ДПА з літературного читання

Про матеріал

Контрольна робота за курс початкової школи, яка відповідає вимогам чинної програми з літературного читання для 1 - 4 класів та рекомендаціям щодо проведення ДПА

Перегляд файлу

ПІДСУМКОВА КОНТРОЛЬНА РОБОТА З ЛІТЕРАТУРНОГО ЧИТАННЯ                  

  Варіант 1

 

ДИВОВИЖНІ ДЕЛЬФІНИ

     Ці великі та гарні володарі морських просторів завжди викликали в людей захоплення й подив. Про них складено більше легенд, аніж про будь-яких інших живих істот на Землі.

    Особливо вражають доброзичливість, спритність і розум дельфінів. З давніх-давен відомі випадки, коли дельфіни під час штормів упевнено проводили кораблі безпечними протоками — і судна уникали катастроф. Або ж приходили на допомогу потопаючим людям, виштовхували їх на поверхню води й підвозили на спинах до берега.

   Дехто вважає, що дельфіни — риби. Насправді це не так. Дельфіни мають легені, дихають повітрям, вигодовують своїх малят молоком. Отже, це ссавці, тобто тварини. Тільки морські. Вони мають спинний плавець і чудово плавають — здатні долати близько 50 кілометрів за годину. До того ж можуть занурюватися під воду на тривалий час.

   Учені вважають, що дельфіни належать до найрозумніших тварин. У водах Світового океану є близько сорока видів дельфінів. Найменші з них розміром із середню людину. А найбільші сягають довжини понад три метри й важать понад триста кілограмів. Живляться всі вони здебільшого дрібною рибою, крабами, молюсками. Живуть дельфіни родинами, узимку збираються у великі зграї.

   Помічено, що ці тварини жваво спілкуються між собою за допомогою різних звуків — писку, клацання, свисту — і чудово розуміють одне одного. Тож і небезпеку долають гуртом: варто наблизитись акулі, як дельфіни дружно хвостами та носами вмить відганяють її. У нас в Україні дельфінів можна побачити в Чорному та Азовському морях. 

   У Чорному морі живе аж три види дельфінів: дельфін-білобочка, афаліна чорноморська та азовка. Їх можна побачити з берега, причалу, корабля, у малолюдних місцях уранці та ввечері, рідше — удень, коли вони виходять на лови.

  А ще у великих містах є спеціально створені басейни — дельфінарії. Вони є в Києві, Одесі, Ялті та інших містах. Найбільший розташований у Севастополі.

   Ці кмітливі й допитливі тварини швидко звикають до життя в неволі, їх легко приручити. А під час дресирування вони виявляють неабиякі здібності. Тож якщо тобі колись пощастить потрапити в дельфінарій на виставу, ти будеш у захваті від того, як дельфіни високо вистрибують із води, як вправно пролітають крізь кільце, граються м'ячем, б'ють у дзвін, співають, танцюють і залюбки катають охочих на своїх блискучих спинах. (За Лідією Андрієць) (343 слова)

Спосіб читання -

Темп читання -

Завдання до тексту

Завдання 1. У якому розділі книжки можна помістити прочитаний твір?                  (1бал)

А «Дивосвіт природи» 

Б «Сторінками історії України» 

В «Що було на початку світу» 

Завдання 2. Що особливо вражає людей у дельфінах?                                                 (1бал)

А те, що вони — володарі морських просторів 

Б те, що вони великі та гарні 

В те, що вони доброзичливі, спритні та розумні

Завдання 3. Чим вигодовують своїх малят дельфіни?                                                  (1бал)

А дрібною рибою 

Б молоком

В крабами й молюсками

Завдання 4. Скільки видів дельфінів живе у водах Світового океану?                      (1бал)

А близько сорока видів 

Б близько п'ятдесяти видів 

В понад триста видів

Завдання 5. Як називається невеликий за розміром розповідний художній твір, здебільшого про одну чи кілька подій у житті людей, тварин, які відбуваються протягом нетривалого часу?                                                                                                             (1бал)

А легенда

Б казка

В оповідання

Завдання 6. Що тобі відомо з тексту про те, чим живляться дельфіни? Запиши.   (1бал)

Творче завдання

 Завдання 7. Запиши, що найбільше зацікавило тебе в тексті.                                  (2бали)

doc
Додано
2 квітня 2018
Переглядів
4409
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку