Дотримання правил техніки безпеки на уроках фізичної культури

Про матеріал
Дотримання правил техніки безпеки на уроках фізичної культури,л/а,спортивних ігор Заходити до спортивного і тренувального залів тільки з дозволу вчителя і тільки в години, передбачені навчальним розкладом, у відповідній спортивній формі. У спортивному і тренувальному залах учні не мають права користуватися спортивним обладнанням, гімнастичними снарядами, тренажерами та іншим спортивним інвентарем без дозволу вчителя або тренера. Вони повинні бути обов’язково ознайомлені з вимогами безпечного проведення занять з певного розділу навчальної програми фізичного виховання. На робочому місці (спортзал, тренажерний зал, спортивний майданчик на відкритому повітрі та басейн) не повинно бути предметів, які не пов’язані з виконанням відповідної роботи.
Перегляд файлу

Дотримання правил техніки безпеки

на уроках фізичної культури

Заходити до спортивного і тренувального залів тільки з дозволу вчителя і тільки в години, передбачені навчальним розкладом, у відповідній спортивній формі.

У спортивному і тренувальному залах учні не мають права користуватися спортивним обладнанням, гімнастичними снарядами, тренажерами та іншим спортивним інвентарем без дозволу вчителя або тренера. Вони повинні бути обов’язково ознайомлені з вимогами безпечного проведення занять з певного розділу навчальної програми фізичного виховання.

На робочому місці (спортзал, тренажерний зал, спортивний майданчик на відкритому повітрі та басейн) не повинно бути предметів, які не пов’язані з виконанням відповідної роботи.

Додаткові вимоги до безпечного проведення занять

з легкої атлетики

Спортивна форма повинна відповідати кліматичним умовам, взуття має бути на підошві, що не допускає ковзання.

Під час сильного вітру, за низької температури та підвищеної вологості повітря необхідно збільшити час, відведений на розминку перед виконанням легкоатлетичних вправ (розминку робити інтенсивніше).

Легкоатлетичні сектори повинні бути рівними, очищеними від каміння та інших сторонніх предметів, не менше ніж за 2 метри навколо них не повинно бути предметів, що можуть призвести до травми.

Бігові доріжки мають бути розмічені білою фарбою і продовжені не менше ніж на 15 м за лінію фінішу.

Ями для стрибків у довжину заповнюються на глибину 30–40 см розрихленим чистим піском.

Місця для метання розміщують на значній відстані від доріг, тротуарів та ігрових майданчиків.

Під час проведення занять учням забороняється:

• бігати на доріжках зі слизьким ґрунтом (покриттям) назустріч одне одному, сідати або лягати після бігу;

• під час метання м’яча, гранати, штовхання ядра перебувати в зоні кидків та повертатись спиною у напрямку польоту снарядів.

Метання виконувати тільки з дозволу вчителя, тренера і за командою;

• залишати без нагляду спортивний інвентар на місцях занять.

Додаткові вимоги до безпечного проведення

спортивних ігор

Підлога спортивного залу під час проведення занять зі спортивних ігор повинна бути без щілин та застругів, мати рівну горизонтальну і неслизьку поверхню, пофарбовану, суху і чисту. Стіни спортивного залу мають бути рівними, без виступів до висоти 1,8 м, пофарбованими, стійкими до ударів м’ячем. Вікна спортзалу повинні мати захисну огорожу від ударів м’ячем, а також мати фрамуги, що відчиняються з підлоги. Стеля залу фарбується стійкою до ударів м’ячем фарбою. Для освітлення залу використовують люмінесцентні світильники, обладнані безшумними пускорегулюючими апаратами, або світильники з лампами розжарювання повного чи переважно відбитого світлорозподілу. Спортивне обладнання для спортивних ігор: баскетбольні щити, гандбольні та футбольні ворота, волейбольні стійки — мають бути надійно закріпленими.

Допоміжний інвентар, що використовується під час навчання (стійки,додаткові кошики, ворота тощо) слід прибирати перед початком двосторонніх ігор до сховища.

Під час проведення занять учням забороняється:

• чіплятися, висіти на гандбольних, футбольних воротах, баскетбольних

щитах та на іншому спортивному обладнанні;

• користуватися для встановлення волейбольної сітки тросом, що має

обриви окремих жилок;

• проводити двосторонні ігри з ігрових видів спорту на майданчику, не

прибраному від зайвого спортивного інвентарю (сітки, м’ячі).

docx
Додано
24 вересня 2021
Переглядів
766
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку