой вважав виграні гроші чесно зароблені. А гроші, які дісталися без будь-яких зусиль з його боку, зачепили  самолюбство. Лідія Михайлівна легко розкрила причину відмови від подарунка. І вибрала інший спосіб допомоги).

-Як ви ставитесь до цього вчинку вчительки?

-Оцініть вчинок Лідії Михайлівни з точки зору моральності.

-Чи моральне її рішення грати на гроші зі своїм учнем?

(Допомогти головному герою не було ніякої можливості, подарунків або грошей він не брав, а дати йому роботу в той час було б ще більш аморально).

  морально було б закрити очі на його голод? Чи моральною була б професійна позиція нейтралітету? (Ні, тому що в першу чергу це було б не по-людськи. Нехай вона не виховала в ньому високої моралі, не турбувалась про його моральне виховання. Перш за все Лідія Михайлівна турбувалась про його фізичний стан, про те, щоб він хоча б міг нормально вчитися, не думаючи постійно про голод).

Висновок. Граючи на гроші  зі своїм учнем, Лідія Михайлівна, з точки зору педагогіки, скоїла вчинок аморальний. «Але що стоїть за цим вчинком?» - питає автор. Дивлячись, що її учень в голодні повоєнні роки недоїдає, вона намагалась йому допомогти: в вигляді додаткових занять запрошувала додому, щоб нагодувати, присилала посилку, нібито від матері. Але хлопчик від усього відмовлявся. І вчителька вирішує грати з хлопчиком на гроші, підігруючи йому. Вона йде на обман, але щаслива, тому що їй це вдається. Це краще, ніж моральна бездушність і професійний нейтралітет.

  • А як поставився до гри з учнем директор школи? В чому він звинуватив  Лідію Михайлівну? (відповіді учнів).

Вчитель. Формально він правий. Але за цим скривається аморальність і відсутність людинолюбства, розуміння труднощів життя дитини, відірваної від рідного дому. «Розум може підказати, чого потрібно уникати, і тільки серце говорить, що потрібно робити». Як співвідноситься цей вислів з твором В.Г. Распутіна «Уроки французької»? (Відповіді учнів).

 

Висновок. 1. Найсправедливіший суддя людини – вона сама. Керуючись своїми життєвими принципами, етичними нормами, ми всі свої вчинки в основному неусвідомлено піддаємо детальному аналізу і суворій оцінці, докоряючи і звинувачуючи себе за неправильний крок. І саме цей докір совісті набагато болючіший  від осуду оточуючих тебе людей. Саме тихий підлий голосок нашіптує: «Як погано ти вчинив…не потрібно було…»,  висуває звинувачення набагато страшніші, ніж найжорстокіший вирок оточуючих людей.  І перед ним немає виправдання. Тому що моральність у всі часи оцінюють за одним і тим самим критерієм: наскільки людяним був учинок. І Лідії Михайлівні немає в чому виправдовуватися. Вона вчинила по совісті, так, як хотіло її серце.

2. Який найголовніший урок отримав герой від учительки?

3. Кінець оповідання говорить про те, що навіть після розлуки зв'язок з людьми не переривається, доброта не зникає: «Среди зимы, уже после январских каникул, мне пришла на школу по почте посылка. Когда я открыл ее, достав опять топор из-под лестницы,- аккуратными, плотными рядами в ней лежали трубочки макарон. А внизу в толстой ватной обертке я нашел три красных яблока.

     Раньше я видел яблоки только на картинках, но догадался, что это они.»

 

4. Скориставшись «Ромашкою Блума», висловіть своє бачення героїв  у

Творі. Робота в групах.

 

5.Закінчіть, будь ласка, речення: « На мою думку, уроки – це…».

навчальні заняття;

-паростки добра в людині;

- досвід спілкування;

-висновки, життєві спостереження;

- духовний ріст людини;

- підсумки подій, роздумів, переживань, вчинків. 

6. Учитель. До сьогоднішнього уроку ви готували проект «Яким повинен бути вчитель, щоб залишитися в пам'яті учня».

(Представлення учнями проекту).

ІІІ. Підсумки.

- Закінчуємо наш урок, і я сподіваюсь, що кожний отримав для себе якийсь важливий життєвий урок, урок доброти, співчуття, збагатив свій духовний досвід думками автора, героїв і ваших товаришів. Основне призначення людини – творити добро. Можливо, саме тому ще в старій абетці, коли букви алфавіту позначалися найближчими людині словами: З – земля, Л – люди, М – мислення, Д – добро. Азбука ніби закликала: Люди Землі, мисліть, думайте і творіть добро!

IV. Рефлексія.  Вправа ДРІД:

Д – досвід (що робили на уроці);

Р – рефлексія (яке відчуття);

І – інформація (яку інформацію отримав);

Д – дії (як будете діяти в майбутньому).

Звучить пісня «Дорогою добра».

 

Люди Землі, мисліть, думайте і творіть добро!

Урок позакласного читання в 8 класі

 Тема уроку: Тема доброти за оповіданням В.Г. Распутіна «Уроки французької» з використанням технології  РКМ.

Мета: формування компетентностей: ключові: ознайомити з творчістю письменника, розкрити та допомогти усвідомити  ідейно-художнє багатство твору, розвивати навички виразного читання; комунікативні: розвивати навички висловлювати думки та враження, працювати самостійно та в групі; інформаційні: розвивати навички роботи з додатковою літературою: загальнокультурні: в результаті аналізу твору донести до учнів думку про те, що людина сама формує свою особистість, виховувати в них почуття доброти, милосердя, совісті, порядності, гідності.

Тип уроку: урок формування нових знань, умінь і навичок

Обладнання: портрет письменника, презентація до уроку, фрагмент з кінофільму «Уроки французької».

Епіграф:

Розум може підказати, чого

слід уникати, і тільки серце

 говорить, що потрібно робити.

Жозеф  Жубер

Хід уроку.

І. Мотивація навчальної діяльності.

Послухайте оповідання відомого педагога В. Сухомлинського «Як на світі жити?» і подумайте над питанням: в чому його смисл?

«У маленької Каті велика радість – нарешті одужав її татусь, який більше року лежав у лікарні, три операції переніс. Мама і Катя бідували не раз. Бувало, прокинеться вночі Катя і чує, як мама тихо плаче. А сьогодні тато вже на роботі. Здоровий і бадьорий. Зустріла дівчинка у дворі двох своїх однокласників Петю і Гришу і поділилась радістю:

-Наш тато одужав!

Хлопчики подивились на Катю здивовано і, нічого не сказавши, побігли грати м'яча.   

Катя підійшла до дівчаток, що грали в «класи».

-Наш тато одужав,- сказала вона.

Одна з дівчаток, Ніна, здивовано спитала:

  • Ну й що?

Катя відчула, як до горла підкотився важкий клубок, дихати їй стало  важко. Вона відійшла до самотнього дерева і заплакала».

Вчитель.

- І так, в чому смисл цього оповідання? Чому Катя заплакала? (відповіді учнів).

-Дійсно, інколи нам з вами так не вистачає найменшої людської підтримки. Коли нас похвалять, приголублять, порадіють разом з нами, нам стає приємно, і ми ніби окрилені. А коли люди з байдужістю дивляться на нас і часто просто не звертають уваги на наші біди, нам стає самотньо і сумно. Тому ми з вами повинні проявляти турботу і увагу до тих, хто живе поряд з нами.

-Про що ми будемо говорити сьогодні на уроці? Як здогадались? (про добро, доброту). Чи актуальне це поняття в наші дні? Чи зустрічається в нашому житті?

ІІ.  Формулювання учнями теми і мети уроку.

Доброта. Саме ця людська риса є основною в героїв В.Г. Распутіна. Ось і сьогодні ми спробуємо зрозуміти, як входить доброта в наше життя.  А слова французького письменника Жозефа Жубера стануть епіграфом до уроку. Як ви їх розумієте? (Висловлювання учнів).  

-Пов'яжіть поняття «доброта» з нашим твором і сформулюйте мету уроку. Вчитель. Сьогодні на уроці спробуємо розкрити духовні цінності, моральні закони, за якими живуть герої Распутіна в оповіданні «Уроки французької», виявити авторську позицію і ваші точки зору, продовжимо вчитися аналізувати художній твір і працювати над культурою мовлення.

ІІІ. Осмислення.

Творчість В. Распутіна безсумнівно притягує читачів, тому що поряд з буденним завжди присутні духовні цінності, моральні закони, неповторні характери, авторські роздуми про життя, про людину, про природу. Ось такі задатки мужності, добра і краси ми спробуємо сьогодні відшукати не тільки в героєві повісті, а й в собі.

 1.Робота над твором.

Вчитель. При підготовці до уроку ви були об'єднані в три групи.

1 група: розказати про дитинство письменника, скориставшись QR-кодом.

frame (6)Картинка 17 из 3478

Питання до класу: що допомогло Распутіну отримати освіту і піти в люди?

2 група. Повідомлення про життя героя в райцентрі за планом:

  1. Чому хлопчик, герой оповідання, опинився в райцентрі?
  2. Які успіхи були в героя в школі?
  3. Який був душевний стан хлопчика?

Висновок учителя: Ітак, діти, із ваших відповідей ми зрозуміли, що прообразом головного героя оповідання є сам В.Г. Распутін. Всі події, які сталися з героєм, були в житті письменника. Одинадцятирічний герой вперше волею обставин відірваний від сім'ї,  розуміє, що на нього покладені надії рідних і всього села: адже він, за спільною думкою односельців, покликаний стати «розумною людиною». Герой докладає всіх зусиль, долаючи голод і тугу за домівкою, щоб не підвести земляків.

  • Як складалися стосунки героя з оточуючими його дітьми? (Відповіді учнів).

Вчитель. З давніх давен  суспільство розглядає ігри в гроші як аморальне заняття. Як ви розумієте значення слова аморальний? Як ви гадаєте, чому азартні ігри – аморальне заняття? Які емоції викликає людина, яка програла в карти або рулетку? А чи викликає такі почуття герой оповідання Распутіна? Як називається почуття, протилежне аморальності? (моральність).

  • Що таке моральність? Як ви розумієте значення  цього слова?

-Знайдіть визначення в тлумачному словнику і порівняйте зі своїм.

- Моральний чи аморальний вчинок скоїв герой, граючи в «чику»? (Распутін пропонує нам інший погляд на азартні ігри. Для хлопчика гра – єдино можливий спосіб вижити. Голодний і постійно сумуючий за домівкою селянський хлопчик тільки добував собі рубль на молоко. В його поведінці не було нічого аморального, поганого. Він нікого не ображав і силою грошей не забирав, і невже це багатство – один рубль?)

frame (7)3 група. Кому присвячене оповідання «Уроки французької»? Скористайтесь  QR-кодом.

-Питання до класу: як ви думаєте, чому автор присвятив оповідання своїй вчительці? Яку роль зіграла Лідія Михайлівна в житті хлопчика?

Для від повіді звернемося до тексту твору.

Якою запам'яталась учителька головному герою? Знайдіть у тексті опис портрету Лідії Михайлівни; що особливого підкреслено в ньому? (Читання опису « Лидии Михайловны тогда было…»; « В лице ее не было жестокости…»).

-Які почуття викликав у Лідії Михайлівни хлопчик? (Вона ставилась до нього з розумінням і співчуттям, цінувала його цілеспрямованість. Тому вчителька почала займатися з хлопчиком додатково, розраховуючи його вдома нагодувати. Чому Лідія Михайлівна вирішила відправити посилку хлопчику і чому цей задум їй не вдався? (Вона хотіла допомогти йому, але наповнила посилку «міськими» продуктами і цим видала себе. Гордість не дозволила хлопчику прийняти подарунок).

-Чи вдалося вчительці знайти спосіб допомогти хлопчику, не утискаючи його гордість? (Вона запропонувала грати гру «пристінок» на гроші).

-Чому головний герой вважав украй непристойно і аморально  приймати гроші від Лідії Михайлівни в вигляді подачок, але спокійно ставився до «чики» і гри в «заміряшки» з нею? (Головний герой вважав виграні гроші чесно зароблені. А гроші, які дісталися без будь-яких зусиль з його боку, зачепили  самолюбство. Лідія Михайлівна легко розкрила причину відмови від подарунка. І вибрала інший спосіб допомоги).

-Як ви ставитесь до цього вчинку вчительки?

-Оцініть вчинок Лідії Михайлівни з точки зору моральності.

-Чи моральне її рішення грати на гроші зі своїм учнем?

(Допомогти головному герою не було ніякої можливості, подарунків або грошей він не брав, а дати йому роботу в той час було б ще більш аморально).

  морально було б закрити очі на його голод? Чи моральною була б професійна позиція нейтралітету? (Ні, тому що в першу чергу це було б не по-людськи. Нехай вона не виховала в ньому високої моралі, не турбувалась про його моральне виховання. Перш за все Лідія Михайлівна турбувалась про його фізичний стан, про те, щоб він хоча б міг нормально вчитися, не думаючи постійно про голод).

Висновок. Граючи на гроші  зі своїм учнем, Лідія Михайлівна, з точки зору педагогіки, скоїла вчинок аморальний. «Але що стоїть за цим вчинком?» - питає автор. Дивлячись, що її учень в голодні повоєнні роки недоїдає, вона намагалась йому допомогти: в вигляді додаткових занять запрошувала додому, щоб нагодувати, присилала посилку, нібито від матері. Але хлопчик від усього відмовлявся. І вчителька вирішує грати з хлопчиком на гроші, підігруючи йому. Вона йде на обман, але щаслива, тому що їй це вдається. Це краще, ніж моральна бездушність і професійний нейтралітет.

  • А як поставився до гри з учнем директор школи? В чому він звинуватив  Лідію Михайлівну? (відповіді учнів).

Вчитель. Формально він правий. Але за цим скривається аморальність і відсутність людинолюбства, розуміння труднощів життя дитини, відірваної від рідного дому. «Розум може підказати, чого потрібно уникати, і тільки серце говорить, що потрібно робити». Як співвідноситься цей вислів з твором В.Г. Распутіна «Уроки французької»? (Відповіді учнів).

 

Висновок. 1. Найсправедливіший суддя людини – вона сама. Керуючись своїми життєвими принципами, етичними нормами, ми всі свої вчинки в основному неусвідомлено піддаємо детальному аналізу і суворій оцінці, докоряючи і звинувачуючи себе за неправильний крок. І саме цей докір совісті набагато болючіший  від осуду оточуючих тебе людей. Саме тихий підлий голосок нашіптує: «Як погано ти вчинив…не потрібно було…»,  висуває звинувачення набагато страшніші, ніж найжорстокіший вирок оточуючих людей.  І перед ним немає виправдання. Тому що моральність у всі часи оцінюють за одним і тим самим критерієм: наскільки людяним був учинок. І Лідії Михайлівні немає в чому виправдовуватися. Вона вчинила по совісті, так, як хотіло її серце.

2. Який найголовніший урок отримав герой від учительки?

3. Кінець оповідання говорить про те, що навіть після розлуки зв'язок з людьми не переривається, доброта не зникає: «Среди зимы, уже после январских каникул, мне пришла на школу по почте посылка. Когда я открыл ее, достав опять топор из-под лестницы,- аккуратными, плотными рядами в ней лежали трубочки макарон. А внизу в толстой ватной обертке я нашел три красных яблока.

     Раньше я видел яблоки только на картинках, но догадался, что это они.»

 

4. Скориставшись «Ромашкою Блума», висловіть своє бачення героїв  у

Творі. Робота в групах.

 

 

5.Закінчіть, будь ласка, речення: « На мою думку, уроки – це…».

навчальні заняття;

-паростки добра в людині;

- досвід спілкування;

-висновки, життєві спостереження;

- духовний ріст людини;

- підсумки подій, роздумів, переживань, вчинків. 

6. Учитель. До сьогоднішнього уроку ви готували проект «Яким повинен бути вчитель, щоб залишитися в пам'яті учня».

(Представлення учнями проекту).

ІІІ. Підсумки.

- Закінчуємо наш урок, і я сподіваюсь, що кожний отримав для себе якийсь важливий життєвий урок, урок доброти, співчуття, збагатив свій духовний досвід думками автора, героїв і ваших товаришів. Основне призначення людини – творити добро. Можливо, саме тому ще в старій абетці, коли букви алфавіту позначалися найближчими людині словами: З – земля, Л – люди, М – мислення, Д – добро. Азбука ніби закликала: Люди Землі, мисліть, думайте і творіть добро!

IV. Рефлексія.

«Твір-п'ятихвилинка».

Написати твір без дотримання граматичних та стилістичних правил, у якому швидко записати думки  щодо розглянутого на уроці матеріалу. Тема: «Я в уроці, урок в мені».

Звучить пісня «Дорогою добра».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

docx
Додано
23 лютого 2022
Переглядів
2023
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку