Досвід роботи за темою "16 днів проти насильства"

Про матеріал
Представлено досвід роботи практичного психолога за темою "16 днів проти насильства"
Перегляд файлу

Сучасне суспільство і … насильство?

Ці два поняття ,здається,сьогодні ніяк не сумісні. Але, нажаль, ці прояви є. Тому завдання педагогічного колективу разом із батьками, громадськістю та відповідними структурами – виявляти, попереджувати та проводити таку роботу, щоб наші діти жили  щасливо, мали змогу розвивати свої  таланти та здібності на благо держави.

В умовах воєнного стану в Україні,масової евакуації та переміщення дітей, сімей з дітьми, де ведуться активні  бойові дії, значно зростає загроза життю та здоров’ю, ризик вчинення різних форм жорстокого поводження, кримінальних або адміністративних правопорушень по відношенню до дітей.

Незважаючи на масштабність та складність проблеми, система освіти має великі можливості для профілактики насильства. Її професійний і організаційний ресурс, сфера соціального впливу дозволяють здійснювати комплексний та системний вплив на всіх учасників освітнього процесу з метою формування  моделі поведінки,заснованої на взаємній повазі та недопущенні насильства в міжособистісних відносинах, спільній діяльності.

Важлива роль в попередженні насильницьких проявів належить саме психологічній службі, яка має здійснювати протидію таким проявам в учнівському середовищі.

Нажаль, не  всі діти щасливі . Декого принижують , жорстоко карають, змушують тяжко працювати  або жебракувати. Трапляються випадки насильства над дітьми і навіть їх продаж.

Ці дії, хоч би хто їх чинив – батьки, родичі, опікуни, вчителі, знайомі чи  незнайомі люди – незаконні. Дитина  не  винна в тому, що з нею поводяться жорстоко. Вона не повинна цього  терпіти  і  має право шукати захисту в батьків, у школі, у  суспільстві.

Наш ліцей  активно приймає участь  в щорічній акції» 16 днів проти насильства». Це дає змогу долучатися дітям, батькам, вчителям до вирішення цієї проблеми. А спільне планування роботи  дає змогу охопити  весь учнівський та батьківський загал.

Практичний психолог – куратор цієї акції, заступники директора з навчально-виховної роботи, бібліотекар та всі педагоги  спільно планують заходи, залучаючи до них наших дітей.

Попередження проблеми насильства, жорстокого поводження у сім’ї – головна мета роботи всього педагогічного колективу ліцею.

Приймаючи участь в акції, ми розробляємо шкільні заходи поетапно. Це – початкова школа, середня ланка (учні 5-8 класів) та учні старших класів.

Найменших діток зацікавлюємо переглядом мультфільмів, казок, відеороликів на відповідну тематику.

Години спілкування проводяться класними керівниками  спільно із психологом школи та сестрою медичною.

Дуже важливо до проведення таких заходів залучати  батьків. Діти краще розкриваються, не соромляться, і з великим задоволенням працюють у групах, створюючи моделі сім’ї, різні проекти.

Особливу увагу приділяємо учням середньої ланки – підліткам. Саме вони, на мою думку, сьогодні шукають самих себе, своє місце у світі, потребують найбільшої уваги зі сторони дорослих (батьків, вчителів). Бо це період  психологічних змін;  розвитку інтелектуальної  та емоційної   сфер  дитини, структури потреб.

З метою попередження проявів жорстокості для учнів цієї категорії організовані та проведені різноманітні заходи:  флешмоби, профілактичні  бесіди, анкетування, тренінги на тему:» Ми різні, але ми рівні».

Перегляд  документальних фільмів, відеороликів дають змогу підліткам усвідомлювати, що їх «Я» дуже важливе у суспільстві.

З учнями старшої ланки ми спілкуємося  на рівних, обговорюючи різні теми та проблеми, що стосуються саме розвитку та ролі їх дорослого життя. Тому, приймаючи участь у запланованих заходах, вони відверто говорять про свої проблеми, проблеми у суспільстві. Із розумінням ставиться до теми насильства,шукають причини виникнення такого явища.

Дуже добре, що сьогодні ми маємо змогу  відверто говорити про проблему насильства із  дітьми, батьками ,  та з громадкістю.

Бо ніхто, навіть найрідніші люди, не повинні принижувати гідність.

Кожен громадянин нашої держави  має право вільно висловлювати і відстоювати свою думку, засуджувати  насильницькі дії  та поведінку.

Ось чому важливо донести проблему до підростаючого покоління, виховувати в дітях доброту, співчуття та толерантність.

Давайте  ж не будемо байдужими до проблем насильства!

 

docx
Додав(-ла)
Радіонова Яна
Пов’язані теми
Психологія, Виховна робота
Додано
20 лютого 2023
Переглядів
208
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку