Дудлінг - новий тренд мистецтва та ефективний засіб розвитку креативності здобувачів освіти

Про матеріал
– Дудлінг — це спосіб створення примітивних форм і фігур, таких як: точки, кола, вигнуті лінії. З таких маленьких елементів потім складаються гарні, складні картини. Це такі неусвідомлені малюнки, або просто — каракулі. Такі рисункові вправи дозволяють «відключити мозок та увімкнути душу», не відчувати й не виконувати правил малярства. Дудлінг і зентангл застосовують у психології та медитації, для зняття стресу і втоми. Дуже часто їх застосовується в арт-терапії.
Перегляд файлу

             

 

                     Майстер- клас

 

Дудлінг - новий тренд мистецтва та ефективний засіб розвитку креативності  здобувачів освіти

 

 

 

 

                                               

 

 

 

                                                 Підготувала

                                            заступник директора з навчально-виховної роботи,

                                            учитель початкових класів

                                            Коваль Наталія Василівна

 

 

 

 

 

Мета:

-Формувати знання про сучаcну графічну техніку  «Дудлінг» , опанування основних елементів візерунків при створенні  орнаменту.

-Формувати уяву про сучасну графічну техніку «Дудлінг».

-Розвивати поняття про можливості використання геометричних абстрактних форм.

 -Розвивати окомір, моторику, увагу .

-Формувати вміння проявляти самостійність та оригінальність при виконання творчого завдання.

-Виховувати любов до мистецтва.

                                                План заходу

  • Презентація техніки «Дудлінг».
  • Послідовність виконання роботи.
  • Ознайомлення з роботами в техніці дудлінг.
  • Самостійна робота здобувачів освіти .

Дудлінг - це політ фантазії, те, що прийнято називати уявою, несвідомий малюнок. У перекладі з англійської мови, дудлінг - це малювання каракуль, несвідоме малювання.

Зентангл - це абстрактний художній мініатюрний твір, який створюється з візерунків, що не мають смислового навантаження, на аркуші паперу для малювання. Малюнок в стилі зентангл повторює орнаменти, лінії, кола та інші форми, кожна з яких має назву «Тангль». Вони з'єднуються між собою в химерні візерунки.

Малювання в таких техніках - це можливість розслабитися, зменшити ритм активного життя, а також створити чудові витвори мистецтва.

 Результати досліджень показують, що  техніка «Дудлінг» покращує пам'ять, стимулює творчі здібності, піднімає настрій, заспокоює в стресових ситуаціях і може бути використаний як інструмент управління гнівом. Тим, хто працює з великим об'ємом інформації, зентангл допомагає «перезавантажити» мозок - ніби ви задрімали і прокинулися свіжими, повними сил.

Крім того, відточуючи штрихи, удосконалюючи свої візерунки і малюнки, ви коригуєте зорово-моторну координацію, яка необхідна для малювання, так що зентангл допомагає набути впевненості в собі.

Кілька порад допоможуть розвинути талант малювання в стилі «Дудлінг».

  • Купіть невеликий блокнот у клітинку з щільною папером;
  • Приготуйте заздалегідь кольорові ручки, фломастери, маркери;
  • На початку блокнота замалюйте невеликі заготовки візерунків, кіл;
  • Скачайте з інтернету готові шаблони. Ще їх можна придбати в книжковому або канцелярському магазині. Продаються у вигляді журналу, розмальовки;
  • Пограйте з колірною палітрою. На окремому аркуші паперу аквареллю нанесіть різні кольори, потім поверх намалюйте ручкою картинку;
  • Поступово переходьте до створення складних малюнків. Почніть з легкого.

       Вас охоплює стрес? Від щоденних турбот, напруги і хвилювань ніде сховатись? Візьміть олівець, ручку або фарби та малюйте, малюйте, малюйте! Влаштуйте собі власний курс антистресової арт-терапії. Після вже першого сеансу ви зрозумієте, що спричинило такий стан. Процес зазвичай захоплює настільки, що дуже важко зупинитися, адже все несвідоме вилазить на поверхню; у художній творчості людина втілює свої емоції, почуття, надії, страхи і сумніви, мимоволі ми дізнаємося про себе багато нового. Через художні образи наше несвідоме взаємодіє зі свідомістю, ми медитуємо і оновлюємось… 

    У техніці «Дудлінг» немає рамок або віку. У дудлінгу головне сам процес, від якого ти отримуєш задоволення, заспокоєння, відпочинок, а сам малюнок та його краса йдуть на другий план. Багато людей, нудьгуючи на уроці чи лекції або розмовляючи по телефону, малювали хаотичне переплетення ліній, спіралей, пружин. У результаті, виходили досить дивні малюнки у стилі “Дудлінг”.

     Десь говориться про те, що цю техніку малювання використовували досить давно в Індії та Китаї.  Тобто справжнє походження дудлінгу не відомо.

     Особливості цього стилю.

     – Дудлінг — це спосіб створення примітивних форм і фігур, таких як: точки, кола, вигнуті лінії. З таких маленьких елементів потім складаються гарні, складні картини. Це такі неусвідомлені малюнки, або просто — каракулі.

     За даними досліджень, дудлінг допомагає людині не втрачати багато енергії на обробку нецікавої інформації й саму концентрацію уваги, «перевантажити» мозок та просто розслабитись, тримаючи себе у робочому тонусі.

      Такі рисункові вправи дозволяють «відключити мозок та увімкнути душу», не відчувати й не виконувати правил малярства. Політ вашої творчості - безмежний та вільний. Не думайте, коли малюєте дудл. Осмислення у даному випадку – лише негативний фактор, через який ви можете покинути роботу незавершеною, відчувати недосконалість зображуваного, невпевненість у потрібності такого малюнку… Тому кожен свій «неправильний штрих» перетворіть на шедевр!

     Схожий із дудлінгом стиль «Зентангл». Але, на відміну від зентангла, у дудлінгу немає спеціальних правил і обмежень:  можна малювати олівцями або фарбами, на папері, тканині або одязі. Дудлінг повністю вільний стиль, у нього немає ніяких правил або рамок, а у зентанглі є свої правила.

     Для зентанглу ключовою умовою є повне занурення у процес і концентрація на кожній лінії, що проводиться ручкою. Для малювання використовують аркуш паперу, розкреслений на квадрати розміром 9х9 сантиметрів. Усередині кожного такого квадрату і знаходиться окрема композиція. Тобто свій окремий малюнок. Або один великий квадрат ділиться на кілька маленьких, а потім у кожному такому маленькому квадраті малюють фігури, точки, прямі та зігнуті лінії, які потім утворюють один великий малюнок.

      Дудлінг повністю вільний стиль, у нього немає ніяких правил або рамок, а у зентанглі є свої правила.

     Де застосовуються ці два стилі?

     Дудлінг і зентангл застосовують у психології та медитації, для зняття стресу і втоми. Дуже часто їх застосовується в арт-терапії.

      Взагалі, ці техніки використовують практично скрізь: у рекламній продукції, поліграфії, сувенірній продукції, в інтер’єрі. Малюнками у стилі дудлінг прикрашають різні тари, чохли для планшетів і телефонів, керамічний посуд, камені та пряники.

      Стиль дудлінг — це дуже просто, не займає багато зусиль, якщо порівнювати з іншими техніками графіки, і кожен знайде своє виконання, яке йому підійде. Такі слова як: це дуже складно або я так не зможу — всього лише відмовки. Не треба цей стиль малювати як усі або копіювати когось, адже кожен виконує роботу по-своєму.

     У кожного своя техніка виконання, немає схожого почуття кольору або композиції. Тому у кожного, хто малює у цьому стилі, такі різні картинки. Кожен показує свій внутрішній світ. 

       Головне у дудлінгу - розпочати малювати і не зупинятися, не соромитись помилок й не виправляти нічого без крайньої потреби.

       Що вийде в підсумку - ми не знаємо і не замислюємося над тим, рука малює сама собою. Чи будуть це фантастичні птахи й  рослини, риби, звірі, загадкові світи або просто геометричні фігури – не важливо. Головне – отримати задоволення від процесу малювання!

 

 

Самостійна робота  здобувачів освіти.

 

Підсумок. Рефлексія.

 

 

 

 

 

 

 

 

                                 Роботи у стилі дудлінгу

 

http://anton-julia.club/wp-content/uploads/2018/08/d9d19be0f39af9ed6ed0739d2cff2568.jpeg

http://anton-julia.club/wp-content/uploads/2018/08/18216f1d9b4d3e4627f8fc456fba5f87.jpeg

http://anton-julia.club/wp-content/uploads/2018/08/290e394d3dd5e4ce4b0e1a124cc7eaa5.jpeghttp://anton-julia.club/wp-content/uploads/2018/08/3d7edbbb28b6b0a89a37aef68a955a40.jpeg

 

 

Техніка малювання дудлінг

 

Техніка малювання дудлінг

 

Роботи у стилі зентангл

 

Мистецтво каракулі

 Мистецтво каракулі

docx
Пов’язані теми
Психологія, Майстер-класи
Додано
21 лютого 2023
Переглядів
3098
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку